ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Νοέμβρη 2022
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Βρισκόμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας αναμένοντας τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και βρισκόμαστε σε αγωνιστική εγρήγορση», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν οι μηλοπαραγωγοί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της μεγάλης πανελλαδικής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Πέμπτη στην Αθήνα.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας επισημαίνει ακόμα ότι «η κινητοποίηση στο υπουργείο, τα μεγάλα συλλαλητήρια με τρακτέρ που έγιναν σε όλες τις μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας στις 15 Νοέμβρη, η ενότητα και αποφασιστικότητα των αγροτών, έθεσαν επί τάπητος το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουμε. Αναδείξαμε σε όλη τη χώρα την αισχροκέρδεια που γίνεται εις βάρος μας αλλά και σε βάρος των καταναλωτών. Αρπάζουν την παραγωγή μας κάτω από το κόστος παραγωγής κοψοχρονιά και την πουλάνε 5 ως 10 φορές ακριβότερα στα ράφια. Πάνω από όλα όμως η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, η κλιμάκωση στην Αθήνα ανάγκασαν την κυβέρνηση να αποδεχτεί και να παραδεχτεί το οξυμένο πρόβλημα που υπάρχει ειδικά φέτος στη μηλοπαραγωγή και ο υπουργός να δεσμευτεί πως το αργότερο μέχρι 15 Δεκέμβρη θα υπάρξει ανακοίνωση της κυβέρνησης για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος. Είναι ένα πρώτο θετικό αποτέλεσμα των κινητοποιήσεών μας, αλλά καλούμε τους αγρότες, τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς να μην εφησυχάσουν, να βρίσκονται σε αγωνιστική εγρήγορση, με επιμονή και αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε την πίεση για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας τονίζει ότι «οι αγρότες διεκδικούν να καλυφθεί η απώλεια που μετριέται με εκατοντάδες ευρώ για κάθε στρέμμα, διαφορετικά η Αγιά θα ερημώσει και θα μαραζώσει οικονομικά και κοινωνικά, οι αγρότες δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν ούτε να καλύψουν τα στοιχειώδη έξοδα διαβίωσης. Αναφορικά με την συνδεδεμένη ενίσχυση που κόβεται από τα μήλα και τους καρπούς με κέλυφος τονίζουμε ότι οι αιτιάσεις του υπουργού δεν μας έπεισαν και επιμένουμε η συνδεδεμένη να παραμείνει όπως είχε δεσμευθεί πέρυσι η ίδια κυβέρνηση. Καλούμε το υπουργείο να σταματήσει την λογική του "διαίρει και βασίλευε" που εκφράζεται δίνοντας σε κάποιες περιοχές συνδεδεμένη για τα μήλα και σε άλλες όχι, είτε με την πρακτική να κόβει τη συνδεδεμένη από κάποια προϊόντα για να την δώσει σε άλλα προϊόντα, όπως γίνεται στη δική μας περίπτωση, και έτσι να στραφεί ο ένας αγρότης απέναντι στον άλλο. Περιμένουμε εξαγγελία που θα αποκαθιστά την αδικία που γίνεται και η συνδεδεμένη ενίσχυση να δοθεί σε μήλα και καρπούς με κέλυφος».

Κλείνοντας σημειώνει ότι, «όπως αναδείχτηκε από τη συζήτηση αλλά και από το σχέδιο προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για συζήτηση στη Βουλή, υπάρχουν χρήματα και πόροι ώστε να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας και να ικανοποιηθούν τα άμεσα αιτήματά μας. Εναπόκειται στην πολιτική βούληση και ευθύνη της κυβέρνησης αν θα στηρίξει τους αγρότες ή τους επιχειρηματίες για μια ακόμη φορά».

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Καταγγέλλει ένταση του κλίματος αυταρχισμού

«Δεν θα περάσουν ο εκφοβισμός, η τρομοκρατία!», δηλώνει η ΕΛΜΕ Πειραιά, που καταγγέλλει ένα νέο επεισόδιο αυταρχισμού εκ μέρους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης καλεί το μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά, Μάγδα Δρούγκα, αναπληρώτρια εκπαιδευτικό, σε «έγγραφες διευκρινίσεις» για τη «συμπεριφορά» της στα πλαίσια κινητοποίησης της ΕΛΜΕ που είχε γίνει στα τέλη Οκτώβρη.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μετά την παραπομπή του διευθυντή του 8ου Γυμνασίου Πειραιά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, επειδή πήρε μέρος στην απεργία - αποχή που κήρυξε η ΕΛΜΕ Πειραιά, ενάντια στο θεσμό των Μεντόρων - Συντονιστών. Να σημειωθεί ότι ήδη εκφράζεται η συμπαράσταση πολλών σωματείων προς τον διευθυντή του 8ου Γυμνασίου, που με ψηφίσματά τους ζητούν να σταματήσει άμεσα η δίωξή του. Σχετικά ψηφίσματα έχουν στείλει μέχρι στιγμής οι ΕΛΜΕ: Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ηλείας, Σάμου, Α' Θεσσαλονίκης, Γ' Θεσσαλονίκης, Χανίων, Χαλκιδικής, Καρδίτσας, Β' ΕΛΜΕ Αθήνας, Κέρκυρας, Α' Δυτικής Αττικής (Περιστέρι), Ηρακλείου, Φωκίδας και οι ΣΕΠΕ: Αιγάλεω, Αργοσαρωνικού, Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη», Κορινθίας, Χαϊδαρίου, Λήμνου «Α. Μοσχίδης», Ηλιούπολης «Μ. Παπαμαύρος», Πύργου - Αρχαίας Ολυμπίας, «Αριστοτέλης», Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Φυλής «Ηρώ Κωνσταντοπούλου», Γλυφάδας - Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης», Α' Πειραιά «η Πρόοδος», «Παρθενώνας», Α' Αθηνών.

Η ΕΛΜΕ Πειραιά εκτιμά ότι «η κλιμάκωση της καταστολής και του αυταρχισμού, τόσο στον Πειραιά όσο και αλλού (βλέπε Γ' Αθήνας, Λάρισα), συντελείται με άνωθεν κυβερνητική εντολή - παρέμβαση, προκειμένου να μπει φρένο στους αγώνες και στα σωματεία. Την πολιτική ευθύνη για τις απαράδεκτες αυτές εξελίξεις φέρει η ίδια η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και η κυβέρνηση», δηλώνει και καλεί σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά αύριο Τετάρτη στις 12.30 μ.μ., κηρύσσοντας στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 2 μ.μ.

ΠΑΜΕ
Κέφι και χαρά στην παιδική γιορτή από τις «Αγριόχηνες»

Μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν στην όμορφη παιδική γιορτή που οργανώθηκε από την εκπομπή του ΠΑΜΕ «Αγριόχηνες» το περασμένο Σάββατο, στον κινηματογράφο STUDIO.

Οι θεατές, μικροί και μεγάλοι, ανεξαρτήτως καταγωγής και χρώματος, όλοι μαζί συμμετείχαν με κέφι σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος και γνώρισαν από κοντά τους συντελεστές της εκπομπής. Ανάμεσά τους παιδιά που δεν είχαν ξανακούσει τη συγκεκριμένη επιτυχημένη εκπομπή, η οποία απέκτησε νέους ...φανατικούς ακροατές.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Αρχισαν οι εκλογές στα ΙΕΚ της Αττικής

Μέχρι τις 16 Δεκέμβρη θα διαρκέσουν οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ, που ξεκίνησαν χτες και η κάλπη του θα «επισκεφθεί» σε αυτό το διάστημα όλα τα δημόσια ΙΕΚ της Αττικής.

«Εκεί όπου όλοι εμείς οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες συναντιόμαστε, σπουδάζουμε, αλληλεπιδρούμε, προβληματιζόμαστε, μαθαίνουμε! Στέλνουμε μήνυμα ότι δεν μας "βάζουν στο χέρι"! Είμαστε πολλοί και παλεύουμε για τις σπουδές και τη ζωή που έχουμε σήμερα ανάγκη!», σημειώνει στο κάλεσμά του ο Σύλλογος, προτρέποντας τους σπουδαστές «να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα ελεύθερα και άμεσα: Στον χώρο που σπουδάζουν».

Σήμερα, Τρίτη, οι κάλπες του Συλλόγου θα στηθούν στα δημόσια ΙΕΚ Κορυδαλλού, Νέα Ιωνίας, στο Γ.Ν. Νίκαιας Πειραιά «Ο Αγιος Παντελεήμων» και το ΔΥΠΑ Μοσχάτου. Αύριο Τετάρτη στο ΔΙΕΚ Χαλανδρίου, στο θεματικό ΔΙΕΚ Αιγάλεω και το ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία». Την Πέμπτη στα ΙΕΚ Ακαδημίας Πλάτωνος, Ηλιούπολης, στο θεματικό ΔΙΕΚ Αχαρνών και το ΙΕΚ ΔΥΠΑ Αιγάλεω. Την Παρασκευή κάλπες θα έχουν το ΔΙΕΚ Κηφισιάς, το ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» και το ΙΕΚ ΔΥΠΑ Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ημερίδα για τη σχολική βία

Ημερίδα για τη σχολική βία με τίτλο «Γιατί "φουντώνει" η βία στα σχολεία; Ποιες είναι οι αιτίες και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης; Ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς;», οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, την Κυριακή 4 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης.

Θα μιλήσει η Λίλιαν Αθανασοπούλου, ψυχίατρος παιδιών - εφήβων, συντονίστρια διευθύντρια ΕΣΥ, Τμήμα παιδιών - εφήβων Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου».

Παρεμβάσεις θα κάνουν οι:

-- Νίκη Ρέντζιου, κοινωνική λειτουργός στο Κοινωνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου».

-- Γιώργος Τσαγκάρης, κοινωνικός λειτουργός, εργαζόμενος στην Κοινωνική Υπηρεσία δήμου Κορδελιού - Ευόσμου.

-- Μπάνε Πρέλεβιτς, πρώην επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής και νυν προπονητής.

-- Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, φοιτήτρια - αθλήτρια (νικήτρια του Μαραθωνίου της Αθήνας).

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συλλήψεις για κύκλωμα με πλαστά διπλώματα οδήγησης

Στη σύλληψη 13 ατόμων, μεταξύ των οποίων 4 υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας, Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Αθήνας και 8 ιδιοκτήτες σχολών οδηγών, προχώρησε η αστυνομία. Οι 13 μαζί με άλλα 58 άτομα κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση ψεύτικων αδειών ικανότητας οδήγησης και Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας (ΠΕΙ). Αντιμετωπίζουν επίσης τα αδικήματα της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, δωροληψίας και δωροδοκίας υπαλλήλου για παράλειψη που αντίκειται στα καθήκοντά τους, επίσης για ψευδή βεβαίωση - νόθευση, παράβαση καθήκοντος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατοχή γνήσιων και πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και νομοθεσία περί όπλων. Σύμφωνα με την αστυνομία, τα μέλη του κυκλώματος πέτυχαν να χορηγήσουν με παράνομο τρόπο 340 διπλώματα οδήγησης και ΠΕΙ, αποκομίζοντας όφελος ύψους 680.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, τις τοποθετήσεις των ηγεσιών του κυβερνητικού συνδικαλισμού με στόχο να μη βγει ανακοίνωση για το ζήτημα καταγγέλλει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» στον Σύλλογο Εργαζομένων της Περιφέρειας, και σημειώνει: «Εμείς θα συνεχίσουμε όχι μόνο να καταδικάζουμε τα φαινόμενα αυτά και να αναδεικνύουμε το σαθρό και διάτρητο πλαίσιο, που αφήνει περιθώριο να "ανθίζουν" όλα αυτά, αλλά και να στηρίζουμε όλες και όλους τους συναδέλφους που εργάζονται και διεκδικούν με το κεφάλι ψηλά».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Κινητοποιήσεις ενάντια στην καθιέρωση της απλήρωτης επικουρικής εργασίας

Σε κινητοποίηση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πάτρας σήμερα Τρίτη στη 1.30 μ.μ., αλλά και σε σύσκεψη την Πέμπτη 1η Δεκέμβρη στις 12.30 μ.μ. (Αμφιθέατρο Θετικών Επιστημών), προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχεια των δράσεών του, καλεί το Σωματείο Συμβασιούχων Ερευνητών του Πανεπιστημίου Πάτρας με αφορμή το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δεν ενέκρινε τους προϋπολογισμούς των Τμημάτων για την πληρωμή του επικουρικού διδακτικού έργου.

Το σωματείο καλεί σε στήριξη των αιτημάτων του και από τους Φοιτητικούς Συλλόγους και επισημαίνει ότι «δεν θα δεχτούμε την καθιέρωση του απλήρωτου επικουρικού έργου!», ενώ υπογραμμίζει ότι για άλλη μια χρονιά ζητείται οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στον χώρο να εργαστούν χωρίς πληρωμή προκειμένου να λειτουργήσουν τα εργαστήρια και να συνεχιστεί η εκπαιδευτική δραστηριότητα στο Πανεπιστήμιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ