ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ
Διαβεβαιώσεις σε Ζελένσκι και ΝΑΤΟ, στο τραπέζι η αποστολή και ελληνικών αντιαεροπορικών

Στο Κίεβο βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών για συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας αλλά και τον Ουκρανό ομόλογό του.

Στη συνάντησή του με τον Β. Ζελένσκι επισήμανε ότι η κυβέρνηση «συνεχίζει την αμέριστη αλληλεγγύη προς την Ουκρανία και καταδικάζει πλήρως κάθε απόπειρα αλλαγής των συνόρων από δυνάμεις του αναθεωρητισμού».

Προηγουμένως, στις κοινές δηλώσεις του με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντ. Κουλέμπα (από καταφύγιο όπου αναγκάστηκαν να πάνε καθώς κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ήχησαν σειρήνες), επέμεινε ότι οι ρωσικές επιθέσεις «συνιστούν εγκλήματα πολέμου», διαβεβαιώνοντας ότι η Αθήνα είναι «σθεναρά προσηλωμένη στην ευθύνη για εγκλήματα πολέμου». Θύμισε, άλλωστε, ότι έστειλε επιστολή στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και επισκέφτηκε ο ίδιος τη Χάγη, βάζοντας θέμα για «τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Μαριούπολη».

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την «παράνομη προσάρτηση των περιοχών της Ουκρανίας» και ότι ταυτόχρονα υποστηρίζει «απερίφραστα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ. Επίσης, προσφέραμε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους συμμάχους που επιθυμούν να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία. Και φυσικά, εφαρμόζουμε όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε, διαφημίζοντας την εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς περικύκλωσης της Ρωσίας, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τον λαό μας. Γνωστοποίησε, εξάλλου, ότι ενημέρωσε τον ομόλογό του για τις «ανταλλαγές στρατιωτικού υλικού», βασικά την αποστολή 40 ελληνικών τεθωρακισμένων BMP1 στην κυβέρνηση Ζελένσκι, τα οποία υποτίθεται θα αναπληρωθούν από άλλα τεθωρακισμένα, τύπου «Marder», που θα στείλει η Γερμανία στην Ελλάδα.

Ο Κουλέμπα ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την πολύμορφη στήριξή της, σημειώνοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι ο οπλισμός που τώρα παραδίδεται από την Ελλάδα στην Ουκρανία για να έχει η χώρα μου την ευκαιρία να προστατεύσει την ακεραιότητά της». Εξ ου και ανακοίνωσε ότι χτες «ξεκίνησε η παράδοση των τεθωρακισμένων ΒΜP1» ενώ δήλωσε ότι έθεσε και θέμα «συστημάτων για την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας».

Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με παράγοντες με γνώση όσων συζητήθηκαν την προηγούμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, συνεχίζονται «πιέσεις» και παζάρια ώστε η κυβέρνηση να στείλει κι άλλα οπλικά συστήματα στην κυβέρνηση του Κιέβου, π.χ. το αντιαεροπορικό σύστημα βραχέος βεληνεκούς TOR-M1. Πρόκειται για κρίσιμο για την αεράμυνα σύστημα, ικανό να προσβάλλει αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV, κατευθυνόμενα βλήματα αντιραντάρ (HARM), πυραύλους CRUISE, πυρομαχικά τελικής καθοδήγησης κ.λπ. Μια τέτοια μετακίνηση θα κούμπωνε ακριβώς πάνω στα προτάγματα της λυκοσυμμαχίας που στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Αμυνας έθεσε ως «κορυφαία προτεραιότητα» ακριβώς την «περισσότερη αεράμυνα» για την Ουκρανία. Συζήτηση που, έχοντας ήδη ανοίξει, απλώνεται και πιάνει αντικειμενικά και τους «ελληνικούς» S-300.

Παραπέρα, ο Δένδιας προσπάθησε να κάνει έναν παραλληλισμό του Ουκρανικού με όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «και οι Ελληνες έχουν μεγάλο γείτονα στην Ανατολή» που έχει εκδώσει απειλή πολέμου, «ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της επικράτειάς μας, ενώ συγκεντρώνει μεγάλες δυνάμεις ακριβώς απέναντι από τα σύνορά μας (...) Ισχυρίζεται παράνομα ότι μέρος της επικράτειάς μας είναι δικό τους (...) Δηλώνει ότι αν δεν υποκύψουμε στις επιθυμίες του, θα έχουμε τη μοίρα της Ουκρανίας». Αποσιώπησε βέβαια ότι είναι τα ΝΑΤΟικά σχέδια και η προσπάθεια διατήρησης της «ΝΑΤΟικής συνοχής» που δίνουν αέρα στα πανιά της επιθετικότητας της «συμμάχου» Τουρκίας.

Στο μεταξύ, μιλώντας χτες στο «MEGA», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, επανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης ότι «οι Ελληνες και οι Τούρκοι είναι "καταδικασμένοι" από τη γεωγραφία να ζουν μαζί και θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός για να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις». Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την γείτονα ότι «υπό την ηγεσία του κ. Ερντογάν, αντί να είναι μια χώρα που συμβάλλει στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ως μέλος του ΝΑΤΟ, αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα αστάθειας σε πολύ ταραγμένους καιρούς», στον γνωστό διαγκωνισμό για το ποιος εγγυάται τη ΝΑΤΟική «σταθερότητα».

Μίλησε ακόμη για «αντιφατική στάση» της Τουρκίας, λέγοντας ότι «από τη μια έχουμε τον υπουργό Αμυνας, κ. Ακάρ, ο οποίος δείχνει να αντιλαμβάνεται ότι οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας είναι προς όφελος και των δύο χωρών. Εκπέμπει αυτά τα μηνύματα (...) Από την άλλη, έχουμε τη συνέχιση μιας συμπεριφοράς κλιμάκωσης και πρόκλησης». Εσπευσε, ωστόσο, να ξαναστείλει μήνυμα ότι «η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρ της λογικής. Είναι πολύ καλύτερο να συζητούμε από το να αναλωνόμαστε σε μια αδιέξοδη τακτική προκλήσεων και ύβρεων από την πλευρά της Τουρκίας».


ΤΟΥΡΚΙΑ
Διαφημίζει τις στρατιωτικές της δυνατότητες για την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή

Τις στρατιωτικές της δυνατότητες προβάλλει η Τουρκία, με φόντο το μεγάλο παζάρι για την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, σε αντιπαράθεση και με την ελληνική αστική τάξη.

Με αφορμή την προχτεσινή εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου «Tayfun», εγχώριας κατασκευής, στην περιοχή Ριζούντα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, διάφοροι αναλυτές έκριναν σκόπιμο να επισημάνουν ότι με τον εν λόγω πύραυλο «τώρα μπορούμε να πλήξουμε την Αθήνα και όλη την Ελλάδα». Παράλληλα, Τούρκος στρατιωτικός, μιλώντας στο «CNN Turk», εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι «δεν μιλάμε πια για εμβέλεια 561 χιλιομέτρων - λέμε πως πλήξαμε στόχο στα 561 χιλιόμετρα. Ισως έχει και μεγαλύτερη εμβέλεια» ο νέος πύραυλος, με δημοσιογράφο να διευκρινίζει ότι «η απόσταση Σμύρνης - Αθήνας είναι 411 χιλιόμετρα».

Στο πλαίσιο δε εξαγγελιών για νέες αυξήσεις στρατιωτικών δαπανών, προχτές ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ χαρακτήρισε «υποχρέωση» την ανάπτυξη «αμυντικής βιομηχανίας», προκειμένου «να υπάρχει ένας αποτελεσματικός και αποτρεπτικός στρατός», προσθέτοντας ότι «το ποσοστό εθνικής εγχώριας παραγωγής έχει φτάσει στο επίπεδο του 80%» και ότι «φτάσαμε σε επίπεδο που κάνουμε εξαγωγές», αναλύοντας όλα τα νέα οπλικά συστήματα που παράγει η τουρκική στρατιωτική βιομηχανία (ελαφρά πυροβόλα όπλα, αυτόματα, οβιδοβόλα, όλμους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οπλισμένα και μη, υποβρύχια σκάφη, νέου τύπου μαχητικό αεροσκάφος, άρματα μάχης κ.λπ.).

Ο Ακάρ αναφέρθηκε εκτενώς και στην πρόσφατη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του: «Είχαμε μια συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας, Ν. Παναγιωτόπουλο, κατά τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα. Επισημάναμε ότι για μια περιεκτική και μόνιμη λύση πρέπει να συνομιλήσουμε, να συναντηθούμε και να συνεχιστεί ο διάλογος. Οτι μπορούν να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα, εντός των σχέσεων καλής γειτονίας και στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Πιστεύουμε ακόμα πως χωρίς να μπλέκουμε τρίτους, ως δύο γείτονες, ως δύο σύμμαχοι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα μας συνομιλώντας, με συναντήσεις, με ειλικρινή διάλογο».

Πρόσθεσε δε ότι «η Τουρκία είναι μια δυνατή, αξιόπιστη, αποτελεσματική σύμμαχος» και «αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι», για να καταλήξει σε διαπιστώσεις του τύπου ότι «πιστεύουμε πως τα προβλήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν με αμοιβαίες συνομιλίες και διάλογο», αλλά και ότι «δεν θα επιτρέψουμε με κανέναν τρόπο οποιοδήποτε τετελεσμένο, σε καμία περίπτωση ένα ανεπιθύμητο γεγονός. Ως Τουρκία εμείς ακολουθούμε πάντοτε μια υπεύθυνη, συνετή και υπομονετική πολιτική».

Ολα αυτά ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανήλθε στην ανάδειξη της χώρας του σε «ενεργειακό κόμβο», υπενθυμίζοντας όλο νόημα ότι αυτό τόνισε στην πρόσφατη συνάντησή τους και ο Ρώσος ομόλογός του Βλ. Πούτιν. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (ΑΚΡ), ο Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία θα γίνει ένας κόμβος και για το φυσικό αέριο (...) Ο Πούτιν ανακοίνωσε στον κόσμο, σύμφωνα με τα δικά του λόγια, πως "η Ευρώπη μπορεί να παίρνει το αέριό της από την Τουρκία"». Υποστήριξε ακόμα ότι ενώ στις δυτικές χώρες αυξάνονται οι ανησυχίες εν μέσω ενεργειακών κρίσεων, η Τουρκία «δεν έχει τέτοιο πρόβλημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ