ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Σίριαλ συμφερόντων για τα «Ολυμπιακά» ξενοδοχεία

Κάπως έτσι θα μετατραπεί το Φάληρο... χάριν του 2004

«Αθήνα 2004»

Κάπως έτσι θα μετατραπεί το Φάληρο... χάριν του 2004
Συνέχεια στο σίριαλ με τα ξενοδοχεία του Λεκανοπεδίου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δόθηκε χτες με τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Κ. Λαλιώτης, Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής Α. Διβάνης, ο εντεταλμένος σύμβουλος της «Αθήνα 2004» Σπ. Καπράλος και ο γενικός γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού Κ. Καρτάλης.

Η κυβέρνηση έχει αναλάβει το ρόλο του διαιτητή ανάμεσα στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των Ελλήνων μεγαλοξενοδόχων και των μεγάλων ξένων ξενοδοχειακών εταιριών, γεγονός που αποδεικνύεται από την πρωτοβουλία που ανέλαβαν για τη σύσκεψη, οι αρμόδιοι υπουργοί μετά τις απειλές του Α. Διβάνη κατά την τελευταία συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Αντικείμενο της διαμάχης τόσο μεταξύ των επιχειρηματιών, όσο και μεταξύ επιχειρηματιών και κυβέρνησης είναι η θέσπιση από την κυβέρνηση όρων δόμησης στο Λεκανοπέδιο, τέτοιων που θα επιτρέψουν την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων - μεγαθηρίων σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Αττικής!

Οι πληροφορίες από τη χτεσινή σύσκεψη μιλούν για απόσυρση της διάταξης από το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Πολιτισμού και η οποία προβλέπει τον τριπλασιασμό των συντελεστών δόμησης για την περιοχή του Αμαρουσίου (κυρίως στη λεωφόρο Κηφισίας) από 0,6 σε 1,8 με τη χρήση των διατάξεων του νόμου για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, μόνο όμως για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων που θα χρησιμοποιηθούν εξ ολοκλήρου για την κάλυψη των αναγκών για τη φιλοξενία της Ολυμπιακής οικογένειας. Την απάλειψη των διατάξεων αυτών ζητά η Ενωση των Ελλήνων ξενοδόχων, απειλώντας με απόσυρση της συμφωνίας που έχει υπογράψει με τον «Αθήνα 2004» για την ξενοδοχειακή υποδομή.

Από την πλευρά των ξενοδόχων υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα αυξήσουν από το 80% στο 100% τον αριθμό των δωματίων των ξενοδοχείων τα οποία θα διατεθούν για τις ανάγκες της φιλοξενίας αλλά και ακόμη ότι θα πείσουν και όσους ξενοδόχους δεν έχουν υπογράψει συμφωνίες, να το πράξουν τους επόμενους μήνες.

«Αν ισχύσουν αυτές οι δεσμεύσεις και επέλθει συμφωνία τόσο με το υπουργείο Ανάπτυξης, όσο και τον "Αθήνα 2004", τότε θα αποσυρθούν οι διατάξεις», δήλωσε αρμόδιος υπουργός.

Πάντως το επόμενο επεισόδιο του σίριαλ - ίσως και η αυλαία - πρόκειται να παιχτεί σήμερα, σε σύσκεψη για το ίδιο θέμα που θα γίνει στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της μάχης συμφερόντων που έχει ξεσπάσει για το θέμα, ο σύμβουλος της «Αθήνα 2004» Σπ. Καπράλος, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι είναι ανάγκη να κατασκευαστούν νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις υψηλής ποιότητας προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των Αγώνων του 2004, τόσο για την εξασφάλιση της φιλοξενίας των μελών της Ολυμπιακής οικογένειας (αθλητών, κριτών και αξιωματούχων όλων των Ολυμπιακών αποστολών), καθώς και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών και τουριστών που αναμένονται στη διάρκεια των Αγώνων.

Ταυτόχρονα, ο Σπ. Καπράλος τονίζει ότι το έλλειμμα προσδιορίζεται από τις υπηρεσίες της «Αθήνα 2004» στα 4.650 δωμάτια των τριών ανώτερων κατηγοριών ξενοδοχείων (πέντε έως τριών αστέρων/πολυτελείας έως Β΄ κατηγορίας), ενώ απαιτούνται άλλα 4.000 δωμάτια σε ξενοδοχεία δύο αστέρων (Γ΄ κατηγορίας). Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα Φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 προβλέπει την εξασφάλιση 23.000 δωματίων, από τα οποία τα 19.000 πρέπει να ανήκουν στις κατηγορίες των 5, 4 και 3 αστέρων. Η «Αθήνα 2004» έχει υπογράψει συμβάσεις για το «κλείσιμο» περίπου 11.350 δωματίων στην περιοχή της πρωτεύουσας.


Ολυμπιακές προδιαγραφές για τα ΑΜΕΑ

Τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) έδωσε χτες στη δημοσιότητα η «Αθήνα 2004». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, οι προδιαγραφές που συνέταξε η Γενική Διεύθυνση Ολυμπιακών Εργων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Παραολυμπιακών Αγώνων της «Αθήνα 2004», τόσο κατά τη σύνταξη τευχών δημοπράτησης όσο και κατά την εκπόνηση των μελετών, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη: η ανάγκη σχεδιασμού των εξυπηρετήσεων για άτομα με αναπηρίες, με μέτρο το χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου, ο οποίος αποτελεί τη δυσμενέστερη περίπτωση και οι ιδιαιτερότητες αντίληψης των άλλων κατηγοριών, π.χ. ατόμων με προβλήματα όρασης και ακοής.

Οι προδιαγραφές προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Ολες οι είσοδοι των εγκαταστάσεων πρέπει να είναι προσβάσιμες σε βαδίζοντα άτομα με αναπηρίες. Τουλάχιστον το 50% των προβλεπόμενων εισόδων πρέπει να είναι προσβάσιμες σε χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.

Οι ράμπες πρέπει να κατασκευάζονται με μέγιστη κλίση 5%, σοβατεπί ύψους 0,05 - 0,10μ και στις δύο πλευρές και τελική επίστρωση σταθερή, αντιολισθητική και μη ανακλαστική. Σε όλο το μήκος τους και στις δύο πλευρές τοποθετούνται χειρολισθήρες, που συνεχίζονται στα πλατύσκαλα, και εξέχουν κατά την οριζόντια κατεύθυνση τουλάχιστον κατά 0,30μ στην αρχή και το πέρας της ράμπας. Τόσο η αρχή όσο και το πέρας της ράμπας επισημαίνονται με λωρίδα πλάτους 0,30 - 0,40 μ. ειδικών πλακιδίων με έντονες φολίδες σε έντονο κίτρινο χρώμα.

Στις αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να προβλέπονται ειδικές θέσεις για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων, με την κατάλληλη σήμανση και διαστάσεις, σε ποσοστό 1% του συνολικού αριθμού θέσεων της εγκατάστασης. Η οπτική επαφή των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων με τον αθλητικό χώρο πρέπει να εξασφαλίζεται ακόμη και στην περίπτωση ύπαρξης όρθιων θεατών μπροστά από αυτούς.

Σε κάθε συγκρότημα χώρων υγιεινής, πρέπει να προβλέπεται ένας προσβάσιμος χώρος ανά φύλο ή κατ' ελάχιστον ένας χώρος κοινός και για τα δύο φύλα, με κατάλληλες διαστάσεις και εξοπλισμό.

Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες των αθλητικών εγκαταστάσεων (χώροι εστίασης, καταστήματα, χώροι εξυπηρέτησης δημοσιογράφων κλπ.) πρέπει να είναι προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρίες.

Τα αποδυτήρια πρέπει να είναι προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρίες, ενώ όπου προβλέπονται ξενώνες, ένα ποσοστό 10% των προβλεπόμενων δωματίων θα πρέπει να είναι επίσης προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες.

Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους - όπου αυτοί διαμορφωθούν - επιβάλλεται η κατασκευή «οδηγού τυφλών» από τις προσβάσιμες θέσεις στάθμευσης και τα προσβάσιμα σημεία επιβίβασης - αποβίβασης μέχρι τις πλησιέστερες προσβάσιμες εισόδους.

Οπου τοποθετούνται τηλέφωνα ή ψύκτες ύδατος θα τοποθετείται τουλάχιστον ένα τηλέφωνο ή ψύκτης σε ύψος 0,80μ από την τελική επιφάνεια του δαπέδου με πρόβλεψη κατάλληλης εσοχής για τα υποπόδια των αμαξιδίων.

Οπου τοποθετούνται συγκροτήματα τηλεφώνων, ένα τουλάχιστον πρέπει να είναι κειμενοτηλέφωνο για την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα ακοής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ