ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 6 Νοέμβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
Δεν θα ανεχτούμε ούτε μια μέρα κλειστό το Κέντρο Υγείας!

Κινητοποίηση την Παρασκευή 4/11 για το κτιριακό ζήτημα, που θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του ΚΥ

Από τη συζήτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον επιστημονικό υπεύθυνο και το ιατρικό προσωπικό του ΚΥ Ν. Ιωνίας
Από τη συζήτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον επιστημονικό υπεύθυνο και το ιατρικό προσωπικό του ΚΥ Ν. Ιωνίας
Κινητοποίηση έξω από το Κέντρο Υγείας στη Νέα Ιωνία, αντιδρώντας στην έξωσή του από το κτίριο όπου στεγάζεται, πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής σωματεία και μαζικοί φορείς της περιοχής. Την πρωτοβουλία για την παρέμβαση ανέλαβε ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν σωματεία και φορείς, κάτοικοι της περιοχής, οι γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι στο Κέντρο Υγείας. «Δεν θα επιτρέψουμε το έγκλημα αυτό, δώστε λύση στο κτιριακό», φώναξαν οι διαδηλωτές.

Εδώ και καιρό οι ιδιοκτήτες του κτιρίου έχουν προβεί σε διαδικασίες έξωσης και η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια. Η αγωγή αναμένεται να εκδικαστεί τον Φλεβάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του κτιρίου διαπραγματεύεται με εταιρεία που στεγάζεται στον ίδιο χώρο και θέλει να επεκταθεί σε όλους τους ορόφους.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, οι φορείς απαιτούν να βρεθεί άμεσα άλλο κατάλληλο κτίριο για να μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες και ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι το Κέντρο Υγείας να είναι έτοιμο να εξυπηρετήσει όλους τους ασφαλισμένους, σε νέες και κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας καλύπτει τις ανάγκες περισσότερων από 100.00 κατοίκων στους δήμους Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής, αλλά και χιλιάδων ακόμα κατοίκων γειτονικών περιοχών. «Μας λένε δεν έχουν λεφτά για την Υγεία, τα δίνουν με τη σέσουλα στην πλουτοκρατία», διαδήλωσαν οι συγκεντρωμένοι και κατήγγειλαν την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που συρρικνώνει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και έχει οδηγήσει σε δραματική κατάσταση την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αντώνη Χαραλαμπίδη, επιστημονικό υπεύθυνο του Κέντρου Υγείας, και συζήτησε με υγειονομικούς και άλλους εργαζόμενους για τα γενικότερα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν.

Αγώνας για σύγχρονο Κέντρο Υγείας, με όλες τις ειδικότητες και τα εργαστήρια

«Το Κέντρο Υγείας δεν θα φύγει από δω αν δεν βρεθεί κτίριο», υπογράμμισε ο Νίκος Αθανασίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων. Υπενθύμισε ότι ανάλογο πρόβλημα είχε προκύψει το 2014, αλλά δεν έγινε καμία προσπάθεια να βρεθεί και να διαμορφωθεί ένα κατάλληλο, σύγχρονο δημόσιο κτίριο που να μπορεί να εξυπηρετεί τον λαό της περιοχής.

Ενημέρωσε επίσης ότι το ενοίκιο για τη σημερινή στέγαση του Κέντρου Υγείας φτάνει τα 45.000 ευρώ τον μήνα, ενώ στην ίδια θέση βρίσκονται και άλλες δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, καθώς η πολιτική όλων των κυβερνήσεων τις απαξιώνει και πριμοδοτεί τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εξέφρασε τέλος τη στήριξη των διεκδικήσεων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για αυξήσεις μισθών, ένταξη στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, και απηύθυνε κάλεσμα στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

«Ο λαός της Νέας Ιωνίας πρέπει να βγει μπροστά, να διεκδικήσει ένα Κέντρο Υγείας σύγχρονο, με όλες τις ειδικότητες και τα εργαστήρια», σημείωσε η Νίκη Κότσιφα, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Ιατρών 1ης και 2ης ΥΠΕ Αττικής. Στην παρέμβασή της στάθηκε στην έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, όπως αυτή του καρδιολόγου, καθώς η μοναδική γιατρός βρίσκεται σε άδεια εγκυμοσύνης. Ανέδειξε επίσης το γεγονός ότι το Κέντρο Υγείας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε επικουρικούς γιατρούς, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στο τέλος του χρόνου.

Το αίτημα για άμεση μονιμοποίηση μετέφερε η Χαϊδεμένη Θεοδωρίδου, συμβασιούχος του Ειδικού Προγράμματος Υγείας του ΟΑΕΔ. «Τα κενά είναι δραματικά, οι παλιοί συνάδελφοι φεύγουν με σύνταξη, οι συμβασιούχοι κρατάνε τη δημόσια Υγεία», τόνισε. «Είναι μονόδρομος ο αγώνας για άμεση λύση του κτιριακού και πλήρη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με όλο το αναγκαίο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις μας», ανέφερε η Ντιάνα Λιάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γιώργος Σεφέρης».

«Δεν έχουμε την απαραίτητη συμπαράσταση από την πολιτεία, μόνο το χειροκρότημα μας έχει μείνει», σχολίασε η Ελένη Λάιου, επισκέπτρια Υγείας, και χαιρέτισε τη μαζική ανταπόκριση του λαού στο κάλεσμα για κινητοποίηση. «Το καμπανάκι να μην έχει σύγχρονο Κέντρο Υγείας η Νέα Ιωνία χτυπάει πιο δυνατά και μας καλεί να ξεσηκωθούμε», είπε ο Παναγιώτης Σαμπλίδης από το τοπικό παράρτημα του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Από τη συζήτηση με τον επιστημονικό υπεύθυνο και εργαζόμενους

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κινητοποίησης, ο επιστημονικός υπεύθυνος Αντ. Χαραλαμπίδης ενημέρωσε τον Δ. Κουτσούμπα και την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για το στεγαστικό πρόβλημα.

Τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης μόνιμης λύσης, επισημαίνοντας ότι τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας θα εξετάσουν την παραχώρηση κάποιου χώρου από την ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ στην περιοχή, που δεν αξιοποιείται σήμερα. Εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η δημοτική αρχή δεν ασχολείται με το ζήτημα και θεωρεί πως δεν την αφορά.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε την πρόθεση του ΚΚΕ να συμβάλει ώστε να αναδειχθεί το πρόβλημα και να ασκηθεί πίεση για να βρεθεί λύση, όπως έχει ήδη κάνει με την κατάθεση σχετικής Ερώτησης στη Βουλή. Στην κατεύθυνση αυτή, επεσήμανε ότι η κινητοποίηση των φορέων και του λαού μπορεί να παίξει πολύ θετικό ρόλο.

Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε σύντομες συνομιλίες με υγειονομικό και άλλο προσωπικό. Σχολίασαν ανάμεσα σε άλλα ότι η λειτουργία του εμβολιαστικού τμήματος δεν συνοδεύτηκε από καμία μόνιμη πρόσληψη, ενώ η λειτουργία του, παρότι απαραίτητη, γίνεται με τον περιορισμό των τακτικών ραντεβού και της λειτουργίας του Κέντρου Μάνας και Παιδιού.

Πατριδογνωμόνιο
Το δίκιο της πυγμής

«

Κι εμείς οι Αθηναίοι γνωρίζουμε, όπως κι εσείς, ότι κατά τον ανθρώπινο νόμο τα δίκαια κρίνονται μόνον από ίσους, ενώ τα δυνατά τα πράττουν οι ισχυροί και τα παραδέχονται οι ασθενείς...». Αυτό ήταν το επιχείρημα των Αθηναίων στον, κατά Θουκυδίδη, περίφημο διάλογο με τους Μηλίους. Κι ήταν η σφαγή των Μηλίων που μας παρέδωσε τον πυρήνα του Δικαίου της Πυγμής, αφού εξανδραποδίστηκαν, θέλοντας να μείνουν ουδέτεροι και να μην προσχωρήσουν στην Αθηναϊκή Συμμαχία (Ε' βιβλίο Ιστορίας Θουκυδίδη).

Δεν ξέρω τι σόι γράμματα μαθαίνουμε στο σχολείο, σύντροφοι, ξέρω όμως πόσες ουσιαστικές και βαθιές συζητήσεις όφειλε ένα λαϊκό και έντιμο εκπαιδευτικό σύστημα να ανοίγει στις αίθουσές του. Γιατί αν ο Θουκυδίδης δεν μετατρεπόταν απλώς σε τσιτάτο - κλισέ της σύγχρονης πολιτικής, τότε ίσως τα παιδιά από νωρίς, αλλά και μεγαλώνοντας, θα κατανοούσαν και τη βία και τον πολιτισμό, αλλά κυρίως το δίκαιο, διαφορετικά.

Ετσι λοιπόν δεν θα καταντούσαμε να θεωρούμε, υπό το πρίσμα του Δικαίου της Πυγμής, φυσικό ή σχεδόν φυσικό γεγονός ορμέμφυτων κινήτρων, τη βία που ασκεί ο ισχυρός, ο δυνατός, ο μάγκας, ο κραταιός, ο έχων την εξουσία στον αδύναμο, τον εξαθλιωμένο, τον κουρασμένο, τον περιθωριοποιημένο... Οπως ακριβώς έπραξε το σύγχρονο ελληνικό κράτος, που περήφανο καλπάζει στην ανηφόρα της ανάπτυξης με ευρωπαϊκά πλουμιστά χαλινάρια, αμερικάνικη σέλα και σπιρούνια, καμάρι της ελεύθερης αγοράς, όταν: Φώναξε να δικάσει τέσσερα χρόνια μετά την Πυροσφαγή των Ματίων (δικός μου ο οδυνηρός σαρκασμός), τους υπεύθυνους γι' αυτήν κατά την κρίση και το κατηγορητήριό του, στριμώχνοντας πάνω από 300 ανθρώπους - παράγοντες της δίκης σε μια αίθουσα των 50, όσους χωράει ένα μέτριο παλιό πούλμαν. Ποια πυγμή της βλακείας αυτή τη φορά ή μήπως της φύσης αυτής καθ' αυτής του συστήματος, επανέλαβε το πάκτωμα των κατοίκων του Ματιού, που πυρπολήθηκαν κυριολεκτικά σ' ένα ασφυκτικό περιβάλλον κόλασης, στη δικαστική αίθουσα απονομής «δικαιοσύνης». Μου φαίνεται εξωφρενικό. Εξοργιστικό. Εξωνημένο. Και εν τέλει τόσο εξωπραγματικό, ώστε να μοιάζει όπως τα πολλά μεγάλα ψέματα ως αλήθεια. Δηλαδή δεν πέρασε, όπως λένε οι άθλιες συγγνώμες και οι αποδιδόμενες στη γραφειοκρατία μεταμέλειες, από κανενός το μυαλό όταν έστελνε τις κλήσεις, για να παραστούν οι διάδικοι στη δίκη, ότι μετατρέπεται σε σφαγέα και πυρπολητή της αξιοπρέπειας, της απαντοχής, της ανημπόριας, της ανθρώπινης υπόστασης βρε αδερφέ, των εγκαυματιών που επέζησαν και όσων συνεχίζουν με τις στάχτες των οικείων τους.

Με το προηγούμενο της δίκης της Χρυσής Αυγής, για να χρησιμοποιήσω κι εγώ κλισεδάκια του τύπου το δις εξαμαρτείν..., αφαιρείται κάθε άλλοθι για έλλειψη χώρου και αίθουσας. Ας έφτιαχναν και μια και δυο και τρεις Airbnb, αυτήν την καινοτομία της εκμεταλλευτικής ιδιοκτησίας γης και ακινήτων. Δεν αντέχει σε λεπτομέρειες η συζήτηση για δίκες σαν κι αυτήν των πολλαπλών ενόχων και με θύμα το σύνολο της κοινωνίας, από τη σκοπιά την άθλια της κτιριακής επάρκειας. Γιατί μια δήθεν άστεγη Δικαιοσύνη είναι εξ ορισμού άδικη. Και συνάμα τυραννική. Οχι μόνο για τους δικαζόμενους και τους δικαστές, αλλά κυρίως για τα θύματα. Εκτός των άλλων, όμως, κάτι τέτοιες κορυφαίες στιγμές της κρατικής, και απολύτως συνειδητής πυγμής, κλονίζουν ακόμα κι αυτό το βαθύτερο χθόνιο κατά τους αρχαίους, προσοχή χθόνιο όχι καταχθόνιο, αίσθημα αναζήτησης του δικαίου, την ανάγκη να δίνει η Νέμεση απάντηση στην Υβρη. Αυτό είναι επικίνδυνο για κάθε κοινωνία, αφού όταν χαθεί και το κίνητρο, και η ελπίδα, και η πεποίθησή της ότι μπορεί και να αναζητήσει και να εφαρμόσει το δίκιο σε όλους απ' όλους και για όλους, τότε προστρέχει στη διάλυση και τον χαμό της, δυστυχώς θεωρώντας τον φυσικό κι αναπόφευκτο.

Δεν είναι καθόλου παράξενο να βλέπουμε παντού γύρω μας και να ακούμε περί του αφανισμού του κόσμου τούτου, μιλώντας αβασάνιστα για τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, αφού αμελέτητα κι επιπόλαια, αβασάνιστα κι ανεκπαίδευτα, διαλέξαμε να κουκουλώσουμε με τα μεγαλεία του Παρθενώνα τη σφαγή των Μηλίων. Και σαν τα πρόβατα καταντήσαμε να θεωρούμε αφύσικη και αδύνατη τη μη συμμετοχή στην... αθηνοΝΑΤΟική συμμαχία.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να δοθεί άμεσα μόνιμη λύση!

Από την κινητοποίηση των σωματείων και φορέων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα, σε μια περίοδο που είναι περισσότερο από αναγκαία η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Κέντρων Υγείας, δυστυχώς γίνεται ακριβώς το αντίθετο, απαξιώνονται συνεχώς.

Σήμερα (σ.σ. 4/11) βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κινητοποίηση έξω από το Κέντρο Υγείας εδώ στη Νέα Ιωνία, που καλύπτει έναν μεγάλο χώρο, εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων, όχι μόνο της Νέας Ιωνίας, αλλά και του Νέου Ηρακλείου και των γύρω περιοχών. Χρειάζεται άμεσα, με ευθύνη της κυβέρνησης, του κράτους, της Περιφέρειας και των δήμων, να επιλυθεί το πρόβλημα της στέγασης, είτε μένοντας σε αυτό το κτίριο και αναβαθμίζοντάς το, είτε να βρεθεί άλλο κτίριο, ταυτόχρονα με τη δημιουργία υποδομών, τη στελέχωση με κατάλληλα μέσα και βεβαίως την ενίσχυση με πολύ περισσότερο εξειδικευμένο επιστημονικό ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, άλλο βοηθητικό προσωπικό, αλλά και με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, που για πολλά χρόνια βρίσκονται όμηροι των συμβάσεων ή της επικουρικής εργασίας.

Αυτά είναι ορισμένα από τα ζητήματα που το ΚΚΕ θα παλέψει, θα πιέσει και μέσα στη Βουλή με Ερωτήσεις, με Αναφορές, με παρεμβάσεις, και βεβαίως στους δρόμους του αγώνα, έξω από το υπουργείο Υγείας, έξω από το υπουργείο Εργασίας, έξω από τους δήμους και τις Περιφέρειες, έτσι ώστε να επιλυθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του Κέντρου Υγείας, όλων των Κέντρων Υγείας, αλλά και των εργαζομένων εδώ, των κατοίκων της περιοχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ