ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγαλώνει το κύμα αλληλεγγύης στον φαντάρο που τιμωρήθηκε επειδή κατήγγειλε τον πόλεμο και την εμπλοκή

Μεθοδευμένη επίθεση των κυβερνητικών επιτελείων και της διοίκησης του 6ου ΕΤΕΘ Ρόδου, που καταστρατηγούν ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα

Φουντώνει το κύμα αλληλεγγύης - ασπίδα προστασίας στον στρατευμένο του 6ου ΕΤΕΘ Ρόδου, απέναντι στην απαράδεκτη μεθοδευμένη επίθεση των κυβερνητικών επιτελείων και της διοίκησης του ΕΤΕΘ, επειδή τον Ιούλη ο φαντάρος εξέφρασε - όπως είχε το δικαίωμα - την αντίθεσή του στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν.

Χαρακτηριστικό ήταν το ζεστό χειροκρότημα από τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο άκουσμα του ψηφίσματος αλληλεγγύης των Φοιτητικών Συλλόγων που διαβάστηκε στη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Τετάρτη. Θυμίζουμε ότι στο ψήφισμά τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «η περήφανη στάση του μας γεμίζει όλους με περηφάνια και αισιοδοξία. Ο συνάδελφός μας δεν είναι μόνος!» και εκφράζουν «την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον στρατευμένο και σε όλους τους στρατευμένους νέους της χώρας μας! Απαιτούμε να ανακληθεί αμέσως η ανυπόστατη και σκόπιμη προσπάθεια για ποινικοποίηση της κατοχυρωμένης ελεύθερης έκφρασης και άποψης των στρατευμένων. Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έχουν δικαιώματα πολιτικά!».

Θυμίζουμε ακόμα ότι την απαράδεκτη δίωξη κατήγγειλε με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων. Για το ίδιο θέμα κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ Νίκο Παπαναστάση, Μαρία Κομνηνάκα, Γιώργο Μαρίνο και Θανάση Παφίλη, με αίτημα να σταματήσει κάθε μορφής δίωξης σε βάρος του στρατιώτη.

Κάθε στήριξη και αλληλεγγύη στον συνάδελφό μας που διώκεται

Την ίδια ώρα πολλαπλασιάζονται και τα μηνύματα αλληλεγγύης από συναδέλφους του στρατιώτες. Με επιστολή του στο alt.gr ο στρατιώτης (ΠΒ) Βάγιας Βάγιας εκφράζει «Κάθε στήριξη και αλληλεγγύη στον συνάδελφό μας στρατιώτη που διώκεται».

Οπως σημειώνει:

«Γράφω αυτήν την επιστολή ως στρατευμένος για να δηλώσω τη στήριξη και αλληλεγγύη μου στον συνάδελφο στρατιώτη του 6ου ΕΤΕΘ στη Ρόδο, ο οποίος διώκεται άδικα, σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευτεί, και με απαράδεκτες μεθόδους.

Διώκεται γιατί είπε το αυτονόητο. Εκανε την πιο πατριωτική δήλωση που θα μπορούσε. Οτι οι Ελληνες στρατιώτες θα χύσουμε και το αίμα μας αν χρειαστεί για την πατρίδα μας και τον λαό της. Πατριωτισμός είναι να υπερασπίζεσαι με κάθε τρόπο τον λαό της πατρίδας σου. Αυτό ακριβώς κάνεις όταν λες πως καταδικάζεις τη συμμετοχή της χώρας σου στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς βάζει σε μεγάλους κινδύνους και στοχοποιεί τον ελληνικό λαό και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπου υπηρετούμε κι εμείς τη θητεία μας, αλλά και ολόκληρες πόλεις, όπως η Αλεξανδρούπολη κ.ά. Οι επικίνδυνοι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί, στους οποίους η χώρα μας εμπλέκεται, δικαιολογημένα δημιουργούν ανησυχία και έντονο προβληματισμό για τις συμφορές και τις επιπτώσεις που μπορεί να φέρει ο πόλεμος και στη δική μας χώρα.

Ο συνάδελφος στρατιώτης που διώκεται, λοιπόν, δεν έχει απλά δίκιο, έχει εμάς τους συναδέλφους του αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας δίπλα του. Γιατί εκφράζει τα φιλειρηνικά αισθήματα του ελληνικού λαού. Την πλατιά αντίθεση της νεολαίας στη συμμετοχή και στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και στις συμμαχίες με τις ΗΠΑ. Αυτό φοβάται η κυβέρνηση και γι' αυτό προχωράει σε διώξεις. Βέβαια αυτό αποδεικνύει και το ποιος έχει πραγματικά τη δύναμη να αλλάξει τα πράγματα, που είναι ο ίδιος ο λαός!

Κάθε στρατιώτης, κάθε εργαζόμενος, κάθε μαζικός φορέας με τη στήριξή τους να εκφράσουν πλατιά την αλληλεγγύη και την καταγγελία τους στην προσπάθεια φίμωσης και διασποράς φόβου στα παιδιά του λαού που υπηρετούμε τη θητεία μας.

Η δίωξη σε βάρος του συναδέλφου μας είναι άδικη και πρέπει να ανακληθεί εδώ και τώρα.

Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έχουν δικαιώματα πολιτικά!».

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία του Στρατοδικείου Αθηνών

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία του Στρατοδικείου Αθηνών πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τα Δικαιώματα των Στρατευμένων, μαζί με τον στρατευμένο στο 6ο ΕΤΕΘ Ρόδου και τους δικηγόρους Αγγελο Βρεττό και Αντώνη Αντανασιώτη, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία της για την απαράδεκτη στάση και συμπεριφορά της διοίκησης του 6ου ΕΤΕΘ Ρόδου απέναντι στον στρατευμένο, αναφορικά με την απαράδεκτη και αβάσιμη προκαταρκτική εξέταση που γίνεται σε βάρος του και την άρνηση άσκησης όλων των νόμιμων συνταγματικών και δικονομικών δικαιωμάτων του.

Οι αυθαίρετες και απαράδεκτες μεθοδεύσεις της διοίκησης οδηγούν στην καταστρατήγηση στοιχειωδών δικαιωμάτων του στρατευμένου, τα οποία προβλέπονται από τον νόμο. Τέτοιες είναι η προκλητική άρνησή της να εφαρμόσει την έγγραφη διαδικασία, να του χορηγήσει αντίγραφα των εγγράφων της δικογραφίας, με βάση τα οποία διενεργείται η προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του, να του δοθεί η δυνατότητα παράστασης στη διαδικασία με δικηγόρο κ.λπ.

Εκ μέρους της Εισαγγελίας υπήρξε δέσμευση ότι θα δοθεί εντολή να γίνουν σεβαστά τα αιτήματα του στρατευμένου, ότι θα εφαρμοστεί η τήρηση όλων των δικονομικών του δικαιωμάτων και ότι θα του δοθεί κάθε εύλογος χρόνος για την άσκησή τους.

Σε εκδήλωση τιμής στην λογοτέχνιδα Ιωάννα Καρατζαφέρη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί στην εκδήλωση με τίτλο «Μια γενναία γυναίκα στις λεωφόρους του κόσμου», την οποία διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ προς τιμήν της λογοτέχνιδας και επιφυλλιδογράφου του «Ριζοσπάστη» Ιωάννας Καρατζαφέρη, τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη στις 7 μ.μ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν τα μέλη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ Γιώργος Μηλιώνης, δημοσιογράφος, και Νίκη Κυριαζή, φιλόλογος. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Φώντας Λάδης και η ερμηνεύτρια Γιώτα Βέη. Αποσπάσματα από βιβλία της Ιωάννας Καρατζαφέρη θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ελένη Γερασιμίδου και Γιώργος Κιμούλης. Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο με αποσπάσματα από τη δράση της δημιουργού και από συνεντεύξεις της σε ντοκιμαντέρ που έχει επιμεληθεί ο σκηνοθέτης Γιάννης Κατωμερής.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Μεσσηνία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί τη Μεσσηνία αύριο Σάββατο. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:

-- Στις 18.00 θα συναντηθεί με τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης και άλλους φορείς της περιοχής, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του δημαρχείου Μεσσήνης.

-- Στις 20.00 θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του Κόμματος, στο Αίθριο Β2 της Λαϊκής Αγοράς Καλαμάτας (παραπλεύρως της Βιολογικής Αγοράς).

-- Στη συνέχεια θα παρευρεθεί σε συνεστίαση και λαϊκό γλέντι.

Με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Φλώρινας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη στις 18.00 θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Φλώρινας σχετικά με το κόστος θέρμανσης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ