ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ
Διαδηλώνουν για τα δίκαια αιτήματά τους

Στις 21/6 στην Κομοτηνή, στις 28/6 πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την επόμενη Πέμπτη 21 Ιούνη, οι υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος στις υπηρεσίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 το πρωί στο χώρο έξω από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής και οι πυροσβέστες θα συμμετέχουν ένστολοι, με φόρμα εργασίας, μπότες και κράνος. Η κινητοποίηση θα καταλήξει έξω από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι εργαζόμενοι θα καταθέσουν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Στο μεταξύ στις 28 του μήνα εξαγγέλθηκε και πανελλαδική κινητοποίηση των πυροσβεστών στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι στις πυροσβεστικές υπηρεσίες καταγγέλλουν τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να προστατεύσουν τους πολίτες και τον φυσικό πλούτο του τόπου και απαιτούν: τη με νόμο αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, την καταβολή άμεσα όλων των δεδουλευμένων των προηγούμενων ετών (3 τελευταίους μήνες του 2000) όπως νυχτερινά, κανονικές άδειες, εκτός έδρας, τη θεσμοθέτηση της υπερωριακής απασχόλησης και τη δημιουργία πυροσβεστικού μισθολογίου. Επίσης διεκδικούν την αναδιοργάνωση του πυροσβεστικού σώματος μέσα από πραγματοποίηση ολοκληρωμένης μελέτης, και την αναβάθμιση των εκπαιδευτικών διαδικασιών στο πυροσβεστικό σώμα, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, στέγασης, υγιεινής και ασφάλειας, θωράκιση με υλικοτεχνική υποδομή σύμφωνα με τις ανάγκες των καιρών και τις τεχνολογικές εξελίξεις.

«Οι υπηρεσίες στεγάζονται σε κτίρια παμπάλαια, που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του Σώματος. Απαιτείται άμεσα η μεταστέγαση των υπηρεσιών της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής», ανέφερε σε δήλωσή του στο «Ρ», ο γραμματέας της Ενωσης Κ. Καράλης. Και μιλώντας για τις ανάγκες εκσυγχρονισμού της υλικοτεχνικής υποδομής, σημειώνει πως «εδώ και 4 χρόνια που η ευθύνη της δασοπυρόσβεσης πέρασε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο μηχανολογικός εξοπλισμός παραμένει σχεδόν ίδιος, με εξαίρεση την ενίσχυση ορισμένων υπηρεσιών με 1-2 επιπλέον οχήματα». Επίσης καταγγέλλει πως τίποτε ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει και στην εκπαιδευτική διαδικασία, παρά το γεγονός ότι πλέον οι πυροσβέστες καλούνται να ανταποκριθούν σε νέες συνθήκες.

Τέλος, οι εργαζόμενοι στις ΠΥ ζητούν επέκταση του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών και στον κλάδο τους, αύξηση βασικού μισθού του ανυθυποπυραγού στις 230.000 δραχμές και δικαίωμα συνταξιοδότησης στις οικογένειες των πυροσβεστών που «πέφτουν» την ώρα του καθήκοντος.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Τη Δευτέρα οι νέες προσφορές ξεπουλήματος

Μεθαύριο Δευτέρα λήγει και η τρίτη προθεσμία που έδωσε η κυβέρνηση στους υποψήφιους αγοραστές της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) να υποβάλουν τις προσφορές τους για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του εθνικού αερομεταφορέα.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν τα παιχνίδια... διαρροών για τη... δεινή οικονομική θέση της ΟΑ, για το τίμημα που δήθεν προσφέρουν οι υποψήφιοι «μνηστήρες», για τις αξιώσεις που προβάλλουν όσον αφορά την τύχη του προσωπικού και πάει λέγοντας. Ολα αυτά βέβαια, ένα στόχο έχουν: Να προετοιμάσουν κατά τον καλύτερο τρόπο το έδαφος για το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα και την περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση με την τελευταία παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών, έδωσε τη δυνατότητα να μετάσχει στο διαγωνισμό και η αυστραλιανή εταιρία «Intergrated Airlines Solutions», η οποία είχε ζητήσει προθεσμία λίγων ημερών, αλλά το αίτημά της τότε απορρίφθηκε και αποκλείστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι προσφορές έχουν υποβάλει οι «Κυπριακές Αερογραμμές», η αεροπορική εταιρία «ΑΧΟΝ» του Θ. Λιακουνάκου και ο όμιλος εταιριών του εφοπλιστή Στ. Ρέστη. Οι προσφορές αυτές δεν κρίθηκαν επαρκείς και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την προθεσμία, καλώντας και τους Αυστραλούς να υποβάλουν την πρότασή τους.

Μετά την κατάθεση των προσφορών, ο σύμβουλος της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της ΟΑ, η «Φερστ Μπόστον» θα εξετάσει τους φακέλους και θα εισηγηθεί τον «προτιμητέο υποψήφιο», ο οποίος θα κληθεί σε διαπραγματεύσεις, που αναμένεται να διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι.

Προφυλακίστηκαν για την κοκαΐνη - «κομπόστα»

Στη φυλακή οδηγήθηκε χτες, μετά την απολογία της στον τακτικό ανακριτή Αθηνών, η 40χρονη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Μαρία Στεργιοπούλου, η οποία συνελήφθη την περασμένη Τρίτη στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθ. Βενιζέλος» με 14,5 κιλά κοκαΐνη σε υγρή μορφή μέσα σε 15 μεταλλικά κουτιά κομπόστας ροδάκινου. Απολογούμενη υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι και η ίδια κάνει χρήση κοκαΐνης και ότι θα έπαιρνε κάποια μικρή ποσότητα για τη μεταφορά της στην Ελλάδα από το Μπουένος Αϊρες. Κατά την προανάκριση, ωστόσο, είχε ισχυριστεί ότι η αμοιβή της θα ήταν 1 εκατ. δρχ.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν επίσης, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οι Νιγηριανοί συνεργοί της Στεργιοπούλου, Κριστιάν Αγκμπάτα και Αντέμπολα - Αντεντόνουν Αϊνά, 23 χρόνων αμφότεροι. Ο πρώτος την είχε συνοδεύσει στο ταξίδι της από τη Ζυρίχη και ο δεύτερος τους περίμενε έξω από το χώρο αφίξεων του αεροδρομίου Αθηνών.

Χτες οδηγήθηκε, τέλος, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και ο 43χρονος Ιταλός Ετζίντιο Τζενάρο, ο οποίος συνελήφθη το μεσημέρι της Πέμπτης στο «Ελευθ. Βενιζέλος», καθώς με τον ίδιο ακριβώς τρόπο προσπάθησε να περάσει στη χώρα 14 περίπου κιλά υγρή κοκαΐνη. Οι αστυνομικές αρχές πιστεύουν ότι συμμετείχε στο ίδιο κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης με τους παραπάνω, ενώ, όπως ανέφερε στην προανάκριση, αυτός θα εισέπραττε 5 εκατ. λιρέτες ως αμοιβή. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον τακτικό ανακριτή.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Εξι τα θύματα του δουλεμπορικού κυκλώματος

Εξι νεκροί και τουλάχιστον τέσσερις αγνοούμενοι - ανάμεσά τους και μικρά παιδιά - είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της νέας τραγωδίας στο Αιγαίο που «παίχτηκε» προχτές το βράδυ όταν το 14μετρο δουλεμπορικό σκάφος έπεσε πάνω στα βράχια ανοιχτά της Μυκόνου. Το δουλεμπορικό κύκλωμα, πατώντας πάνω στο όνειρο για μια θέση στον ήλιο, είχε στοιβάξει σε αυτό το σαπιοκάραβο άγνωστο αριθμό ανθρώπων, τους οποίους είχε παραλάβει από τα παράλια της Τουρκίας. Τη νύχτα το σκάφος «έμεινε» από μηχανές και έπεσε πάνω στη βραχονησίδα «Χταπόδια», ανατολικά της Μυκόνου. Το σκάφος βούλιαξε, ενώ 59 κατάφεραν να σωθούν.

Ψαράδες εντόπισαν τους ναυαγούς σκαρφαλωμένους στα βράχια, από τους οποίους ειδοποιήθηκε και το Λιμενικό. Ανάμεσα στους ναυαγούς εντοπίστηκε ο Ελληνας Π. Κουβάς, καπετάνιος του πλοίου, ο οποίος φέρεται ότι έχει βεβαρημένο παρελθόν με... παρόμοια «φορτία». Τις πρωινές ώρες χτες εντοπίστηκε και ο δεύτερος δουλέμπορας Γ. Χατζάκης, επίσης γνωστός στη Λιμενική Ασφάλεια. Οι δύο ανακρίνονται στο λιμεναρχείο Μυκόνου. Στο μεταξύ χτες οι οικονομικοί μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Μυκόνου και από εκεί σε ξενοδοχείο, ενώ οι κάτοικοι του νησιού έσπευσαν να προσφέρουν στους ταλαιπωρημένους ανθρώπους είδη πρώτης ανάγκης.

Στη φυλακή ο γιατρός Δ. Ζαφείρης

Την προσωρινή κράτηση του 50χρονου ειδικού παθολόγου του ΙΚΑ και δημοτικού συμβούλου Ανω Λιοσίων Δημήτρη Ζαφείρη στις φυλακές, αποφάσισαν χτες, μετά την απολογία του, ο τακτικός ανακριτής Αθηνών και ο αρμόδιος εισαγγελέας. Ο Δ. Ζαφείρης αντιμετωπίζει την κατηγορία της «κατάχρησης της ιδιότητας του γιατρού κατ' εξακολούθηση, σε βαθμό κακουργήματος», γιατί έναντι αμοιβής έδινε παράνομα συνταγές υπνωτικών χαπιών σε τοξικομανείς της περιοχής του. Συνελήφθη και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του ύστερα από καταγγελίες περιοίκων, που έβλεπαν καθημερινά πλήθος τοξικομανών έξω από το ιατρείο του.

Ο ίδιος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή ότι κάθε γιατρός έχει δικαίωμα να χορηγεί απαγορευμένα φάρμακα, αν πρόκειται για θεραπευτικούς σκοπούς. Αρνήθηκε δε ότι εισέπραττε χρήματα.

Στον ανακριτή απολογήθηκαν, επίσης, οι συλληφθέντες Χριστόφ. Τουρβάς, Νικ. Βαμβακάρας, Κωνστ. Λιόσης και Αναστ. Κριεπάρδης, οι οποίοι κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στο αδίκημα του γιατρού. Ακολούθως αφέθηκαν ελεύθεροι, με τον περιοριστικό όρο να εμφανίζονται μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

«Νεοσσοί» με ... πηλήκιο

Φαίνεται ότι η ...διαπλοκή ακροδεξιών με τα Σώματα Ασφαλείας έχει διαχρονικά πολύ γερές ρίζες στη χώρα μας. Αυτό το ιστορικό φαινόμενο δείχνουν να το συνεχίζουν επάξια ορισμένα μέλη της «Χρυσής Αυγής». Σύμφωνα με χτεσινή καταγγελία οργανώσεων για τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και αντιρατσιστικών οργανώσεων, ο αστυφύλακας Γιάννης Ανδρασκέλας, που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα του Αλίμου, έχει μηνυθεί για επίθεση σε βάρος μελών αριστερής οργάνωσης.

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», έχει δράσει στην Κυψέλη και την Ομόνοια, δέρνοντας και «συμμορφώνοντας» μη αρεστούς πολίτες. Εχει μηνυθεί από τα θύματά του, αλλά οι αρχές δεν ...κατάφεραν να τον εντοπίσουν. Περιμένοντας τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης και τη διεξαγωγή ΕΔΕ σε βάρος του, μετατέθηκε από το 4ο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας, στο αντίστοιχο του Αλιμου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ...νεοσσός από το αυγό του φιδιού φορά αστυνομικό πηλήκιο. Εχει συμβεί και άλλες φορές. Μόνο που τελευταία με την αντιλαϊκή και αυταρχική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση όλο και περισσότεροι «νεοσσοί» θα βρίσκουν χώρο έκφρασης σε μηχανισμούς που «προπονούνται» για να αντιμετωπίσουν τον «εχθρό» λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ