ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Οπλίσατε, σκοπεύσατε, πυρ»!.

Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προωθεί την αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας και ζητά «γνώμες» για τη διεύρυνση της δυνατότητας των αστυνομικών να κάνουν χρήση των όπλων τους...

Μετά τον «τρομονόμο», μετά το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, μετά το νομοσχέδιο για τη συγκρότηση μισθοφορικού στρατού και όλη αυτή τη γνωστή «γκάμα» των μέτρων θωράκισης και ενίσχυσης του κλίματος αυταρχισμού, ένα νέο κεφάλαιο στο σίριαλ της καταστολής ετοιμάζεται να «συγγράψει» η κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Ρ».

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προχωρούν άμεσα στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, όσον αφορά τη χρήση των όπλων εκ μέρους των αστυνομικών, στο όνομα του ότι οι αστυνομικοί, λόγω του σημερινού καθεστώτος, «φοβούμενοι ενδεχόμενη εμπλοκή τους με την Εισαγγελία και τα δικαστήρια, δεν αμύνονται έγκαιρα και δεν καταφεύγουν στην κατάλληλη στιγμή στη χρήση των όπλων»...

Οι προθέσεις του υπουργείου Δημοσίας Τάξης, για την παροχή στην Αστυνομία ευρύτερης δυνατότητας χρήσης των όπλων (που ήρθαν στο προσκήνιο με αφορμή την «υπόθεση Πάσσαρη), προκύπτουν ανάγλυφα από την επιστολή, την οποία απέστειλε στις 22/3/2001 ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προς το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, με την οποία ζητά τις απαντήσεις του Συλλόγου γύρω από τις σκέψεις του υπουργείου για την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τρόπος με τον οποίο τίθενται στην επιστολή τα ερωτήματα, επί των οποίων καλείται να εκφέρει την άποψή του ο δικηγορικός κόσμος, μοιάζουν με τα ερωτήματα εκείνων των ...στημένων δημοσκοπήσεων, τα ερωτήματα που ο τρόπος διατύπωσής τους, αφ' ενός, αποτυπώνει τις απόψεις του ερωτώντα και, αφ' ετέρου, διατυπώνονται, έτσι ώστε να εκβιάζουν την παροχή συγκεκριμένων απαντήσεων και κυρίως εκείνων των απαντήσεων που επιθυμεί ο ερωτών...


Ειδικότερα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ζητά στην επιστολή του προς το ΔΣΑ να καταθέσει την «εμπεριστατωμένη απάντησή του» στα παρακάτω ερωτήματα:

  • «Η ισχύουσα νομοθεσία... είναι κατά την άποψή σας επαρκής για την αντιμετώπιση της σύγχρονης εγκληματικότητας;.. Αν όχι, πιστεύετε ότι θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε ενδεχόμενες τροποποιήσεις ή προς ένα νέο εντελώς νομοθετικό πλαίσιο;».
  • «Η ισχύουσα νομοθεσία, ανεξαρτήτως του επιπέδου εκπαίδευσης των αστυνομικών, δρα αποτρεπτικά, δηλαδή εμποδίζει τους κακοποιούς να χρησιμοποιήσουν βία κατά των αστυνομικών. Μήπως, αντίθετα, δρα ανασταλτικά ως προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι, φοβούμενοι ενδεχόμενη εμπλοκή τους με την Εισαγγελία και τα δικαστήρια, δεν αμύνονται έγκαιρα και δεν καταφεύγουν την κατάλληλη στιγμή στη χρήση των όπλων;».
  • «Σε περίπτωση που κρίνετε σκόπιμη την τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, εκτιμάτε ότι θα πρέπει να διευρυνθεί, να περιοριστεί ή να παραμείνει ως έχει το εύρος της δυνατότητας των αστυνομικών, να κάνουν χρήση του υπηρεσιακού οπλισμού τους;».
  • «...προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν - αν απαιτηθούν - τυχόν νέες νομοθετικές προβλέψεις;».

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην επιστολή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης προς το ΔΣΑ, εκτός από μια «ανάλυση» υπό τύπον «εισηγητικής έκθεσης» που περιλαμβάνεται στο κείμενο και όπου γίνεται λόγος για τα «ποιοτικά» και «ποσοτικά» χαρακτηριστικά της «σύγχρονης εγκληματικότητας» (που προφανώς ...δικαιολογούν τις προθέσεις των κρατούντων για τη διεύρυνση του καθεστώτος χρήσης των όπλων των Αστυνομικών), ο Μ. Χρυσοχοΐδης δε φείδεται αναφορών περί της προστασίας των πολιτών. Μάλιστα, στην ακροτελεύτια παράγραφο της επιστολής του υπουργού, ο Μ. Χρυσοχοΐδης ισχυρίζεται ότι οι σκέψεις της κυβέρνησης για τη διεύρυνση της χρήσης των όπλων από τους αστυνομικούς, γίνονται «προς όφελος της κοινωνικής ειρήνης, της ασφάλειας των πολιτών και εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίας»...


Παπαγεωργίου Βασίλης


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Προσέγγιση με το «καλό» ΠΑΣΟΚ

«Πυρά» εναντίον του «κακού» ΠΑΣΟΚ, προσκλήσεις συνεργασίας στο «καλό» ΠΑΣΟΚ και επίθεση στο ΚΚΕ (χωρίς διαχωρισμούς εδώ), περιλαμβάνει συν τοις άλλοις η συνέντευξη που παραχώρησε χτες στην εφημερίδα «Εκτροπή», ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Η συνέντευξη προσφέρεται για την «αλίευση» «διαφωτιστικών» θέσεων και απόψεων, που εκφράζουν συνολικά την ηγεσία του ΣΥΝ.

Εν αρχή ην ο «χώρος διαλόγου και κοινής δράσης της αριστεράς», για τον οποίο μιλώντας ο Ν. Κωνσταντόπουλος αποκαλύπτει πως δεν αποτελεί παρά όχημα για την εκπλήρωση των εκλογικών φιλοδοξιών του κόμματός του. Αφού λοιπόν εκθειάζει την πρωτοβουλία, επιτιθέμενος στο ΚΚΕ που δε συμμετέχει σ' αυτή, ομολογεί - απαντώντας στο ερώτημα γιατί η στρατηγική ανοίγματος σε δυνάμεις της αριστεράς δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις - ότι «είναι ακόμα νωρίς να αποτυπωθεί η δυναμική των απόψεων. Εξάλλου, η συγκρότηση του Χώρου είναι ένα πρόσφατο γεγονός»...

Ενώ σε ό,τι αφορά στη δράση του «Χώρου», σαν άλλος Δον Κιχώτης που ξιφουλκεί εναντίον ανεμόμυλων, στοχεύει στην... κοσμογονία της αποτροπής «των συντηρητικών επιλογών του κ. Σημίτη και της κυβέρνησης»!

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ θεωρεί περιττή κάθε αυτοκριτική για την κατάσταση του κόμματός του, αφού σε ερώτηση για το αν πάντα φταίνε οι άλλοι, μας πληροφορεί ότι φταίει ο αριστερόφωνος λαϊκισμός του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο «ηγεμονισμός του ΚΚΕ ότι ένα είναι το κόμμα και μία η Αριστερά», τα λάθη του παρελθόντος, αλλά σε καμία περίπτωση η πολιτική του ΣΥΝ, όπως αυτή εκφράζεται στο παρόν.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επανέρχεται στο ΚΚΕ, το οποίο κατά τη γνώμη του ευθύνεται για την έλλειψη προγραμματικού διαλόγου και συντονισμού δράσης, μια και ο ΣΥΝ επιδιώκει κάτι τέτοιο σταθερά με όλα τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα και «φυσικά και με το ΚΚΕ»! Δε μας εξηγεί βέβαια πώς αυτό συνάδει με τα όσα κατά κόρον και με τον πλέον επίσημο τρόπο ο ΣΥΝ προσάπτει στο ΚΚΕ περί «δογματισμού» και «συντηρητικής θεώρησης» της πραγματικότητας!

Σ' αυτό ακριβώς το σημείο, σαν αυτόκλητος υπερασπιστής των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, ξεσκονίζει και τα τετριμμένα περί «ξεχωριστών συγκεντρώσεων»! Δεν μπαίνει ωστόσο στον κόπο να δικαιολογήσει πώς ο ΣΥΝ προωθούσε την «ενότητα δράσης», όταν προσφάτως στη Βουλή απέρριπτε πρόταση του ΚΚΕ για κατάθεση πρότασης ονομαστικής ψηφοφορίας για τον «τρομονόμο», καλύπτοντας πλήρως τους κυβερνητικούς βουλευτές που επέλεξαν να απουσιάζουν απ' τη Βουλή αντί να παραστούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους ψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας το «τρομονομοθέτημα».

Ισως γιατί αν έπραττε κάτι τέτοιο, κινδύνευε να τιναχτεί στον αέρα το ευφυολόγημα του Συνασπισμού περί «καλού ΠΑΣΟΚ», με το οποίο, όπως ο Ν. Κωνσταντόπουλος ομολογεί στη συνέντευξή του, μπορούν να συμβαδίσουν. Και προς άρση κάθε παρεξήγησης αυτό δεν αφορά μόνο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και «σε στελέχη του κόμματος». Γίνεται εμφανής η εναγώνια προσπάθεια που κάνει ο Συνασπισμός συνολικά να διαφοροποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ, ούσας υπαρκτής της ταύτισης επί πολιτικών θέσεων και ταυτόχρονα να μην κόψει τις «γέφυρες» με την κοινωνική του βάση, απ' όπου προσδοκά να αντλήσει ψήφους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι όλη η υπόλοιπη συνέντευξή του αναλώνεται στο να χρεώσει τις «συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές» προσωπικά στον πρωθυπουργό και το στενό του επιτελείο, αποκόβοντάς τες από τη «ρίζα» τους, για την οποία ουδείς λόγος γίνεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ