ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Νοέμβρη 2022 - Κυριακή 13 Νοέμβρη 2022
Σελ. /48
Ολη η Βόρεια Ελλάδα στο πόδι

ΚΟΖΑΝΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα, με τη συμμετοχή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, νεολαίας, των απόμαχων της δουλειάς.

Τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Νηματουργία Βαρβαρέσος», Παναγιώτης Κουτσουπιάς, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας, Γρηγόρης Τούπος, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Νάουσας ΟΑΕΕ, Ηλίας Κοτσικίδης, από το sos Βέρμιο ο Γιώργος Κασαπίδης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Δημήτρης Τσιουλάκος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Νάουσας, Χρήστος Φραγκότσης, από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπόρων» ο Νίκος Μάντζιος, από το Σωματείο Εργαζομένων στον δήμο Νάουσας η πρόεδρος, Μαρία Μπόσκου, η Ελενα Βενετάτου, από το ΣΕΠΕ Νάουσας, ενώ τα αιτήματα των υγειονομικών τέθηκαν από μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νάουσας.

«Μαύρος θα είναι ο δικός τους χειμώνας, όχι ο δικός μας και των παιδιών μας», τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα της συγκέντρωσης ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του Σωματείου Εργαζομένων της «Βαρβαρέσος» Αλέξανδρος Κύρκας.

ΣΕΡΡΕΣ
ΣΕΡΡΕΣ
Αντίστοιχα δυναμική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, ενώ με μεγάλη συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας πραγματοποιήθηκαν η απεργιακή συγκέντρωση και η πορεία στην πόλη των Σερρών.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Τη συγκέντρωση στο δημαρχείο χαιρέτισε ο Νίκος Τζανετής, γραμματέας του ΣΕΜΛΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στο δίκαιο αίτημα των απολυμένων μεταλλωρύχων από την «Edilmac» να απορροφηθούν στην «Ελληνικός Χρυσός». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Λυρτζής, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Χαλκιδικής.

Μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στο Κιλκίς, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Εδεσσα, Γιαννιτσά και Κατερίνη.

Νέες δυνάμεις στον αγώνα σε Δυτική και Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Με αιχμή τα αιτήματα και τα συνθήματα για ρεύμα και θέρμανση φθηνά για όλο τον λαό πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και οι πορείες στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή στην Κοζάνη, ενώ πολύ μεγάλα ήταν τα ποσοστά απεργών της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Βοΐου, όπου οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι σε επιτροπή αγώνα διεκδικούν δεδουλευμένα 2 μηνών. Την κεντρική ομιλία έκανε η Μαρία Αραπογιάννη, εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να μην υπάρχει επανάπαυση στην Κοζάνη σχετικά με τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, καθώς η λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δεν είναι εξασφαλισμένη, ενώ η λειτουργία της ΔΕΥΑΚ είναι στον «αέρα» λόγω της επιχειρηματικής της λειτουργίας στη λογική «κόστους - οφέλους» που την οδήγησε στα όρια της χρεοκοπίας.

ΚΑΒΑΛΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Στην πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ξεχώρισε η δυναμική συμμετοχή της νεολαίας, με τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και των μαθητών, που πλάι στους εργαζόμενους γονείς τους φώναξαν μαζί τα συνθήματα όπως «Η δίκαιη μετάβαση είναι ένα ψέμα, φτώχεια - ανεργία, πανάκριβο το ρεύμα».

Αντίστοιχα πολύ μεγάλη για τα δεδομένα της πόλης ήταν και η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στα Γρεβενά.

Συγκεντρώσεις και πορείες από τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Πτολεμαΐδα, στη Φλώρινα και την Καστοριά.

Μία πολύ μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, όπου νέες δυνάμεις πήραν τη θέση τους δίπλα στους συναδέλφους τους δίνοντας τη μάχη της απεργίας σε πολλούς χώρους δουλειάς. Στη συγκέντρωση και τη μαχητική πορεία που ακολούθησε και γέμισε τους κεντρικούς δρόμους συμμετείχαν πάνω από 30 σωματεία, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα, μαζικοί φορείς αυτοαπασχολούμενων και συνταξιουχικά σωματεία. Και στην Καβάλα ηχηρή ήταν η συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων.

Αισιοδοξία έδωσε στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα η ιδιαίτερα μαζική απεργιακή συγκέντρωση στη Δράμα. Αντίστοιχα μαζική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση στην Ξάνθη, με ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και εργαζομένων από τη γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» και τη βιομηχανική μονάδα της GMC, όπως και των φοιτητών.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην Κομοτηνή, ιδιαίτερα από χώρους δουλειάς του Δημοσίου.

Στο δημαρχείο πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, όπου το χειροκρότημα των συμμετεχόντων απέσπασε η αναφορά του Νίκου Δινδίνη, μέλους του ΔΣ του ΣΕΠΕ Αλεξανδρούπολης, στη στάση των συναδέλφων του στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, όπου η μεγάλη αποχή στον νομό έδωσε ισχυρό χαστούκι στην κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ο Γιάννης Χιώνης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, αναφέρθηκε σε επιστολή στρατευμένων που στάλθηκε στο Σωματείο, από μονάδα του νομού όπου δηλώνουν τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων.

Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ορεστιάδα και τη Θάσο.


Μαζικές οι συγκεντρώσεις σε όλη τη Δυτική Ελλάδα

ΑΓΡΙΝΙΟ
ΑΓΡΙΝΙΟ
Μαζική με μαχητικό, διεκδικητικό κλίμα και με μεγάλη συμμετοχή από διάφορους χώρους δουλειάς ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στο Αγρίνιο. Από νωρίς το πρωί, άλλωστε, ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες της «Avramar» που έφτασε στο 100% όπως και στα έργα της Αμβρακίας Οδού, αλλά και στον κλάδο των κατασκευών συνολικά.

Τη δική τους δυναμική παρουσία στη συγκέντρωση είχαν σχολικές καθαρίστριες και τροχονόμοι, που βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία με προσυγκέντρωση, ενώ το «παρών» έδωσαν και αγρότες με τα τρακτέρ τους.

Κλειστά παρέμειναν τα εμπορικά καταστήματα, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ στη συγκέντρωση έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό «παρών» και αρκετοί επαγγελματοβιοτέχνες.

Κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα απηύθυνε στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος του ΕΚ Αγρινίου, Γιώργος Ντουντούμης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι Μάκης Αραβανής, πρόεδρος της ΕΙΝΝΑ, Δημήτρης Τσάμης, πρόεδρος του ΝΤ Αιτωλοακαρνανίας της ΑΔΕΔΥ, Μάρθα Σαράκη, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αγρινίου - Θέρμου, Θοδωρής Κοτσιλήρης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες της «Avramar», Γιώργος Δημητρουλής, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ελένη Ντόκα, πρόεδρος του Συλλόγου Σχολικών Τροχονόμων Αιτωλοακαρνανίας, και Νίκη Μπέρμπερη, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Περιβάλλοντος.

Στο Μεσολόγγι, η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του νοσοκομείου, με αφορμή και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο, όπου πραγματοποιήθηκε πορεία από την πλατεία του Λιμανιού μέχρι τη ΔΕΗ.

Απ' τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων ήταν αυτές που πραγματοποιήθηκαν στην Ηλεία, σε Πύργο και Αμαλιάδα, δίνοντας αισιοδοξία για τη συνέχεια και την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα εργαζομένων και λαού.

Το απεργιακό στίγμα έδωσαν οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, όπου απ' το πρωί δεν δούλεψε τίποτα, ενώ συμμετοχή είχαν και άλλοι κλάδοι εργαζομένων από διάφορους χώρους.

Στη συγκέντρωση των σωματείων στον Πύργο το δικό τους δυναμικό «παρών» έδωσαν απεργοί εργαζόμενοι απ' τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Τριανταφυλλιάς Ηλείας, ενώ συμμετείχαν επίσης αγρότες, γυναίκες λαϊκών οικογενειών αλλά και νεολαία, με μπροστάρηδες τους μαθητές.

Σε κλιμάκωση της πάλης το επόμενο διάστημα κάλεσε στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές και Εμπορικές Επιχειρήσεις, Νίκος Γκότσης.

Αντίστοιχα συγκέντρωση, νωρίτερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε στην Αμαλιάδα, με τη συμμετοχή εργαζομένων από διάφορους χώρους, των Συλλόγων Εμπόρων και Δικηγόρων, οι πρόεδροι των οποίων απηύθυναν χαιρετισμό. Στην κεντρική της ομιλία, η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας, κάλεσε σε συνέχεια των αγώνων το επόμενο διάστημα, με τους εργατοϋπαλλήλους και τον λαό μπροστά, στην πρώτη γραμμή.

Μαχητική, με παλμό, ζωντάνια και μαζική συμμετοχή, τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στο Αίγιο, που πραγματοποίησαν συνδικάτα και λαϊκοί φορείς.


Βήμα για τη συνέχιση του αγώνα και στην Πελοπόννησο

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Μαζικές, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων, παλμό και ενθουσιασμό ήταν και οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε πόλεις της Πελοποννήσου, αποτελώντας βήμα για συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης.

Στη Μεσσηνία τα μέλη των σωματείων από τα ξημερώματα βρέθηκαν στους χώρους δουλειάς προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το διακύβευμα της απεργίας, να τους καλέσουν να κάνουν το βήμα και να απεργήσουν. Σε εργοτάξια και εμπορικά καταστήματα περιφρουρήθηκε η απεργία και δεν λειτούργησε κανένα εργοτάξιο στην Καλαμάτα, όπως και της ΤΕΜΕΣ στην Πύλο.

Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν εκπρόσωποι των σωματείων, φέρνοντας εικόνα από τις μάχες στους χώρους δουλειάς, με χαιρετισμούς από το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, από το Συνδικάτο Οικοδόμων και εκπροσώπους εκπαιδευτικών, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Αρη Κομπότη, γραμματέα του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.

Απεργιακές συγκεντρώσεις με συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων έγιναν στη Μεσσήνη, όπου δυναμική παρουσία είχαν και οι αγρότες, που παρέταξαν τρακτέρ στην πλατεία, καθώς και στην Κυπαρισσία.

Στην Κόρινθο έγινε μία από τις πιο μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, καθώς και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ μαζική και με δυναμισμό ήταν η συγκέντρωση των σωματείων στην Τρίπολη. Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Αργος και στη Σπάρτη.


Και με τα τρακτέρ στη Μεσσήνη
Και με τα τρακτέρ στη Μεσσήνη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ