ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /40
«Ο Χρήστος Λεοντής δεν χρειάζεται συστάσεις... »

Να πραγματοποιηθεί η συναυλία του μεγάλου μας συνθέτη στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών ζητά με Ερώτησή του το ΚΚΕ στη Βουλή

Να πραγματοποιηθεί η συναυλία του Χρήστου Λεοντή στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, το καλοκαίρι του 2023, με αφορμή τα 60 χρόνια μουσικής προσφοράς του, με τη διάθεση από την ΕΡΤ της μικρής συμφωνικής ορχήστρας της, ζητάει το ΚΚΕ, μέσω Ερώτησης που κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου.

Αναλυτικά η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Αίσθηση έχει προκαλέσει η είδηση ότι το Φεστιβάλ Αθηνών "επιβραβεύει" την 60χρονη μουσική προσφορά του σπουδαίου συνθέτη Χρήστου Λεοντή με τον αποκλεισμό του από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ το καλοκαίρι του 2023. Πιο συγκεκριμένα, ο συνθέτης, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων μουσικής παρουσίας του το 2023, ζήτησε έγκαιρα με επιστολή του, να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ για να πραγματοποιήσει με τη συμμετοχή εκλεκτών συνεργατών του μια επετειακή συναυλία στο Ηρώδειο, που θα τη διεύθυνε ο ίδιος. Η καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Αθηνών επικαλέστηκε ότι "ο ευρύτερος σχεδιασμός και οι επιμέρους κατευθύνσεις του καλλιτεχνικού προγραμματισμού 2023 δεν επιτρέπουν την ένταξή της στο φετινό Φεστιβάλ". Πρόκειται καθαρά για υπεκφυγή, αφού είναι φύσει αδύνατον το Φεστιβάλ Αθηνών να έχει ολοκληρώσει τον προγραμματισμό του μέσα σε δεκαπέντε μέρες από την καταληκτική ημερομηνία για υποβολή προτάσεων.

Η υπεκφυγή αποκαλύπτεται άλλωστε και από το γεγονός ότι και η ΕΡΤ, στην οποία ο συνθέτης είχε προηγούμενα απευθυνθεί ζητώντας να του διατεθεί η μικρή συμφωνική ορχήστρα της για την ίδια συναυλία, δεν απάντησε στο αίτημά του.

Ο Χρήστος Λεοντής δεν χρειάζεται συστάσεις. Το έργο του αποτελεί λαμπρή συνέχεια των καλύτερων μουσικών μας παραδόσεων και είναι συνδεμένο με τις μεγάλες στιγμές της μουσικής δημιουργίας και γενικότερα του πολιτισμού σε τούτο τον τόπο. Είναι ένα έργο που δεν χωρά σε αποκλεισμούς. Εχει βρει τη φλέβα που φτάνει στις καρδιές του κόσμου. Γενιές και γενιές ανθρώπων μέχρι τις μέρες μας έχουν γαλουχηθεί, εμπνευστεί και διαπαιδαγωγηθεί κοινωνικά και αισθητικά με αυτό.

Οι διοικήσεις του Φεστιβάλ και της ΕΡΤ φαίνεται πως υποτιμούν την απήχηση και την αγάπη που έχει κερδίσει με το έργο αλλά και το ήθος του ο Χρήστος Λεοντής. Το πιο σοβαρό είναι όμως πως οι διοικήσεις αυτές, αν και επικεφαλής κορυφαίων πολιτιστικών οργανισμών της χώρας, αρνούνται συνειδητά να αναγνωρίσουν ένα έργο με αδιαμφισβήτητα υψηλότατη καλλιτεχνική αξία. Εύλογα γεννιέται το ερώτημα: Εχουμε πολλούς ζώντες συνθέτες με την εμβέλεια, την ακτινοβολία και την ιστορική βαρύτητα του Χρήστου Λεοντή;

Η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού οφείλει να αντιμετωπίσει αυτήν την απροκάλυπτα προσβλητική ενέργεια σε βάρος του σπουδαίου δημιουργού, η οποία βρίσκεται και σε πλήρη αντίθεση με τα αισθήματα των χιλιάδων ανθρώπων που αγκαλιάζουν το έργο του.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. υπουργός τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για:

-- Να πραγματοποιηθεί η συναυλία του Χρήστου Λεοντή στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών, το καλοκαίρι του 2023, με αφορμή τα 60 χρόνια μουσικής προσφοράς του.

-- Να διατεθεί από την ΕΡΤ η μικρή συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ για την ίδια συναυλία».

11 ζεϊμπέκικα του Μίκη από τον Δημήτρη Κανέλλο

Για τη νέα του δισκογραφική δουλειά μάς μιλά ο ξεχωριστός ερμηνευτής

Ο ξεχωριστός ερμηνευτής Δημήτρης Κανέλλος σε συνεργασία με τη λαϊκή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» παρουσιάζει σε επανεκτέλεση 11 εμβληματικά τραγούδια του Μίκη με τίτλο «11 Ζεϊμπέκικα του Μίκη Θεοδωράκη».

Ο ταλαντούχος ερμηνευτής με αίσθημα ευθύνης μάς επανασυστήνει μεγάλα τραγούδια που έχουν εγγραφεί στη συλλογική μνήμη και τα λόγια τους έχουν γραφτεί από κορυφαίους ποιητές και στιχουργούς, όπως τους Ρίτσο, Λειβαδίτη, Χριστοδούλου, Ελευθερίου, Παπαδόπουλο. Τα τραγούδια κυκλοφορούν σε cd και ψηφιακά από το Ogdoo Music Group και είναι διαθέσιμα σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Για τη συγκεκριμένη δουλειά μάς μίλησε ο Δημήτρης Κανέλλος.

-- 11 εμβληματικά ζεϊμπέκικα του Μίκη, που έχουν αγαπήσει και τραγουδήσει γενιές και γενιές. Πώς είναι να αναμετριέσαι με αυτά τα θρυλικά τραγούδια;

-- Η αλήθεια είναι πως την αναμέτρηση αυτή την έχω βιώσει και στο παρελθόν. Ερμηνεύοντας τραγούδια του Φώντα Λάδη, του Μάνου Λοΐζου, του Δημήτρη Λάγιου, του Θάνου Μικρούτσικου, του Μίμη Πλέσσα και άλλων, και τώρα, του Μίκη.

Προφανώς δεν τα συγκρίνω, ούτε τα θεωρώ ίδια, κάθε άλλο. Η αναμέτρηση σε κάθε τραγούδι απ' αυτά που έγραψαν αυτοί οι μεγάλοι συνθέτες, είναι και μια τελείως διαφορετική πρόκληση, θεωρώ, για έναν τραγουδιστή. Αλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά έχει όταν αναμετριέσαι με τα εμβληματικά τραγούδια του Μίκη, άλλα του Μίμη, άλλα του Μάνου κ.ο.κ. Επίσης, αυτά τα χαρακτηριστικά αποκτούν διαφορετικό ειδικό βάρος όταν τα συγκεκριμένα τραγούδια τα έχουν «ντύσει» πρώτοι με τη φωνή τους ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και άλλοι μεγάλοι τραγουδιστές.

Από την άλλη, όλα αυτά τα τραγούδια έχουν σαφώς ένα κοινό γνώρισμα που δεν είναι άλλο από την επίμονη αντοχή τους στο χρόνο και την εξίσου διαχρονική κι απεριόριστη αγάπη της πλειοψηφίας του κόσμου ως προς αυτά.

Ετσι, λοιπόν, παίρνοντας όλα αυτά υπόψη και έχοντας επίσης, όσο είναι εφικτό, γνώση των ιστορικών συνθηκών στις οποίες γράφτηκαν αυτά τα εμβληματικά τραγούδια, ανοίγεις την πόρτα του στούντιο για να τα ηχογραφήσεις με τη φωνή σου, με ένα επιπλέον αίσθημα ευθύνης στους ώμους.

Αίσθημα ευθύνης πρώτα και κύρια απέναντι στον Μίκη, που με τίμησε λέγοντας στους οικείους του για μένα πως «αυτός είναι δικός μου». Αίσθημα ευθύνης απέναντι στον κόσμο που τα κατέστησε μέσα από τα βιώματα του και την ίδια του τη ζωή, διαχρονικά. Αίσθημα ευθύνης απέναντι σε κείνο το κομμάτι της νεολαίας που δεν έπεσε ποτέ στην αντίληψή του το ρεπερτόριο αυτών των μεγάλων συνθετών.

Αυτοί είναι περιληπτικά οι προβληματισμοί που είχα να αντιμετωπίσω όταν αποφασίσαμε να γίνει αυτή η δισκογραφική δουλειά.

-- Γιατί ζεϊμπέκικα;

-- Με αφορμή τη συνεργασία μου με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», και συζητώντας με τον μαέστρο της και μετέπειτα ενορχηστρωτή αυτής της δουλειάς, Θανάση Βασιλά, αποφασίσαμε να πω τραγούδια του Μίκη.

Η ιδέα να είναι μόνο ζεϊμπέκικα ήταν δική μου και της συνεργάτιδάς μου, Ελισάβετ Νικολαΐδου. Θεωρήσαμε πως θα 'ταν όμορφο για την ποικιλία και τη ζωντάνια της ελληνικής δισκογραφίας να υπάρχει ένας δίσκος μόνο με ζεϊμπέκικα του Μίκη. Ετσι λοιπόν όταν το προτείναμε στον Θανάση Βασιλά, το θεώρησε μια ξεχωριστή ιδέα κι έτσι κι έγινε.

-- Τι σημαίνει ο Μίκης Θεοδωράκης για εσένα;

-- Εχουν ειπωθεί τόσα λόγια για τον Μίκη, που πραγματικά φτάνεις στο σημείο να πεις πόσο λίγες είναι οι λέξεις. Θα πω κάποιες λέξεις για τον Μίκη που μου έρχονται αυθόρμητα στο μυαλό ενδεχομένως και μέσα απ' τα βιώματά μου. Απεργία, διαδήλωση, συνδικάτο, αλληλεγγύη, έρωτας, επανάσταση, εξορία, βασανιστήρια, ανυποχώρητος, περήφανος.

Να μη γίνουμε θεατές της ζωής μας

Συζητάμε με την Βιολέτα Ικαρη με αφορμή τις εμφανίσεις της στον «Σταυρό του Νότου»

Για ακόμα μια Παρασκευή, στις 9 Δεκέμβρη, η Βιολέτα Ικαρη και ο Θοδωρής Κοτονιάς μας καλούν να σταματήσουμε για λίγο τη «μηχανή» και να βρεθούμε μαζί τους σε μαγικές στιγμές, με τραγούδια που ζουν πάντα «Εκτός Χρόνου» στον «Σταυρό του Νότου Plus».

Για τις εμφανίσεις της στον «Σταυρό του Νότου», αλλά και για το τραγούδι, τη στάση του καλλιτέχνη, μιλά στον «Ριζοσπάστη» η Βιολέτα Ικαρη, η ερμηνεύτρια με το μοναδικό ηχόχρωμα, η οποία από το 2018 που μας πρωτοσυστήθηκε με το «Ελα και ράγισε τον κόσμο μου», κατέκτησε μια ξεχωριστή θέση στη μουσική μας σκηνή...

-- Τι θα ακούσουμε στον «Σταυρό του Νότου»;

-- Με τον Θοδωρή έχουμε φτιάξει ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει την αγάπη μας για την παραδοσιακή αλλά και τη ροκ μουσική, συνδυασμένη με λαϊκά στοιχεία. Μπλέξαμε ήχους από διαφορετικά ακούσματα σε ένα πρόγραμμα από τραγούδια που όλοι αγαπήσαμε, πλαισιωμένα από κομμάτια της προσωπικής μας δισκογραφίας. Μέσα σε όλα αυτά παρουσιάζουμε και ένα ολοκαίνουργιο ντουέτο που έγραψε ο Θοδωρής με αφορμή τις κοινές μας εμφανίσεις, το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, γιατί σε πρώτη φάση επιλέξαμε να το παρουσιάσουμε στις παραστάσεις μας, σαν δώρο τιμής στους φίλους που θα αγκαλιάσουν με την παρουσία τους το νέο μας ξεκίνημα.

-- Τι είναι το τραγούδι για εσένα; Τι θέλεις να επικοινωνήσεις;

-- Το τραγούδι είναι πολλά για μένα... Κυρίως όμως μου προσφέρει το χάσιμο που χρειάζομαι για να αναπνεύσω πέρα από οτιδήποτε μπορεί να με καταπιέζει. Το σκάω και καθαρίζει η ψυχή μου, γιατρεύεται. Αν όλα τα τραγούδια μπορούσαν να αφήνουν πάντα το ίδιο μήνυμα, θα επικοινωνούσα την ανάγκη μου για την πάλη ενάντια στο άδικο, για να μην αλυσοδένεται κανείς άνθρωπος, πουθενά στον κόσμο.

-- Πότε αποφάσισες ότι θες να ασχοληθείς με τη μουσική;

-- Από πολύ μικρή χανόμουν στις ιστορίες των τραγουδιών σαν να με μάγευε η μουσική κι εγώ ακολουθούσα τον δρόμο της, χωρίς να νιώθω πως είναι κάποια απόφαση, αλλά μονόδρομος. Συμμετείχα στις σχολικές χορωδίες και ασχολούμουν με τη μουσική σαν μαθήτρια πιάνου και κιθάρας, γιατί αυτό ήταν το δικό μου «έξω», ώσπου στα δεκαέξι μου χρόνια ήρθε η πρώτη πρόταση για «δουλειά» από ένα ταβερνάκι του χωριού μου. Στην αρχή έλεγα 5-6 τραγούδια και μέρα με τη μέρα, μαθαίνοντας τραγούδια και συμμετέχοντας σε διάφορα σχήματα κυρίως στα παραδοσιακά ικαριώτικα πανηγύρια, γινόμουν τραγουδίστρια.

-- Δεν διστάζεις να πάρεις θέση. Σε αυτές τις συνθήκες ποιος είναι ο ρόλος του καλλιτέχνη;

-- Θεωρώ ότι καλλιτέχνες και μη πρέπει να παίρνουμε θέση σε οτιδήποτε αφορά την κοινωνία μας, διαφορετικά κινδυνεύουμε να γίνουμε θεατές της ζωής μας και η ζωή μας κινδυνεύει να γίνει εφιάλτης. Ο δισταγμός περιέχει φόβο και ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Ειδικά ο δικός μας ρόλος είναι όχι μόνο να μην σιωπούμε, αλλά να βρισκόμαστε δίπλα, πίσω και μπροστά απ' τον λαό που βασανίζεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ