ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Συμπαράσταση στον αγώνα των απεργών πείνας»

Συνέντευξη Τύπου, που οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη και του Γάλλου ευρωβουλευτή Α. Κριβίν, με θέμα την κατάσταση στις τουρκικές φυλακές

Associated Press

Τη βαρβαρότητα της επέμβασης των δυνάμεων καταστολής στις τουρκικές φυλακές τον προηγούμενο Δεκέμβρη καθώς και τις φρικτές συνθήκες κάτω από τις οποίες κρατούνται και αργοπεθαίνουν οι πολιτικοί κρατούμενοι, απεργοί πείνας των «λευκών κελιών», περιέγραψαν η Yildiz Ercan, πρώην δεσμοφύλακας των τουρκικών φυλακών, και η Kibriye Pinar, αδελφή πολιτικού κρατουμένου και απεργού πείνας, σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσσανδράκη και του Γάλλου ευρωβουλευτή Α. Κριβίν.

Η Yildiz Ercan περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα τις αποτρόπαιες σκηνές της επιδρομής της αστυνομίας, στιγμάτισε τη βιαιότητα και τη βαρβαρότητα της επέμβασης, τη βία και τη βάναυση κακοποίηση των πολιτικών κρατουμένων. Η Kibriye Pinar κατήγγειλε τις δραματικές συνθήκες κράτησης των πολιτικών κρατουμένων και των απεργών πείνας μετά από 236 μέρες απεργίας πείνας, τα δεινά που υφίστανται οι ίδιοι αλλά και οι συγγενείς τους από τις αρχές και κατέληξε χαρακτηριστικά λέγοντας ότι θα προτιμούσε για τον αδελφό της έναν αξιοπρεπή θάνατο, αντάξιο της αγωνιστικότητας και των δημοκρατικών του πεποιθήσεων, παρά τη μετατροπή του σε άταφο νεκρό, από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Παίρνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης, ο οποίος μόλις τον περασμένο Γενάρη είχε επισκεφθεί την Τουρκία ως μέλος της αντιπροσωπείας της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδίκασε την απαράδεκτη κατάσταση στις τουρκικές φυλακές και την ωμή δολοφονία, ουσιαστικά, των αγωνιστών πολιτικών κρατουμένων, αλλά και τη στυγνή απάθεια, με την οποία η «δημοκρατική» ΕΕ, δήθεν προστάτιδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιμετωπίζει την εκτυλισσόμενη τραγωδία, συνεργώντας σιωπηρά στο έγκλημα που διαπράττεται. «Οι πιέσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Αλυσσανδράκης, «κατευθύνονται περισσότερο προς τους πολιτικούς κρατουμένους, ώστε να σταματήσουν την απεργία, παρά προς την τουρκική κυβέρνηση ώστε να κάνει δεκτά τα αιτήματά τους», και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει τεράστια οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα στην Τουρκία. Ο Κ. Αλυσσανδράκης κατέληξε λέγοντας ότι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προς κάθε κατεύθυνση, παίρνοντας πρωτοβουλίες και στο πλαίσιο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς αλλά και όπου αλλού μπορούν, ώστε να σταματήσει το συνεχιζόμενο έγκλημα κατά των πολιτικών κρατουμένων αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πόντιος Πιλάτος» η ΕΕ

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης για τον τερματισμό της τραγωδίας, που συντελείται εδώ και μήνες στις τουρκικές φυλακές, εντασσόταν και η Ερώτηση που κατέθεσε ο Κ. Αλυσσανδράκης προς το Συμβούλιο, στις 30 του Μάη, με θέμα την αδιαφορία της ΕΕ για το δράμα των πολιτικών κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά, όπως τονίζεται στην Ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή, καθώς ο αριθμός των νεκρών συνεχώς αυξάνεται και στον αριθμό αυτό θα πρέπει να προστεθούν οι αυτοπυρπολούμενοι και οι συγγενείς των πολιτικών κρατουμένων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των «δολοφονημένων» αγωνιστών για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες να φτάσει τους 54, ενώ «η ΕΕ συμφωνεί με την τουρκική κυβέρνηση και ζητάει να σταματήσουν οι φυλακισμένοι την απεργία και έτσι να λυθεί το θέμα». Η Ερώτηση καταλήγει στιγματίζοντας την «απάθεια της διεθνούς κοινότητας σε μία τέτοια τραγωδία ανθρώπων, που φυλακίστηκαν για τις ιδέες και τον αγώνα τους για τη δημοκρατία». Και ερωτάται το Συμβούλιο: «Τι πιέσεις θα ασκήσει στην Τουρκία ώστε να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, που ανέρχονται σε χιλιάδες, σε μία χώρα που θέλει να λέγεται δημοκρατική και χρίστηκε σαν τέτοια από την ΕΕ;».

Η απάντηση του Συμβουλίου ήρθε μόλις μία μέρα πριν από τη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε την Τετάρτη, και αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της σιωπηρής συνεργίας της ΕΕ, γεγονός που καταδικάστηκε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην απάντηση του Συμβουλίου, το οποίο παρεμπιπτόντως και για λόγους ευγενείας «εκφράζει τη βαθιά του λύπη για το γεγονός ότι οι απεργίες πείνας στην Τουρκία εξακολουθούν να οδηγούν σε θάνατο»(!), θα ξαναθέσει το θέμα στην πρώτη ευκαιρία, η οποία θα είναι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας στις 26 του Ιούνη, αλλά «λαμβάνει υπόψη ότι η τουρκική κυβέρνηση διάλεξε από νωρίς να συνεργαστεί με την επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πρόληψη των βασανιστηρίων». Επίσης, το Συμβούλιο σημειώνει στην απάντησή του πως η τουρκική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε τροποποιήσεις της νομοθεσίας, «οι οποίες έχουν τεθεί σε ισχύ ή πρόκειται σύντομα να τεθούν σε εφαρμογή»(!) και υπενθυμίζει «ότι η συμφωνία για τη σύναψη εταιρικής σχέσης με την Τουρκία, σχετικά με την οποία έλαβε απόφαση στις 8 του Μάρτη 2001, περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις των φυλακών ως μεσοπρόθεσμη προτεραιότητα»...

Τέλος, κορωνίδα στο κρεσέντο υποκρισίας αποτελεί το γεγονός ότι το Συμβούλιο «εκφράζει την ελπίδα πως οι απεργοί και οι οικογένειές τους, από την πλευρά τους, θα μετατρέψουν την απόφασή τους». Με άλλα λόγια, να σταματήσουν τον αγώνα τους για να μην πεθάνουν! Ομως, η απάντηση έχει δοθεί ήδη από τους ίδιους τους απεργούς αγωνιστές: «Πεθαίνουμε για τη ζωή» και δεν πρόκειται να σταματήσουμε!


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αναμένοντας, εκατέρωθεν, την εφαρμογή της εκεχειρίας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΤΖΑΡΙΜ - ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Ενα εικοσιτετράωρο μετά την τυπική έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι ανέμεναν, οι μεν από τους δε, να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο πλαίσιο του σχεδίου Τένετ. Η παντελής έλλειψη χρονοδιαγράμματος καθώς και τα σποραδικά περιστατικά βίας καθιστούσαν τουλάχιστον ασταθή και εξαιρετικά αβέβαιη την επόμενη μέρα της μη υπογεγραμμένης και μη γνωστοποιημένης σε συγκεκριμένο κείμενο «εκεχειρίας».

Ο Γιεχούντα Εντρι, αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών στρατιωτικών υπηρεσιών, έπεσε νεκρός από πυρά Παλαιστινίου σε δρόμο της Δυτικής Οχθης. Στο περιστατικό τραυματίστηκε ένας από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που τον συνόδευαν ενώ οι υπόλοιποι ανταπέδωσαν σκοτώνοντας τον επιτιθέμενο. Από το σημείο αυτό και μετά, περιπλέκονται τα πράγματα.

Η εκδοχή του ισραηλινού στρατού υποστηρίζει ότι πρόκειται για άλλη μια δολοφονική επίθεση από Παλαιστίνιο εξτρεμιστή. Τον ισχυρισμό υιοθετεί και το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters», το οποίο μετέδωσε ότι ο δράστης προερχόταν από προσφυγικό στρατόπεδο της Βηθλεέμ, σχετιζόταν με τη Χαμάς και αμέσως μετά την είδηση της πράξης του, η οικογένειά του τον τιμούσε ως «μάρτυρα». Παλαιστίνιος αξιωματούχος, πάντως, κατονόμαζε το δράστη ως Αγιούμπ Ντα'ντούρα, ο οποίος είχε εκτίσει δίχρονη ποινή φυλάκισης για συνεργασία με το Ισραήλ. Ο Ντα'ντούρα φέρεται να προσήλθε σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ισραηλινό αξιωματούχο, γεγονός που ενισχύεται από το ότι ο ισραηλινός στρατός δε γνωστοποίησε το πού ακριβώς έγινε η επίθεση αλλά και το γιατί ο Ισραηλινός αξιωματικός βρισκόταν εκεί.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή του και άλλοι 3 τραυματίστηκαν όταν Ισραηλινοί ένοπλοι άνοιξαν πυρ στο φορτηγάκι τους, κοντά στην Ιερουσαλήμ. Ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές υποστήριζαν ότι υπάρχει, μάλιστα, και ανάληψη ευθύνης από μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση, Ταξιαρχίες των «Σαλχεβέτ Γκιλάντ», που φαίνεται να έχει σχέση με τους εποικισμούς, αφού το όνομά της είναι τα επώνυμα δύο δολοφονημένων εποίκων. Παρ' όλα αυτά, Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι άφηναν να εννοηθεί ότι μπορεί «να πρόκειται και για λάθος πλήγμα Παλαιστινίων εξτρεμιστών».

Τέλος, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι όλμος και πυρά στόχευσαν περιοχή κοντά σε εποικισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ χειροβομβίδα εκτοξεύτηκε εναντίον ισραηλινού παρακείμενου φυλακίου, χωρίς, όμως, να υπάρχουν θύματα.

Η «εφαρμογή» της εκεχειρίας

Ισραηλινά και διεθνή ΜΜΕ αναφέρθηκαν, χτες, εκτενώς στα «πρώτα βήματα εφαρμογής της εκεχειρίας εκ μέρους του Ισραήλ». Αυτά δεν είναι παρά η, για λίγη ώρα, αποχώρηση των ισραηλινών τεθωρακισμένων από το πέρασμα Νετζαρίμ στη Λωρίδα της Γάζας κατά 200 μέτρα. Στη συνέχεια, μετά από αψιμαχίες με Παλαιστινίους διαδηλωτές, τα ισραηλινά τεθωρακισμένα επανήλθαν στο μέσο της απόστασης αυτής! Επίσης, ένα έτερο σημαντικό βήμα είναι η «μερική χαλάρωση της απαγόρευσης μετακινήσεων στο εσωτερικό των παλαιστινιακών εδαφών», η οποία δεν έγινε σαφώς αντιληπτή, αφού όλα τα οδοφράγματα παρέμειναν στη θέση τους.

Παρ' όλα αυτά, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δήλωνε «ικανοποιημένος» από την έναρξη της εφαρμογής της εκεχειρίας και τόνιζε ότι η ισραηλινή πλευρά δε θα «κάνει άλλα βήματα αν δεν υπάρξει ανάλογη παλαιστινιακή στάση». Εκτιμούσε, βέβαια, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να μπορέσει η Παλαιστινιακή Αρχή να καταστείλει πλήρως τη βία, και τόνιζε ότι «ο ισραηλινός στρατός, όταν συμβεί αυτό, θα είναι έτοιμος να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών του».

Στα «ελλιπή αποτελέσματα» των όποιων προσπαθειών καταβάλλει η παλαιστινιακή πλευρά, αναφέρθηκε ο επικεφαλής των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, αντιστράτηγος Τζιόρα Εϊλάντ ενώ ο σύμβουλος του Αριέλ Σαρόν, Ντόρε Γκολντ, δήλωνε ειρωνικά ότι «προς το παρόν δε μοιάζει με εκεχειρία η κατάσταση».

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, από την άλλη, υπογράμμιζαν ότι θα εφαρμοστεί η δέσμευση για κατάπαυση του πυρός εναντίον Ισραηλινών πολιτών, αλλά επαναλάμβαναν ότι το Ισραήλ θα πρέπει να εφαρμόσει τις δικές του δεσμεύσεις, χωρίς καθυστερήσεις και προϋποθέσεις, που αποτελούν, ουσιαστικά, πρόκληση νέας βίας.

Επιφυλακτική η Δαμασκός

Συγκρατημένα αισιόδοξος για τη στήριξη στην αμερικανοτευχθείσα εκεχειρία που εκμαίευσε από τη Δαμασκό, εμφανίστηκε, χτες, ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Σαφής, πάντως, ήταν η θέση της συριακής ηγεσίας, που επανέλαβε κατηγορηματικά ότι τόσο το σχέδιο Τένετ όσο και η έκθεση Μίτσελ δε θα πρέπει να είναι παρά βήματα προς την πλήρη υλοποίηση των αποφάσεων του ΟΗΕ και όχι άλλοθι καθυστερήσεων και μετατροπών των αποφάσεων αυτών.

Σύροι αξιωματούχοι, πάντως, απέφυγαν να σχολιάσουν τη μερική αναδιάταξη του συριακού στρατού στη λιβανική πρωτεύουσα, μετά την αναχώρηση των συριακών δυνάμεων από τις χριστιανικές συνοικίες Γιάρζε και Μπαάμπντα της Βηρυτού, που, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, σηματοδοτεί την έναρξη μιας σταδιακής απομάκρυνσης των συριακών δυνάμεων, τουλάχιστον από την πρωτεύουσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ