ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 1 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Πανελλαδικός ξεσηκωμός ενάντια στο νέο έγκλημα

Σήμερα στη 1 μ.μ. στη Βουλή το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού της Αθήνας. Στις 6 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις

Με τα σημερινά μεγάλα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις όλης της χώρας κορυφώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Τα εργατικά σωματεία και οι φορείς που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο είναι εκατοντάδες, ενώ για σήμερα προγραμματίζονται και απεργίες και στάσεις εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα, η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ προχωρά σε στάση εργασίας (11 π.μ. με 3 μ.μ.). Με απόφαση της ΑΔΕΔΥ οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο προχωρούν σε στάση εργασίας από τις 12 μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Στην Αθήνα μεγάλο συλλαλητήριο προγραμματίζεται στη 1 μ.μ. στη Βουλή. Στάση εργασίας για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση έχουν προκηρύξει από τις 12 μ. μέχρι τις 3 μ.μ. τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, σε συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση της ΕΝΙΘ, στη 1 το μεσημέρι, στα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ, καλεί και η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΝΤ ΑΔΕΔΥ), η οποία προκήρυξε στάση εργασίας από τις 12 μ. έως τις 3 μ.μ. Επίσης, συλλαλητήριο προγραμματίζεται για τις 6 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων.

Εκατοντάδες οι αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων

Ηδη μέχρι στιγμής εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις καταδικάζουν το νομοσχέδιο και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, και πέρα από τις παραπάνω συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Νάουσας, Σάμου, Λαμίας, Αρτας, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Ζακύνθου, Φωκίδας, Ν. Λάρισας, Λευκάδας - Βόνιτσας, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Ν. Λέσβου και παράρτημα Λήμνου, Πάτρας, Θεσπρωτίας, Περ. Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, Ν. Ιωαννίνων, Ηρακλείου, Αγρινίου, Κέρκυρας, Θήβας, Καρδίτσας.

Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Νοσοκομειακών Γιατρών, Φαρμάκου, Ειδικής Αγωγής, Κλωστοϋφαντουργίας, Εμφιαλωμένων Ποτών, Τύπου - Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ΠΟΣΠΕΡΤ, Λογιστών

Επίσης, πάνω από 150 σωματεία εργαζομένων από όλους τους κλάδους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και φορείς αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, συνταξιούχων.

Το ΠΑΜΕ

«Να σημάνει συναγερμός. Δίνουν τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε μία περίοδο που το λαϊκό εισόδημα κατασπαράζεται από τις αυξήσεις φωτιά στο ρεύμα, στα καύσιμα, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Το νομοσχέδιο - έκτρωμα για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη πρέπει να απορριφθεί από τον λαό μας!», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ. Και θυμίζει την πείρα από την περίοδο της πανδημίας, που έδειξε ότι «ο λαός σε μια γροθιά με τους υγειονομικούς μπορούν να παλέψουν και να υπερασπιστούν τη ζωή τους, την υγεία τους, τα δικαιώματά τους».

«Καμία ανοχή! Καμία αναμονή! Ολοι στον αγώνα!», σημειώνει το ΠΑΜΕ, «για αποκλειστικά και δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας για τον λαό μας!

Για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με ουσιαστικές αυξήσεις στον μισθό τους.

Για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Για να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα νοσοκομείο, κανένα Κέντρο Υγείας».

Η ΟΒΣΑ

Με κάθε τρόπο την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών και τις σημερινές συγκεντρώσεις στηρίζει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), σημειώνοντας ότι «ο αγώνας που δίνουν οι υγειονομικοί κάθε μέρα, με πενιχρά μέσα για να σώσουν ζωές, είναι και δικός μας αγώνας. Είναι ο αγώνας που δίνει κάθε λαϊκή οικογένεια όταν κάποιο μέλος της αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα Υγείας».

Στην πάλη με τους εργαζόμενους και οι αυριανοί γιατροί

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη εκφράζουν με αποφάσεις τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι των σχολών Υγείας της χώρας, ενώνοντας τις φωνές τους με τους υγειονομικούς και τα σωματεία στις κινητοποιήσεις για την απόσυρσή του. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι Σύλλογοι Ιατρικής Αθήνας, Οδοντιατρικής Αθήνας, Ιατρικής Ιωαννίνων, ΑΠΘ, Λάρισας και Πάτρας και έπεται συνέχεια.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης ενάντια στο νομοσχέδιο καλεί και η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Η ΟΓΕ

Στη σημερινή συγκέντρωση στη Βουλή καλεί και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. «Δεν υποτασσόμαστε στην πολιτική που θέλει τους ασθενείς πελάτες, την Υγεία εμπόρευμα, το ΕΣΥ προθάλαμο των ιδιωτικών ιατρείων», τονίζει στο κάλεσμά της και διεκδικεί «αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας του λαού αποτυπώνεται σε κάθε άρθρο

  • Σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής
  • Την «ελευθερία» του μεροκαματιάρη να πληρώνει υπερασπίζεται η κυβέρνηση, τον «συμπληρωματικό ρόλο» των «κορακιών» της Υγείας ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισέρχεται σήμερα, Πέμπτη, το κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο έχει ήδη απορριφθεί και καταδικαστεί από χιλιάδες εργαζόμενους στην Υγεία, από σύσσωμους τους συνδικαλιστικούς τους φορείς, όπως και από εκατοντάδες μαζικούς φορείς από όλη την Ελλάδα.

Κατά τη χτεσινή και τελευταία μέρα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα, δείχνοντας και τις βαθύτερες αντιδραστικές στοχεύσεις της κυβέρνησης, επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ολλανδίας, λέγοντας ότι «έχει ένα από τα καλύτερα συστήματα στην Ευρώπη», ένα σύστημα που «πληρώνεται από ιδιωτικές ασφάλειες (...) πληρώνει ο ασφαλισμένος και έχει πρόσβαση στο ΕΣΥ με ιδιωτική ασφάλεια και έχει πλήρη πρόσβαση σε όλα τα νοσοκομεία». Ξεκαθάρισε ότι αυτό θέλει και η κυβέρνηση, «κάθε Ελληνας πολίτης να έχει επιλογή αν θέλει να πληρώσει επιπλέον ή αν θέλει να έχει άλλου είδους νοσηλεία να το κάνει».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής του, Α. Ξανθός, αφού υπερασπίστηκε το «δημόσιο ΕΣΥ», έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του κόμματός του για την επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Οπως είπε, «ο ιδιωτικός τομέας έχει και θα συνεχίσει να έχει έναν συμπληρωματικό και επικουρικό ρόλο», «μπορεί να καλύψει σε ορισμένες περιπτώσεις ανάγκες που το ΕΣΥ δεν μπορεί να καλύψει σε εύλογο χρονικό διάστημα με επάρκεια, με πληρότητα κ.λπ.».

Σίγουρη η επιδείνωση των όρων περίθαλψης

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, αναφέρθηκε και σε άλλα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου στα οποία, όπως σημείωσε, καθώς και σε κάθε άρθρο του, αποτυπώνονται η εμπορευματοποίηση της Υγείας, η επιδείνωση των όρων περίθαλψης, η καθιέρωση σε μεγαλύτερη κλίμακα επιπλέον πληρωμών από τους ασθενείς, το σπρώξιμο των γιατρών στον ανταγωνισμό του ιδιωτικού έργου με προσδοκία αύξησης του εισοδήματός τους, κάτι που τελικά θα αφορά λίγους, με τους περισσότερους να καταλήξουν να εργάζονται με ακόμα πιο επαχθείς οικονομικούς, εργασιακούς και επιστημονικούς όρους.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στα άρθρα της «αξιολόγησης» του προσωπικού, τα οποία είναι ενταγμένα στη λογική της λειτουργίας των νοσοκομείων ως αυτοχρηματοδοτούμενων μονάδων, με κριτήριο το πόσο πιο φθηνά θα στοιχίζει ο ασθενής και όχι η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών.

Αντίστοιχα οι ρυθμίσεις για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών ουσιαστικά προβλέπουν ότι μπορούν να δημιουργούνται όπου χρειάζεται, αλλά με το γνωστό κριτήριο του «κόστους - οφέλους».

Τα άρθρα 42 - 47, που αφορούν τις ιδιωτικές κλινικές, ικανοποιούν ακόμα και «φωτογραφικά» τις ανάγκες της ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, βγάζοντας από τη μέση τα όποια νομικά κωλύματα υπήρχαν μέχρι σήμερα στη δράση των κλινικαρχών.

Για το άρθρο 53, που προβλέπει την αλλαγή του ωραρίου της λειτουργίας των φαρμακαποθηκών, ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι καταργεί την πενθήμερη εργασία στους φαρμακοϋπαλλήλους και καθιερώνει την επέκταση της λειτουργίας των αποθηκών και τα Σάββατα, καθιερώνοντας γι' αυτούς εξοντωτικά ωράρια.

Αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις για την προαγωγή του φυσικού τοκετού, σημειώνοντας ότι με έμμεσο τρόπο σχετίζονται με την αντίληψη του τοκετού στο σπίτι, όπου με τον μανδύα του προοδευτισμού επαναφέρονται αναχρονιστικές μέθοδοι και συνθήκες του τοκετού, απορρίπτοντας όλες τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για την ασφάλειά του.

Εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ και στο μισθολόγιο των γιατρών, τονίζοντας ότι είναι φανερή η προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει το κόστος εργασίας των γιατρών σε χαμηλά επίπεδα, στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα
  • Αθήνα, 1 μ.μ., στη Βουλή
  • Θεσσαλονίκη, 6 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου
  • Πάτρα, 1 μ.μ., έξω από την 6η ΥΠΕ
  • Αγρίνιο, 1 μ.μ., στο Νοσοκομείο
  • Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., στο Νοσοκομείο
  • Βόλος, 1 μ.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου
  • Γιάννενα, 12 μ., στην Περιφέρεια
  • Γιαννιτσά, 1.30 μ.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου
  • Γρεβενά, 11 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου
  • Δράμα, 11.30 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου
  • Ηράκλειο, 12 μ., στην πλ. Ελευθερίας
  • Ικαρία, 6 μ.μ., στην πλ. Ευδήλου
  • Καβάλα, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Καρδίτσα, 12.30 π.μ., στην πύλη του Νοσοκομείου
  • Κατερίνη, 6.30 μ.μ., στο Σιντριβάνι - Πλατάνι
  • Κέρκυρα, 12 μ., στο Γενικό Νοσοκομείο
  • Καστοριά, 8.30 π.μ., έξω από την πύλη του Νοσοκομείου
  • Κοζάνη, 6.30 μ.μ., στην πλατεία
  • Λάρισα, 12.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Λέσβος, 10 π.μ., στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου
  • Λευκάδα, 12.30 μ.μ., στο Νοσοκομείο
  • Λήμνος, 12.30 μ.μ., στο Νοσοκομείο
  • Λιβαδειά, 10 π.μ., στα Επείγοντα του Νοσοκομείου
  • Σάμος, 6 μ.μ., πλ. Πυθαγόρα στο Βαθύ
  • Σέρρες, 9 π.μ., στο Νοσοκομείο
  • Τρίκαλα, 12.30 μ.μ., στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου και συλλαλητήριο την Παρασκευή 2/12, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου
  • Ξάνθη, 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία
  • Χίος, 6 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ