ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
«Ενώνουμε τη φωνή και τη δύναμή μας»

Πάνω από 400 ήταν μέχρι χτες οι καλλιτέχνες, οι εργαζόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού που ενώνουν τη φωνή τους και καλούν σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη, υπογράφοντας κείμενο που διακινεί ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Να ρίξουμε άπλετο φως!

Ποιος από εμάς περίμενε ότι η ζέστη του σπιτιού μας θα έμπαινε στο χρηματιστήριο και η "πράσινη ενέργεια" θα ήταν οι λέβητες πετρελαίου. Οτι θα στέλναμε οπλικά συστήματα σαν χώρα, για να συνεχίσει ένας δολοφονικός πόλεμος στο όνομα της ειρήνης. Οτι κάθε μήνα θα διαλέγαμε τι από όλα θα πληρώσουμε και τι από όλα θα προλάβουμε. Οτι τα δικαστήρια θα αφήνουν ελεύθερους βιαστές και φασίστες, με την πρόφαση των ίσων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

Ομως υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται! Που απαιτούν και έχουν κατακτήσεις! Ο,τι καταφέραμε μέχρι σήμερα υγειονομικοί, εργαζόμενοι στην "e-food", στην COSCO, στη ΛΑΡΚΟ, στη "Μαλαματίνα" και αλλού, φοιτητές, μαθητές, καλλιτέχνες, έγινε με τη δική μας δύναμη! Με το δικό μας σθένος!

Δεν περιμέναμε και δεν περιμένουμε κανένα Μεσσία. Στις 9 Νοέμβρη, όλοι στους δρόμους, ενώνουμε τη φωνή και τη δύναμή μας! Μέχρι να γίνουμε ποτάμι ορμητικό. Θα είμαι και εγώ εκεί».

Ιδρυτική συνέλευση νέου φορέα Σκηνοθετών

Η Κίνηση Σκηνοθετών - Δημιουργών Οπτικοακουστικών και Παραστατικών Τεχνών, στην πρώτη συνάντηση που έγινε στις 28 Μάη, αποφάσισε να προχωρήσει στην ίδρυση Φορέα Σκηνοθετών - Δημιουργών Οπτικοακουστικών και Παραστατικών Τεχνών. Για τον σκοπό αυτό οργανώθηκε μια προσωρινή επιτροπή με αντικείμενο τη σύνταξη καταστατικού, η οποία ολοκλήρωσε το έργο της και θα το παρουσιάσει στην ιδρυτική συνέλευση του φορέα, ώστε να γίνει μια δημιουργική συζήτηση, να ενταχθούν οι τελικές παρατηρήσεις και να ολοκληρωθεί το νομικό στάδιο της δημιουργίας του.

Ο νέος φορέας θα εκπροσωπεί όλους τους σκηνοθέτες, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση στον χώρο των οπτικοακουστικών και παραστατικών τεχνών, προκειμένου να καλυφθεί το μεγάλο κενό στη συλλογική έκφραση των πραγματικών αναγκών που προκύπτουν από την άσκηση του επαγγέλματος του σκηνοθέτη, στις σημερινές συνθήκες παραγωγής. Στόχος είναι η δημιουργία ενός φορέα διεκδικητικού για την υπεράσπιση των καλλιτεχνικών και εργασιακών δικαιωμάτων των σκηνοθετών - δημιουργών, μέσα σε ένα πλαίσιο δημοκρατικό, συλλογικό, με ελεύθερη και συμμετοχική παρουσία των μελών του.

Η Κίνηση Σκηνοθετών - Δημιουργών καλεί τους σκηνοθέτες - δημιουργούς που αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα της δημιουργίας του, στην ιδρυτική συνέλευση του σωματείου για την έγκριση καταστατικού και την εκλογή του προσωρινού Διοικητικού Συμβουλίου, το Σάββατο 5 Νοεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (Σαπφούς 10, Αθήνα πλ. Κουμουνδούρου).

«Κλεμμένα είναι»

Κινητοποίηση με αφορμή τα εγκαίνια της παρουσίασης 15 κυκλαδικών αντικειμένων από τη «Συλλογή Στερν»

«Ούτε γυρισμός ούτε ιστορική συμφωνία, η κυβέρνηση νομιμοποιεί την αρχαιοκαπηλία» βροντοφώναξαν οι αρχαιολόγοι και οι εργαζόμενοι στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς έξω από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Ιδρυμα Γουλανδρή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων και των φορέων τους (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων) με αφορμή τα εγκαίνια της έκθεσης 15 κυκλαδικών αντικειμένων, από την επονομαζόμενη «Συλλογή Στερν», που πραγματοποιήθηκαν χθες παρουσία του πρωθυπουργού.

Κρατώντας πανό που έγραφε «Κλεμμένα είναι», οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, που επιμένουν στον δρόμο της νομιμοποίησης της αρχαιοκαπηλίας, αναγορεύοντας αποδέκτες προϊόντων παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων σε «δωρητές» και «ευεργέτες». Απαίτησαν την κατάσχεσή τους από το ελληνικό Δημόσιο και την άμεση επιστροφή τους στη χώρα. Καθ' όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων ήταν προκλητική, με διαρκή προσπάθεια να μη φαίνεται το πανό και χαλάσει η φιέστα της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζουμε ότι τα εγκαίνια έγιναν σχεδόν «εν κρυπτώ» και με ενημέρωση της τελευταίας στιγμής, μετά την ένοχη σιωπή του υπουργείου Πολιτισμού απέναντι σε καίρια ερωτήματα σχετικά με το ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα δεν έχουν ελεγχθεί με τη νόμιμη διαδικασία για το αν είναι αυθεντικά ή κίβδηλα, ούτε για το πώς βρέθηκαν από τις Κυκλάδες στη «Συλλογή Στερν». Υπενθυμίζουμε ότι αντίστοιχη Αναφορά έχει κατατεθεί και από το ΚΚΕ στη Βουλή.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, «οι 15 αρχαιότητες της 3ης χιλιετίας, κλεμμένες από τις Κυκλάδες, παρουσιάζονται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σαν να είναι διακοσμητικά αντικείμενα, χωρίς αρχαιολογικά συμφραζόμενα. Την ίδια στιγμή 145 κυκλαδικές αρχαιότητες βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης και 1 ειδώλιο βρίσκεται ακόμη στην οικία του Λ. Στερν! Σε έναν χρόνο από τώρα τα 15 αντικείμενα θα γυρίσουν στη Ν. Υόρκη για να εκτεθούν εκεί για 25+25 χρόνια, αποδεικνύοντας πόσο στρεβλή είναι η χρήση του όρου "επαναπατρισμός" από την ελληνική κυβέρνηση».

«Σωτηρία με λένε» στη σκηνή

Από την Πέμπτη 10 Νοέμβρη και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο «μικρό Χορν» (Αμερικής 10, Αθήνα) θα φιλοξενείται το θεατρικό έργο της Σοφίας Αδαμίδου, «Σωτηρία με λένε». Μια παράσταση με στιγμές και αναμνήσεις από τη ζωή της Σωτηρίας Μπέλλου, της σπουδαίας γυναικείας μορφής του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού, θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία, διασκευή και δραματουργική επεξεργασία του Γιώργου Παπαγεωργίου.

Στον ρόλο της Σωτηρίας η Κάτια Γκουλιώνη.

Στον ρόλο της νοσοκόμας η Ιωάννα Μονέδα. Παίζουν οι μουσικοί: Αντώνης και Θοδωρής Ξηντάρης.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Σοφίας Αδαμίδου και της Ντίνας Κώνστα.

Μέρες και ώρες Παραστάσεων: Τετάρτη 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.00, Κυριακή 18.00

Εισιτήρια: Viva.gr και στο 211.1000.365. Για ομαδικές κρατήσεις στο τηλέφωνο 6972217952.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Δωρεάν ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου

Το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» προγραμματίζει μια περιήγηση στην Τέχνη, στις απαρχές, στο ρόλο της και την εξέλιξή της. Απ' αυτό το θέμα αφορμάται η ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο του Διονύσου, στους νοτιοανατολικούς πρόποδες της Ακρόπολης, την Κυριακή 6 Νοέμβρη και ώρα 10 π.μ. με τη συνεργασία της Νατάσας Αβραμίδου, γραμματέα της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο θα είναι δωρεάν. Οι συμμετέχοντες πρέπει μόνο να έχουν μαζί τους 2 ευρώ για το ακουστικό μηχάνημα, που θα χρειαστεί υποχρεωτικά για τον καθένα μέσα στον χώρο. Τόπος συγκέντρωσης στην είσοδο από Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Οσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 6974374333 ή στο email του περιοδικού: mail@thematapaideias.org. Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Παράσταση χορού

Η παράσταση σύγχρονου χορού «The creatures - Conversations - Στις σόλες των αλήτικων παπουτσιών μου» φιλοξενείται αύριο Παρασκευή και το Σάββατο στο Θέατρο «Ροές» (Ιάκχου 16, Γκάζι).

«Πλάσματα! Ο άνθρωπος σε ένα ταξίδι αναζήτησης

Φιλοσοφικές και ιδεολογικές σκέψεις μέσα από προσωπικά βιώματα που στιγματίζουν χαρακτήρες.

Συναισθήματα που εναλλάσσονται.

Και παπούτσια που πηγαινοέρχονται σαν τις ιδέες μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο ζευγάρι που στις σόλες τους θα γράψουν τη δική τους ξεχωριστή ιστορία για την ελευθερία, την επανάσταση, την ένωση, τον αντίλογο απέναντι σε ό,τι αφορά την κατάχρηση εξουσίας και κόντρα σε κάθε σάπιο σύστημα που προσπαθεί να υποδουλώσει την ανθρώπινη ύπαρξη».

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το ποίημα της Κ. Γώγου, «Στις σόλες των αλήτικων παπουτσιών μου».

Συντελεστές:

Ερμηνεία ανάπτυξης υλικού: Χριστίνα Γαζή, Βάσια Χριστοπούλου, Γιάννα Αλαμάνου.

Πρωτότυπη μουσική: Ορέστης Τάνης.

Απαγγελία: Τώνια Αντωνίου.

Σύλληψη ιδέας / χορογραφία: Γιάννα Αλαμάνου.

Διάθεση εισιτηρίων: Ticketservices.gr

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Χορωδία και μαθήματα σολφέζ

Το Σάββατο 5 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΠΑΜΕ η συνάντηση για τη χορωδία. Για πρώτη φορά θα λειτουργήσει και τμήμα εκμάθησης σολφέζ για τους αρχάριους. Το μάθημα σολφέζ θα γίνεται κάθε Σάββατο 4 μ.μ. - 5 μ.μ. και θα ακολουθεί η διδασκαλία χορωδίας. Για επικοινωνία και συμμετοχές στα τηλέφωνα του ΠΑΜΕ 210 3301847, 3301842, 3833786 και στο 6949121984 Λαμπούδη Χρυσούλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ