ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑμεΑ
Εφαλτήριο για κλιμάκωση του αγώνα για ζωή με δικαιώματα

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με διεκδικήσεις για δωρεάν Πρόνοια, κόντρα στο εμπόριο των αναγκών των αναπήρων και των οικογενειών τους

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Μαχητικά και διεκδικητικά τίμησαν το περασμένο Σάββατο 3 Δεκέμβρη την Παγκόσμια Μέρα ΑμεΑ οι ανάπηροι και χρόνιοι πάσχοντες μαζί με τις οικογένειές τους, με το συλλαλητήριο που οργάνωσαν στο Σύνταγμα φορείς και σωματεία του αναπηρικού κινήματος.

Από τη συγκέντρωσή τους κάλεσαν σε αγώνα «μαζί με τον λαό για μια ζωή με δικαιώματα, για να μην παγώσουμε, να μην εξαθλιωθούμε», ενώ απαίτησαν να μπει τέρμα στο αισχρό «εμπόριο» με τις ανάγκες τους.

Την αγωνιστική πρωτοβουλία ανέλαβαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, αντιδρώντας στον νόμο - έκτρωμα για την Υγεία και απαιτώντας: Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, τεχνολογικά βοηθήματα. Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών, ο ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης», ο ΣΕΠΕ «Ο Σωκράτης», οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων: ΚΕΑΤ, ΕΕΕΕΚ Τυφλών - Πολυαναπήρων Αιγάλεω, ΕΕΕΕΚ Αιγάλεω, 10ου Ειδικού Σχολείου Αθήνας, 6ου Ειδικού Σχολείου Αθήνας, Ομοσπονδία Γονέων Αττικής. Το Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, ο Πρώτος Ελληνικός Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία, ο Σύλλογος Οικογενειών και φίλων Ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας Κορυδαλλού, η Κίνηση Οικογενειών και φίλων για την Ψυχική Υγεία, η εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής «Π. Σακελλαρόπουλος», η Εθνική Ομοσπονδία για τα δικαιώματα του αυτιστικού φάσματος (ΕΔΟΦ) και ο Σύλλογος Αναπληρωτών καθηγητών Ειδικής Αγωγής (ΣΑΚΕ).

Επίσης στήριξαν την κινητοποίηση η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η ΕΙΝΑΠ.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επίσης, η πρώην ευρωβουλευτής Κωνσταντίνα Κούνεβα και η ανεξάρτητη βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου.

Στη συγκέντρωση έγιναν χαιρετισμοί από πλήθος φορέων, ενώ στη συνέχεια αντιπροσωπεία κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους στη Βουλή. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αφιέρωμα σε μια άγνωστη σελίδα του αναπηρικού κινήματος, την επέτειο της συμπλήρωσης 79 χρόνων από το πογκρόμ των ναζί και των ταγμάτων ασφαλείας ενάντια σε αγωνιστές ανάπηρους στα νοσοκομεία της Αθήνας, τη νύχτα 29 προς 30 Νοέμβρη 1943. Οι συγκεντρωμένοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πογκρόμ, ακολούθησαν απαγγελίες ποιημάτων από την Ιωάννα Σταυροπούλου και του χρονικού των γεγονότων από τον Χάρη Χουρδάκη. Η αυλαία έπεσε με μουσική και τραγούδια από τα μέλη του συγκροτήματος νέων της ΣΕΑΑΝ, Κυριαζή Ρουσακάκη και Βασίλη Κάτση.

Δυναμώνουμε τον κοινό μας αγώνα

«Η σημερινή συγκέντρωση κάθε άλλο παρά επετειακή είναι, αφού οι πολιτικές που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των ΑμεΑ», υπογράμμισε η Μαίρη Αγρογιάννη, γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ. Με τον χαιρετισμό της μετέφερε στους συγκεντρωμένους τη φωνή και τα αιτήματα των υγειονομικών ενάντια στον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Οπως κατήγγειλε, οι άνθρωποι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, «αυτοί που πασχίζουν να βρουν ένα τακτικό ραντεβού, αυτοί που περιμένουν μήνες να κάνουν μια εξέταση, αυτοί που έχουν περισσότερο ανάγκη την ανεμπόδιστη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας», είναι οι πρώτοι που θα πληγούν από τις ρυθμίσεις που θέλουν να μετατρέψουν τους ασθενείς σε πελάτες. «Η κυβέρνηση θα έχει απέναντί της όχι μόνο τους υγειονομικούς, αλλά και όλο τον λαό, αν τολμήσει να εφαρμόσει τον απαράδεκτο αυτόν νόμο», ανέφερε.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Οι φοιτητές των σχολών Υγείας, οι φοιτητές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών χαιρετίζουμε τη συγκέντρωσή σας, στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα σας», τόνισε ο Δημήτρης Γκιώνης, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής. Από το βήμα της κινητοποίησης κατήγγειλε την έλλειψη ακόμα και των πιο στοιχειωδών μέτρων για την πρόσβαση των νέων με αναπηρία στις σχολές, τη στήριξη των ίδιων και των οικογενειών τους.

«Δυναμώνουμε την κοινή μας πάλη, διεκδικούμε μέτρα για την προστασία των ανθρώπων με αναπηρία», σημείωσε η Αθηνά Λαζαρίδου, μέλος του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Οπως επισήμανε, οι γυναίκες της βιοπάλης επωμίζονται το βάρος της φροντίδας χρονίως πασχόντων, αναπήρων, ηλικιωμένων μελών της οικογένειας στο έδαφος της δραματικής ανεπάρκειας των κρατικών υπηρεσιών και δομών. «Η ενίσχυση της κοινής μας δράσης, ο συντονισμός του κοινού μας βηματισμού μπορεί να πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις μας και να διεκδικήσουμε μαζί όσα είναι σύγχρονα και αναγκαία», κατέληξε.

«Φτάνει πια» με το εμπόριο των αναγκών μας

«Εμείς οι γονείς και κηδεμόνες, οι βαριά ανάπηροι και οι χρονίως πάσχοντες που βιώνουμε στο πετσί μας καθημερινά τη βάρβαρη αντι-αναπηρική, αντιλαϊκή πολιτική και τα μέτρα φτώχειας και εξαθλίωσης, είμαστε σήμερα εδώ, Παγκόσμια Μέρα αναπηρίας, μετατρέποντας την οργή μας, την αγανάκτησή μας σε απόφαση για αγώνα», επισήμανε στην κεντρική ομιλία η Γιώτα Πολλάτου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

ΞΑΝΘΗ
ΞΑΝΘΗ
«Η σημερινή μας κινητοποίηση γίνεται κάτω από δύσκολες συνθήκες», επισήμανε και αναφέρθηκε στα πλήγματα που έχουν δεχθεί, από τις περικοπές σε θεραπείες, μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και άλλες παροχές, αλλά και από την υποβάθμιση και συρρίκνωση των δημόσιων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. «Μέσα στην πανδημία χάσαμε κόσμο που θα μπορούσε να είχε σωθεί, ενώ βασανίστηκαν πολλοί περισσότεροι από το σμπαράλιασμα του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής και αποκατάστασης», σημείωσε.

Αναφερόμενη στο κύμα της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, υπενθύμισε τη σφαγή που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια τα προνοιακά επιδόματα και οι αναπηρικές συντάξεις και κατήγγειλε ότι ολόκληρες οικογένειες πασχίζουν να επιβιώσουν με ψίχουλα, την ώρα που η κυβέρνηση χαρίζει δισ. ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους. «Τα 250 ευρώ της ελεημοσύνης που θα δώσει η κυβέρνηση μπροστά στις γιορτές, αλλά και τα μέτρα εξαπάτησης για το ρεύμα, δεν μπορούν να γίνουν το άλλοθι για την εξαθλίωσή μας», ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, στηλίτευσε τη γιγάντωση των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Υγεία, την Πρόνοια, την Ειδική Αγωγή, που γιγαντώνονται και κερδοφορούν «από την εκμετάλλευση των αναγκών μας, εμπορεύονται και κερδίζουν από την αγωνία του γονιού να ξαναπερπατήσει το παιδί του ή από την ανάγκη να μιλήσει, να εκπαιδευτεί, να ενταχτεί κοινωνικά». «Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, παίρνοντας δύναμη από τη μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 9 του Νοέμβρη», κατέληξε και κάλεσε στο παναττικό συλλαλητήριο στις 17 Δεκέμβρη στο Σύνταγμα.

Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους είναι οι φυσικοί σύμμαχοι των εργαζομένων

Αγωνιστικό χαιρετισμό απηύθυνε ο Λεονάρδος Σκόρδος, πρόεδρος από το Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, μεταφέροντας τα ιδιαίτερα αιτήματα του Σωματείου του.

«Οι μαθητές μας και οι οικογένειές τους δίνουν καθημερινά αγώνα ζωής μέσα στα γενικά και τα ειδικά σχολεία, παρά τα προβλήματα, τις ελλείψεις, τις αντιξοότητες», υπογράμμισε η Ντιάνα Λιάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νέας Ιωνίας - Ηρακλείου - Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης «Γ. Σεφέρης» και εξέφρασε την υποστήριξη των εκπαιδευτικών σε μια σειρά αιτήματα που αφορούν την έγκαιρη διάγνωση, την κατάλληλη στήριξη και παιδαγωγική παρέμβαση.

Τη διαρκή επιδείνωση της ζωής των παιδιών και ατόμων με αυτισμό επισήμανε ο Γιάννης Σταυρόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος. Οπως κατήγγειλε, το κράτος όχι μόνο δεν στηρίζει τους ανθρώπους αυτούς, αλλά προχωρά σε μέτρα που τους βλάπτουν. Μεταξύ άλλων, κατήγγειλε το ξήλωμα της παράλληλης στήριξης, το δραματικό ψαλίδισμα των θεραπειών των παιδιών, τη μείωση του ποσοστού αναπηρίας που τους αναγνωρίζεται.

«Οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Ειδική Αγωγή βρισκόμαστε στο πλάι σας. Η θέση μας είναι εδώ, ανάμεσα στους αγωνιστές του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος, και όχι στις φιέστες της κυβέρνησης και των ΜΚΟ», ανέφερε η Γεωργία Κουρή, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ). Στην παρέμβασή της ανέδειξε τις άσχημες συνθήκες δουλειάς, την υποστελέχωση, την εντατικοποίηση, την ανάθεση πολλαπλών καθηκόντων, που δεν αντιστοιχούν πάντα στην ειδικότητα του προσωπικού. Οπως εξήγησε, τα παραπάνω δεν υπονομεύουν μόνο τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και των εξυπηρετούμενων παιδιών και ενηλίκων. «Οι ενήλικες με αναπηρία, τα παιδιά με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες υποστηρίζονται, φροντίζονται και εκπαιδεύονται από ανθρώπους εξουθενωμένους και κακοπληρωμένους. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αποσάθρωσης και απαξίωσης της δημόσιας Ειδικής Αγωγής, της ανυπαρξίας δημόσιων δομών», σχολίασε. «Δεν σπουδάσαμε για να βγάζουμε από τον πόνο των άλλων, αλλά για να παρέχουμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό τις υπηρεσίες μας στους ανθρώπους που μας χρειάζονται», τόνισε και πρόσθεσε πως τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους είναι οι φυσικοί σύμμαχοι των εργαζομένων.

Σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο, μετά από κάλεσμα της ΣΕΑΑΝ και του Σωματείου Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή Κεντρικής Μακεδονίας.

Με δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των φορέων ανέδειξαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα αδιέξοδα που προκύπτουν μπροστά τους στο πλαίσιο της ολοένα βαθύτερης εμπορευματοποίησης της Υγείας, όπως με την περίπτωση καρκινοπαθών ανασφάλιστων που εξαναγκάζονται να πληρώνουν για εξετάσεις σε ιδιωτικά εργαστήρια, επειδή δεν διενεργούνται στα δημόσια νοσοκομεία κ.λπ.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Συγκέντρωση ανάδειξης του οξυμένου στεγαστικού προβλήματος του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και των προβλημάτων στην Ειδική Αγωγή πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για ΑμεΑ, ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης.

Με σύνθημα «Την 3η του Δεκέμβρη για την αναπηρία, ζητάμε δικαιώματα κι όχι φιλανθρωπία» το προσωπικό από το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο μαζί με μαθητές και τους γονείς τους, αλλά και άλλους εκπαιδευτικούς, διεκδίκησαν άμεση λύση του οξυμένου στεγαστικού προβλήματος του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων για την αντι-αναπηρική πολιτική τους

Από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Ατόμων με αναπηρία ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε:

«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ βρίσκει τα άτομα με αναπηρίες, τους χρόνια πάσχοντες να μαστίζονται από την ανεργία, την ενεργειακή φτώχεια, τη μεγάλη ακρίβεια, με πετσοκομμένα δικαιώματα, με πετσοκομμένες τις συντάξεις, τα επιδόματα και βεβαίως χωρίς ουσιαστική πρόσβαση στις ανύπαρκτες δομές και υποδομές για την περίθαλψη, την πρόληψη και την αποκατάσταση της υγείας τους. Οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχουν τεράστιες ευθύνες για την αντιαναπηρική, αντιλαϊκή πολιτική τους. Με "pass" και με χαρτζιλίκια μπροστά στις γιορτές δεν λύνεται το κρίσιμο πρόβλημα, δεν λύνονται τα ζητήματα χωρίς να υπάρχει αποφασιστική ενίσχυση του εισοδήματός τους.

Το ΚΚΕ καλεί όλα τα άτομα με αναπηρίες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες μαζί με τις οικογένειές τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση όλων των αιτημάτων τους. Να συναντηθούν με την πρόταση, με τις θέσεις, με τον αγώνα του ΚΚΕ για μία κοινωνία που θα βάζει ως πρώτιστο καθήκον την προστασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των ατόμων με αναπηρίες, τους χρόνια πάσχοντες, τους ηλικιωμένους, την προστασία των παιδιών, την προστασία των γυναικών, την προστασία της μητρότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ