ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
Ανάφλεξη

Κυρίαρχο συμπέρασμα σε όλες τις σοβαρές αναλύσεις είναι ότι ο κίνδυνος να γενικευτεί η σύγκρουση στην Ουκρανία όχι μόνο δεν «πέρασε», αλλά μεγαλώνει μετά το περιστατικό στην Πολωνία. Δεν περνάει άλλωστε απαρατήρητο ότι τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα «τυχαία» συμβάντα ή/και οι προβοκάτσιες, που φέρνουν πιο κοντά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Θυμίζουμε πάντως ότι και πριν τον πύραυλο στο πολωνικό χωριό, η κλιμάκωση της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας και το ενδεχόμενο να επεκταθεί έξω από τα όρια της Ουκρανίας κυριαρχούσαν στις αναλύσεις μεγάλων αστικών Μέσων. Για παράδειγμα, από τον περασμένο Αύγουστο ο «Economist» έγραφε ότι «η Ουκρανία είναι η αρχή, όχι το τέλος μιας οξύτερης φάσης των κρίσεων μεγάλων δυνάμεων του 21ου αιώνα» και ότι «δεν υπάρχει σταθερή ισορροπία. Βρισκόμαστε σε μια αργή, σταδιακή κλιμάκωση», που μπορεί να οδηγήσει σε ανάφλεξη στις «ζώνες τριβής», που εκτείνονται από τη Βαλτική μέχρι το Σαχέλ. Χαρακτηριστικά είναι και όσα γράφονταν από το Council on Foreign Relations, ότι οι ΗΠΑ δεν στοχεύουν «στον περιορισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία», αλλά «επικεντρώνονται κυρίως στην αύξηση του κόστους για τη Ρωσία» και δεσμεύονται στη «συλλογική άμυνα» του ΝΑΤΟ. Με άλλα λόγια, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός για τον λαό. Ειδικά τώρα που η ελληνική εμπλοκή οδηγείται στο απόγειό της κι ενώ ακούγεται έντονα ότι νέα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα οδεύουν προς Πολωνία, Βουλγαρία και Ρουμανία μέσω Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης.

Οσκαρ

Ξεπερνά κάθε όριο πρόκλησης η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι δεν έχει καμία ευθύνη για το θέμα των υποκλοπών. Εχουν πει πολλά όλο αυτό το διάστημα, αλλά αυτό που είπε τις προάλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι για ...Οσκαρ. Ισχυρίστηκε λοιπόν ότι το θέμα των υποκλοπών αναδεικνύεται σκόπιμα για να κρυφτεί - άκουσον άκουσον - η «κοσμογονία» των επιτευγμάτων της κυβέρνησης! Και άρχισε να απαριθμεί: Φτηνό ρεύμα, μέτρα στήριξης, συνεργασία πανεπιστημίων με ξένα ιδρύματα και πολλά άλλα. Τα λέει αυτά στον λαό και την ίδια ώρα τον στέλνει να ψάχνει με τις ώρες για να ανακαλύψει ένα πακέτο μακαρόνια 15 λεπτά φτηνότερα σε κάποιο σούπερ μάρκετ, να δανείζεται για να πληρώσει με δόσεις το ρεύμα, να κόβει το κρέας από τα παιδιά του. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που «θολώνουν» τάχα εξαιτίας των υποκλοπών. Σ' αυτά την ανταγωνίζεται όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας μέτρα για την ακρίβεια «κοστολογημένα», στα όρια των «δημοσιονομικών αντοχών» και κατώτατο μισθό με «πατέντα» Βρούτση - Αχτσιόγλου, που σημαίνει «αυξήσεις» κάτω και από τον πληθωρισμό. «Από τα πάνω», λοιπόν, καμιά λύση δεν έχει να περιμένει ο λαός. Ούτε για την ακρίβεια ούτε για τις υποκλοπές, που αποκαλύπτουν τον βούρκο του καπιταλισμού, όπου ισχυρά οικονομικά, επιχειρηματικά, γεωπολιτικά και πολιτικά συμφέροντα ανταγωνίζονται μεταξύ τους και ταυτόχρονα χτίζουν έναν πολυδαίδαλο μηχανισμό παρακολούθησης και καταστολής σε βάρος του «εχθρού λαού».

Ρεκόρ

Ρεκόρ όλων των εποχών σημείωσαν το διάστημα Γενάρη - Σεπτέμβρη οι εξαγωγές των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Παρά την επιδείνωση των συνθηκών στην παγκόσμια οικονομία, η άνοδος στο 9μηνο ξεπέρασε το 40% σε σχέση με πέρυσι. Στις κατηγορίες των προϊόντων που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις είναι τα τρόφιμα (+20,1%). Την ίδια ώρα δηλαδή που η λαϊκή οικογένεια βλέπει το καλάθι συνεχώς να συρρικνώνεται από την ακρίβεια και οι μικρομεσαίοι αγρότες απειλούνται με εξαφάνιση από τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού, μεγαλέμποροι και βιομήχανοι αυξάνουν τα κέρδη τους όχι μόνο από τις ανατιμήσεις στο «ράφι» αλλά και από την αύξηση των εξαγωγών σε αγορές με μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους. Κάτω κι απ' αυτό το πρίσμα, τα μέτρα - κοροϊδία της κυβέρνησης, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», θα προκαλούσαν μόνο γέλιο, αν η κατάσταση για την εργατική - λαϊκή οικογένεια δεν ήταν τόσο τραγική...

Χουβαρντάδες

Για μήνες η κυβέρνηση διαφημίζει χωρίς ντροπή τα ψίχουλα των 250 ευρώ που θα μοιράσει στους χαμηλοσυνταξιούχους ενόψει των χριστουγεννιάτικων γιορτών. Οπως προκύπτει όμως και από το σχετικό νομοσχέδιο, όλος αυτός ο κουρνιαχτός σηκώνεται για μόλις 252 εκατ. ευρώ, όση είναι η προβλεπόμενη δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού. Πρόκειται μόλις για το 30% του ΕΚΑΣ που λάμβαναν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και καταργήθηκε με τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου, ενώ αντιστοιχεί μόλις στο 12% της 13ης σύνταξης που καταργήθηκε με τα αντιλαϊκά μνημόνια, κάτι που επισφραγίστηκε το 2016 με τον νόμο 4387. Για να φανεί το μέγεθος της κοροϊδίας, με το ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση μονιμοποίησε την κατάργηση των τριών ποσοστιαίων στις ασφαλιστικές εισφορές, απαλλάσσοντας τις επιχειρήσεις από εισφορές ύψους 900 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος θα καταλήξει στα ταμεία τους. Αντίστοιχη είναι και η κοροϊδία σχετικά με την αύξηση 7,5% στις συντάξεις από το νέο έτος. Οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν ότι εκτός από τις μεγάλες περικοπές που τους επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, για 13 ολόκληρα χρόνια δεν έχουν δει ούτε ένα ευρώ αύξηση στις συντάξεις τους, ενώ το ποσοστό αυτό δεν καλύπτει ούτε τον επίσημο πληθωρισμό, που φέτος κινείται γύρω στο 10%. Να μην παριστάνουν λοιπόν τους χουβαρντάδες. Οι συνταξιούχοι δεν θαμπώνονται από τα καθρεφτάκια της κυβερνητικής προπαγάνδας και το έχουν αποδείξει με τους μαζικούς αγώνες τους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1916 Λήγει η μάχη του Σομ (Βορειοδυτική Γαλλία), η φονικότερη μάχη του Α' Παγκοσμίου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, με πάνω από 1.000.000 νεκρούς και τραυματίες εκατέρωθεν.

1916 «Συμμαχικά» αγγλογαλλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Φάληρο υπό τον μαζικό βομβαρδισμό του στόλου, συνεχίζοντας τη βοήθεια στην κυβέρνηση Βενιζέλου και για την ανατροπή του βασιλιά Κωνσταντίνου, προκειμένου η Ελλάδα να μπει στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ.

1922 Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Μαρσέλ Προυστ.

1936 Η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία αναγνωρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση του στρατηγού Φράνκο στην Ισπανία.

1944 Στη Λαμία πραγματοποιείται σύσκεψη των καπετάνιων του ΕΛΑΣ (17-18 Νοέμβρη), όπου διατυπώθηκαν ανησυχίες αναφορικά με τις προθέσεις και τον στόχο των Βρετανών στην Ελλάδα.

1952 Πεθαίνει ο Γάλλος κομμουνιστής ποιητής Πολ Ελιάρ. Επισκεπτόμενος την Ελεύθερη Ελλάδα το καλοκαίρι του 1949, θα γράψει απευθυνόμενος στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: «Το Βίτσι και ο Γράμμος, οι δυο αυτές κορφές του λεύτερου κόσμου, δεν είναι καθόλου πιο κάτω από κει που τις είχε βάλει η φαντασία μου. Αντίθετα, γιατί είδα εκεί τους μαχητές που τις στολίζουν με τον απίστευτο ηρωισμό τους, τους μαχητές πούναι η φωτιά των βουνών και ολόκληρης της Ελλάδας, τιμή για τον πολιτισμένο κόσμο που δε θέλει να πεθάνει κάτω απ' την ασφυκτική πίεση μιας μειοψηφίας εκμεταλλευτών, εμπρηστών του πολέμου (...) Φεύγω και φυλάω στην καρδιά μου σαν διαμάντι την αξέχαστη θύμηση της σωματικής και ψυχικής σας υγείας, τον ενθουσιασμό σας, την αδελφοσύνη σας, την πίστη σας για τη νίκη. Το μέλλον είναι δικό σας. Ζήτω η Ελλάδα ενωμένη και λεύτερη! Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών! Ζήτω η ειρήνη που χτίζεται! Με σεβασμό σας χαιρετώ».

1968 Με ανακοίνωσή του το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει την καταδίκη σε θάνατο του Αλ. Παναγούλη από το δικτατορικό καθεστώς της χούντας.

1973 Στις 18 και 19 Νοεμβρίου πραγματοποιούνται μια σειρά διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το ματοκύλισμα του Πολυτεχνείου. Στις συγκρούσεις με την αστυνομία πολλοί τραυματίστηκαν, ενώ συνεχίστηκαν και οι συλλήψεις.

1985 Πεθαίνει ο ρεμπέτης Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ