Με κάθε πρόσφορο μέσο καλούν τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμιά ανοχή, να μη μειώσουν τις απαιτήσεις τους, να μην περιμένουν κανέναν «σωτήρα» για τους σώσει. Μόνος δρόμος να μπουν στον δρόμο του αγώνα, σε κοινό βηματισμό με όλους τους εργαζόμενους, με όλα τα συνδικάτα. Να απαιτήσουν μέτρα για την προστασία του εισοδήματος και της λαϊκής κατοικίας, ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις κ.ά.
Οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς και οι Γενικές Συνελεύσεις πολλαπλασιάζονται, οι κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων για την ακρίβεια, ενάντια σε διακοπές ρεύματος, για υπογραφή ΣΣΕ πυκνώνουν, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι συσκέψεις συντονισμού συνδικάτων και μαζικών φορέων.
Hδη έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες απεργιακές συγκεντρώσεις:
Στην Αττική στις 10.30 π.μ. στα Προπύλαια, και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά, στις 11 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.
Ακόμα: Αλιβέρι, 10.30 π.μ. άγαλμα Λιγνιτωρύχου, Αργος, 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου, Ελευσίνα, 10.30 π.μ., Νικολαΐδου και Ηρώων Πολυτεχνείου, Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας, Καλαμάτα, 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου, Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας, Λέσβος 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς, Σάμος 10 π.μ., στο Βαθύ (Εργατικό Κέντρο), Χαλκίδα 10.30 π.μ., στο ΕΚ Εύβοιας, Χίος 11 π.μ., πλατεία Βουνακίου.
Στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας καλεί και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) μαζί με σωματεία αυτοαπασχολούμενων, για να μετατραπεί, όπως λέει, η εργατική απεργία σε παλλαϊκό ξεσηκωμό, και οργανώνει συγκέντρωση τη μέρα της απεργίας στις 10 π.μ. στα Χαυτεία.
Με απόφαση της Ομοσπονδίας και των ναυτεργατικών σωματείων, απεργούν οι ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 9 Νοέμβρη. Επίσης, στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) για τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη προκήρυξε η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), στη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά με θέμα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ακόμα το ΔΣ της ΠΕΠΡΝ αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.
Κλιμακώνοντας τη μάχη μπροστά στην απεργία, μια σειρά από σωματεία και μαζικοί φορείς σε δήμους της Αττικής οργανώνουν συλλαλητήρια.
Πιο συγκεκριμένα, στον Πειραιά, συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Δαβάκη, μια πρωτοβουλία που αυτές τις μέρες αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς που πραγματοποιούν συσκέψεις συντονισμού στους δήμους. Παράλληλα, σήμερα, Παρασκευή 14 Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά, ενάντια στις απειλές για διακοπές ρεύματος σε σχολεία, στις 2 μ.μ. στον ΔΕΔΔΗΕ στα Καμίνια. Σήμερα επίσης, με ραντεβού στις 6.30 μ.μ. στην πλ. Δαβάκη (Περιβολάκι) σωματεία θα κάνουν αγωνιστικές παρεμβάσεις στις εταιρείες - παρόχους Ενέργειας στην Π. Ράλλη. Συσκέψεις θα γίνουν: Σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Πέραμα (πλατεία Ηρώων), και στη Σαλαμίνα, στις 6.30 μ.μ. (Εργατικό Κέντρο) στις 6.30 μ.μ.
Στην Καλλιθέα, σε συλλαλητήριο αύριο, Σάββατο 15 Οκτώβρη, στην πλατεία Δαβάκη καλούν σωματεία και φορείς.
Στη Μεταμόρφωση, συλλαλητήριο στην πλατεία Δημαρχείου και πορεία στο κέντρο της πόλης διοργανώνουν το Σάββατο 22 Οκτώβρη στις 11 το πρωί τοπικά σωματεία και φορείς ενάντια στην ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια. Συγκεκριμένα, στην κινητοποίηση καλούν το Σωματείο Εργαζομένων ΦΑΓΕ, η Ενωση ΕΒΕ Μεταμόρφωσης, τα Σωματεία Συνταξιούχων Ν. Φιλαδέλφειας - Μεταμόρφωσης, ο Σύλλογος Γυναικών Μεταμόρφωσης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», η Ενωση Γονέων Κηδεμόνων Μεταμόρφωσης, το Παράρτημα Συνδικάτων Οικοδόμων Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Ν. Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης, Παράρτημα Συνδικάτου ΟΤΑ Βόρειου Τομέα, Παράρτημα ΕΛΕΠΑ Βορειοδυτικής Αθήνας.
Την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στο Περιστέρι, σε σύσκεψη καλούν σωματεία και φορείς στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου.
Το μήνυμα του απεργιακού ξεσηκωμού μεταφέρεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς της Θεσσαλονίκης.
Στην πορεία προς την απεργία του Νοέμβρη τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν κεντρικές παρεμβάσεις:
-- Αύριο, Σάββατο 15/10, παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ ενάντια στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις.
-- Την Παρασκευή 21/10, παρεμβάσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, στα κεντρικά γραφεία παρόχων Ενέργειας.
Στην Πάτρα το Εργατικό Κέντρο και η αγωνιστική δημοτική αρχή οργανώνουν παμπατραϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 18 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Τριών Συμμάχων.
Σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι - πωλητές σε μεγάλες επιχειρήσεις τροφίμων, όπου η εργοδοσία απαιτεί μεταξύ άλλων την τοποθέτηση σύγχρονων συστημάτων παρακολούθησης (κάμερες κι άλλα μέσα) στα αυτοκίνητα κίνησής τους, θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 21 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας.
Στην Πιερία, αύριο Σάββατο 15 Οκτώβρη, στις 10.30 π.μ., θα γίνει συμβολική κινητοποίηση στην πλατεία Μακεδονίας, έξω από το «Discount Μarkt», ενάντια στις επαναλαμβανόμενες ανατιμήσεις. Τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη στις 6 μ.μ. περιοδεία στα σούπερ μάρκετ και στα εμπορικά κατάστημα, με αίτημα την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Σωματεία και φορείς της Ημαθίας τις επόμενες μέρες πραγματοποιούν: Αύριο Σάββατο 15 Οκτώβρη παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ ενάντια στην ακρίβεια και τις ανατιμήσεις. Την Τετάρτη 19 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., μεγάλο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία, με κατάληξη στο δημαρχείο. Την Παρασκευή 4 Νοέμβρη παρεμβάσεις για τους λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, στα κεντρικά γραφεία παρόχων Ενέργειας.
Στη Λάρισα, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση αντιπροσώπων καλλιτεχνικών σωματείων της Θεσσαλίας, την Κυριακή 16 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Στην Ηγουμενίτσα, θα γίνει συλλαλητήριο την Τρίτη 18 Οκτώβρη για τα οξυμένα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.
Στα Γρεβενά, την Τρίτη 18 Οκτώβρη, θα γίνουν κινητοποιήσεις έξω από καταστήματα παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
Στην Ξάνθη, κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία την Πέμπτη 20 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. και προβολή της ταινίας «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι» στις αρχές Νοέμβρη.
Στο Ηράκλειο, θα γίνει συλλαλητήριο την Πέμπτη 20 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ.
Στα Χανιά, θα γίνει συλλαλητήριο στις 20 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στη δημοτική αγορά.
Στη Χίο, το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ καλεί σε κινητοποίηση στη ΔΕΗ, την Τρίτη 25 Οκτώβρη, στις 12 μ., ενάντια στην ακρίβεια.
Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί τα παραρτήματά του και τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου σε κοινή συνεδρίαση, την Τετάρτη 19 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, στοά Φέξη, 7ος όροφος) για την προετοιμασία της απεργίας.
Σε κινητοποίηση στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ στην Κοζάνη προχωρούν σήμερα, Παρασκευή, στις 11 π.μ. σωματεία και σύλλογοι της πόλης με σύνθημα «Ούτε μέρα χωρίς θέρμανση - καμία αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης» Τα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, μαζί με φοιτητικούς συλλόγους της Κοζάνης, διεκδικούν την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της τηλεθέρμανσης και την επέκταση του δικτύου σε οικισμούς όπως ο Κρόκος και το Δρέπανο, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και χωρίς καμία βλαπτική μεταβολή στα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, και απαιτούν να μην προχωρήσει κανένα σχέδιο για αύξηση της τιμής της τηλεθέρμανσης και για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΚ.
Την Κυριακή 16 Οκτώβρη:
-- Το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, στις 10.30 π.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.
-- Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 48Β).
-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31).
-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών νομού Αττικής, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
-- Το Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
-- Το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής νομού Αττικής, στις 10.30 π.μ., στο «Τριανόν» (Κοδριγκτώνος 21).
-- Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στις 10 π.μ., στο θέατρο του δημαρχείου Περιστερίου (σταθμό μετρό «Περιστέρι»).
-- Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).
-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΘ. Μπροστά στη Γενική Συνέλευση, σήμερα, Παρασκευή 14/10 θα πραγματοποιηθούν συνέλευση στο εργοτάξιο «Αμαξοστάσιο» και εξόρμηση στο εργοτάξιο «Βενιζέλου» του μετρό στη Θεσσαλονίκη. Αύριο, Σάββατο 15/10, εξόρμηση στα γιαπιά των ανατολικών συνοικιών.
-- Το Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης - Βορείου Ελλάδος, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΘ.
Σε νέα κινητοποίηση για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης προχωρούν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Skroutz» σήμερα, με μηχανοκίνητη πορεία στις 6 μ.μ. από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στη Νέα Ιωνία έως τα γραφεία της επιχείρησης (Αλέκου Παναγούλη 91).
Η σημερινή κινητοποίηση είναι συνέχεια της προηγούμενης διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας, την περασμένη Δευτέρα, όταν η εργοδοσία, κάτω από την πίεση της αγωνιστικής στάσης των εργαζομένων, απέσυρε τη διορία που είχε θέσει για την υπογραφή των νέων συμβάσεων και δέχτηκε να γίνει συνάντηση με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής στις 17 Οκτώβρη.