ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- «Κάτω τα χέρια από τα σπίτια του λαού»: Με μία ακόμα επιτυχημένη παρέμβαση τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ απέτρεψαν το ξεσπίτωμα λαϊκής οικογένειας

-- Με νέα συλλαλητήρια κλιμακώνεται η πάλη για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για ρεύμα και τρόφιμα φθηνά για τον λαό

-- Ολοι σήμερα στους δρόμους ενάντια στο νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα για τη δημόσια περίθαλψη

-- Οι αρχαιρεσίες στις ΕΛΜΕ και η στάση των δυνάμεων των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ: Αναγκαία για τους εκπαιδευτικούς η αλλαγή των συσχετισμών

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Με την οργάνωση και την αλληλεγγύη θα σώσουμε τα σπίτια μας

Ανεστάλη ηλεκτρονικός πλειστηριασμός μετά από κινητοποίηση χτες στα γραφεία της «do Value»

Υπό βροχή η χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση
Υπό βροχή η χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση
Στην αναστολή ενός ακόμα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας οδήγησε η νέα κινητοποίηση που έγινε χτες το πρωί στα γραφεία της εταιρείας «do Value» στην Καλλιθέα. «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη»: Το σύνθημα στο οποίο ενώνουν τη φωνή τους σωματεία και φορείς ακούστηκε και έξω από τα γραφεία της εταιρείας, καθώς δεκάδες εργαζόμενοι παρά τη βροχή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για κινητοποίηση.

Αυτήν τη φορά στο στόχαστρο των πλειστηριασμών βρέθηκε μια τετραμελής οικογένεια που απειλήθηκε με πλειστηριασμό του σπιτιού 52 τ.μ. στο οποίο κατοικεί στο Περιστέρι. Μάλιστα, η «do Value» όλες τις προηγούμενες μέρες έβαζε το μαχαίρι στον λαιμό της οικογένειας, ζητώντας το εξωφρενικό ποσό των 25.000 ευρώ για να σταματήσει τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, που ήταν προγραμματισμένος για χτες.

«Προσπαθήσαμε τις προηγούμενες μέρες να έρθουμε σε επικοινωνία με την εταιρεία. Είναι πραγματικά αδύνατο», κατήγγειλε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και πρόσθεσε πως ο πλειστηριασμός προγραμματίστηκε χωρίς να προηγηθεί καμία διαπραγμάτευση για λύση. «Οποιος έρχεται μόνος του εδώ τον τρώει ο λύκος», σημείωσε, υπενθυμίζοντας το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει όλες οι κυβερνήσεις, δίνοντας σινιάλο σε τράπεζες, εισπρακτικές και εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων να κάνουν «ντου» στα σπίτια των εργαζομένων, όπως έγινε και πρόσφατα στου Ζωγράφου.

Μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία των σωματείων η εταιρεία προχώρησε σε αναστολή του πλειστηριασμού, ανακοινώνοντας ότι θα σταματήσει τον εκβιασμό για την καταβολή του υπέρογκου ποσού των 25.000 ευρώ. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει συνάντηση της εταιρείας με τον ιδιοκτήτη προκειμένου να συμφωνηθεί μια δόση που να μπορεί η οικογένεια να καταβάλει.

«Ο άνθρωπος θέλει το σπίτι του και το κέρδισε με τον αγώνα του και με την παρουσία όλων μας που ήταν σημαντική για να καταφέρουμε αυτό το αποτέλεσμα», τόνισε ο Βάλσαμος Συρίγος και πρόσθεσε: «Συνεχίζουμε τον αγώνα καθημερινά, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Υπάρχει λύση μέσα από τη λαϊκή πάλη, την οργάνωση, τον αγώνα, να σώσουμε τα σπίτια μας».

Από τη μεριά του ο Λευτέρης Σιδέρης, ιδιοκτήτης της κατοικίας, μετέφερε στους συγκεντρωμένους «ένα μεγάλο ευχαριστώ» για τη στήριξή τους, μαζί με την προτροπή σε όσους αντιμετωπίζουν τη θηλιά των χρεών και τον κίνδυνο του πλειστηριασμού «ούτε μια στιγμή να μην το βάζουν κάτω», αλλά «να απευθύνονται στο κίνημα», να παλεύουν για τη ζωή τους.

Από το βήμα της κινητοποίησης το ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα στην κινητοποίηση που οργανώνεται σήμερα στη Βουλή ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, αλλά και στο παναττικό συλλαλητήριο που σχεδιάζουν συνδικαλιστικές οργανώσεις στις 17 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα.

ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
Για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια σε ακρίβεια και πλειστηριασμούς

Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το Σάββατο 17 Δεκέμβρη. Νέες κινητοποιήσεις και από τους συνταξιούχους

Στις νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες περνά η σκυτάλη, μετά τη μεγάλη απεργία της 9ης Νοέμβρη, με εργατικά συνδικάτα να έχουν ήδη ανακοινώσει συλλαλητήρια για τις 17 Δεκέμβρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο νέος προϋπολογισμός - σφαγείο για το λαϊκό εισόδημα και οι διεκδικήσεις επικεντρώνουν σε αυξήσεις των μισθών με υπογραφή ΣΣΕ, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, για να μπλοκαριστεί το ξεσπίτωμα από τους πλειστηριασμούς πρώτης - κύριας κατοικίας.

Στην Αττική, 16 συνδικαλιστικές οργανώσεις προχωρούν σε συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη, στο Σύνταγμα, στις 12.30 το μεσημέρι, καλώντας και τα άλλα συνδικάτα να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη συμμετοχή τους και την προετοιμασία του. Παράλληλα, καλούν σε σύσκεψη τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, σε χώρο που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, για τον συντονισμό και την κλιμάκωση της δράσης.

Το κάλεσμα συνυπογράφουν: Οι Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Φαρμάκου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας και Συνταξιούχων ΙΚΑ. Τα Συνδικάτα: Επισιτισμού, Τουρισμού, ΣΕΤΗΠ, Εμποροϋπαλλήλων, Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», ΠΕΜΕΝ, «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Ενωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών.

Στη Θεσσαλονίκη

Συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που φέρνει μεγαλύτερη ακρίβεια, φτώχεια, φορολογική αφαίμαξη σε βάρος του λαού, οργανώνουν και τα εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Λίγες μέρες νωρίτερα, τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, οργανώνουν σύσκεψη συντονισμού για την αγωνιστική κλιμάκωση της πάλης.

Καλούν τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς, για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς.

Το κάλεσμα υπογράφουν μέχρι στιγμής τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Χημικής Βιομηχανίας και Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής.

Συσκέψεις σε Εύβοια και Ξάνθη

Σε σύσκεψη Σωματείων και συνδικαλιστών για τον συντονισμό της δράσης για την προστασία του λαϊκού εισοδήματος καλεί και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων των γραφείων του. Σκοπός της σύσκεψης, όπως σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, είναι η αποτίμηση της πετυχημένης απεργίας στις 9 Νοέμβρη και οι δυνατότητες που διαμορφώνει για συνέχιση του αγώνα ενάντια στην ακρίβεια σε Ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης και διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και δικαιώματα σε κάθε χώρο δουλειάς.

Σε σύσκεψη καλεί την Κυριακή 4 Δεκέμβρη η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, τους φοιτητικούς συλλόγους, για την οργάνωση Συλλαλητηρίου το Σάββατο 17 Δεκέμβρη αλλά και άλλων δράσεων για αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Και οι συνταξιούχοι ξανά στους δρόμους

Παράλληλα, νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ και ΕΣΤΑΜΕΔΕ, την ερχόμενη βδομάδα, απαιτώντας ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις και αξιοπρεπείς παροχές Υγείας.

Οι κινητοποιήσεις περιλαμβάνουν περιφερειακά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα και παναττικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Με το σύνθημα «Είμαστε ξανά στον δρόμο του αγώνα», οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις διεκδικούν: Αμεση καταβολή των πληρωμένων Δώρων των συνταξιούχων. Ενσωμάτωση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξιμες αποδοχές. Να δοθεί αύξηση - μετά από 13 χρόνια - σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Αύξηση της εθνικής σύνταξης στα 650 ευρώ, από 360 και 384 ευρώ που είναι σήμερα. Αμεση καταβολή αναδρομικών, επικουρικών και Δώρων του 11μηνου για το 2015 σε όλους τους συνταξιούχους. Να σταματήσει κάθε ιδιωτικοποίηση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με άμεση πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Να προσληφθεί προσωπικό στον ΕΦΚΑ, να εκκαθαριστεί και να αποδοθεί στους δικαιούχους το συνολικό ποσό των συντάξεών τους - κύριας, παράλληλης, διαδοχικής, εφάπαξ, επικουρικής.

Στην ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις σχολιάζουν τις πανηγυρικές κυβερνητικές εξαγγελίες για τις υποτιθέμενες αυξήσεις που θα λάβουν οι συνταξιούχοι. Και σημειώνουν ότι «δεν είναι αύξηση αλλά μείωση του συνταξιουχικού εισοδήματος», με μια σειρά δεδομένα να το αποδεικνύουν πέρα από κάθε αμφιβολία: Ο πληθωρισμός «τρέχει με ρυθμούς 12% και 13% και το ποσοστό που θα δοθεί θα είναι της τάξης του 7,5%», ενώ στις επικουρικές συντάξεις δεν θα δοθεί ούτε αυτό το ποσοστό. «Ενα εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν καμία αύξηση», γιατί με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου), τον οποίο η ΝΔ διατηρεί και εφαρμόζει, έχουν τη λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Αντί για «την πληρωμένη 13η σύνταξή τους θα λάβουν 250 ευρώ», και αυτά μόνο στην περίπτωση που έχουν φορολογικό ετήσιο εισόδημα έως 9.600 ευρώ, «δηλαδή κάτω από 800 ευρώ στο σύνολο κύριας και επικουρικής». Την ίδια στιγμή, «για επτά χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις δεν τους αποδίδονται τα αναδρομικά» του 11μηνου του 2015, ενώ οι συνταξιούχοι «πληρώνουν κάθε χρόνο από τις περικοπές τους 8,5 δισεκατομμύρια».

Στο παναττικό συλλαλητήριο καλεί και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθήνας, που έχει ορίσει προσυγκέντρωση στις 9.45 π.μ. στο κτίριο του πρώην ΤΣΕΥΠ (Ευπολίδος 12). Ο Σύνδεσμος σημειώνει πως μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης η συντριπτική πλειοψηφία από τους παλιούς συνταξιούχους δεν θα λάβει καμία αύξηση στη σύνταξή τους.

Πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί και στη Νάουσα την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη, στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Καρατάσου. Με ανακοίνωσή τους τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νάουσας καλούν σε μαζική συμμετοχή, για να εκφραστεί μαχητικά και αποφασιστικά το «φτάνει πια» στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα και τις ζωές τους.

Κανένας μόνος του!

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, εξαιτίας του μεγάλου κύματος πλειστηριασμών και εξώσεων, πρόσθεσε νέα μέλη στη δύναμή της, μαχόμενους νομικούς, συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο και άλλους συνδικαλιστές, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις όλο και αυξανόμενες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: Του ΠΑΜΕ: 2103833786 και 2103301847 και της Επιτροπής: 6974010107 και 6945757855. Επίσης, στο email: pleistiriasmoi@pamehellas.gr



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ