ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολλαπλά ερωτήματα για το θάνατο της 33χρονης

Αποκαλύπτεται ότι ο επιχειρηματικός τομέας, όταν «βρεί τα σκούρα», παραπέμπει στο δημόσιο τομέα, όπου περισσεύουν οι ελλείψεις

Σοβαρές είναι οι ευθύνες που προκύπτουν για τη διοίκηση της ιδιωτικής κλινικής «Κυανούς Σταυρός» της Θεσσαλονίκης, σχετικά τις συνθήκες θανάτου της Ευγενίας Κλαδή, 33 ετών.

Η άτυχη γυναίκα παρουσίασε ακατάσχετη αιμορραγία λίγο μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της και μετά τρείς ώρες άφησε την τελευταία της πνοή. Οπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη κλινική δε διέθετε την απαραίτητη υποδομή για να αντιμετωπίσει την επιπλοκή που παρουσιάστηκε. Ο πρόεδρος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης δήλωσε χθες ότι η παραπάνω κλινική, ενώ διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν τη λειτουργεί και υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Παρόμοιες σοβαρές ελλείψεις υποδομής υπάρχουν σε μια σειρά άλλες ιδιωτικές κλινικές, έτσι που αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έκτακτα περιστατικά που συμβαίνουν στις μονάδες τους. Στις δύσκολες περιπτώσεις, δηλαδή, οι γιατροί λόγω των ελλείψεων αυτών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια σηκώνουν τα χέρια και ζητούν τη συνδρομή των δημόσιων νοσοκομείων για να σωθούν οι ασθενείς τους. Κατά τα άλλα, οι κήρυκες της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα της υγείας και πολλά ΜΜΕ δεν αφήνουν ευκαιρία, προκειμένου να δυσφημήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, διογκώνοντας περιστατικά που καταγγέλλονται και συστηματικά παραπληροφορώντας και δυσφημίζοντας γιατρούς και προσωπικό.

Η άτυχη Ευγενία Κλαδή πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης, την ώρα που μεταφερόταν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την ιδιωτική κλινική στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Οι γιατροί της κλινικής ζήτησαν από το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» - που δεν εφημέρευε - να μεταφερθεί εκεί η ασθενής, αλλά η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρχε άδειο κρεβάτι στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Από εδώ και πέρα, προκύπτει και σειρά άλλων ερωτημάτων, σχετικά με ενέργειες και παραλείψεις των υπευθύνων της κλινικής.

  • Γιατί δεν ειδοποιήθηκε πιο νωρίς το ΕΚΑΒ, για να παραλάβει την ασθενή και να την μεταφέρει σε νοσοκομείο; Υπήρχαν πέρα του γυναικολόγου και γιατροί άλλων ειδικοτήτων, που θα ήταν σε θέση ώστε το επιτελείο αυτό να σταθμίσει όλα τα δεδομένα και να κινηθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, προκειμένου να σωθεί η ζωή της άτυχης γυναίκας;
  • Γιατί, αν υπήρχε αυτό το επιτελείο γιατρών, δεν ζητήθηκε με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης της ασθενούς, να διατεθεί, όχι απλά ένα ασθενοφόρο, αλλά κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ και γιατί η 33χρονη δεν ήταν διασωληνωμένη;
  • Κι ακόμη γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος στις συννενοήσεις με το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» - που δεν εφημέρευε - να δεχθεί την ασθενή, όταν το νοσοκομείο «Γεννηματάς» - που επίσης εφημέρευε - είναι πολύ κοντά στην ιδιωτική κλινική «Κυανούς Σταυρός»;

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δ. Ψαρούλη, «επακόλουθο της κακής λειτουργίας της μήτρας ήταν η ακατάσχετη αιμορραγία και, τελικά, ο θάνατος. Οσο πιο σύντομα νοσηλευθεί ο ασθενής σε τέτοιες περιπτώσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να ξεπεράσει τον κίνδυνο», δήλωσε.

Τέλος, με το τραγικό αυτό περιστατικό, έρχεται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο η τεράστια έλλειψη κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών, των εργαζομένων στα νοσοκομεία και του λαού της Θεσσαλονίκης, που το υπουργείο Υγείας χρόνια τώρα υπόσχεται ότι θα το λύσει, χωρίς, όμως, να κάνει το παραμικρό για την υλοποίησή του.

ΙΚΑ - ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΈΣ
Βδομάδα νέων κινητοποιήσεων

Στιγμιότυπο απ' την προχτεσινή πορεία των γιατρών του ΙΚΑ στους δρόμους της Αθήνας
Στιγμιότυπο απ' την προχτεσινή πορεία των γιατρών του ΙΚΑ στους δρόμους της Αθήνας
Η ανάγκη κλιμάκωσης και έντασης των απεργιακών κινητοποιήσεων των γιατρών του ΙΚΑ, κόντρα στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης - που παραπέμπει τα αιτήματά τους από υπουργείο σε υπουργείο και από... αναρμόδιο, σε... αναρμόδιο -, για την προάσπιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και για τη διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων αναδείχτηκε στη χτεσινή Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» ο Σύλλογος Γιατρών του ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ).

Στα πλαίσια αυτά και εν αναμονή των συναντήσεων που θα έχουν η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ την ερχόμενη Τετάρτη (20.6.2001) με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση και τη διοίκηση του ΙΚΑ, αλλά και της συνάντησης που θα έχει επίσης την Τετάρτη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Αλ. Παπαδόπουλο οι γιατροί του ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά αποφάσισαν:

  • Την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας την ερχόμενη Τρίτη (19.6.2001) στις 10:30 π.μ.
  • Γενική Συνέλευση για την εκτίμηση της κατάστασης και τον καθορισμό της παραπέρα πορείας των κινητοποιήσεων την ερχόμενη Πέμπτη (21.6.2001).

Στη χτεσινή συγκέντρωση συνδικαλιστές της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών ΙΚΑ κατήγγειλαν την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης τόσο στο ζήτημα της ΠΦΥ, όσο και στο ζήτημα των εργασιακών αιτημάτων των εργαζομένων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για επιλογές του ενός ή του άλλου υπουργού, αλλά για κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που έχει βάλει στο στόχαστρο τα λαϊκά δικαιώματα, τη δημόσια Υγεία και Κοινωνική Ασφάλιση. Επίσης, καυτηρίασαν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των γιατρών η διοίκηση του ΙΚΑ επέλεξε, την προώθηση των διαδικασιών για τη μετατροπή του 3ου Νοσοκομείου ΙΚΑ σε Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας και παρά την αντίθετη γνώμη των εργαζομένων και γιατρών του, αλλά και του ΙΣΑ.

Την ανάγκη για κοινή δράση εργαζόμενων, ασφαλισμένων, συνταξιούχων για την προάσπιση της Υγείας, Κοινωνικής Ασφάλισης από την επίθεση της κυβέρνησης επισήμανε στη χθεσινή συγκέντρωση ο Χρ. Τριάντης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των γιατρών του ΙΚΑ. Στη συγκέντρωση βρέθηκε επίσης αντιπροσωπεία του ΙΣΑ.

Οι πανεπιστημιακοί

Από τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα με τον Υπουργό Παιδείας, Πέτρο Ευθυμίου θα εξαρτήσουν τη συνέχεια των κινητοποιήσεών τους οι πανεπιστημιακοί γιατροί, σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση του Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) της Ιατρικής Αθήνας. Συγκεκριμένα, αν η συνάντηση έχει θετικά αποτελέσματα θα πραγματοποιήσουν νέα Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα, ενώ αν δεν οδηγήσει σε λύση και ικανοποίηση των αιτημάτων τους θα συνεχίσουν την αποχή από όλες τις δραστηριότητές τους και θα κάνουν νέα Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 21/6.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι και την Παρασκευή 22 Ιουνίου.

Η ΠΟΕΔΗΝ

Την ερχόμενη Τρίτη (19.6.2001) θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕΔΗΝ και την Τετάρτη (20.6.2001) θα γίνει Γενικό Συμβούλιο, όπου και θα αποφασιστεί η πορεία της δράσης των υγειονομικών. Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδριάσει και το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ για να καθορίσει την παραπέρα πορεία του.

3ο ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΚΑ
Υποβιβασμός διά της μετατροπής

Αποφασίστηκε να γίνει Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας

Τη συρρίκνωση του 3ου Νοσοκομείου ΙΚΑ και τη μετατροπή του σε Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, στα πλαίσια της διαβόητης μεταρρύθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του ΙΚΑ στη χθεσινή συνεδρίασή του.

Στη συνεδρίαση, παρά το ότι από πολλά μέλη του ΔΣ ζητήθηκε να γίνει μια πιο ολοκληρωμένη συζήτηση για το σύνολο των νοσοκομείων του ΙΚΑ, αποφασίστηκε η μετατροπή του 3ου Νοσοκομείου ΙΚΑ σε Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, ενώ για το 6ο Νοσοκομείο ΙΚΑ αποφασίστηκαν παρεμβάσεις αξίας περίπου 110 εκατομμυρίων.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΙΚΑ προβλέπει τη μετατροπή του 3ου Νοσοκομείου ΙΚΑ σε Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας που θα λειτουργεί επί 12ωρου βάσεως, αντιμετωπίζοντας διαγνωστικά ή θεραπευτικά ασθενείς διαφόρων ασθενειών, με μέγιστο χρόνο νοσηλείας τις δυο με τρεις μέρες.

Η μετατροπή του 3ου Νοσοκομείου ΙΚΑ εκτός του ότι διαταράσσει τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις και για την επιστημονική ορθότητα του εγχειρήματος, στερεί από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πολύτιμα κρεβάτια νοσηλείας.

Στην απόφαση της τελευταίας Γενικής Συνέλευσής τους οι γιατροί του νοσοκομείου, μεταξύ των άλλων, επισημαίνουν:

  • Η μετατροπή ενός μικρού αλλά μάχιμου νοσοκομείου που συμμετέχει ισότιμα στο σύστημα εφημερίας του Λεκανοπεδίου, που εκπαιδεύει ειδικευόμενους γιατρούς (πράγμα που επιβεβαιώνει το επίπεδο της επιστημονικής προσφοράς του), σε Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας, θα έχει πολλαπλές αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις (μείωση νοσηλευτικών κλινών, μείωση κρεβατιών νεφροπαθών κλπ.)
  • Τα τμήματα «Βραχείας Νοσηλείας», επιβεβλημένα σήμερα στη σύγχρονη άσκηση της Ιατρικής, είναι ενταγμένα και αποτελούν κομμάτι Γενικών Νοσοκομείων για λόγους ασφάλειας των ασθενών. Πάνω σε αυτό υπάρχει εκφρασμένη άποψη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και στη διοίκηση του ΙΚΑ.
  • Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) πρέπει να λειτουργούν μέσα σε Νοσοκομεία και μάλιστα χρειάζονται την υποστήριξη εξειδικευμένης Ιατρικής και υψηλής τεχνολογίας (π.χ., κάποιος μπορεί να χρειαστεί πολλά βαριά χειρουργεία). Επ' αυτού υπάρχει άποψη της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Το νοσοκομείο, επισήμαναν οι γιατροί, είναι χρήσιμο και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί ως Δευτεροβάθμια Μονάδα Υγείας και κατέθεσαν συγκεκριμένη πρόταση για την ανάπτυξή του: «Το τμήμα βραχείας νοσηλείας μπορεί να οργανωθεί και να λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια του Νοσοκομείου, αφού αναβαθμιστεί πραγματικά με την πρόσληψη προσωπικού, με οργανωτικές και διοικητικές αλλαγές και με λίγες χωροταξικές μετατροπές».

«Πονόδοντος» στον Ελληνικό Στρατό

Δύο στους τρεις νεοσύλλεκτοι έχουν πρόβλημα με τα δόντια τους

Απαισιόδοξα είναι τα στοιχεία για την οδοντολογική κατάσταση των νεοσυλλέκτων. Η κακή εικόνα των δοντιών των νεαρών Ελλήνων καταγράφεται με τρόπο πιστό μέσω των στατιστικών δελτίων της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Μόνο ο ένας στους τρεις νεοσύλλεκτους δεν κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα. Τα στατιστικά στοιχεία αφορούν 53.612 νεοσύλλεκτους που κατατάχθηκαν μέσα στο έτος 2000. Από αυτούς οι 17.394, το 32,44%, δεν έχουν ανάγκη οδοντιατρικής περίθαλψης, οι 26.080, το 48,65%, έχουν ανάγκη οδοντιατρικής περίθαλψης, οι 7.045 το 13,14%, έχουν ανάγκη προσθετικής εργασίας και οι 3.095, το 5,77% έχουν ανάγκη επειγουσών επεμβάσεων. Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ, «σαν συμπέρασμα εξάγεται ότι η οδοντιατρική κατάσταση των νεαρών Ελλήνων δεν ευρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και μεγάλο ποσοστό αυτών, μέχρι τουλάχιστον της ηλικίας της στρατεύσεως, φαίνεται ότι δεν έχει επισκεφθεί οδοντίατρο». Η παραπάνω εικόνα εξειδικεύεται και κατά Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, όπου εμφανίζονται μεγάλες διακυμάνσεις. Να σημειωθεί ότι στον τομέα της στοματικής υγιεινής καταγράφονται, πέραν των άλλων, και οι επιπτώσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής και διατροφής των νεαρών Ελλήνων, που έχει βέβαια επιπτώσεις και σε άλλους τομείς της υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ