ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η αλήθεια με την εκδήλωση για το Στ. Σαράφη

Ο ανδριάντας του στρατηγού και στρατιωτικού αρχηγού του ΕΛΑΣ, Στέφανου Σαράφη, στον Αλιμο
Ο ανδριάντας του στρατηγού και στρατιωτικού αρχηγού του ΕΛΑΣ, Στέφανου Σαράφη, στον Αλιμο
Από το Φοίβο Τσέκερη, Γεν. Γραμματέα της ΠΕΑΕΑ πήραμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή - απάντηση σχετικά με ορισμένα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Στέφανου Σαράφη. Αναφέρει, συγκεκριμένα, ο επιστολογράφος μας:

«Στην "Αυγή" της 11/12-6-01, δημοσιεύτηκε επιστολή του Στ. Ζαμάνου, προέδρου της ΠΣΑΕΕΑ με την οποία διαμαρτύρεται γιατί οι οργανωτές της εκδήλωσης - για τα αποκαλυπτήρια του έφιππου ανδριάντα του Στέφανου Σαράφη την Κυριακή 20-5-01 στον Αλιμο - δηλαδή ο dήμαρχος Αλίμου Αλέκος Αλούκος και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ, δεν του επέτρεψαν να απευθύνει χαιρετισμό, όπως δεν επέτρεψαν και στον πρόεδρο της ΠΟΑΕΑ.

Αποκαλεί δε στην επιστολή του την ΠΕΑΕΑ, "ιδιοκτήτρια της Εθνικής Αντίστασης και για τo δήμαρχο λέει, ότι δήθεν αθέτησε την υπόσχεσή του, ότι θα τους επέτρεπε να μιλήσουν.

Τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Στρατηγού Σαράφη, ήταν η τελική πράξη ενός συνεχούς αγώνα 16 χρόνων, του παραρτήματος Αλίμου της ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με τους δημάρχους των τεσσάρων τελευταίων τετραετιών (2 τετραετίες) Αργυρίου και Αλούκου με την υποστήριξη και τη συνεχή βοήθεια της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ. Ως εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ και ως αρχιτέκτονας, συμμετείχα και εγώ στην Επιτροπή Κριτών του Διαγωνισμού για την επιλογή του καλύτερου έργου από όσα είχαν υποβληθεί από γνωστούς γλύπτες. Η Επιτροπή αυτή συνεδρίαζε στα γραφεία του Δήμου Αλίμου και συνεχώς βρισκόμασταν σε επαφή με το γλύπτη Ξανθόπουλο, που πήρε το πρώτο βραβείο, με τον εκάστοτε δήμαρχο και με τον προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου.

Η ΠΣΑΕΕΑ και η ΠΟΑΕΑ, οι οποίες ποτέ δεν είχαν Παραρτήματα στην περιοχή του Αλίμου, δεν είχαν ποτέ καμία απολύτως συμμετοχή σε όλες αυτές τις διαδικασίες, όπως της επιλογής, μελέτης, κατασκευής, διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου και τοποθέτησης του ανδριάντα.

Η τακτική, όμως, των Οργανώσεων αυτών είναι πάγια, να εμφανίζονται, δηλαδή, "ουρανοκατέβατοι" στα αποκαλυπτήρια των μνημείων και να ζητάνε επίμονα να μιλήσουν. Και αυτό γίνεται, πρώτα για να μη φανεί η πλήρης απουσία τους στις προσπάθειές μας για την κατασκευή του Μνημείου, αλλά και πολλές φορές για να εκφράσουν το αντικομμουνιστικό τους μένος, καταγγέλλοντας την τότε ηγεσία του ΚΚΕ, για τη διαγραφή κάποιου ή κάποιων στελεχών του. Η ίδια ιστορία διαδραματίστηκε πριν λίγο καιρό στα αποκαλυπτήρια Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στο Γαλάτσι, όπου ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΕΑ αποδοκιμάστηκε άγρια από τους παρευρισκόμενους και αναγκάστηκε να διακόψει την ομιλία του.

Δυο παρόμοια πικρόχολα σχόλια για την εκδήλωση αυτή είχε δημοσιεύσει και η "Ελευθεροτυπία", στις 11 και 12 Ιούνη, όπου καταγγέλλεται ο δήμαρχος Αλίμου και η ΠΕΑΕΑ ότι δεν προσκαλέσανε τους δυο ανιψιούς του Σαράφη σε μια, όπως αναφέρουν, "εθνικής σημασίας εκδήλωση μνήμης", σαν αυτή.

Εύλογα όμως διερωτάται κανείς, αφού ήταν μια εκδήλωση εθνικής σημασίας, όπως πράγματι ήταν, γιατί η "Ελευθεροτυπία", η "Αυγή", καθώς και όλες οι άλλες εφημερίδες, πλην του "Ριζοσπάστη", απουσίαζαν από αυτή την εκδήλωση; Γιατί όλα τα κανάλια, πλην του "902" έλαμψαν διά της απουσίας τους; Γιατί όλα τα κόμματα, πλην του ΔΗΚΚΙ και του ΚΚΕ που εκπροσωπήθηκε από το μέλος του ΠΓ Δ. Ζάχαρη και πολλά αλλά στελέχη του, θεώρησαν περιττό να βρεθούνε στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων; Αυτό εξάλλου το κάνουν συστηματικά σε όλες τις εκδηλώσεις της ΠΕΑΕΑ.

Ο δήμαρχος κ. Αλούκος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εξήγησε με ηρεμία και αξιοπρέπεια γιατί δεν είναι δυνατό να παραβιαστεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης, το οποίο από πολλές μέρες πριν είχε διανεμηθεί. Επομένως είναι τελείως άδικοι και αδικαιολόγητοι οι χαρακτηρισμοί που αναφέρονται εναντίον του.

Για μας, η μέρα αυτή, ήταν μέρα γιορτής και ικανοποίησης που πραγματοποιήθηκε ένα τόσο δίκαιο αίτημά μας. Δεκάδες λάβαρα των Παραρτημάτων μας απ' ολόκληρη την Αττική, πλαισίωναν τον έφιππο Στρατηγό μας και εκατοντάδες μέλη μας και φίλοι της Αντίστασης, παρά τον καυτερό ήλιο, έμειναν μέχρι το τέλος και τραγούδησαν μαζί με τη Χορωδία της ΠΕΑΕΑ, τα αντάρτικα τραγούδια και ιδιαίτερα αυτά που αναφέρονταν στη δράση του Στέφανου Σαράφη».

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειοι

Αύριο, Κυριακή, διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις αντιστασιακών:

  • Ο Δήμος Καισαριανής και το Τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ διοργανώνουν, στις 10.30 π.μ. στη Μονή Καισαριανής, τιμητική εκδήλωση για τους 10 ΕΠΟΝίτες, αντάρτες του ΕΛΑΣ, που έπεσαν στη μάχη που έδωσαν εναντίον Γερμανοτσολιάδων στις 16/17/6-1944. Επίσης θα τιμηθούν όλοι οι Καισαριανιώτες πατριώτες αγωνιστές που εκτελέστηκαν η έπεσαν πολεμώντας τον εχθρό κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Πούλμαν για τη Μονή, θα ξεκινήσουν από την πλατεία Καισαριανής στις 9.30 π.μ.

  • Το Παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, στις 11 π.μ., εκδήλωση τιμής για την ιστορική μάχη στα ΚΑΝΕΛΛΑΚΙΑ Γορτυνίας. Πούλμαν δρομολογούν τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ, που ξεκινά στις 7 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 82.34.296 και 82.22. 952.
  • Το Παράρτημα Περιοχής Αιτωλοακαρνανίας της ΠΕΑΕΑ και ο Δήμος Αστακού, στις 10 π.μ., στην πλατεία Αστακού, στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, συνδιοργανώνουν εκδήλωση προς τιμήν της επετείου του μπλόκου που έκαναν οι Γερμανοί και ντόπιοι συνεργάτες τους στον Αστακό, στις 22-6-1944.
Γενική Συνέλευση

Το ΔΣ του Συνδέσμου Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ συγκαλεί, τη Δευτέρα 18-6-01, στις 5.30 μ.μ. στα γραφεία του (Δουκίσσης Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι), εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

Συνάντηση Πολιτικών Προσφύγων

Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ διοργανώνει συνάντηση των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας στις 23/24/6-01. Πούλμαν αναχωρούν το Σάββατο 23-6-01 από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής (έως 20/6) στα τηλ.: 52.30.526 και 52.30.534.

Εγκαίνια Μουσείου Εθνικής Αντίστασης

Το ΔΣ της «Ενωσης Φίλων Μνήμης του Διαμαντή», με τη συμπλήρωση 52 χρόνων από το θάνατό του αγωνιστή της ΕΑ και του ΔΣΕ, Γιάννη Αλεξάνδρου - Διαμαντή, διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν του και εγκαινιάζει το σπίτι που γεννήθηκε και αναπαλαιώθηκε πρόσφατα σε Μουσείο Εθν. Αντίστασης και Λαογραφικό. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 24-6-01 στις 11.00 π.μ. στη Λιλαία (Κ. Αγόριανη) Δήμου Παρνασσού. Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που αναχωρούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.30 π.μ. Τηλ.: 82.34.296 και 82.22.952

Κατατέθηκαν οι προσφορές για το γυμναστήριο στο Γαλάτσι

Ολοκληρώθηκε χτες η διαδικασία κατάθεσης προσφορών για την κατασκευή του Ολυμπιακού κλειστού γυμναστηρίου Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και Ρυθμικής Γυμναστικής που θα γίνει στο Γαλάτσι, συνολικού προϋπολογισμού 14,680 δισ. δρχ.

Συνολικά, κατατέθηκαν επτά οικονομικές και τεχνικές προτάσεις από κοινοπραξίες και εταιρίες. Το κλειστό γυμναστήριο, χωρητικότητας 6.000 θεατών, θα κατασκευαστεί στο κτήμα Ομορφοκκλησιάς και σε αυτό θα διεξαχθούν τα αγωνίσματα της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (πινγκ πονγκ) και της Ρυθμικής και Ενόργανης Γυμναστικής.

Γιαούρτωμα στον υφυπουργό Μεταφορών

Μια σακούλα γιαούρτι πέταξε χτες το πρωί ο συνταξιούχος Δημ. Ζησιμάτος στον υφυπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών Αλ. Βούλγαρη, κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων εργοταξίου του ΟΣΕ στο Βόλο.

Ο συνταξιούχος, την ώρα που στο βήμα ήταν ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, πλησίασε στο χώρο που κάθονταν ο Αλ. Βούλγαρης και οι άλλοι επίσημοι, έβγαλε μέσα από το πουκάμισό του τη σακούλα με το γιαούρτι και την εκσφενδόνισε εναντίον του υφυπουργού. Η ενέργεια του 60χρονου συνταξιούχου από το Βόλο ξάφνιασε τους παρευρισκομένους και στη συνέχεια χωρίς να προβάλει αντίσταση αφέθηκε να συλληφθεί από αστυνομικούς. Ο συνταξιούχος είπε ότι στόχος του ήταν ο υφυπουργός και τα κίνητρα φαίνεται να είναι προσωπικά. Ο Αλ. Βούλγαρης ζήτησε εγγράφως να μην ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του Δημ. Ζησιμάτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ