ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΣΟΒΑΡΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ
Επεσε από τον 3ο όροφο - Καθόταν στο περβάζι γιατί δεν υπήρχε θέση!

Σε κινητοποίηση στην Κοσμητεία της Νομικής και την Πρυτανεία του ΑΠΘ προχωρούν σήμερα φοιτητικοί σύλλογοι, διεκδικώντας ασφαλείς υποδομές και προσλήψεις καθηγητών για «σπάσιμο» τμημάτων

Σοβαρό τραυματισμό υπέστη χτες το μεσημέρι φοιτητής του δεύτερου έτους της Νομικής του ΑΠΘ, όταν έπεσε από τον 3ο όροφο στο κενό και σώθηκε επειδή στο ενδιάμεσο χτύπησε σε κλιματιστικό...

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο φοιτητής παρακολουθούσε διάλεξη και καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη θέση καθόταν σε περβάζι παραθύρου. Ο συγκεκριμένος δεν ήταν ο μοναδικός που δεν είχε θέση στην αίθουσα, και μαζί με άλλους φοιτητές, προκειμένου να παρακολουθήσουν, κάθονταν στο πάτωμα ή στα περβάζια.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο φοιτητής, που νοσηλεύεται στο ΓΝ «Παπανικολάου», υπέστη σοβαρά κατάγματα στα άκρα και τα πλευρά του, ωστόσο η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Μαθηματικού, Φαρμακευτικής και Νομικής του ΑΠΘ σημειώνουν πως η Κοσμητεία, η Πρυτανεία και η κυβέρνηση φέρουν στο ακέραιο την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΑΠΘ και καλούν σήμερα Τετάρτη 19 Οκτώβρη σε κινητοποίηση στις 10 π.μ. στην Κοσμητεία της Νομικής και στις 12 μ. στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, διεκδικώντας έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για σύγχρονα κτίρια, ασφαλείς υποδομές και άμεσες προσλήψεις καθηγητών και «σπάσιμο» τμημάτων.

«Το τραγικό συμβάν στο Πανεπιστήμιό μας, με συνάδελφό μας να πέφτει από το παράθυρο του τρίτου ορόφου κατά τη διάρκεια του μαθήματος λόγω του τρομερού συνωστισμού που επικρατούσε στην αίθουσα, αναδεικνύει την εγκληματική πολιτική υποχρηματοδότησης των σχολών μας, αποτέλεσμα της οποίας είναι οι ανεπαρκείς υποδομές, το στοίβαγμα στις αίθουσες και η έλλειψη καθηγητών», σημειώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και προσθέτουν:

«Η Κοσμητεία, οι πρυτανικές αρχές, το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση φέρουνε στο ακέραιο την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχολές του ΑΠΘ. Το σημερινό τραγικό περιστατικό δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, είναι το προδιαγεγραμμένο έγκλημα της υποχρηματοδότησης. Τα διοικητικά όργανα του πανεπιστημίου και οι κυβερνήσεις επανειλημμένα έχουν αγνοήσει τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων για τη διεκδίκηση σύγχρονων υποδομών με βάση τις ανάγκες των φοιτητών».

Με τραγικό τρόπο αναδεικνύονται οι συνέπειες της υποχρηματοδότησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας

Η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει πως «το περιστατικό αναδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας των πανεπιστημίων» και επιβεβαιώνει την εγκληματική πολιτική υποβάθμισης των πανεπιστημίων που διαχρονικά υποστήριξαν όλες οι κυβερνήσεις.

Παράλληλα, τονίζει πως αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι οι τεράστιες ελλείψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, οι ανεπαρκείς υποδομές, οι ελλείψεις σε εργαστήρια και αναλώσιμα.

«Το κόστος όμως ουδέποτε αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα για ό,τι σχετίζεται με την επιχειρηματική δραστηριότητα», σημειώνει η ανακοίνωση και τονίζει ότι η κυβέρνηση βρήκε άμεσα τα 50 εκατ. ευρώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία, επέλεξε όμως να αγνοήσει τα επανειλημμένα αιτήματα των Συλλόγων Φοιτητών και διδασκόντων για σύγχρονες υποδομές, για προσλήψεις διδακτικού προσωπικού.

Και καταλήγει: «Καμία αναμονή! Η πολιτική του πανεπιστημίου - επιχείρηση που αφαιρεί το δικαίωμα στη μόρφωση είναι επικίνδυνη ακόμα και για την ίδια μας τη ζωή. Να γίνει υπόθεση των εργαζομένων και του λαού ο αγώνας ενάντια στην ένταση των ταξικών φραγμών στην Εκπαίδευση, ο αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στις σπουδές, στη δουλειά και στη ζωή».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
Χειμώνας χωρίς ... ζεστό νερό λόγω περικοπών!

Χωρίς ζεστό νερό καλούνται να βγάλουν τον χειμώνα οι οικότροφοι της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών!

«Σήμερα 18/10 ενημερωθήκαμε από τη διοίκηση της εστίας πως για όλο τον χειμώνα δεν θα υπάρχει ζεστό νερό, λόγω των "περικοπών εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης", όπως χαρακτηριστικά μας είπαν! Αντί γι' αυτό θα υπάρχει για κάποιες λίγες ώρες "χλιαρό". Δεν τους φτάνει που πλενόμαστε σε κοινόχρηστα μπάνια με σκουριασμένες σωληνώσεις, τώρα θέλουν να κάνουμε μπάνιο και με παγωμένο νερό!», καταγγέλλει συγκεκριμένα ο Σύλλογος Οικοτρόφων της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών. Τα παραπάνω, που αφορούν τους όρους με τους οποίους καλούνται να περάσουν τον χειμώνα οι φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις προθέσεις για περικοπές σε βάρος ακόμα και στοιχειωδών αναγκών.

«Τους το κάνουμε ξεκάθαρο: Αυτό δεν πρόκειται να γίνει!», τονίζει ο Σύλλογος απέναντι στην εξέλιξη αυτή, καλώντας σήμερα σε κινητοποίηση στους υπεύθυνους της ΦΕΑ και στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΜΑΘΗΤΕΣ
Στον δρόμο 24 στις Οκτώβρη διεκδικούν τις ανάγκες τους

«Δεν "προσαρμοζόμαστε" - Αγωνιζόμαστε για τις σπουδές μας!» δηλώνουν Φοιτητικοί Σύλλογοι, που τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη καλούν μαζί με τους μαθητές σε συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, διεκδικώντας δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία! - ΟΧΙ στην πανεπιστημιακή αστυνομία - 300 ευρώ μηνιαίο στεγαστικό επίδομα - Παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο.

Αντιμέτωποι ήδη με μία καθημερινότητα ελλείψεων, επιτακτικών αναγκών και προβλημάτων όπως αυτή εκδηλώθηκε και με τις περικοπές στο ζεστό νερό σε εστία, στα προβλήματα μεταφοράς, στο περιστατικό της πτώσης φοιτητή στο ΑΠΘ, οι φοιτητές διεκδικούν συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης μπροστά στο κύμα ακρίβειας που φέρνει πολλούς φοιτητές απέναντι σε τεράστια εμπόδια στις σπουδές και με περιορισμούς στις δαπάνες που προμηνύουν παγωμένα αμφιθέατρα.

Δηλώνουν πως δεν θα δεχτούν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που ψήφισε και επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση, παρά την απόρριψή τους από τους φοιτητές, τους διδάσκοντες, τους εργαζόμενους στα πανεπιστήμια και διεκδικούν κάλυψη όλων των αναγκών τους. Δηλώνουν για μια ακόμα φορά πως η πανεπιστημιακή αστυνομία και η ένταση της καταστολής δεν έχει θέση στις σχολές.

«Δευτέρα 24 Οκτώβρη - Κλειστά σχολεία - Οι μαθητές τους δρόμους σε όλη την Ελλάδα» είναι το κάλεσμα που απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Στην Αθήνα δίνει ραντεβού στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στην υπόλοιπη χώρα πορείες προγραμματίζονται σε δημαρχεία, Περιφέρειες και Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με φοιτητικούς συλλόγους.

«Μια ακόμη "κανονική μέρα" στο ελληνικό Πανεπιστήμιο;»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τα περιστατικά που δείχνουν την κατάσταση στα πανεπιστήμια

Ως αποτελέσματα της πολιτικής που αντιμετωπίζει σαν κόστος τις ανάγκες των φοιτητών, κατονομάζει μία σειρά περιστατικά που μόνο σε μία μέρα κατέδειξαν την κατάσταση που βιώνουν οι φοιτητές στα πανεπιστήμια το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ και τονίζει τα εξής:

«Ημέρα: Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

  • Νομική ΑΠΘ: Φοιτητής σε υπερπλήρες αμφιθέατρο έπεσε από το παράθυρο του 3ου ορόφου (!!!) στριμωγμένος γιατί δεν είχε πού να κάτσει! Ευτυχώς δεν κινδυνεύει η ζωή του.
  • Φοιτητική Εστία Αθηνών: Οι οικότροφοι ενημερώνονται ότι όλο τον χειμώνα δεν θα έχουν ζεστό νερό, λόγω "περικοπών στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης"!
  • Φιλοσοφική ΕΚΠΑ: Φοιτήτρια τραυματίζει το πόδι της μέσα σε λεωφορείο όπου δεκάδες φοιτητές ήταν στριμωγμένοι σαν σαρδέλες!
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: 7η μέρα από την έναρξη του εξαμήνου, με δεκάδες μαθήματα και εργαστήρια να μην πραγματοποιούνται λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού!

Αυτό είναι το πανεπιστήμιο της "αριστείας" που διαφημίζει η κα Κεραμέως! Χωρίς επαρκείς υποδομές, χωρίς αρκετούς καθηγητές, χωρίς ζεστό νερό!

Αυτό είναι το πανεπιστήμιο των "νέων οριζόντων" με φοιτητή να πέφτει από το παράθυρο όχι για να ατενίσει τον ...ορίζοντα, αλλά γιατί δεν χωρούσε στο αμφιθέατρο!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και που παγιώνει την υποχρηματοδότηση, αντιμετωπίζοντας ως "περιττό κόστος" τις ανάγκες των φοιτητών!

Για αυτή την εγκληματική αδιαφορία και ευθύνη του κράτους ποια "πανεπιστημιακή αστυνομία" θα συλλάβει τους υπευθύνους; Σίγουρα όχι αυτή που εκπαιδεύτηκε για να κυνηγάει φοιτητές που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στις σπουδές τους!

Τη λύση θα τη δώσουν οι ίδιοι οι φοιτητές που διαδηλώνουν στις 24 Οκτωβρίου μαζί με τους μαθητές και αγωνίζονται για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, πρόσληψη καθηγητών, ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους.

Σε αγωνιστική συμπόρευση με την ΚΝΕ, για να ξημερώσει μια πραγματικά "κανονική μέρα" στο ελληνικό Πανεπιστήμιο χωρίς τα σημερινά προβλήματα και την ανασφάλεια για το μέλλον».

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Δεν θα "προσαρμοστούμε" στην αθλιότητα»

«Ως εδώ! Αυτό δεν είναι πανεπιστήμιο, είναι Survivor», σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, αναφορικά με τα περιστατικά της πτώσης φοιτητή στο ΑΠΘ, του τραυματισμού φοιτήτριας σε λεωφορείο, των ανακοινώσεων στη ΦΕΑ και των ελλείψεων στο ΠαΔΑ.

«Δεν θα ανεχτούμε να σπουδάζουμε σε αυτές τις συνθήκες! Δεν θα "προσαρμοστούμε" σε αυτήν την αθλιότητα!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, κρατώντας τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ "στον πάτο" και απορρίπτοντας ως περιττή δαπάνη την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών!

Αυτή είναι η πραγματική έλλειψη ασφάλειας που βιώνουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στο πανεπιστήμιο της "αριστείας". Αντί να την αντιμετωπίσει, η κυβέρνηση δίνει 50 εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία για να κυνηγάει τους φοιτητές που διαμαρτύρονται για αυτήν ακριβώς την κατάσταση», τονίζει το ΜΑΣ και καλεί τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων. Να δοθεί τώρα λύση στο πρόβλημα του συνωστισμού στα αμφιθέατρα. Κρατική χρηματοδότηση για προσλήψεις καθηγητών, για αίθουσες και υποδομές, όχι για την πανεπιστημιακή αστυνομία. Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ από και προς τις σχολές. Καμία σκέψη για περικοπές στο ζεστό νερό και στη θέρμανση των Εστιών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ
«Θεωρούν κόστος την ασφαλή μεταφορά μας»

Ανακοίνωση με αφορμή τον τραυματισμό φοιτήτριας

«Η κατάσταση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι εκρηκτική! Καθημερινά στοιβαζόμαστε στα λεωφορεία (608, 250, Ε90) σαν σαρδέλες για να καταφέρουμε να φτάσουμε στις σχολές μας». «Σήμερα (σ.σ. χτες) φτάσαμε στο σημείο συναδέλφισσά μας από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας να τραυματιστεί και να χρειαστεί να απομακρυνθεί από τη στάση του 608 με ασθενοφόρο, καθώς το λεωφορείο ήταν ασφυκτικά γεμάτο». Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Φοιτητών Φιλοσοφικής.

Ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση, σύμφωνα με τον Σύλλογο, δεν έχουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΑ. «Είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών να μας αφήνουν στοιβαγμένους σε λεωφορεία - "κουτιά" την ώρα που δαπανούν εκατομμύρια για οτιδήποτε άλλο πέρα από τις ανάγκες μας. Θεωρούν κόστος την ασφαλή μεταφορά μας στα Ιδρύματά μας».

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι», τονίζουν οι φοιτητές, καλώντας σε οργάνωση των διεκδικήσεων μέσα από τον Σύλλογο και σε συμμετοχή στη σημερινή Γενική Συνέλευσή του.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΔΑ
Χάνονται μαθήματα και εργαστήρια αναμένοντας προσλήψεις

Χαμένα μαθήματα και εργαστήρια μετρούν οι φοιτητές της Σχολής Μηχανικών του ΠαΔΑ εξαιτίας των ελλείψεων σε προσωπικό. Οπως σημειώνει ο Φοιτητικός Σύλλογος, «για ακόμη μία χρονιά οι φοιτητές της Σχολής Μηχανικών του ΠαΔΑ χάνουμε τα μαθήματα και τα εργαστήριά μας αφού δεν έχει προσληφθεί ακόμα το έκτακτο διδακτικό προσωπικό, την ώρα που μετράμε ήδη σχεδόν δύο βδομάδες λειτουργίας του Πανεπιστημίου μας.

Χαρακτηριστικά, στα πρώτα έτη και ειδικά στο τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών δεν έχουν ξεκινήσει να διδάσκονται πολλά μαθήματα στο πρώτο έτος, αλλά και σε άλλα τμήματα, όπως των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Μας ενημερώνουν καθηγητές ότι αν δεν προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό θα χάσουμε τα εργαστήριά μας».

«Δεν θα ανεχτούμε να χάσουμε ούτε ώρα παραπάνω από τα μαθήματά μας», δηλώνει ο Σύλλογος Φοιτητών, που προχωρά σε κινητοποιήσεις απαιτώντας να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, έντονο προβληματισμό σχετικά με τη μεγάλη καθυστέρηση δημοσίευσης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης των αιτήσεων των ακαδημαϊκών υποτρόφων των τμημάτων του ΠαΔΑ εκφράζει ο Σύλλογος Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ιδρύματος. Οπως σημειώνει η καθυστέρηση «οδηγεί και σε σημαντικά προβλήματα σχετικά τόσο με την ποιότητα του παρεχόμενου διδακτικού έργου, λόγω της καθυστέρησης έναρξης του διδακτικού έργου, όσο και με τη διάρκεια των συμβάσεων των ακαδημαϊκών υποτρόφων, η οποία αναμένεται να εκτείνεται σε διάρκεια μικρότερη από την πραγματική διάρκεια του εξαμήνου σύμφωνα με το ακαδημαϊκό ημερολόγιο». Ο Σύλλογος απαιτεί άμεση και χωρίς άλλη καθυστέρηση υπογραφή των συμβάσεων με ημερομηνία έναρξης την 10/10/2022 και άμεση ένταξη στο διδακτικό έργο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ