ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
«Ηρθε η ώρα να αγωνιστούμε για τη ζωή και το εισόδημά μας»

Κατεβαίνουν αύριο στους δρόμους μαζί με τους εργαζόμενους. Κλείνουν τα μαγαζιά τους σε μια σειρά περιοχές

Το δικό τους μαχητικό - αγωνιστικό «παρών» ετοιμάζουν για τη μέρα της απεργίας οι μικροί ΕΒΕ, παίρνοντας αποφάσεις σε μια σειρά πόλεις για συντονισμό της δράσης τους, μέσα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις τους, με τα εργατικά σωματεία.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα θα κατεβάσουν στις συγκεντρώσεις και τρακτέρ ή θα κλείσουν τα μαγαζιά τους, ώστε να σταλεί ακόμα πιο δυνατό το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Τέτοιες αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής συνδικαλιστικές οργανώσεις σε Αττική, Λάρισα, Καρδίτσα, Αρτα, Ζάκυνθο.

Κλείνουν τα μαγαζιά στην Αττική και κατεβαίνουν στην Αθήνα

Στην Αττική, αγωνιστικό ραντεβού στα Χαυτεία, στις 10 π.μ., τη μέρα της πανεργατικής απεργίας στην Αθήνα, δίνει στους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), καλώντας σε κλείσιμο των καταστημάτων και συμμετοχή στη συγκέντρωση με τα εργατικά συνδικάτα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ προβάλλουν ζωτικές διεκδικήσεις, όπως για αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου. Για γενναία μείωση και πλαφόν σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, κατάργηση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε Ενέργεια και καύσιμα, καμιά διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν κ.ά. Επίσης, για διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, όπως και του συνόλου τόκων και προστίμων, του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έβαλαν λουκέτο κ.ά.

Συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα

Αγωνιστικό κάλεσμα προς τους μικρούς εμπόρους για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει αύριο Τετάρτη 9 Νοέμβρη, στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, απηύθυναν με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το πρωί της Δευτέρας οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές με την «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» στον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας.

Εκ μέρους της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» μίλησε ο Αγης Τριγάζης, μεταφέροντας τη ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται για τα λαϊκά εισοδήματα από τις απειλές για διακοπές ρεύματος και φυσικού αερίου, από την ακρίβεια, τους φόρους και τα χαράτσια, τους πλειστηριασμούς κ.ο.κ. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο από τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" που όλο τάζουν "φως στο τούνελ" για να μας έχουν συνεχώς στο "περίμενε" και να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο», ανέφερε.

Ταυτόχρονα κατήγγειλε τη συνδικαλιστική πλειοψηφία στη Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου, που επιχειρεί να βάλει φρένο στις αγωνιστικές διαθέσεις που υπάρχουν στους μικρούς εμπόρους, τονίζοντας ότι «δεν καταδικάζει τη στάση της κυβέρνησης που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης των μικρών εμπόρων. Συνεχίζοντας να ποντάρει στους χρεοκοπημένους κοινωνικούς διαλόγους που έχουν φέρει το κίνημα σε αυτήν την κατάσταση. Στην ουσία μάς θέλουν κλεισμένους στο μαγαζί μας ώστε να μην αμφισβητηθεί ούτε λεπτό η κυβερνητική πολιτική. Βέβαια, δεν μας απάντησαν: Τι έχουν καταφέρει με αυτή τη γραμμή τα τελευταία είκοσι χρόνια; Ποιος κέρδισε από τους χρεοκοπημένους κοινωνικούς διαλόγους αν όχι οι κυβερνήσεις που συνεχίζουν να υλοποιούν το αντιλαϊκό τους πρόγραμμα χωρίς να ιδρώνει το αυτί τους; Τα μπρος πίσω και η ταύτιση με τη γραμμή της ΕΣΕΕ είναι βούτυρο στο ψωμί τους. Η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων, που στην πράξη μπαίνει φρένο με την στάση της σε οποιαδήποτε αγωνιστική δράση για τις 9/11 και δεν κλείνει τα καταστήματα όπως κάνει και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Λάρισας».

Κλείνοντας, τόνισε ότι σε όλη τη χώρα δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία, ενώ και στην πόλη της Λάρισας πάνω από 150 μικροί έμποροι (μέχρι την Κυριακή) καλούσαν με την υπογραφή τους τον Εμπορικό Σύλλογο να πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία.

Διαδηλώνουν και οι βιοπαλαιστές αγρότες

Κάλεσμα στην απεργία από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, Ομοσπονδίες, Αγροτικούς Συλλόγους

Το δικό τους μαχητικό, αγωνιστικό «παρών» ετοιμάζουν για αύριο οι βιοπαλαιστές αγρότες. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεκάδες Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα έχουν πάρει απόφαση συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις, συντονίζοντας τη δράση τους με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα θα κατέβουν στις συγκεντρώσεις με τα τρακτέρ για να σταλεί ακόμα πιο δυνατό το μήνυμα ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

Για τη μεγαλύτερη συμμετοχή αγροτών στις συγκεντρώσεις, πραγματοποιούνται περιοδείες σε χωριά και άλλες πολύμορφες δράσεις, όπως, για παράδειγμα, η μηχανοκίνητη πορεία στα χωριά του Ανατολικού Πηλίου, που πραγματοποίησαν το Σάββατο η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους Πηλίου.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες αφού τονίζουν ότι «έχουμε τα ίδια προβλήματα, την ίδια ανασφάλεια και άγχος για το σήμερα και το αύριο, κοινό αντίπαλο, και μπορούμε με ενότητα και αποφασιστικότητα να αποσπάσουμε λύσεις και κατακτήσεις», προβάλλουν μια σειρά από αιτήματα για την εξασφάλιση της δυνατότητας να συνεχίσουν να παράγουν, να μπορούν να ζουν από τον μόχθο τους, όπως: Μείωση του κόστους παραγωγής (αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν 0,7 ευρώ ανά κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών), αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών για τη φετινή χρονιά, τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα επιβίωσης, όχι στο αίσχος των «ανοιχτών» τιμών, άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις, αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Στη Λαμία καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας

Κάλεσμα συμμετοχής στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 10.30 π.μ., απευθύνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Σχεδιάζει μάλιστα δυναμική παρουσία στην απεργιακή κινητοποίηση και προχωρά σε προσυγκέντρωση με τρακτέρ, αγροτικά και επαγγελματικά οχήματα στην Εκθεση Λαμίας, στις 10 π.μ.

«Δίνουμε τη μάχη για την επιβίωσή μας, ενάντια στην ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημά μας, μαζί με τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους. Εχουμε τα ίδια προβλήματα, την ίδια ανασφάλεια και άγχος για το σήμερα και το αύριο, κοινό αντίπαλο και μπορούμε με ενότητα και αποφασιστικότητα να αποσπάσουμε λύσεις και κατακτήσεις», αναφέρει στο κάλεσμά της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας.

Στην Αρτα

Στην Αρτα, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την επιτυχία της αυριανής απεργιακής κινητοποίησης, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού πραγματοποίησε την Κυριακή το απόγευμα σύσκεψη με τα Διοικητικά Συμβούλιά τους. Από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι οι εξαιρετικά χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων σε συνάρτηση με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής «καίνε» τους βιοπαλαιστές αγρότες. Χαρακτηριστικά καταγγέλθηκε ότι οι τιμές στα ακτινίδια σε αρκετές περιπτώσεις κυμαίνονται μεταξύ 60 και 70 λεπτών το κιλό από 1 έως 1,3 ευρώ πέρυσι. Ακόμη όμως και με τη διάθεση της παραγωγής ο βιοπαλαιστής αγρότης λεφτά δεν βλέπει, αφού οι μεγαλέμποροι μεταφέρουν τις πληρωμές για μετά τα Χριστούγεννα. Με τα αδιέξοδα να ορθώνονται μπροστά τους, οι αγρότες ετοιμάζονται να δώσουν δυναμική αγωνιστική απάντηση με την απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αρτας ενώνοντας τη φωνή τους με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και εμπόρους της περιοχής.

Απαίτησαν άμεσα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων

Την ανάγκη στήριξης των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων ανέδειξαν με κινητοποίησή τους οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Κατούνας και Ακτίου - Βόνιτσας, που προχώρησαν χτες το πρωί σε συγκέντρωση έξω από παράρτημα της Τράπεζας Πειραιώς στη Βόνιτσα.

Με τη διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν οι δύο Σύλλογοι απαίτησαν άμεσα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων, μεταξύ άλλων με κατώτατες εγγυημένες τιμές για την πώληση των προϊόντων τους (γάλα, κρέας κ.ά.), που να καλύπτουν τα έξοδα παραγωγής, αφήνοντάς τους ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Στάθηκαν στο αυξημένο κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα στις τιμές στις ζωοτροφές, στα καύσιμα, στο ρεύμα, απαιτώντας μείωσή τους, καθώς, όπως σημειώθηκε, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εκρηκτική, οδηγώντας πολλούς να σφάζουν τα ζώα τους προκειμένου να αντεπεξέλθουν.

Στους χαιρετισμούς τους, οι Φώτης Τσιβγέλης και Θωμάς Σάλιαρης, πρόεδροι των ΑΣ Κατούνας και Ακτίου - Βόνιτσας, αντίστοιχα, στάθηκαν και στην ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αποζημιώνει για όλες τις ασθένειες, τις απώλειες, στο 100% των ζημιών. Κάλεσαν, τέλος, σε μαζική συμμετοχή και των κτηνοτρόφων στις αυριανές συγκεντρώσεις Εργατικών Κέντρων και συνδικάτων.

Επεσε το ταβάνι σε κτίριο του ΕΦΚΑ

Τα σχέδιά της για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοσίου διαφημίζει η κυβέρνηση, αλλά στην πράξη τα κτίρια των δημόσιων υπηρεσιών έχουν εγκαταλειφθεί. Χτες, λοιπόν, όπως καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) ΕΦΚΑ, στο κτίριο της οδού Αχαρνών 29 (Διεύθυνση Δ' Απονομής Συντάξεων) στον 5ο όροφο, έπεσε σχεδόν το μισό ταβάνι, πάνω στα γραφεία των εργαζομένων και από τύχη δεν τραυματίστηκε κανένας... Το περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει για μια ακόμα φορά τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στον ΕΦΚΑ, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, σε χώρους εντελώς ακατάλληλους και επικίνδυνους. Οπως σημειώνει η ΔΑΣ, «οι εργαζόμενοι δεν είμαστε αναλώσιμοι. Δεν δεχόμαστε να "λουζόμαστε" τις συνέπειες των άνευ σχεδιασμού μετακομίσεων - μεταστεγάσεων. Δεν δεχόμαστε να μπαίνουμε κάθε μέρα, εμείς και οι συνταξιούχοι - ασφαλισμένοι σε κτίρια που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ασφαλείας (συντήρηση, αντισεισμική - στατική μελέτη κ.λπ.). Απαιτούμε από τη διοίκηση να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να δουλεύουμε σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η σωματική μας ακεραιότητα».

ΠΑΜΕ
Το Σάββατο 26 Νοέμβρη η γιορτή για τα παιδιά

Το Σάββατο 26 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί η γιορτή για τα παιδιά που οργανώνει το ΠΑΜΕ. Η εκδήλωση, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την περασμένη Κυριακή, αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας. Η παιδική ραδιοφωνική εκπομπή «Αγριόχηνες», που μεταδίδει το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ, καλεί τους μικρούς της ακροατές και όλα τα παιδιά να γνωριστούν από κοντά στις 26 Νοέμβρη, σε μια γιορτή με θέατρο, παραμύθια, παιχνίδι και τραγούδι. Η ώρα και ο χώρος της εκδήλωσης θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ