ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
Πολύτιμα διδάγματα για το μέλλον

Σε μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Μαθητικές ΟΒ της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ παρουσιάστηκε το βιβλίο «1922 - 2022 ανακαλύπτοντας τα ίχνη ενός ξεριζωμού»

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσικοθεατρική παράσταση
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσικοθεατρική παράσταση
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση των Μαθητικών ΟΒ της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με αφορμή την έκδοση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή για τις μικρότερες ηλικίες «1922 - 2022 ανακαλύπτοντας τα ίχνη ενός ξεριζωμού». Ενα ταξίδι στο παρελθόν, που έφερε στο παρόν πολύτιμα διδάγματα για το μέλλον.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο Στρατής Δουνιάς, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο βιβλίο «Το μαντήλι με τα τριαντάφυλλα» της Αλεξάνδρας Μητσιάλη.

Οι δεκάδες μαθητές που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν και τα μικρασιατικά εδέσματα που προσφέρθηκαν.

Ο Στρατής Δουνιάς ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο που έχει η γνώση της Ιστορίας, λέγοντας ότι «μας βοηθάει να μαθαίνουμε από πού ερχόμαστε και πώς φτάσαμε ως εδώ, να καταλαβαίνουμε καλύτερα ποιοι είμαστε και πώς λειτουργεί ο κόσμος σήμερα, να έχουμε έναν καλύτερο "οδηγό" για το πού θέλουμε να πάμε, δηλαδή το μέλλον».

Παρουσίασε το βιβλίο και ολοκληρώνοντας την παρουσίαση ανέφερε: «Ο πόλεμος και η προσφυγιά δεν είναι κάτι το τυχαίο ή το μοιραίο. Συμβαίνουν για κάποιο λόγο. Και ο λόγος είναι ένας, είτε 100 χρόνια πριν είτε τώρα. Είναι το ίδιο σάπιο και απάνθρωπο σύστημα του καπιταλισμού, που μπροστά στα κέρδη των λίγων δεν λογαριάζει τίποτα, ούτε χώρες, ούτε ανθρώπους...

Οπως όμως μαθαίνουμε πως οι λαοί έχουν δύναμη - και μάλιστα τεράστια - όταν ανακαλύπτουν την αλήθεια, όταν πιστέψουν στον εαυτό τους και όταν οργανωμένα, μαχητικά παλέψουν για το δίκιο τους.

Μαθαίνουμε λοιπόν την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο! Ονειρευόμαστε και αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο πραγματικά ελεύθερο και ανθρώπινο, χωρίς εκμετάλλευση και αδικία, χωρίς πολέμους και προσφυγιά!».

Στη συνέχεια, μαθητές μέλη της ΚΝΕ παρουσίασαν μια όμορφη μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο βιβλίο «Το μαντήλι με τα τριαντάφυλλα», που περιγράφει τη Μικρασιατική Καταστροφή μέσα από τη σχέση δύο κοριτσιών, της Αϊσέ και της Αριστούλας. Και το φέρνει στο σήμερα, αναδεικνύοντας πως τα παιδιά, οι άνθρωποι σε κάθε τόπο, οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Θυσιάζονται για τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και καταδικάζονται στη φτώχεια, στη δυστυχία, στην προσφυγιά.

«El Che» στο θέατρο «Εκστάν»

Συνεχίζεται και τις Παρασκευές του Νοέμβρη ο θεατρικός μονόλογος «El Che», στο θέατρο «Εκστάν» (Καυταντζόγλου 5, Αθήνα) σε σκηνοθεσία Γιάννη Σταματίου.

Ο Βασίλης Κυριάκου επιστρέφει με τον ίδιο δυνατό μονόλογο, εμπνευσμένος από τη σπουδαία δράση και ζωή του μεγάλου επαναστάτη της Κούβας Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ήταν και παραμένει ένα ιστορικό πρόσωπο, σύμβολο της επανάστασης, καθώς η εικόνα του αποτελεί έμβλημα αντίστασης, αγώνα και αυτοθυσίας για τουλάχιστον τρεις γενιές ανθρώπων. «Εάν τρέμεις από αγανάκτηση για κάθε αδικία, τότε είσαι σύντροφός μου», έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Μπορεί να έχουν περάσει 55 χρόνια από τον θάνατό του, αλλά η φιγούρα του Τσε συνεχίζει να «μεγαλώνει» και να εμπνέει τους λαούς στους αγώνες τους.

***

«Η παράσταση αφορά τη ζωή του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα», μας λέει ο Β. Κυριάκου. «Ηθελα να συμβάλω και εγώ από τη μεριά μου να γίνουν πλατύτερα γνωστές οι ιδέες και ο τρόπος ζωής του μεγάλου επαναστάτη. Σκοπός μου, γράφοντας το έργο, ήταν να καταγραφούν οι άγνωστες πτυχές της ζωής του επικεντρώνοντας κύρια στο πώς ένας άνθρωπος γίνεται επαναστάτης. Γιατί επαναστάτης δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Αυτό το κατάλαβα ακόμα καλύτερα διαβάζοντας για τη ζωή του μέσα από μια έρευνα δυο ετών. Πώς πολιτικοποιήθηκε, πώς ζυμώθηκε και έγινε ο επαναστάτης Τσε.

Ο Τσε βρίσκεται παντού... ακόμα και στις μέρες μας. Το σύστημα προσπαθούσε και προσπαθεί ακόμα να εγκολπώσει αυτήν τη φυσιογνωμία, καθώς δεν κατάφερε ποτέ να ενσωματώσει τον ίδιο. Επομένως, αυτήν τη ζωή, αυτές τις πράξεις, αυτή τη συμπεριφορά ήθελα να επικοινωνήσω με τον κόσμο και κύρια τους νέους. Υπάρχει ακόμα, όμως, ένας λόγος. Είναι συναισθηματικός και προέρχεται από τον τόπο καταγωγής μου, την Κύπρο, η οποία έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον ιμπεριαλισμό. Ο ίδιος ο Τσε από το βήμα του ΟΗΕ είχε υπερασπιστεί και την Κύπρο. Και εμείς τον νιώθαμε δικό μας, σαν έναν από εμάς.

Σε ποιους πρώτα και κύρια θέλω να απευθυνθώ μέσα από αυτήν την παράσταση; Πρώτα και κύρια στη νέα γενιά. Αυτή θέλω να το παρακολουθήσει. Θέλω ακόμα ο "El Che" να προκαλέσει συγκίνηση, να δώσει έναυσμα για παραπέρα ψάξιμο και μελέτη, να εμπνεύσει ανθρώπους, οι οποίοι δηλώνουν απολιτίκ. Είναι ένα στοίχημα και για εμένα αλλά και για τον σκηνοθέτη. Οπως είπε και ένας φίλος που ήρθε και παρακολούθησε την παράσταση, "η παράσταση διδάσκει Ιστορία σε αυτούς που πρόκειται να γράψουν τη δική μας Ιστορία στο μέλλον". Αυτή η φράση μού έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό.

Σας περιμένουμε όλες τις Παρασκευές του Νοέμβρη στο θέατρο Εκστάν!».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πρόγραμμα πλούσιας πολιτικής δραστηριότητας

Βιβλιοπαρουσιάσεις και άλλες εκδηλώσεις προγραμματίζουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα:

  • Σάββατο 12 Νοέμβρη: Εκδήλωση γνωριμίας με την ΚΝΕ για μαθητές Γυμνασίου πραγματοποιεί η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας, στις 7 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα (Τροίας 36, Βικτώρια).
  • Κυριακή 13 Νοέμβρη:

-- Η ΤΟ Νότιων Συνοικιών Αττικής πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα «Με το ΚΚΕ γράφουμε τον επίλογο του κόσμου των πολέμων! Δυναμώνουμε τον αγώνα μας κόντρα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς!», που βασίζεται στη νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, «Αλήθειες και Ψέματα για τον καπιταλισμό. 1. Ιμπεριαλιστικός πόλεμος». Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Αγίου Δημητρίου «Μελίνα Μερκούρη». Θα μιλήσει ο Φρίξος Μπρούζγος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Η ΤΟ Βορειοδυτικής Αττικής πραγματοποιεί εκδήλωση για την 49η επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, στις 7 μ.μ. στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στο Μενίδι, με θέμα «Τα συμπεράσματα από το Πολυτεχνείο επίκαιρα όσο ποτέ». Θα μιλήσει ο Νίκος Καίσαρης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής, και θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι από τη μουσική ομάδα του Στεκιού. Στον χώρο θα υπάρχει έκθεση με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

-- Η ΤΟ Εύβοιας πραγματοποιεί εκδήλωση παρουσίασης της μπροσούρας της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για τον καπιταλισμό: Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», στις 6 μ.μ. στη Χαλκίδα, στα γραφεία του Κόμματος (Σαμαρτζή 24 και Γκορτζή). Θα μιλήσει ο Αρης Πλωμαρίτης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Λαμία παρουσιάζουν τη νέα έκδοση της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, «Αλήθειες και ψέματα για τον καπιταλισμό», στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Λαμίας (οδός Λεωνίδου). Η παρουσίαση θα γίνει από τον Βασίλη Γεωργίου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας της ΚΝΕ.

  • Τρίτη 15 Νοέμβρη: Η ΤΟ Εύβοιας πραγματοποιεί εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 49 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις 4 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Ψαχνών, στο μικρό αμφιθέατρο. Θα μιλήσει ο Νικόλας Φάσσας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ