ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις χτες, με το στίγμα της κλιμάκωσης του αγώνα

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός η πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Η οργανωμένη μέσα από τα σωματεία και τις ενώσεις αγωνιστική δράση των υγειονομικών, με καθημερινές μάχες για τα προβλήματα που χρονίζουν και οξύνονται, αποτυπώθηκε και χτες στην απεργία των υγειονομικών, δίνοντας τόνο κλιμάκωσης για το επόμενο διάστημα.

Στην Αθήνα, στο πλαίσιο της παναττικής στάσης, εργαζόμενοι σχεδόν απ΄ όλα τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής πραγματοποίησαν ένα από τα μαζικότερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων. Με παλμό και αποφασιστικότητα να μην κάνουν βήμα πίσω, καθώς μπροστά τους έχουν το «νέο» ΕΣΥ των ιδιωτικοποιήσεων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που τέθηκε χτες σε διαβούλευση, για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που ξηλώνει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, επεκτείνει την εμπορευματοποίηση της Υγείας, κατεδαφίζει ό,τι απέμεινε όρθιο.

Δεκάδες Σωματεία Εργαζομένων, από το ΨΝΑ Δαφνί, το «Αττικόν», το Κρατικό Νίκαιας, το Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», το «Αγ. Ολγα», το Δρομοκαΐτειο, τον «Αγιο Σάββα», το «Ελενα», το «Σωτηρία», τον «Ερυθρό Σταυρό», το «Ελπίς», το Λαϊκό, το Βενιζέλειο Ηρακλείου, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΚΑΒ, από το Νοσοκομείο «Γεννηματά» κ.ά. κατέκλυσαν την πλατεία Μαβίλη, όπου ήταν η συγκέντρωση των Ομοσπονδιών ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ καθώς και της ΕΙΝΑΠ, και πορεύτηκαν προς το υπουργείο Υγείας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές, εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές», «Δώστε λεφτά για την υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία» φώναξαν, μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές, ρίχνοντας στο «κενό» τις προσπάθειες της αστυνομίας να θέσει τη διαδήλωση σε κλοιό. Οι διαδηλωτές, μέχρι να φτάσουν στο υπουργείο ενώθηκαν με τα σωματεία ΚΑΤ, «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», απαιτώντας: Επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, ξεκινώντας με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων σε μονάδες Υγείας και Πρόνοιας. Επέκταση ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Στην πορεία μπήκε και το Σωματείο Καθαριστριών ΓΝ Πατρών, λέγοντας «όχι σε νέα ομηρία, έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία». Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ, που εξακολουθεί να διεκδικεί απλήρωτα δεδουλευμένα από την κυβέρνηση.

Με κραυγή αγωνίας και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων στην Υγεία συμμετείχε στο συλλαλητήριο, απαιτώντας σταθερή δουλειά.

Στη διαδρομή, η πορεία πραγματοποίησε στάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, στη Βουλή, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι φτάνοντας στο υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση έχει στείλει περιμετρικά τις Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (ΟΠΚΕ).

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
«Αντιμετωπίζουν τους υγειονομικούς σαν εγκληματίες. Δεν είναι τυχαίο, ακούγοντας τις χτεσινές (σ.σ. προχτεσινές) δηλώσεις του πρωθυπουργού, που ούτε λίγο, ούτε πολύ ταυτίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, το οργανωμένο λαϊκό κίνημα με το έγκλημα», κατήγγειλε η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, απευθύνοντας θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στη «μαχητική ενωτική απεργιακή συγκέντρωση - απάντηση στην κυβερνητική κοροϊδία, σε όλους όσοι μας ζητάνε να κάνουμε υπομονή, σε όλους τους επίδοξους σωτήρες που μας θέλουν να καθόμαστε παθητικοί θεατές και να μας αφαιρούν τα δικαιώματά μας το ένα μετά το άλλο».

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ αναφέρθηκε στα τρία χρόνια πανδημίας, που «παρά το κυβερνητικό αφήγημα για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας τα νοσοκομεία βουλιάζουν από τις ελλείψεις σε υποδομές, σε εξοπλισμό, σε προσωπικό». Ειδική αναφορά έκανε στο νέο «νομοσχέδιο οδοστρωτήρα» για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, που βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματα τόσο των υγειονομικών όσο και των ασθενών, μετατρέποντας κυριολεκτικά το δικαίωμα του λαού σε δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε άπιαστο όνειρο.

Αν απολυθεί το 40% των εργαζομένων που είναι συμβασιούχοι, τα νοσοκομεία θα καταρρεύσουν, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μ. Γιαννάκος.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο Μανώλης Βαρδαβάκης χαιρέτισε την αθωωτική απόφαση των 38 εργαζομένων σε αναστολή που για μία από τις κινητοποιήσεις τους δικάστηκαν για «απείθεια και παρακώλυση συγκοινωνιών». Μετέφερε την αγανάκτηση των υγειονομικών για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι «το μέλλον για τα δημόσια νοσοκομεία είναι να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου», ή με αυτές της αναπλ. υπουργού Υγείας ότι «δεν φτιάχνουν νέους οργανισμούς στα νοσοκομεία, γιατί πρόκειται να κλείσουν πολλά νοσοκομεία». Ανέδειξε, μάλιστα, ότι αυτή η επίθεση στο δικαίωμα του λαού για δημόσια και δωρεάν υγειονομική περίθαλψη περνάει από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, θυμίζοντας ότι «νόμος - πρότυπο» για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι το «νοσοκομείο ΑΕ» της Σαντορίνης. «Ολοι μαζί υλοποιούν την πολιτική της ΕΕ για νοσοκομεία - επιχειρηματικές μονάδες», υπογράμμισε.

Για τις εκατοντάδες κενές θέσεις σε όλες τις ειδικότητες, όπου συνταξιοδοτούνται γιατροί και κλείνουν νευραλγικά τμήματα, όπως το ιατρείο Πάρκινσον γιατί δεν υπάρχει κανένας να συνεχίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του, μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Ευαγγελισμός», Χρήστος Φερεντίνος. Οπως είπε, μάλιστα, «κάθε βδομάδα καλούνται σε ΕΔΕ εργαζόμενοι επειδή αναδεικνύουν προβλήματα του νοσοκομείου, εργολάβοι μπαίνουν ήδη από την πίσω πόρτα». «Είμαστε υγειονομικοί που αναπνέουμε πάνω από τους ασθενείς, βήμα πίσω από τις ανάγκες μας. Δεν φτάνουμε, χρειαζόμαστε χέρια. Ας αναλογιστεί κάποιος με 100 και 120 ώρες εργασίες τη βδομάδα πόσο ελαφρά και υγιεινή εργασία είναι», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην κινητοποίηση η Ιωάννα Δημούλια, εκ μέρους της Παναττικής Επιτροπής Συμβασιούχων στην Υγεία, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι όλοι γνωρίζουν ότι τα νοσοκομεία στέκονται όρθια όπως - όπως με την αδιάκοπη συνδρομή εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, συμβασιούχους επικουρικούς, μέσω ΟΑΕΔ, ΣΟΧ και εργολαβικούς.

Ακολούθησε συνάντηση των Ομοσπονδιών με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μ. Γκάγκα, η οποία δήλωσε ...άγνοια για τα αιτήματα. Να σημειωθεί ότι πριν από είκοσι μέρες σε συνάντηση της ΟΕΝΓΕ ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, είχε δηλώσει τον αποτροπιασμό του για τις απλήρωτες για μήνες δεδουλευμένες εφημερίες, ενώ χτες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έκανε την ανήξερη, απογειώνοντας τον εμπαιγμό. Δεσμεύτηκε για συνάντηση με την ΟΕΝΓΕ στις 31 Οκτώβρη με επίκεντρο το νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη και με την ΠΟΕΔΗΝ για το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά στην πύλη του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Εκεί πήραν τη θέση τους συμβασιούχοι του προγράμματος 4000 του ΟΑΕΔ που ήρθαν από διάφορες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου από την υπηρεσία φύλαξης του «Παπανικολάου» που στο τέλος του χρόνου θα πεταχτούν στην ανεργία, για να δοθεί η υπηρεσία σε εργολάβο. Στο πλευρό των υγειονομικών βρέθηκαν συνταξιούχοι και εργαζόμενοι άλλων κλάδων.

Οι υγειονομικοί, αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, ενδεικτικά ανέφεραν ότι οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία της Θεσσαλονίκης αριθμούν δεκάδες χιλιάδες ασθενείς. Μόνο στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» εμφανίζονται 20.000 ασθενείς σε αναμονή για χειρουργείο, ενώ στο «Παπανικολάου» ο αριθμός αυτός είναι τουλάχιστον 5.500. Προφανώς πολλοί από αυτούς τους ασθενείς εγκατέλειψαν κάθε ελπίδα και στράφηκαν στις ιδιωτικές κλινικές. Μάλιστα όπως καταγγέλθηκε υπάρχει καρκινοπαθής στο «Παπανικολάου» που περιμένει 3 μήνες για να χειρουργηθεί. Ενώ η αναμονή στα ορθοπεδικά περιστατικά του «Παπαγεωργίου» μπορεί να φτάνει και τα 3 χρόνια.

Την πολιτική ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων κατήγγειλε, μιλώντας στη συγκέντρωση ο Χ. Καραχρήστος, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης μπροστά στην 9η Νοέμβρη, ενώ στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα η Ε. Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και του ΔΣ του Σωματείου ΑΧΕΠΑ και ο Θανάσης Τασιούδης, αντιπρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων νοσοκομείου «Παπαγεωργίου».

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ μετέφερε στη συγκέντρωση, όπου παραβρέθηκε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του Κόμματος.

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Με τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση που έγινε στην πύλη του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, οι υγειονομικοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας. Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών, Εκτορας Γάζος, μεταφέροντας τα οξυμένα προβλήματα του Νοσοκομείου Καρδίτσας και των υγειονομικών που το κρατάνε όρθιο.

Στη Χαλκίδα, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πύλη του νοσοκομείου, στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας με επικεφαλής τον πρόεδρο, Αντώνη Κούκουρα, εκπρόσωποι σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και συνταξιουχικών σωματείων. Παρευρέθηκε επίσης ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Ευβοίας.

Συγκέντρωση στην πύλη πραγματοποίησε επίσης το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο Λαμίας, ενώ κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην πύλη του νοσοκομείου Θήβας. Παρέμβαση στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης πραγματοποίησε η ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ, μαζί με εκπροσώπους φορέων.

Στα Γιάννενα πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία από την ΕΙΝΗ και τους συλλόγους εργαζομένων των δύο νοσοκομείων της πόλης. Στην Πρέβεζα η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από την πύλη του νοσοκομείου, όπως και στην Κέρκυρα.

Μαζική και η κινητοποίηση στο Ηράκλειο της Κρήτης, παρά τα εμπόδια που όρθωσαν οι διοικήσεις των Νοσοκομείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ