Από την άμεση παρέμβαση για το πρόσφατο «ατύχημα» στο Παγκράτι |
Υπενθυμίζεται ότι μόλις το περασμένο Σάββατο τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν κατά την πτώση του ανελκυστήρα εμπορευμάτων στον οποίο επέβαιναν, στο κατάστημα της επιχείρησης «Jumbo» στο Παγκράτι. Η κινητοποίηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας ήταν άμεση, προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία του καταστήματος και να πραγματοποιηθεί έλεγχος από την αρμόδια υπηρεσία. Στη συνέχεια, το σωματείο αιτήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας να του κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα του πορίσματος για το συγκεκριμένο συμβάν, καθώς και το ιστορικό των παραβιάσεων και των προστίμων που έχουν επιβληθεί στην εταιρεία, ιδιαίτερα στο εν λόγω κατάστημα.
Κι από αυτό προκύπτει σειρά παραβάσεων στα καταστήματα της συγκεκριμένης εταιρείας, που θέτουν σε κίνδυνο τόσο τους εκατοντάδες εργαζόμενους όσο και τους χιλιάδες πελάτες που τα επισκέπτονται.
Οσον αφορά το πρόσφατο συμβάν, η Επιθεώρηση ενημερώνει ότι η επιχείρηση έχει κληθεί σε «παροχή γραπτών εξηγήσεων», ενώ έχουν ζητηθεί η έκθεση του τεχνικού ασφαλείας, η πιστοποίηση του αναβατορίου και στοιχεία σχετικά με τη συντήρησή του. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής διοικητικής κύρωσης.
Από την απάντηση της Επιθεώρησης προκύπτει ότι από τις 15/4/2019 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί μια σειρά παραβάσεις, τόσο στο συγκεκριμένο κατάστημα του Παγκρατίου όσο και σε άλλα καταστήματα της ίδιας αλυσίδας στην περιοχή αρμοδιότητας της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Πυροσβεστικές φωλιές που δεν λειτουργούν, αλλά υπάρχουν μόνο «για τα μάτια του κόσμου», έξοδοι κινδύνου που είναι φραγμένες από εμπορεύματα, όχι μόνο στις αποθήκες αλλά και στους χώρους πώλησης, είναι μερικές χαρακτηριστικές παραβάσεις που καταγράφονται.
Πιο αναλυτικά, στο κατάστημα του Παγκρατίου έχουν επιβληθεί πρόστιμα για «μη συνδεδεμένη πυροσβεστική φωλιά με δυσκολία ανοίγματός της λόγω προϊόντων», για «διαδρόμους κυκλοφορίας με μικρότερο πλάτος από το προβλεπόμενο» και «ελλιπή σήμανση των οδεύσεων διαφυγής». Σε άλλα καταστήματα της ίδιας αλυσίδας στην περιοχή αρμοδιότητας της συγκεκριμένης υπηρεσίας έχουν επιβληθεί άλλα έξι πρόστιμα για «κλειστές εξόδους κινδύνου» στους χώρους αποθηκών, πώλησης και ταμείων, για τη «μη ύπαρξη σήμανσης ασφαλείας σχετικά με την επικινδυνότητα των άγκιστρων στερέωσης στα ράφια των προϊόντων». Επίσης, έχει καταλογιστεί πρόστιμο για τη «μη χορήγηση καθισμάτων στους χώρους των ταμείων».
«Κανένας εργαζόμενος να μην κάνει σκόντο σε διεκδικήσεις που θα προστατεύουν την υγεία και την ασφάλειά του! Μόνο ο οργανωμένος δρόμος και η παρέμβασή μας μπορεί να ασκήσει πίεση, να προστατεύσει την υγεία μας, να μην πέφτει σκοτάδι και "συγκάλυψη" στα εργατικά ατυχήματα», τονίζει ο Σύλλογος. «Δεν σταματάμε εδώ! Συνεχίζουμε, μέχρι να καλυφθούν πλήρως και να "πατήσουν ξανά γερά στα πόδια τους" οι συνάδελφοί μας!», προσθέτει.
Την τελευταία στιγμή γλίτωσε τη ζωή του 35χρονος εργαζόμενος στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ο οποίος χτες από την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας έκανε βουτιά 18 μέτρων και έπεσε στον πάτο της δεξαμενής του πλοίου «ΑΤΕΝΕ», με αποτέλεσμα να υποστεί πολλαπλά κατάγματα στα πόδια και στη λεκάνη.
Ο εργαζόμενος, μέλος του συνεργείου Γενικής Ναυτιλίας, καθώς δούλευε πάνω σε σκαλωσιά που είχε στηθεί μέσα σε δεξαμενή φορτίου (τάνκι) του πλοίου, το οποίο επισκευάζεται στο ναυπηγείο «Διαμαντή», υποχώρησαν 4 μαδέρια και βρέθηκε στο κενό. Από τις μέχρι τώρα καταγγελίες συναδέλφων του που έχουν φτάσει στο Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας, ήταν εμφανής η ακαταλληλότητα της σκαλωσιάς, ενώ ο εργαζόμενος βρισκόταν στην οροφή αυτής της σκαλωσιάς.
Επιπλέον ο εργαζόμενος ήταν πεσμένος και αβοήθητος στον πάτο της δεξαμενής για πάνω από 3 ώρες (από 1 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα), αφού όλο αυτό το χρονικό διάστημα αναμενόταν ειδική ομάδα για να μπορέσει να τον απεγκλωβίσει. Δηλαδή ήταν ευτύχημα που δεν αιμορραγούσε ή δεν είχε χειρότερα τραύματα.
Το σοβαρό αυτό εργατικό ατύχημα, χώρια τα «μικρότερα» που είναι σχεδόν καθημερινά, προειδοποιούν για τα χειρότερα. Εφοπλιστές και εργολάβοι, επειδή ο «χρόνος είναι χρήμα» και αποθρασυμένοι από τη διαλυτική εικόνα που εμφανίζουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί όπως ΣΕΠΕ, Επιθεώρηση Εργασίας, τους οποίους η κυβέρνηση μετέτρεψε σε ...ανεξάρτητη αρχή για να βγάλει τις ευθύνες από πάνω της, παίζουν στα ζάρια τη ζωή των εργαζομένων.
Επιπλέον, ο ΟΛΠ (δηλαδή η COSCO) στο όνομα προφανώς του κόστους έχει κλείσει τον έναν και μοναδικό πυροσβεστικό σταθμό στη Ζώνη, ενώ επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα της ικανοποίησης των αιτημάτων που προβάλλουν Συνδικάτα και εργαζόμενοι της Ζώνης, ανάμεσα στα οποία είναι να υπάρχει ειδική ομάδα σε πλήρη ετοιμότητα και εξοπλισμό για τον άμεσο απεγκλωβισμό εργαζομένων.
Τον τραυματισμό μιας εργαζόμενης, τον τρίτο συνολικά που έχει καταγραφεί στο ξενοδοχείο μέσα σε έναν μήνα, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Royal Olympic». Συγκεκριμένα, μια εργολαβική εργαζόμενη γλίστρησε χτες στο υγρό δάπεδο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Το Σωματείο θέτει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο, με αφορμή το νέο «ατύχημα», το ζήτημα της εντατικοποίησης αλλά και τα ελλιπή μέτρα προστασίας, καθώς στην εργαζόμενη δεν είχαν χορηγηθεί αντιολισθητικά υποδήματα.
Απαιτεί «κάθε συνάδελφος τραυματίας από ατύχημα στο ξενοδοχείο να συνοδεύεται στο νοσοκομείο από τον υπεύθυνο βάρδιας της επιχείρησης και να μην αφήνεται μόνος του», να μεταβεί με δική του ευθύνη σε νοσοκομείο, όπως έγινε στα πρόσφατα ατυχήματα. Οπως καταγγέλλει, εργαζόμενος με κάταγμα στο δάκτυλο του χεριού πήγε στο νοσοκομείο με το ....μηχανάκι του και άλλος που υπέστη εγκαύματα στην κουζίνα κλήθηκε να αναζητήσει ιατρική βοήθεια με το αυτοκίνητό του, ενώ χτες χρειάστηκε η παρέμβαση του Σωματείου για να εξασφαλιστεί συνοδεία για την τραυματισμένη εργαζόμενη.
Το Σωματείο διεκδικεί: Να περιοδεύει μια φορά τη βδομάδα στα τμήματα ο τεχνικός ασφαλείας, ώστε να καταγράφονται οι κίνδυνοι και να γίνονται διορθωτικές ενέργειες προκειμένου να αποτρέπονται πιθανά ατυχήματα. Να συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες, όπως προβλέπεται από τον νόμο, η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του ξενοδοχείου με τον γιατρό εργασίας και τον τεχνικό ασφαλείας.
Στο μεταξύ, τη θλίψη του για τον θάνατο ενός εργαζόμενου, την περασμένη βδομάδα, στην επιχείρηση «BIC» εκφράζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Οπως ενημερώνει το Συνδικάτο, ο εργαζόμενος αισθάνθηκε αδιαθεσία κατά την προσέλευσή του στην εργασία, του δόθηκε άδεια να επιστρέψει σπίτι με τα πούλμαν μεταφοράς προσωπικού και δυστυχώς απεβίωσε στον δρόμο. Το Συνδικάτο καλεί τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν τα πιθανά αίτια του θανάτου του εργαζόμενου και να υπάρξει η ανάλογη ενημέρωση.
Αναδεικνύει μια σειρά πλευρές και μέτρα που πρέπει να παρθούν. Οπως σημειώνει, «σε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση που απασχολεί σχεδόν 1.500 εργαζόμενους, τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων είναι κάτω από τις ανάγκες και τις δυνατότητες».
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, μετά από αίτημά του, με τη διοίκηση της εταιρείας, το Συνδικάτο έθεσε μια σειρά αιτήματα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων. Συγκεκριμένα διεκδικεί: Παρουσία εξειδικευμένου νοσηλευτή/νοσηλεύτριας σε όλες τις βάρδιες και για όλες τις μέρες της βδομάδας. Παρουσία του ιατρού εργασίας καθημερινά στην εταιρεία. Καθημερινή παρουσία ασθενοφόρου. Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο στον χώρο της εταιρείας, που να μπορεί να σώσει τη ζωή των συναδέλφων όταν κάθε λεπτό που περνάει μετράει (π.χ. απινιδωτές κ.ά.). Διενέργεια προληπτικού υποχρεωτικού δωρεάν τσεκ απ, για την αντιμετώπιση εγκαίρως ζητημάτων υγείας.
Την άμεση ανάκλησή τους ζητούν τα Σωματεία
Από τους εργολαβικούς, τους εργαζόμενους που χρόνια τώρα έχουν βιώσει την πιο βαθιά εκμετάλλευση, ξεκίνησε το «ξήλωμα» της ΛΑΡΚΟ και η απομάκρυνση των εργαζομένων από το εργοστάσιο, με τα Σωματεία Εργαζομένων να απαιτούν με κοινή ανακοίνωσή τους την ανάκληση των απολύσεων των συναδέλφων τους.
Συγκεκριμένα, η εργοδοσία της «Technostyle», που εδώ και χρόνια «νοικιάζει» εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ, έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει τις συμβάσεις των εργαζομένων που λήγουν αυτές τις μέρες.
«Τα "όργανα" των απολύσεων στη ΛΑΡΚΟ και του οριστικού κλεισίματος ξεκίνησαν. Πρώτοι τον "χορό" σέρνουν οι εργαζόμενοι στην δουλεμπορική εταιρεία "Technostyle ΑΕ" ή ΕΠΕ», τονίζουν τα Σωματεία Εργαζομένων στην ανακοίνωσή τους, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη εταιρεία «με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων που διατηρούν νομιμοποιημένα τα δουλεμπορικά γραφεία, από το 2005 "νοικιάζει" εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και έχει εισπράξει από αυτή, για την εργασία των εργαζομένων, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, κανονικός νταβατζής».
Τονίζει επίσης: «Με την ανοχή της σημερινής κυβέρνησης τις τελευταίες μέρες εκβιάζει ότι αν δεν της δοθεί νέα "μασαμπούκα" θα απολύσει όλους τους εργαζόμενους και η κυβέρνηση με την ειδική διαχείριση απλά την καμαρώνουν».
«Μάλιστα, την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και ειδική διαχείριση καμαρώνουν τους "εκβιαστές", οι "εκβιαστές" ήδη ανακοίνωσαν παράνομα και καταχρηστικά την απόλυση δύο συναδέλφων, απαγορεύοντάς τους την είσοδο στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου λες και ήταν κρατικοί συνέταιροι στη ΛΑΡΚΟ ή έχουν πάρει εντολή από την ειδική διαχείριση, τους υποψήφιους επενδυτές και την κυβέρνηση».
Στο πλαίσιο αυτό, τα Σωματεία απαιτούν από την κυβέρνηση να προσληφθούν οι εργολαβικοί εργαζόμενοι απευθείας από τον ειδικό εκκαθαριστή και να ενσωματωθούν στο υπόλοιπο προσωπικό, καθώς και να ανακληθούν άμεσα οι δύο απολύσεις.
Επίσης, χαιρετίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων και όλων όσοι ακόμη βρέθηκαν στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στη Λάρυμνα με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, τονίζουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα και σηματοδοτούν ως επόμενο μεγάλο σταθμό την απεργία στις 9 Νοέμβρη.
Σε στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. έως 3 μ.μ., προχωρά σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» Αττικής, καθώς στις 12 μ. κηδεύεται στο Κοιμητήριο Ζωγράφου ο διανομέας που έχασε τη ζωή του μετά από «ατύχημα» την ώρα της δουλειάς και μακρά νοσηλεία στο νοσοκομείο. «Δίνουμε υπόσχεση στον πολύ αγαπητό μας φίλο και συνάδελφο ότι θα βάλουμε τα δυνατά μας και θα παλέψουμε ανυποχώρητα, ώστε να μην υπάρξει κανένας άλλος συνάδελφος νεκρός στο δρόμο», τονίζει το Σωματείο και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εργαζόμενου, ο οποίος ήταν ένα από τα πρώτα μέλη του και μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής.
Οπως υπενθυμίζει, πρόκειται για τον τρίτο συναδελφό τους, διανομέα που θρηνούν φέτος. Και στις τρεις περιπτώσεις, οι διανομείς υπέστησαν «κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις παρότι φορούσαν το κράνος με το λογότυπο της εταιρείας», αναφέρει, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για κράνος που «δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας και στην ουσία αποτελεί άλλο ένα ακόμη διαφημιστικό της εταιρείας». Στο φόντο της απώλειας μιας ακόμα ζωής, το Σωματείο καταγγέλλει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο «εδώ και μήνες τώρα καθυστερεί την υπουργική απόφαση σχετικά με τον καθορισμό της καταλληλότητας των Μέσων Ατομικής Προστασίας και των μέτρων ασφαλείας για τους διανομείς», καθώς και το γεγονός ότι «δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος από το ΣΕΠΕ σχετικά με τις συνθήκες του ατυχήματος και τις ευθύνες της εταιρείας».