ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΕΔΑΦΗ ΣΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΙΡΑΚ
Επίδειξη ισχύος της τουρκικής αστικής τάξης και προετοιμασία χερσαίας εισβολής

Με την κάλυψη ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας η τουρκική επιθετικότητα, ενώ η Αγκυρα εντείνει επαφές για τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας»

Στο κέντρο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ, στο αρχηγείο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας
Στο κέντρο ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ, στο αρχηγείο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας
Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και του Ιράκ ξεκίνησε η Τουρκία, επιχειρώντας, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», να προωθήσει τα στρατηγικά συμφέροντα της αστικής της τάξης στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία οξύνονται ολόπλευρα οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις.

Αξιοποιώντας τη βομβιστική επίθεση που στις 13 Νοέμβρη κόστισε τη ζωή σε 6 ανθρώπους στην Κωνσταντινούπολη, η Αγκυρα εξαπέλυσε αργά το περασμένο Σάββατο αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων Κούρδων των δυνάμεων SDF («Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», στη Συρία) και ΡKK (στο Βόρειο Ιράκ), προκαλώντας μεταξύ άλλων αιματηρά πλήγματα κατά δεκάδων αμάχων.

Παράλληλα, ήδη ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, προαναγγέλλει την προετοιμασία και χερσαίας εισβολής.

«Γαμψό Ξίφος» και προαναγγελία κλιμάκωσης

Η νέα επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Γαμψό Ξίφος», ξεκίνησε με εντολή του υπουργού Αμυνας, Χ. Ακάρ, που ανέφερε ότι «ήρθε η ώρα του λογαριασμού» και επικαλέστηκε το άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ περί «νόμιμης αυτοάμυνας».

Οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν με αεροπορικές επιθέσεις F-16 από τις αεροπορικές βάσεις της Μαλάτειας και του Ντιγιαρμπακίρ και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τη βάση της πόλης Μπάτμαν.

Σύμφωνα με Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους, μέχρι χτες το μεσημέρι, τα τουρκικά αεροσκάφη κατέστρεψαν 89 στόχους στη βορειοδυτική Συρία (μεταξύ των οποίων και στην κουρδική πόλη Κομπανί) και το βορειοανατολικό Ιράκ.

Από τα πλήγματα της Πολεμικής Αεροπορίας υπολογίζεται ότι μέσα στις πρώτες ώρες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 32 Κούρδοι μαχητές και τραυματίστηκαν άλλοι 25.

Χτες, ο Ρ. Τ. Ερντογάν ανήγγειλε ουσιαστικά επέκταση των επιχειρήσεων, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα η επιχείρηση αυτή να περιοριστεί αποκλειστικά σε μια αεροπορική επιχείρηση» και ότι «το υπουργείο Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο μας αποφασίζουν μαζί πόσες από τις χερσαίες δυνάμεις θα πρέπει να συμμετάσχουν. Κάνουμε τις διαβουλεύσεις μας και μετά λαμβάνουμε αναλόγως μέτρα».

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική κυβέρνηση ήδη από την άνοιξη εξέφραζε ετοιμότητα για ανάληψη και νέας στρατιωτικής δράσης στην περιοχή, όπως έχει κάνει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο τάχα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Η Αγκυρα απειλούσε τότε με τη δημιουργία μιας νέας «ζώνης ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων στα νότια σύνορά της.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία - αν και στα λόγια την άνοιξη τάσσονταν ενάντια σε μια νέα τουρκική επέμβαση - στην πράξη «αβαντάρουν» την τουρκική επιθετικότητα, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να εξασφαλίσουν στήριξη της Αγκυρας στην αντιπαράθεσή τους με την αντίπαλη πλευρά.

Μετά και την πρόσφατη επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του G20 στην Ινδονησία, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε σειρά συναντήσεων, στις οποίες - όπως εξήγησε αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν - αισθάνθηκε «θετικό κλίμα» και συζήτησε «τον συνεχή στενό συντονισμό για θέματα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ και άλλα θέματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

Ενδεικτικές των πολύπλευρων παζαριών που επιδιώκει η τουρκική αστική τάξη είναι και οι χτεσινές δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος συνέδεσε τις νέες επιχειρήσεις και με το ότι «η Μόσχα δεν εκπλήρωσε και αρνείται να εκπληρώσει το καθήκον της» ως προς την «εκκαθάριση τρομοκρατών από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία σύμφωνα με τη συμφωνία μας στο Σότσι του 2019», ενώ συμπλήρωσε: «Ως Τουρκία έχουμε δηλώσει ότι δεν θα σιωπήσουμε κατά της τρομοκρατίας και ότι θα αναλάβουμε δράση εάν δεν το κάνουν».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, αμέσως μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού, δήλωσε ότι η Αγκυρα δεν δέχεται τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ, κατηγορώντας τες ότι «τροφοδοτούν τις περιοχές των τρομοκρατών στο Κομπανί».

«Η Τουρκία δεν θα αποθαρρυνθεί, αυτή η αντιτρομοκρατική επιχείρηση τόσο από αέρος όσο και από εδάφους θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο Ερντογάν. Είπε ακόμα ότι δεν συζήτησε για τις επιχειρήσεις «ούτε με τον σεβαστό Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Μπάιντεν, ούτε με τον σεβαστό κ. Πούτιν. Τόσο ο κ. Μπάιντεν όσο και ο κ. Πούτιν γνωρίζουν ότι είμαστε σε θέση να διεξάγουμε τέτοιες επιχειρήσεις, όπως λέμε ανά πάσα στιγμή».

Γερμανικές επικλήσεις στην «αναλογικότητα»...

Σχολιάζοντας τις τουρκικές επιχειρήσεις, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, Κρ. Μπούργκερ, δήλωσε ότι «στην περίπτωση της τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη, η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε ρητά τη συμπαράστασή της προς την Τουρκία. Και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ενδείξεις για ευθύνη του ΡΚΚ».

Επιβεβαιώνοντας ότι και το Βερολίνο ρίχνει νερό στον μύλο της τουρκικής επιθετικότητας, πρόσθεσε: «Η Τουρκία επικαλείται το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα. Ζητούμε από την Τουρκία να δρα εφαρμόζοντας την αναλογικότητα και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο».

Στο μεταξύ, χτες, αναμενόταν να ξεκινήσει διήμερες επαφές στην Τουρκία η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ. Ενόψει του ταξιδιού, αξιωματούχοι του υπουργείου εξηγούσαν ότι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει είναι η μετανάστευση και η γερμανο-τουρκική συνεργασία στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας.

Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι μέχρι νωρίς χτες το βράδυ δεν υπήρχε ακόμα επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών... Σε ένα τέτοιο έδαφος και στο πλαίσιο και ενδοαστικών διεργασιών στις ΗΠΑ, ο Αμερικανός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν ζήτησε από την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην επιτρέψει κλιμάκωση των τουρκικών επιθέσεων, θυμίζοντας πως εκεί είναι οι «σύμμαχοί μας» Κούρδοι μαχητές που, όπως είπε, νίκησαν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό...

Αντιδράσεις από Συρία και κουρδικές οργανώσεις

Από την πλευρά της Συρίας, ο ΥΠΕΞ, Φ. Μικντάντ, ήδη από την Παρασκευή, καταδίκασε τις τότε επικείμενες τουρκικές επιθέσεις, δηλώνοντας ότι οι συριακές Ενοπλες Δυνάμεις θα υπερασπιστούν «κάθε ίντσα» εδάφους από τον τουρκικό στρατό.

Αντιδρώντας στα τουρκικά πλήγματα, οι κουρδικές οργανώσεις SDF και YPG ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξουν αντίποινα. Από συριακό έδαφος εξαπολύθηκαν ρουκέτες στη νοτιοανατολική Τουρκία, προκαλώντας στην τουρκική μεθοριακή πόλη Καρκαμίς τον θάνατο τριών ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 10.

Στο μεταξύ, ο διοικητής των SDF, Φαρχάντ Σάμι, διέψευσε πάλι πως η οργάνωσή του σχετίζεται με την έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη.

Τουρκικά μηνύματα και για τα Ελληνοτουρκικά

Η τουρκική κυβέρνηση δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα και για τα Ελληνοτουρκικά, με τον ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, να αναφέρει σε ανάρτησή του: «Ξαφνικά μια νύχτα... Είναι η ώρα του υπολογισμού», παραπέμποντας ουσιαστικά στην όλη συζήτηση γύρω από τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης Ερντογάν προς την Αθήνα ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» (που χρησιμοποίησε πρώτος ο Ερντογάν, ως απειλή κατά της Ελλάδας). Μάλιστα, δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων ανέφεραν ευθέως πως η επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» είναι ένα «μήνυμα» σε χώρες όπως η Ελλάδα.

Επιπλέον, ο επικεφαλής του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ), Ντ. Μπαχτσελί, στενός εταίρος του ΑΚΡ και του Ερντογάν, δήλωσε ότι «οι σημερινές συνθήκες έχουν ομοιότητες με τις παγκόσμιες επιβουλές του 1919. Θέλουν να πάνε τον τουρκικό λαό στην εποχή πριν από τη Συνθήκη της Λοζάνης και θέλουν να φέρουν μπροστά μας τους όρους της Συνθήκης των Σεβρών». Υποστήριξε δε ότι «ο αιώνας της Τουρκίας κινείται σαν το βέλος με μεγάλη ταχύτητα προς τον στόχο του».

  • Στο μεταξύ, καθώς όλη η περιοχή μυρίζει μπαρούτι, με την εμπλοκή πολλών δυνάμεων, τον θάνατο 4 Σύρων στρατιωτών προκάλεσε τα ξημερώματα της Κυριακής μια ακόμη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε παράκτιες και κεντρικές συριακές περιοχές.
ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
Νέοι βομβαρδισμοί και από το Ιράν

Με φόντο την κλιμάκωση των επιθέσεων του τουρκικού στρατού σε βόρεια Συρία και βόρειο Ιράκ, το Ιράν προχώρησε επίσης σε νέο βομβαρδισμό θέσεων Ιρανών Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, επικαλούμενο και εκείνο το «δικαίωμα αυτοάμυνας».

«Οι Φρουροί της Επανάστασης βομβάρδισαν εκ νέου ιρανικά κουρδικά κόμματα», ανέφερε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του ιρακινού Κουρδιστάν, χωρίς να δώσει απολογισμό θυμάτων. Το Δημοκρατικό Κόμμα Κουρδιστάν του Ιράν (PDKI) και η ιρανική κουρδική αυτονομιστική οργάνωση «Κομάλα» επιβεβαίωσαν ότι έγιναν βομβαρδισμοί εναντίον εγκαταστάσεών τους στο βόρειο Ιράκ από το βράδυ της Κυριακής.

Από την πλευρά της Τεχεράνης, οι δυνάμεις αλ Κουντς των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» ανέφεραν ότι «οι βάσεις εκπαίδευσης των αυτονομιστικών αντιιρανικών τρομοκρατικών οργανώσεων, τα γενικά επιτελεία των μισθοφόρων της παγκόσμιας αλαζονείας (σ.σ. οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους) έγιναν από το πρωί στόχος νέας σειράς επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροπλάνα των χερσαίων δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης (...) Στη διάρκεια των επιθέσεων στις περιφέρειες του βόρειου Ιράκ, ιδιαίτερα στα (στρατόπεδα) Τζετζνικάν και Ζαργκίζ και στην (πόλη) Κόγε, οι τρομοκράτες επλήγησαν και υπέστησαν βαριές απώλειες».

Την ίδια ώρα στο Ιράν συνεχίζονται οι πολύμορφες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις, οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής και οι συλλήψεις διαδηλωτών. Μεταξύ των συλληφθέντων που έγιναν το Σαββατοκύριακο ήταν και η ηθοποιός Χενγκαμέχ Γαζιάνι επειδή αφαίρεσε δημόσια τη μαντίλα της σε πρόσφατο βίντεο.

Σύμφωνα δε με τη ΜΚΟ που έχει έδρα το Οσλο «Ιράν, Ανθρώπινα Δικαιώματα», εκρήξεις ακούστηκαν χτες τα ξημερώματα σε πολλές πόλεις της επαρχίας του Κουρδιστάν όπως Μαριβάν, Μπουκάν, Σαγκέζ και Ντιβανταρλέχ, όπου οι δυνάμεις καταστολής φέρεται πως σκότωσαν την Κυριακή τρεις διαδηλωτές.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Περιπλέκεται το κουβάρι των αντιθέσεων στην περιοχή, μεγάλοι κίνδυνοι για τον λαό και τη χώρα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την τουρκική επίθεση σε περιοχές της Συρίας και του βόρειου Ιράκ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τη νέα απαράδεκτη αεροπορική επίθεση της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και του βόρειου Ιράκ, που προστίθεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της προηγούμενης περιόδου και τη διατήρηση της τουρκικής κατοχής σε συριακά εδάφη και στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος του Ιράκ.

Πρόκειται για νέα επιχείρηση επίδειξης ισχύος της τουρκικής αστικής τάξης και προώθησης των στρατηγικών της σχεδιασμών στην περιοχή, με την κάλυψη των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας.

Το κουβάρι των αντιθέσεων στην περιοχή περιπλέκεται και η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με ευθύνη της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, βάζει τη χώρα και τον λαό σε μεγάλους κινδύνους».

ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Καταδικάζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον γειτονικών χωρών

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) καταδικάζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της τουρκικής κυβέρνησης σε εδάφη άλλων χωρών, επισημαίνοντας ότι αυτές πραγματοποιούνται από την Αγκυρα «σε συνεργασία με τον ιμπεριαλισμό και σύμφωνα με τα συμφέροντα της αστικής τάξης που εκπροσωπεί».

Υπογραμμίζει ότι «η ασφάλεια του λαού μας δεν μπορεί να διαφυλαχθεί με τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος γειτονικών χωρών, με το πρόσχημα της άμυνας». Προσθέτει δε ότι η τουρκική κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια «άνοιξε τα σύνορα της χώρας μας σε τζιχαντιστικές συμμορίες, με σκοπό να επιτεθεί σε γειτονικές χώρες» και «σχημάτισε "στρατούς" από τζιχαντιστικές συμμορίες στις περιοχές που ελέγχει στα εδάφη γειτονικών χωρών».

«Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του AKP είναι ίδια με την εσωτερική της», τονίζει το TKP, προσθέτοντας ότι «η αστική αντιπολίτευση δεν μπορεί να προτείνει εναλλακτικές έξω από το πλαίσιο που διαμορφώνει το ΑΚΡ».

Σημειώνει ότι πηγή του προβλήματος «ασφάλειας της χώρας μας» αποτελεί «η κοινωνική τάξη πραγμάτων στην οποία ζούμε. Εκείνοι που διενεργούν πράξεις τυφλής βίας, εκείνοι που διατάσσουν επιχειρήσεις σε εδάφη γειτονικών χωρών και εκείνοι που αντλούν οφέλη από όλα αυτά, έχουν κοινή αφετηρία». Και καταλήγει: «Για τον λαό μας μία είναι η διέξοδος: Να αντισταθούμε το συντομότερο δυνατόν και να βάλουμε τέλος σε αυτή την αιματηρή κοινωνική τάξη πραγμάτων!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ