Με περιοδείες και Γενικές Συνελεύσεις μεταφέρεται παντού το απεργιακό κάλεσμα
Στο εργοτάξιο του Ε-65 στα Γρεβενά |
Περιοδείες σε μεγάλες επιχειρήσεις και υπηρεσίες πραγματοποίησαν σωματεία της Ηπείρου τις προηγούμενες μέρες και, στο πλαίσιο αυτό, το κλαδικό Συνδικάτο Ιχθυοκαλλιεργειών - Τροφίμων - Ποτών Θεσπρωτίας πραγματοποίησε ενημέρωση στους εργάτες στις ιχθυοκαλλιέργειες της «Avramar» στη Σαγιάδα. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ο οποίος ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι ενώ η Ομοσπονδία έχει καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τον υποκλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας στις αντίστοιχες εργοδοτικές ενώσεις, αυτές προκλητικά αρνούνται να το συζητήσουν.
Υποστήριξε ότι η ανάγκη υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι επιτακτική, καθώς η υγρασία από τη θάλασσα και η χρήση χημικών ουσιών στην παραγωγή σε συνδυασμό με άλλες βαριές εργασίες επιβάλλουν την ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Παράλληλα τόνισε ότι η απεργία θα πιέσει για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, με αυξήσεις στους μισθούς και θέσπιση σειράς επιδομάτων, τριετιών κ.λπ., που γνώρισαν οι προηγούμενες γενιές και καταργήθηκαν από τους αντεργατικούς νόμους των μνημονίων. «Μέσα από το Συνδικάτο σας, με Γενική Συνέλευση να φτιάξετε τον δικό σας κατάλογο αιτημάτων, να διεκδικήσετε τα ζητήματά σας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να παράγουν χιλιάδες τόνους ψάρια και οι ίδιοι να στερούνται ακόμα και βασικά είδη διατροφής, όπως αυτά που παράγουν...
Στην καθαριότητα του δήμου Ιωαννίνων |
Αντίστοιχα, στους εργάτες καθαριότητας και πρασίνου του δήμου Ιωαννιτών πραγματοποίησε περιοδεία χθες το πρωί ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΕ ΟΤΑ, μαζί με τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ιωαννίνων.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Β. Πετρόπουλος ανέδειξε ότι η προπαγάνδα της κυβέρνησης, για «τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται», αποσκοπεί στον συμβιβασμό του λαού με τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται σε όλη την Ευρώπη. Τόνισε ότι το κύμα ακρίβειας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς, σχολιάζοντας ενδεικτικά ότι ο μισθός του νεοεισερχόμενου στο Δημόσιο σήμερα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, είναι 50 ευρώ κάτω από τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.
Στις ιχθυοκαλλιέργειες Θεσπρωτίας |
Τέλος, επεσήμανε ότι η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων των δήμων στην απεργία μπορεί να δρομολογήσει θετικές εξελίξεις στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για «να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και την οικογένειά μας».
Στα Γρεβενά χθες πραγματοποιήθηκε περιοδεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Ε-65. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Τασιούλας και άλλα μέλη της διοίκησης συνομίλησαν με τους εργαζόμενους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής. Επιβεβαιώθηκε από τη συζήτηση ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία αναμονή απέναντι στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία, ενώ εκφράστηκε η ανάγκη και από τους ίδιους τους εργαζόμενους για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα οργανώσουν τα συνδικάτα.
Σε κλίμα μάχης πραγματοποιήθηκε προχθές η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης.
Η μαζική συμμετοχή εργαζομένων από τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου επιβεβαίωσε την αγανάκτηση που σιγοβράζει στους εργαζόμενους από τις αυξήσεις στην Ενέργεια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, συνέπειες των αντεργατικών πολιτικών όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα, από τις τοποθετήσεις επιβεβαιώθηκε ότι με τις «εμβληματικές επενδύσεις» στην πόλη «έχουν σκάσει από τα κέρδη τους την ώρα που για τους εργαζόμενους πάει 15 ο μήνας και ο μισθός εξαφανίζεται», αλλά και ότι οι όποιες αυξήσεις δόθηκαν «εξανεμίστηκαν αμέσως» από τα έξοδα και τους φόρους που καλείται να πληρώσει η εργατική - λαϊκή οικογένεια. Αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά η εργοδοτική αυθαιρεσία σε μεγάλες εταιρείες τηλεφωνικών κέντρων, η προσπάθεια της εργοδοσίας σε κάθε χώρο να κάμψει αγωνιστικές αντιδράσεις είτε με το «καρότο» είτε με το «μαστίγιο», είτε με «αυξήσεις» - κοροϊδία είτε με απολύσεις εργαζομένων. Αποκαλύφθηκε ο παραλυτικός ρόλος που παίζουν δυνάμεις οι οποίες έχουν την πλειοψηφία σε επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου, όπως στον ΟΤΕ, στο ΙΠΤΗΛ του ΕΚΕΤΑ κ.α.
Ως απάντηση σε όλα τα παραπάνω, εργαζόμενοι από διάφορους χώρους ανέφεραν τις προσπάθειες που κάνουν μέσα από το ΣΕΤΗΠ και τις σωματειακές επιτροπές του να οργανώσουν την απεργιακή απάντηση στον χώρο τους, και έβαλαν σχέδιο περαιτέρω δράσης για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη, με αιτήματα όπως αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, μείωση του εργάσιμου χρόνου, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών.
Το ΣΕΤΗΠ, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις του, στις 18 Οκτώβρη οργανώνει εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, ως πρώτο βήμα στη συζήτηση με τους εργαζόμενους για να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες.
Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας χτες ενάντια στη λογική των «παιδοφυλακτηρίων»
Eurokinissi |
Σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις απαίτησε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, καταγγέλλοντας τη συστηματική απαξίωση των παιδικών σταθμών από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, την υποχρηματοδότησή τους, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και το γεγονός ότι οι μισοί και πλέον εργαζόμενοι δουλεύουν με σχέσεις προσωρινής απασχόλησης, σε συνθήκες μόνιμης ανασφάλειας και ομηρίας.
Συνδικαλιστική αντιπροσωπεία έκανε παρέμβαση στο Εθνικό Συμβούλιο, καταγγέλλοντας το περιεχόμενο του προγράμματος, για το οποίο έχουν διατυπωθεί σοβαρές αντιρρήσεις και ενστάσεις από επιστημονικούς φορείς, καθώς και το γεγονός ότι η εξειδίκευσή του έχει ανατεθεί σε ΜΚΟ και όχι στα πανεπιστήμια με σχετικό αντικείμενο.
Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα «Κυψέλη» περιλαμβάνει τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σταθμών κατά δύο ώρες (μέχρι τις 6 μ.μ.). Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας για τον «Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας» των σταθμών, προβλέπει τη δυνατότητα οι δήμοι να αποφασίζουν την παράταση του ωραρίου λειτουργίας τους κατά δύο ώρες.
Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση, «είναι "κάπου να παρκάρονται τα παιδιά", την ώρα που οι γονείς θα πρέπει να εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας, με ωράρια - λάστιχο, ώστε να τους έχουν διαθέσιμους περισσότερες ώρες οι εργοδότες για τα κέρδη τους», τονίζει το Συνδικάτο ΟΤΑ.
Οπως εξηγούν εργαζόμενες, τα σχέδια για παράταση του ωραρίου δεν ανταποκρίνονται ούτε σε παιδαγωγικά κριτήρια ούτε στις ανάγκες των γονιών. Η εφαρμογή του μέτρου θα ...βολέψει μια χαρά τις μεγάλες επιχειρήσεις, που θέλουν να έχουν τα χέρια τους λυμένα για να επιβάλουν ωράρια - λάστιχο. Δεν θα αποτελέσει βοήθεια για τους εργαζόμενους γονείς, οι οποίοι έχουν ανάγκη από εργασιακές σχέσεις που θα τους επιτρέπουν να έχουν ελεύθερο χρόνο, που δεν θα τους φέρνουν συνεχώς αντιμέτωπους με το αδιέξοδο πού να αφήσουν τα παιδιά τους για να κάνουν υπερωρία, να δουλέψουν 10ωρα, να αλλάξουν τελευταία στιγμή βάρδια.
Παράλληλα, η επέκταση του ωραρίου απειλεί να διογκώσει τα ήδη μεγάλα προβλήματα των σταθμών. Μεγάλο μέρος του προσωπικού είναι συμβασιούχοι και δουλεύουν με ημερομηνία λήξης. «Μπορεί να ξεκινήσει η σχολική χρονιά με έναν αριθμό εργαζομένων και μετά από μερικούς μήνες να μείνουμε οι μισοί», επισημαίνουν εργαζόμενες. Κι ενώ το σκηνικό αυτό επαναλαμβάνεται ίδιο κι απαράλλακτο κάθε χρόνο, με τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τα μέτρα που μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη μετατρέπουν τους σταθμούς σε «παιδοφυλακτήρια».
«Στον "σύγχρονο κόσμο" τους δεν χωράνε οι ανάγκες παιδιών και εργαζομένων», έγραψαν στις πικέτες τους εργαζόμενες από παιδικούς σταθμούς, απευθύνοντας κάλεσμα στην πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα.