Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το αντιδραστικό και επικίνδυνο για την ίδια την προστασία της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, νομοσχέδιο για την «Ιδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων - Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».
Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση προσφέρει νέο πακέτο πλουσιοπάροχων προνομίων, φοροαπαλλαγών και κάθε είδους κινήτρων στους επιχειρηματικούς ομίλους για την ίδρυση, ανάπτυξη και διαχείριση των επιχειρηματικών πάρκων, αλλά και για τη μετεγκατάστασή τους στα επιχειρηματικά πάρκα, τα οποία θα μπορούν πλέον να χωροθετούνται ακόμα και σε αιγιαλούς, δάση, περιοχές Natura κ.α.
Ταυτόχρονα, με το άρθρο 75 ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στις επιχειρήσεις (στα λιμάνια, στα διαμετακομιστικά κέντρα - logistics, στη Βιομηχανία, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ κ.α.) ώστε τα κλαρκ με δυνατότητα ανύψωσης έως 2,5 τόνων να τα χειρίζονται ακόμα και ανειδίκευτοι εργάτες, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη σωματική ακεραιότητα, ακόμα και την ίδια τη ζωή των εργαζομένων.
Συνεχίζει επίσης τα χτυπήματα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς γενικεύει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως ηλεκτρονικών εκλογών και συμμετοχής σε συνελεύσεις και συνεδριάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων. Επιπλέον, καταργεί το ειδικό εκλογικό βιβλιάριο και την απόδειξη ταυτοπροσωπίας για τη συμμετοχή σε ψηφοφορία κατά τις εκλογικές διαδικασίες επαγγελματικών οργανώσεων.
Ως κερασάκι στην τούρτα, εξασφαλίζει νέα προνόμια για να γίνουν «ελκυστικότερες» οι επενδύσεις στη «φαρμακευτική» κάνναβη, προωθώντας παράλληλα με την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και τη ναρκω-κουλτούρα.
Ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι «φέτος θα έχουμε το μεγαλύτερο ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών από όταν μετράμε τον δείκτη», εξαιτίας όλων των φιλοεπενδυτικών μέτρων που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση και τα οποία περνάνε ως οδοστρωτήρας πάνω από τα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, συνολικά πάνω από τις λαϊκές ανάγκες, ώστε να συγκεντρώνεται χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του ότι δεν στηρίζονται οι εγκατεστημένες επιχειρήσεις στα επιχειρηματικά πάρκα. «Διαρρηγνύετε τα ιμάτιά σας για τις επενδύσεις και, όταν καταθέτουν τις προτάσεις ή τις ενστάσεις τους οι εκπρόσωποι των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, τους λοιδορείτε και αδιαφορείτε για όσα σας αναφέρουν», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σαρακιώτης. Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, ως προς τις διατάξεις για τη «φαρμακευτική» κάνναβη είπε ότι «έχω την ευκαιρία να σας καλωσορίσω για μια ακόμα φορά στην πραγματικότητα», στο «προοδευτικό», «καινοτόμο θεσμικό πλαίσιο που τότε εισήγαγε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε «παρών» και μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα, τα οποία καταψήφισαν, κατέθεσε τις δικές του «εποικοδομητικές» προτάσεις για την προσέλκυση επενδύσεων.
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης, ανέδειξε ότι το νομοσχέδιο εμπεριέχει ένα σύνολο διατάξεων που χαρακτηρίζουν την κύρια αντιλαϊκή γραμμή της κυβέρνησης, δηλαδή την προκλητικά γενναία χρηματοδότηση και με ευνοϊκότερους όρους στους επιχειρηματικούς ομίλους για την «πράσινη μετάβαση» και τον «ψηφιακό μετασχηματισμό». Επίσης, ότι οι ρυθμίσεις του στηρίζονται στα νομοθετήματα του ΣΥΡΙΖΑ, το 2016 για τον χωρικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη και το 2018 για τον λεγόμενο εκσυγχρονισμό των χρήσεων γης. Καταδίκασε το άρθρο 75 και τόνισε ότι αυτοί που χαιρέτισαν το νομοσχέδιο ήταν ο ΣΕΒ, η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιά, ζητώντας βέβαια κι άλλα προνόμια.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής ανέφερε πως «τι κι αν είμαστε στον 21ο αιώνα», «τι κι αν η χώρα μας έχει ένα σωρό δυνατότητες παραγωγής Ενέργειας», η ελληνική και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λένε στους λαούς «όποιος δεν προσαρμόζετε πεθαίνει» και «βάλτε κάνα πουλόβερ». «Μας γυρνάτε πίσω στην εποχή των σπηλαίων» - είπε χαρακτηριστικά - για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όπως κάνει και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αναφερόμενος στην τροπολογία για το πετρέλαιο θέρμανσης, ο Γ. Δελής υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δίνει 20 λεπτά επιδότηση και νομίζει ότι ξεμπέρδεψε, ενώ ακόμα κι αυτά τα εισπράττουν οι όμιλοι και ο λαός τα πληρώνει μέσω της φορολογίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης είναι ήδη έτοιμο από τις επιλογές της ΕΕ, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και τους στόχους της ελληνικής αστικής τάξης, στους οποίους συμφωνούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα ανέδειξε τις πραγματικές αιτίες που έχουν διαμορφώσει τις συνθήκες ενεργειακής φτώχειας και ραγδαίας επιδείνωσης της θέσης των λαϊκών στρωμάτων, συμπληρώνοντας ότι επιβεβαιώνεται πως η αιτία των προβλημάτων του λαού είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη. Κάλεσε τον λαό να μην εγκλωβιστεί στην κίβδηλη αντιπαράθεση των κομμάτων του κατεστημένου, τονίζοντας ότι μπορεί να ανατρέψει το μέλλον που του ετοιμάζουν.
Στάση εργασίας και κινητοποίηση χτες στο «Μητέρα», για προσλήψεις προσωπικού
Οι ελάχιστες δημόσιες δομές Προστασίας Παιδιού που έχουν απομείνει - «Μητέρα», «Αναρρωτήριο» (0-6 ετών), «Αγιος Ανδρέας» (6-15 ετών), «Αγία Βαρβάρα» (12-18 ετών) - με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων είναι πλέον αποδεκατισμένες από προσωπικό. Και όσο το σύστημα γεννά και πολλαπλασιάζει απροστάτευτα παιδιά, που βιώνουν τραυματικές εμπειρίες σε τόσο τρυφερή ηλικία, όπως η περίπτωση της 12χρονης στον Κολωνό, τόσο θεωρούνται «κόστος» η ψυχοκοινωνική και ολόπλευρη στήριξη, οι ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Οι δομές μένουν χωρίς ή με ελάχιστους κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, παιδίατρους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές, βρεφοκόμους και λοιπό προσωπικό.
Οι εργαζόμενοι με την κινητοποίησή τους απαίτησαν να μην απολυθεί κανείς, να μονιμοποιηθούν οι δεκάδες συμβασιούχοι που αποτελούν και την πλειοψηφία του προσωπικού, να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων παιδοψυχίατρων, παιδοψυχολόγων, βρεφοκόμων, ειδικών παιδαγωγών, νηπιαγωγών, κοινωνικών λειτουργών, νοσηλευτών κ.ά. ώστε να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ποιοτικές συνθήκες στήριξης και φροντίδας των απροστάτευτων παιδιών.
«Μόνο το 1/4 του προσωπικού είναι μόνιμοι, το οποίο διαρκώς μειώνεται λόγω των συνταξιοδοτήσεων (...) Οι υπόλοιποι είναι εργαζόμενοι με "ελαστικές" σχέσεις εργασίας, υπό απόλυση, αναλώσιμοι, με 3μηνες και 6μηνες συμβάσεις που όμως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», καταγγέλλει χαρακτηριστικά η Τασούλα Παπαδογιαννάκη, εκ μέρους του Σωματείου. Αναδεικνύει ότι ενώ επιδεινώνονται οι όροι εκείνοι που οδηγούν σε αύξηση των περιπτώσεων παιδιών που θα χρειαστούν δομές Παιδικής Προστασίας, το κράτος αντί να δημιουργήσει νέες σύγχρονες προνοιακές δομές, με όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ομαλή ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, καταδικάζει χιλιάδες παιδιά να ζουν σε ακατάλληλο περιβάλλον, με αποτέλεσμα να κακοποιούνται και από το κράτος.
Την κατάσταση που διαμορφώνουν οι αντεργατικές, αντιπαιδαγωγικές σχέσεις απασχόλησης που κυριαρχούν σε όλες τις προνοιακές δομές αποτυπώνει άλλωστε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι ελάχιστοι εργαζόμενοι του «Μητέρα» καλούνται να καλύψουν και τις 3 βάρδιες νοσηλείας παιδιών στα νοσοκομεία, ενώ την επόμενη μέρα πρέπει στη βάρδιά τους να φροντίσουν όσα παιδιά νοσούν με Covid, κάνοντας σερί τριπλοβάρδιες.
«Οταν λήξουν οι συμβάσεις δεκάδων εργαζομένων κι απολυθούν, θα είναι αδύνατον να διαχειριστούμε παιδιά που φέρουν "τραύματα", να βγαίνουν οι βάρδιες. Πέντε προσλήψεις 3μηνες ή 9μηνες στο "Μητέρα" και άλλες 5 στις Παιδουπόλεις δεν επαρκούν, όσοι απειλούνται με απόλυση είναι πολύ περισσότεροι», σημείωσε η γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου, Σταυρούλα Κωστοπούλου.
Ενδεικτική των μεγάλων ελλείψεων είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτήν τη στιγμή, όπου στο ίδιο τμήμα βρίσκονται μέχρι και 12 παιδιά, διαφορετικών ηλικιών (από 5 μηνών έως και 6 ετών) με μόλις 2 εργαζόμενους στη βάρδια, που καλούνται να καλύψουν τις διαφορετικές ανάγκες των παιδιών. «Τα παιδιά χωρίς οικογένεια, το κακοποιημένο παιδί, είναι ευθύνη του κράτους και πρέπει να την αναλάβει. Η κυβέρνηση τόσο η σημερινή όσο και οι προηγούμενες έχουν την αποκλειστική ευθύνη για ό,τι συμβεί», διαμήνυσαν οι εργαζόμενοι.
Στο πλευρό τους στάθηκε ακόμη μια φορά η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, η οποία μιλώντας στους εργαζόμενους ανέδειξε ότι η πολιτική των περικοπών, π.χ. κατά 50% του προϋπολογισμού για την Πρόνοια, είναι η ίδια με την πολιτική που προωθεί τις ΜΚΟ, την ιδιωτική πρωτοβουλία, τον εθελοντισμό, προσφέρει τα παιδιά σε «εναλλακτικές προστασίες».
«Οι άνθρωποι που είναι εδώ αν δεν μονιμοποιηθούν και δεν τριπλασιαστούν, δεν μπορούμε να μιλάμε για μη ιδρυματοποιημένη προστασία, ζωή και ανάπτυξη των απροστάτευτων παιδιών που εκτείνεται από την ηλικία του βρέφους μέχρι 18 ετών», σημείωσε, υπογραμμίζοντας την τεράστια προσφορά των εργαζομένων για να μείνουν όρθιες οι δομές.
«Δεν μπορεί να μένουν έξω από την έγνοια μας αυτά τα παιδιά, αλλιώς θα πολλαπλασιαστούν οι "Κολωνοί"», τόνισε συνδέοντας την τραγική κατάσταση στις δομές με τις τραγωδίες που ζουν παιδιά, όπως η 12χρονη. «Αυτό συμβαίνει σ' αυτό το σύστημα. Κοινωνία που δε νοιάζεται για τα παιδιά της είναι εξ ορισμού βάρβαρη και απολίτιστη», τόνισε.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», των Συλλόγων Γυναικών Ιλίου, Αγίων Αναργύρων, Ανω Λιοσίων, Καματερού (ΟΓΕ), η Ενωση Γονέων Ιλίου, το Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής του ΕΣΥΝ. Επίσης, δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Διαμαρτυρία χθες στη Βουλή ενάντια στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου για «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες»
Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε χθες έξω από τη Βουλή η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, απαιτώντας να αποσυρθεί το άρθρο 81 του νομοσχεδίου με το οποίο επιχειρείται να «μπει χέρι» στη λειτουργία των σωματείων των επαγγελματιών.
Με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα σωματεία των επαγγελματιών» η ΟΒΣΑ ανέδειξε τις στοχεύσεις του νομοσχεδίου, αφού το συγκεκριμένο άρθρο «καθιστά υποχρεωτική τη δυνατότητα συμμετοχής των μελών των επαγγελματικών οργανώσεων στη Γενική Συνέλευση εξ αποστάσεως μέσω διαδικτύου η άλλων ηλεκτρονικών μέσων και προβλέπει ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία, με χρήση του συστήματος ΖΕΥΣ ή άλλου κατάλληλου συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας». Επί της ουσίας η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο γενικεύει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως ηλεκτρονικών εκλογών και συμμετοχής σε συνελεύσεις των σωματείων, ενισχύοντας τον μηχανισμό ελέγχου των σωματείων από το κράτος.
«Θεωρούμε αναγκαία τη διά ζώσης διαδικασία, την ενεργή συμμετοχή του κάθε συναδέλφου. Δεν θα επιτρέψουμε διαβλητές διαδικασίες, όπου ο καθένας μπορεί να ψηφίζει και να διαμορφώνει αποτελέσματα χρησιμοποιώντας κωδικούς άλλου», σημειώνει η ΟΒΣΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα διατηρήσουμε σαν κόρη οφθαλμού τη ζωντανή ανταλλαγή απόψεων, τη ζύμωση ιδεών μέσα στις διαδικασίες των σωματείων. Δεν είναι τυχαίο που τώρα φέρνει η κυβέρνηση τη συγκεκριμένη διάταξη, μιας και τώρα είναι μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ να συζητήσουμε οι επαγγελματίες για τα προβλήματά μας, να οργανώσουμε την αγωνιστική μας απάντηση».