ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
«Διέξοδο από τον πόλεμο θα δώσει ο λαός! Πώς όμως;»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου η εκδήλωση που οργάνωσε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με θέμα «Διέξοδο από τον πόλεμο θα δώσει ο λαός! Πώς όμως;» και ομιλητή τον Φρίξο Μπρούζγο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ολοκληρώθηκε με αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Εισηγητικά ο Φ. Μπρούζγος προσέγγισε το θέμα παρουσιάζοντας κομμάτια από τη νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», «Αλήθειες και ψέματα για τον καπιταλισμό. 1. Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Ανέφερε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε απλά την αφορμή για τη συγγραφή της έκδοσης του ΚΣ της ΚΝΕ. Ερχεται να δώσει απαντήσεις σε προβληματισμούς, όπως γιατί συμβαίνουν και ποια είναι η αιτία των πολέμων; Τι μπορούν να κάνουν οι νέοι ενάντια σε αυτό το έγκλημα; Μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς πολέμους; Ερχεται «να βοηθήσει στο να κατανοηθεί καλύτερα η σημερινή κοινωνία που ζούμε. Γιατί οι νέοι και οι νέες επαναστάτες, οι κομμουνιστές θέλουν να κατανοήσουν βαθύτερα τον κόσμο στον οποίο ζούμε, για να παλέψουν καλύτερα και πιο αποτελεσματικά για να τον αλλάξουμε. Γιατί μόνο αν γνωρίζουμε μπορούμε να απαντήσουμε πιο πειστικά τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των συμμαθητών, συμφοιτητών, συναδέλφων μας. Μόνο αν γνωρίζουμε ποιος αποτελεί τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, μπορούμε να βάλουμε πλώρη με τον αγώνα μας απέναντί του».

Απάντησε στο ερώτημα για ποιανού τα συμφέροντα γίνονται οι πόλεμοι και στάθηκε ιδιαίτερα στην όξυνση της αντιπαράθεσης μεταξύ ελληνικής και τουρκικής αστικής τάξης, αναφέροντας ότι «οι ενέργειες και των δύο αστικών τάξεων έχουν επιθετικό χαρακτήρα. Εντείνουν την εκμετάλλευση ενάντια όχι μόνο στον λαό τους αλλά και απέναντι στους λαούς της περιοχής. Επιθυμούν να κλείσουν η καθεμία για τον εαυτό της τις καλύτερες συμφωνίες μαζί με τα υπόλοιπα "κοράκια" στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου για να "ληστέψουν" τον ορυκτό πλούτο».

Σημείωσε ότι «το "κουβάρι" των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή δεν λύνεται, αλλά κόβεται, αν οι λαοί της περιοχής βαδίσουν τον δρόμο της ανατροπής. Αυτή είναι και η μοναδική επιλογή υπέρ των λαών τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας». Και ανέδειξε ότι «διέξοδο από τον φαύλο κύκλο ιμπεριαλιστικής ειρήνης - ιμπεριαλιστικού πολέμου μπορεί να δώσει μόνο η σοσιαλιστική επανάσταση, η οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

Κάλεσε να δυναμώσει η μαχητική πάλη απέναντι στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, των αστικών κυβερνήσεων, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι η σύγκρουση με ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι αναπόφευκτη για να χτίσουμε τη νέα κοινωνία. «Μόνο η ίδια η δράση του λαού στον δρόμο της ανατροπής μπορεί να επιβάλει μια πραγματική αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, γενικά από τα ιμπεριαλιστικά δεσμά οποιασδήποτε συμμαχίας. Αυτό είναι και το πραγματικό νόημα της σημερινής πάλης μας ενάντια σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Κάθε μάχη που δίνουμε σήμερα για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, είναι πλήγμα στους σχεδιασμούς τους. Κάθε βήμα στην οργάνωση της πάλης μάς μαθαίνει να εμπιστευόμαστε, να χρησιμοποιούμε τη δική μας δύναμη ενάντια στους κρατικούς και αστικούς μηχανισμούς. Η δύναμη του ενός μπορεί να γίνει δύναμη των πολλών που παλεύουν για την ανατροπή του σάπιου, εκμεταλλευτικού συστήματος. Τα ρυάκια της αγωνιζόμενης νεολαίας μπορούν να γίνουν χείμαρρος που θα συμπαρασύρει το παλιό και ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα. Και αυτό μπορεί να γίνει μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ».


ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΑΣΗΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Τουρνουά μπάσκετ στον Λόφο Στρέφη ενάντια στην καταστολή

Συμβολική συγκέντρωση και τουρνουά μπάσκετ στο γήπεδο του Λόφου του Στρέφη οργάνωσε το πρωί της Κυριακής η ΟΒ Εξαρχείων της ΚΝΕ με τη συμμετοχή δεκάδων νέων και μαθητών από την περιοχή, κόντρα στο κλίμα έντασης της καταστολής και της αστυνομικής τρομοκρατίας με απρόκλητες επιθέσεις.

Με τη δράση αυτή η ΚΝΕ διαμήνυσε ότι διεκδικεί:

  • Ελεύθερους χώρους άθλησης, πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, αποκλειστικά δημόσιους και δωρεάν για όλο τον λαό και τη νεολαία της περιοχής.
  • Να σταματήσουν οι επιχειρήσεις τρομοκρατίας και καταστολής της αστυνομίας στην περιοχή.
  • Αναθεώρηση της αρχικής μελέτης για το μετρό ώστε να παίρνει υπόψη την προστασία των ελεύθερων χώρων των γειτονιών της Αθήνας και να δίνει μια συνδυασμένη λύση και στα Εξάρχεια, με κριτήριο τόσο τη μετακίνηση όσο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων.

Στη δράση αυτή της ΚΝΕ παρευρέθηκε ο Χάρης Βουρδουμπάς, εκλεγμένος στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Επίσης, διακινήθηκε πλατιά ο «Οδηγητής» με τις Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 13ο Συνέδριο της Οργάνωσης.

Χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους απηύθυνε η Γεωργία Γκούφα, Γραμματέας της ΤΟ Α' Αθήνας της ΚΝΕ, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η καταστολή είναι διαχρονικά το αναγκαίο συμπλήρωμα της πολιτικής που επιτίθεται στη ζωή και τα δικαιώματά μας για να υπερασπίσει τα κέρδη των λίγων, όπως άλλωστε συνέβαινε και συμβαίνει με όλες τις κυβερνήσεις. Φυσικά, δεν είναι τυχαία η περίοδος που η κυβέρνηση επιλέγει να φέρει μέσα στη γειτονιά μας τα ΜΑΤ και τις δυνάμεις της καταστολής. Αυτή η αστυνομική αυθαιρεσία εντείνεται σε μία περίοδο που η νεολαία, οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός τα βγάζουν όλο και πιο δύσκολα πέρα, όπου η ανάγκη τους να αθληθούν, να πάνε μια βόλτα χωρίς να πληρώνουν, ολοένα και αυξάνεται. Ενώ παράλληλα οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι, όπως είναι η πλατεία, όπως είναι το γηπεδάκι και ο Λόφος του Στρέφη γίνονται εργοτάξια με ψηλούς φράχτες. Χωρίς κανένα σχέδιο για το πώς θα εξασφαλιστούν για τον λαό και τη νεολαία της περιοχής οι απαραίτητοι χώροι που χρειάζεται».


Μεταξύ άλλων τόνισε επίσης: «Απλώνουμε το χέρι και καλούμε κάθε νέο στον αγώνα, να βαδίσουμε μαζί στον ίδιο δρόμο, να γίνουμε πιο δυνατοί ενώνοντας τις φωνές μας, γιατί η μοναδική ρεαλιστική, αισιόδοξη λύση, αυτή που αξίζει είναι μόνο ο αγώνας για μία κοινωνία που δεν θα ακρωτηριάζει τα καλύτερά μας χρόνια, μια κοινωνία χωρίς αστυνομική βία και τρομοκρατία».

Μετά το τουρνουά ο κόσμος που συγκεντρώθηκε συνέβαλε στον καθαρισμό του γηπέδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ