ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΞΩΣΗ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ ΣΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Τα «κοράκια» έσπασαν τα μούτρα τους στον οργανωμένο αγώνα και την αλληλεγγύη
  • Αρπαγή πρώτης κατοικίας για αρχικό χρέος 15.000 ευρώ, με αστυνομία και δικαστικό επιμελητή σε ρόλο «μπουκαδόρων»!
  • «Δεν θα αρπάξετε τα σπίτια του λαού», διαμηνύουν συνδικάτα και μαζικοί φορείς

Οι «μπουκαδόροι» των «κορακιών» έσπασαν την πόρτα τα χαράματα
Οι «μπουκαδόροι» των «κορακιών» έσπασαν την πόρτα τα χαράματα
«

Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός - Κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός!». Αυτό το σύνθημα έκαναν πράξη χτες σωματεία, μαζικοί φορείς και κάτοικοι του Ζωγράφου που με την άμεση αντίδραση και τη μαζική κινητοποίησή τους εμπόδισαν τα «κοράκια» να κάνουν έξωση στην χαμηλοσυνταξιούχο δημοσιογράφο Ιωάννα Κολοβού και έδωσαν την υπόσχεση ότι θα μείνει στο σπίτι της!

Ετσι πήρε απάντηση και η αισχρή τρομοκρατία από το κράτος, που έζησε η χαμηλοσυνταξιούχος χτες τα χαράματα, με τον δικαστικό επιμελητή - συνοδεία αστυνομίας - να σπάει την πόρτα και να μπουκάρει στην κατοικία για να την πετάξει στον δρόμο.

Η αντίδραση ήταν άμεση, με παρέμβαση των σωματείων και φορέων της περιοχής, με ολόκληρη τη γειτονιά να σηκώνεται στο πόδι για να διώξει την κουστωδία των «κορακιών» - μπουκαδόρων.

Επιτόπου βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, που από τα χαράματα σήμανε συναγερμό για να πάνε στην περιοχή αντιπροσωπείες σωματείων προκειμένου να αποτραπεί η έξωση.

Προκλητική ήταν η στάση του δικαστικού επιμελητή, ο οποίος ανέλαβε τη βρώμικη δουλειά για να πεταχτεί στον δρόμο η συνταξιούχος, για ένα χρέος 15.000 ευρώ, το οποίο μάλιστα δεν προήλθε από στεγαστικό δάνειο. Ο συγκεκριμένος ειρωνευόταν και προκαλούσε, λέγοντας ότι ...εφαρμόζει τους νόμους. Εννοούσε τους νόμους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που διευκολύνουν το ξεσπίτωμα των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Ομως, επειδή οι τραπεζίτες, τα «κοράκια» και τα τσιράκια τους, όπως ο παραπάνω, λογάριαζαν «χωρίς τον ξενοδόχο», τον ίδιο τον λαό και την αλληλεγγύη του, τα εμπόδια που συνάντησαν, μάλλον ούτε οι ίδιοι τα φαντάζονταν. Ετσι, μετά και τις αντιδράσεις, με μια ολόκληρη γειτονιά ξεσηκωμένη, αποχώρησαν τόσο η μεταφορική εταιρεία που θα κουβαλούσε τα υπάρχοντα του νοικοκυριού, όσο και ο καταγραφέας που θα τα σημείωνε.

Ο δικαστικός επιμελητής αποχωρεί αργά το απόγευμα και η έξωση «παγώνει»

RIZOSPASTIS

Ο δικαστικός επιμελητής αποχωρεί αργά το απόγευμα και η έξωση «παγώνει»
«Ηρθαν 5.30 το πρωί. Λίγο αργότερα, ακούσαμε τον κλητήρα να φωνάζει: "Σπάστε την πόρτα!". Μπήκαμε με το γιο μου μπροστά και ο κλητήρας με τράβηξε δυνατά από το χέρι. Πρόλαβα και ειδοποίησα κόσμο που ήρθε για συμπαράσταση», μας δήλωσε η Ιωάννα Κολοβού, αποτυπώνοντας τις στιγμές αγωνίας που έζησε.

Από τους πρώτους που έτρεξαν ήταν ο Ανδρέας Καραβίδας, δημοτικός σύμβουλος Ζωγράφου, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». «Ηρθα στις 6.30 το πρωί και ήταν εδώ δικαστικός επιμελητής, κλειδαράς και αστυνομική δύναμη. Μόλις πήγε 7, άνοιξαν. Στάθηκα στην πόρτα, στην είσοδο της πολυκατοικίας και ο δικαστικός επιμελητής με ρώτησε ποιος ήμουν. Οταν είπα την ιδιότητά μου είπε στους αστυνομικούς: "Μαζέψτε τον κύριο!". Είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται κάτοικοι, γείτονες και ένοικοι. Γύρω στις 7 και κάτι ακούσαμε να σπάνε και ανεβήκαμε στο διαμέρισμα βλέποντας σπασμένη την πόρτα».

Ντροπή και αίσχος για την αγριότητα

Επιτόπου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, μαζί με εκλεγμένους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου.

Ο βουλευτής του Κόμματος σε δηλώσεις του σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό είναι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τις ευάλωτες ομάδες, που τους δίνει 250 ευρώ, λέει, για να περάσουν τα Χριστούγεννα αλλά τους παίρνει το σπίτι και τους βγάζει έξω».

Ζωγράφου: Εκατοντάδες κόσμου διαδήλωσαν χτες το απόγευμα ενάντια στην έξωση
Ζωγράφου: Εκατοντάδες κόσμου διαδήλωσαν χτες το απόγευμα ενάντια στην έξωση
Ο Χρ. Κατσώτης πραγματοποίησε μάλιστα και παρέμβαση στον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αγριότητα την οποία έζησε η χαμηλοσυνταξιούχος, αφού της έσπασαν την πόρτα τα χαράματα. «Ο δικαστικός επιμελητής, ο οποίος θα έπρεπε να έχει μια άλλη στάση απέναντι σε μια τέτοια αδικία που γίνεται σε μια χαμηλοσυνταξιούχο, έρχεται εδώ και με έναν άτεγκτο και άγριο τρόπο προσπαθεί να υλοποιήσει μιαν άδικη απόφαση ενός άδικου νόμου για να ξεσπιτώσει τη γυναίκα από το σπίτι που ζει εδώ και χρόνια, για ένα ποσό που χρωστάει στην τράπεζα, επειδή δεν μπορούσε να το πληρώσει γιατί η σύνταξή της είναι μικρή, γιατί έτυχε να πάρει σύνταξη πρόωρα επειδή είχε πρόβλημα και έπρεπε να φύγει και σήμερα αντιμετωπίζεται από αυτό το κράτος με αυτόν τον τρόπο. Είναι ντροπή, είναι αίσχος», σημείωσε ο βουλευτής του Κόμματος.

Η μαζική και μαχητική κινητοποίηση ματαίωσε την έξωση

Η λαϊκή αντίδραση δεν σταμάτησε στην άμεση παρέμβαση, αφού το ΠΑΜΕ και εργατικά συνδικάτα κάλεσαν αυτομάτως σε συγκέντρωση το απόγευμα. Ετσι λίγο μετά τις 4 εκατοντάδες εργατόκοσμου, γείτονες, συνδικάτα, μαζικοί φορείς, φοιτητικοί σύλλογοι, συνταξιούχοι σχημάτισαν μια μεγάλη σε όγκο συγκέντρωση φωνάζοντας δυνατά: «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός - Κανένας μόνος, παντού ξεσηκωμός» και «Ούτε στην Αβύδου ούτε πουθενά - Τσακίστε τα κοράκια σε κάθε γειτονιά». Η αποφασιστικότητα ανάγκασε τελικά τον προκλητικό δικαστικό επιμελητή να βάλει την ουρά στα σκέλια και να φύγει και πάλι με τη συνοδεία αστυνομίας εισπράττοντας τις έντονες αποδοκιμασίες και την οργή των διαδηλωτών μόλις τον αντίκρισαν.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ακολούθησε μια μεγάλη, γεμάτη παλμό πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ζωγράφου. Παρότι έγινε απροειδοποίητα δεν βρέθηκε ένας περαστικός ή οδηγός να παραπονεθεί. Από τα μεγάφωνα ακούγονταν ξανά και ξανά: «Σήμερα τα χαράματα έσπασαν την πόρτα σε χαμηλοσυνταξιούχο. Τα "κοράκια" εισέβαλαν στο σπίτι της για να κάνουν έξωση. Εφαγαν τα μούτρα τους. Αλληλεγγύη και οργανωμένος αγώνας ο μόνος δρόμος». Η μεγάλη πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία του Ζωγράφου Γαρδένια. Εκεί ο Γιάννης Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή μεγάλη κινητοποίηση έχει αφήσει το στίγμα της εδώ στην περιοχή, σε όλη την Αθήνα και σε όλη τη χώρα. Το πρώτο μήνυμα το πήρανε. Δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί κανένα "κοράκι", κανέναν τραπεζίτη, κανένα fund, να αρπάξουν τα σπίτια της εργατιάς, του λαού μας», ανέφερε ο συνδικαλιστής, ενώ σωματεία και εργαζόμενοι παραμένουν με βάρδιες από χτες στο σπίτι της Ιωάννας Κολοβού για να αποτρέψουν νέα προσπάθεια έξωσης.

Την επιχείρηση έξωσης κατήγγειλε και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στη χτεσινή κινητοποίηση.

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη

Την απαράδεκτη προσπάθεια έξωσης της χαμηλοσυνταξιούχου κατήγγειλαν εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς και στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας - ταυτόχρονα με την κινητοποίηση στην Αθήνα - παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αριστοτέλους στο κέντρο της πόλης. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» διαμήνυσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν κανέναν πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας.

Εταιρεία - φάντασμα βούτηξε την πρώτη κατοικία;

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με το ποια είναι η εταιρεία που φέρεται να έχει βάλει στο χέρι την πρώτη κατοικία της χαμηλοσυνταξιούχου στου Ζωγράφου. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται, πρόκειται για την εταιρεία «LOTUS 4A IKE», με την ίδια την Ιωάννα Κολοβού να δηλώνει ότι μπορεί το σπίτι που έχασε για αρχικό χρέος μόλις 15.000 ευρώ να μην είναι του ...κουτιού, όμως στη γειτονιά πρόκειται να φτιαχτεί ο σταθμός του Μετρό, κάτι που εξηγεί και το αυξημένο ενδιαφέρον των κορακιών.

Ομως τα ερωτήματα έχουν να κάνουν και σχετικά με την ίδια την εταιρεία, με την επωνυμία «LOTUS 4A IKE», για λογαριασμό της οποίας χτες ο κρατικός μηχανισμός μπούκαρε αξημέρωτα στο σπίτι της χαμηλοσυνταξιούχου. Στο όνομα λοιπόν «LOTUS 4A IKE» υπάρχει μία εγγραφή στο επαγγελματικό επιμελητήριο, με διεύθυνση στη Νέα Φιλαδέλφεια (Γρηγορίου Κυδωνίων 5). Και κάπου εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα, αφού αφού στο συγκεκριμένο ακίνητο υπάρχουν μόνο ...άδεια κουδούνια!

Από μια αναζήτηση στο διαδίκτυο προκύπτει η ιστοσελίδα της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων με την επωνυμία «LOTUS PROJECT», που παραπέμπει σε άλλη διεύθυνση, αυτή τη φορά στο Ν.Ψυχικό (Ερν. Εμπράρ 27), όμως με τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου με το παραπάνω ακίνητο! Και βέβαια ούτε στη συγκεκριμένη διεύθυνση ούτε στο τηλέφωνο ήταν κάποιος διαθέσιμος από την «εταιρεία» να δώσει εξηγήσεις. Τα ευτράπελα συνεχίζονται, αφού στο καταστατικό της εταιρίας που είναι δημοσιευμένο στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο εμφανίζεται και ...τρίτη διεύθυνση, ως «έδρα», τώρα στου Παπάγου (Αναστάσεως 120)!

Εχουμε λοιπόν το ίδιο τηλέφωνο για διαφορετικές διευθύνσεις, για μία άφαντη έδρα, και για μία εταιρεία που αυτοπαρουσιάζεται ως πολλά υποσχόμενη στη «διαχείριση ακινήτων». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της, έχει ως ...όραμά της να «επανακαθορίσουμε τον χώρο της μεσιτείας ακινήτων στην Ελλάδα με γνώμονα την καινοτομία, τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια», προφανώς βουτώντας ακίνητα από κοράκια και funds σε «τιμές ευκαιρίας».

Οπως έγραψε χαρακτηριστικά χτες το ΠΑΜΕ, που προγραμμάτιζε αγωνιστική παρέμβαση στην έδρα της συγκεκριμένης εταιρείας, «επειδή εκτός από κοράκι αποδείχτηκε και φάντασμα (δεν υπάρχει γραφείο)», η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στην εταιρεία «doValue» (βλ. το θέμα παραπάνω).

ΠΑΜΕ
Σήμερα η συγκέντρωση ενάντια στους πλειστηριασμούς

Το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας διαχείρισης «κόκκινων» δανείων «doValue» (σταθμός ΗΣΑΠ Καλλιθέα), σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ., σωματεία εργαζομένων και επαγγελματιών καθώς και φορείς των γειτονιών της Αθήνας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το σύνθημα «τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός» είναι κάλεσμα μάχης και αλληλεγγύης

Σε δήλωσή του για την απόπειρα έξωσης της χαμηλοσυνταξιούχου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Είμαστε δίπλα σε κάθε οικογένεια, σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε εργαζόμενο που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του κι έρχεται αντιμέτωπος με τους "διαρρήκτες" των τραπεζών, των αρπακτικών funds και των κρατικών μηχανισμών.

Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες που άμεσα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των σωματείων και απέτρεψαν την έξωση της συνταξιούχου Ιωάννας Κολοβού.

Το σύνθημα "τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός" είναι ένα κάλεσμα μάχης και αλληλεγγύης. Ταυτόχρονα είναι έκφραση της ανάγκης να καταργηθεί όλη αυτή η άθλια νομοθεσία που διαμόρφωσαν βήμα βήμα και υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις και την οποία συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι εκείνη η νομοθεσία που από τη μια παραδίδει τα λαϊκά σπίτια στα "νύχια" των τραπεζών και των funds και από την άλλη ποινικοποιεί και διώκει όσους αγωνίζονται ενάντια σε αυτήν την πολιτική.

Το ΚΚΕ θα δυναμώσει τις προσπάθειές του με τις προτάσεις του και κυρίως με την καθημερινή του δράση, για να ορθωθεί τοίχος προστασίας των λαϊκών κατοικιών και για να ανατραπεί αυτή η πολιτική της αρπαγής και της αδικίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ