ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντιπυραυλική ασπίδα και παραπέρα εμπλοκή από το ΝΑΤΟ ζητάει το Κίεβο
  • Σε «διπλό επίπεδο» οι κινήσεις των ΗΠΑ, με νέα τεράστια πακέτα προς το Κίεβο και υπονοούμενα για διαπραγματεύσεις
  • Νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από τη Ρωσία

Copyright 2022 The Associated

Ολοένα και πιο επικίνδυνη για όλους τους λαούς της περιοχής εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με το Κίεβο να επιμένει στις επιδιώξεις για γενίκευση του πολέμου με άμεση σύγκρουση κρατών του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία μετά το περιστατικό με τον πύραυλο στην Πολωνία, τη Δύση να συνεχίζει τις αποστολές εξοπλισμών και τη Μόσχα να προχωρά και χθες σε μαζικά πυραυλικά πλήγματα σε πολλές ουκρανικές περιφέρειες.

Την ίδια στιγμή, δηλώσεις Δυτικών αξιωματούχων τις τελευταίες βδομάδες υπονοούν το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων «όταν το θελήσει η Ουκρανία». Οπως σημειώνεται, ούτε η Ρωσία φαίνεται επί του παρόντος να μπορεί να επιτύχει στην Ουκρανία όλους τους στόχους που είχε θέσει, αλλά ούτε και η Ουκρανία να επανακτήσει τον έλεγχο όλης της επικράτειάς της.

Αλλά και Ρώσοι αξιωματούχοι εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα «πρόθυμοι» για διαπραγματεύσεις, και μάλιστα χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας και να ενθαρρύνουν το Κίεβο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αν το θέλουν.

Το Κίεβο επιμένει ότι δεν ήταν ουκρανικός ο πύραυλος στην Πολωνία

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι επιμένει τις τελευταίες δυο μέρες να αμφισβητεί τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Πολωνίας ότι το πλήγμα στην Πολωνία προκλήθηκε πιθανότατα από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο, και μάλιστα αντάλλαξε δηλώσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

Χθες ο Ζελένσκι αμφισβήτησε για άλλη μια φορά τις ανακοινώσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Πολωνίας, δηλώνοντας ότι σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιωτικούς οι εικόνες του κρατήρα στο σημείο της έκρηξης υποδηλώνουν πως δεν θα μπορούσε να έχει προκληθεί μόνο από τα υπολείμματα ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου. Ανακοίνωσε ότι Ουκρανοί εμπειρογνώμονες θα συμμετάσχουν στις έρευνες και ζήτησε να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που διαθέτουν «οι εταίροι μας».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος εμφανίστηκε «βέβαιος ότι ήταν ρωσικός ο πύραυλος», αλλά δήλωσε επίσης βέβαιος ότι η Ουκρανία είχε εκτοξεύσει αντιαεροπορικούς πυραύλους για να αμυνθεί έναντι των μαζικών ρωσικών βομβαρδισμών της Τρίτης.

«Δεν γνωρίζω 100% - νομίζω ότι και ο κόσμος δεν γνωρίζει 100% τι συνέβη», συνέχισε ωστόσο και πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα ότι επρόκειτο για την αεράμυνα της Ουκρανίας».

Την Τετάρτη το βράδυ ο Ζελένσκι είχε ισχυριστεί ότι «χωρίς αμφιβολία δεν ήταν δικός μας πύραυλος», σύμφωνα με αναφορές από τη διοίκηση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολεμικής Αεροπορίας, που λένε ότι ήταν ρωσικός πύραυλος.

«Δεν υποδηλώνουν αυτό τα στοιχεία», ήταν η απάντηση του Μπάιντεν όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση Ζελένσκι, ενώ η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Αντ. Γουάτσον, επέμεινε με τη σειρά της πως η Ουάσιγκτον δεν έχει στοιχεία που να έρχονται σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση της Πολωνίας ότι πρόκειται πιθανότατα για ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.

Η ίδια είπε ότι σε κάθε περίπτωση η Ρωσία ευθύνεται τελικά για το περιστατικό στην Πολωνία, καθότι εκτόξευσε μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα πάντως με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Μ. Μίλεϊ, επιχειρήθηκε επικοινωνία με τους Ρώσους ομολόγους τους μετά το πυραυλικό περιστατικό στην Πολωνία, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ ο ανταποκριτής της ιταλικής «Corriere Della Sera» στο Μπαλί, όπου συνεδρίαζε το G20, αναφέρει ολονύκτιες διαβουλεύσεις την Τρίτη το βράδυ μεταξύ του Μπάιντεν και άλλων ηγετών κρατών του G7, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ ο Ζελένσκι ζητούσε επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, «ο εκνευρισμός των Αμερικανών παραμένει. Το δυτικό μπλοκ πρέπει να "περιορίσει" τον Πούτιν, αλλά χωρίς να τροφοδοτήσει κλιμάκωση προς έναν παγκόσμιο πόλεμο. Εκτός αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

ΗΠΑ: Διπλή τακτική, με «διαπραγματεύσεις» και «όπλα»

Επίσης, και αυτό το δημοσίευμα διαπιστώνει ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν κ.ά., «κινούνται σε δύο επίπεδα εδώ και βδομάδες», με συχνές δηλώσεις για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, πάντα «όταν το θελήσει η Ουκρανία».

«Από τη μια πλευρά η προμήθεια όπλων στους Ουκρανούς θα συνεχιστεί. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μόλις ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας 37 δισ. δολαρίων. Την ίδια ώρα, όμως, η αμερικανική διπλωματία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, χωρίς φυσικά να παρακάμψει τον Ζελένσκι», αναφέρει η ιταλική εφημερίδα.

Αλλά και οι πολιτικές και οικονομικές πιέσεις προς τη Ρωσία θα συνεχιστούν, καθώς ΗΠΑ και ΕΕ επιδιώκουν την αποδυνάμωσή της στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Μάλιστα ο επικεφαλής του αμερικανικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Μ. Μίλεϊ, υποβάθμισε προχθές τις πιθανότητες πλήρους στρατιωτικής νίκης της Ουκρανίας στο άμεσο μέλλον, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει σημαντική μαχητική ισχύ παρά τις στρατιωτικές αποτυχίες που είχε στη Χερσώνα κ.α. Ο ίδιος έκανε λόγο για το ενδεχόμενο να υπάρξει «πολιτική λύση».

«Η πιθανότητα μιας ουκρανικής στρατιωτικής νίκης σύντομα - που ορίζεται ως εκδίωξη των Ρώσων από όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας - δεν είναι μεγάλη», είπε ο Μίλεϊ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «ίσως μπορέσει να υπάρξει μια πολιτική λύση, με την οποία οι Ρώσοι θα αποσυρθούν», χωρίς να διευκρινίσει ούτε από ποιες περιοχές θα αποσυρθούν, ούτε πώς θα γίνει αυτό σε περιοχές που ελέγχουν στρατιωτικά και για τις οποίες η Μόσχα έχει ανακοινώσει την προσάρτησή τους.

Να σημειωθεί στο μεταξύ ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN πως οι ΗΠΑ «ξεμένουν» από ορισμένα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά υψηλής τεχνολογίας που προορίζονται για την Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο Μίλεϊ, το Κίεβο θα καθορίσει πότε και πώς θα διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί». Η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία για τον περιορισμό της Ρωσίας αφορά πρώτα και κύρια τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό με τη Ρωσία, αλλά και με δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, Ρ. Σούνακ, και του Καναδά, Τζ. Τριντό, ο Ουκρανός Πρόεδρος ζήτησε οι δύο αυτές χώρες να συμβάλουν ώστε η Ουκρανία να δημιουργήσει μια αντιπυραυλική ασπίδα. Αλλά και ο ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντ. Μπλίνκεν, συστήματα αεράμυνας, λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα των πυραύλων "Patriot"».

Πάντως ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, προειδοποίησε ξανά τις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται όλο και περισσότερο σε αυτήν την κατάσταση υποστηρίζοντας το Κίεβο με όπλα και πως «οι εξελίξεις (σ.σ. στην Ουκρανία) ίσως οδηγήσουν σε μια κατάσταση όπου οι ΗΠΑ θα γίνουν μέρος μιας καυτής σύγκρουσης».

Νέες επαφές ΗΠΑ - Ρωσίας για τη Συνθήκη «New START»

Οι ΗΠΑ επέλεξαν να ανακοινώσουν ότι ο πύραυλος στην Πολωνία «δεν φαίνεται» να είναι ρωσικός σε μια χρονική στιγμή που διεξάγονται μυστικές επαφές Ρωσίας - ΗΠΑ σε διάφορα επίπεδα, με πιο πρόσφατη τη συνάντηση του επικεφαλής της CIA Ου. Μπερνς με τον Ρώσο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών (SVR), Σ. Ναρίσκιν, στην Αγκυρα, με επίσημο θέμα τη «μη χρήση πυρηνικών όπλων».

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς και τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν «ευαίσθητης φύσης», σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ. Ο δε Μπερνς αμέσως μετά την Αγκυρα επισκέφτηκε το Κίεβο.

Παράλληλα, χθες ανακοινώθηκαν νέες συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας, αυτήν τη φορά για την ανανέωση της Συνθήκης «New START» για τον έλεγχο των στρατηγικών και πυρηνικών όπλων, από τις 29 Νοέμβρη έως τις 6 Δεκέμβρη στο Κάιρο.

Συνεχίστηκε το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων από τη Ρωσία

Η Ρωσία συνέχισε και χθες το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων σε ενεργειακές και άλλες στρατηγικές υποδομές της Ουκρανίας, οι οποίες επιθέσεις εντάθηκαν μετά το χτύπημα στη γέφυρα της Κριμαίας μερικές βδομάδες πριν.

Χθες χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου και ένα μεγάλο εργοστάσιο πυραύλων «Πιβντενμάς», ενώ ακούστηκαν εκρήξεις σε διάφορα μέρη της χώρας: Στην Οδησσό, στο Κίεβο, στην κεντρική πόλη Ντνίπρο κ.α.

Πολλές εγκαταστάσεις παραγωγής φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία καταστράφηκαν και άλλες υπέστησαν ζημιές μετά από «μαζικούς βομβαρδισμούς» χθες, σύμφωνα με την κρατική εταιρεία Ενέργειας της Ουκρανίας, «Naftogaz».

Επιπλέον, ντόπιοι αξιωματούχοι είπαν ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυραυλική επίθεση στη διάρκεια της νύχτας στη νοτιοανατολική περιφέρεια της Ζαπορίζια.

Παρατάθηκαν οι συμφωνίες για τα ουκρανικά σιτηρά

Συμφωνία για την παράταση των συμφωνιών του ΟΗΕ και της Τουρκίας με τη Ρωσία και την Ουκρανία, για εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας κατά 120 ημέρες, ανακοινώθηκε χθες.

Οι συμφωνίες υπογράφηκαν τον Ιούλη και επρόκειτο να λήξουν στις 19 Νοέμβρη, ενώ η Ρωσία απειλούσε ότι δεν θα τις ανανεώσει, καθώς οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν τηρούσαν τη δέσμευση να διευκολύνουν τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, με άρση ορισμένων ευρωατλαντικών κυρώσεων που τις πλήττουν.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, χαιρέτισε τη «συμφωνία όλων των πλευρών να συνεχίσουν την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να διευκολύνουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα για τις εξαγωγές σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία». Δήλωσε δε «απολύτως δεσμευμένος στην άρση των εμποδίων που παραμένουν για την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Κατά τη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Μπαλί, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τον Γκουτέρες πως ΗΠΑ και ΕΕ έχουν δεσμευτεί γραπτώς να τηρήσουν τους όρους αυτούς.

Το Κίεβο εξακολουθεί να επιθυμεί την παράταση της συμφωνίας κατά ένα ολόκληρο έτος και την προσθήκη ενός ακόμα λιμανιού (Μικολάιβ) στη συμφωνία. Η Ουκρανία, ένας σημαντικός εξαγωγέας, έχει εξάγει περισσότερους από 10 εκατ. τόνους μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία στα τέλη Ιούλη, με κυριότερα τα φορτία καλαμποκιού και σιταριού.

Δικαστική απόφαση για την πτήση MH17 της «Malaysia Airlines»

Να σημειωθεί τέλος ότι δικαστήριο στη Χάγη αποφάσισε χθες πως η πτήση MH17 της «Malaysia Airlines» καταρρίφθηκε το 2014 - σκοτώνοντας σχεδόν 300 ανθρώπους - από πύραυλο ρωσικής κατασκευής, ο οποίος εκτοξεύτηκε από αγρόκτημα στην ανατολική Ουκρανία, και πως η Ρωσία είχε τον γενικό έλεγχο των αυτονομιστικών δυνάμεων στο Ντονμπάς εκείνη την περίοδο.

Τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που συνδέονται με την κατάρριψη του αεροσκάφους - δύο Ρώσοι πρώην αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών και ένας Ουκρανός αυτονομιστής ηγέτης - καταδικάστηκαν ερήμην για ανθρωποκτονία και τους επιβλήθηκαν ποινές ισόβιας κάθειρξης.

«Η πορεία και το αποτέλεσμα της δικαστικής διαδικασίας δείχνουν ότι η απόφαση βασίζεται σε μια πολιτική εντολή», κατήγγειλε το ρωσικό ΥΠΕΞ, αναφέροντας άνευ προηγουμένου πίεση από Ολλανδούς πολιτικούς, εισαγγελείς και ΜΜΕ προς το δικαστήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ