ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Δυναμικές κινητοποιήσεις εργαζομένων σε Υγεία και Εμπόριο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση σε μεγάλο πολυκατάστημα στο Παρίσι
Από τη χτεσινή κινητοποίηση σε μεγάλο πολυκατάστημα στο Παρίσι
Σε μαχητικές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στις δομές Υγείας και Πρόνοιας της Γαλλίας, αναδεικνύοντας τα τεράστια προβλήματα που γεννά τόσο για τους εργαζόμενους του κλάδου όσο και για τους ασθενείς η πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης.

Στις αρχές της περασμένης Τρίτης, οργανώθηκαν απεργιακές συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Σε αφίσες τους συνδικάτα υγειονομικών σημείωναν: «Το νοσοκομείο ματώνει - ο πληθυσμός κινδυνεύει»!

Η αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία που συνδιαμορφώνεται στις Βρυξέλλες και υπηρετεί με αφοσίωση και η κυβέρνηση Μακρόν - ενώ στηρίζουν και όλα τα άλλα αστικά κόμματα, στο όνομα και της «εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών» - μειώνει διαρκώς το μόνιμο, με πλήρη απασχόληση και δικαιώματα προσωπικό. Την ίδια στιγμή, μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι φυτρώνουν στον κλάδο σαν μανιτάρια, τσεπώνοντας αμύθητα κέρδη, αξιοποιώντας και την πολιτική διαχείρισης της πανδημίας, που υποβάθμισε περαιτέρω το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σε κοινή ανακοίνωση συνδικάτα του κλάδου τόνιζαν ότι «είναι αδύνατο οι εργαζόμενοι να κάνουμε την δουλειά μας σωστά και να υποδεχτούμε τον πληθυσμό με αξιοπρέπεια, όσο μας λείπουν ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι».

Ενδεικτικές είναι οι καταγγελίες γιατρών σε ΜΜΕ, που υποστηρίζουν ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τέτοια που «δεν είναι πλέον ικανά να απορροφήσουν μια συνηθισμένη επιδημία εποχικής βρογχιολίτιδας».

Ενας από αυτούς, νευροχειρούργος στην ειδικότητα, σημείωνε: «Δεν είναι φυσιολογικό ένας ασθενής με τεράστια κήλη δίσκου και στον οποίο αρνήθηκαν να εισαχθεί στα επείγοντα ενός νοσοκομείου της Περιφέρειας αφού τηλεφώνησε στο 112 (σ.σ. αντίστοιχο 166), να καταλήγει να φτάνει στο τραπέζι του χειρουργείου στις 5 το πρωί μετά από καθυστέρηση 42 ωρών... Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει παράλυση των κάτω άκρων και της ουροδόχου κύστης, με συνέπειες που τον αναγκάζουν να αυτοκαθετηριάζει τα ούρα και να περπατάει με δύο μπαστούνια...».

Και συνέχισε: «Δεν είναι φυσιολογικό ένας μεσήλικας που ξαφνικά πέφτει σε κώμα στο χώρο εργασίας του λόγω ρήξης ανευρύσματος, να φτάνει στο χειρουργικό τραπέζι για την εκκένωση της εγκεφαλικής αιμορραγίας μόνο μετά από 9 ώρες καθυστέρησης, αφού περάσουμε από το χάος των Επειγόντων, όταν ξέρουμε ότι και το παραπεμπτικό κέντρο απέχει 1 ώρα με το αυτοκίνητο (...) Σε αυτόν, λόγω αυτής της καθυστέρησης, έχει επηρεαστεί ο μισός εγκέφαλός του, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει με αξιοπρέπεια...».

Οι απεργοί μεταξύ άλλων καταγγέλλουν τα άθλια επίπεδα των μισθών τους, επισημαίνοντας ότι πολλοί εργαζόμενοι του κλάδου δυσκολεύονται να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες και ότι ουσιαστικά οι αμοιβές τους είναι «παγωμένες» την τελευταία 20ετία.

Μαχητική κινητοποίηση σε μεγάλο πολυκατάστημα

Στο μεταξύ, χτες, μεγάλη κινητοποίηση έγινε στο εμπορικό κέντρο «Centre Commercial Carrefour Bercy» στο Παρίσι, ενάντια στις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας και διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Εργαζόμενοι στο Εμπόριο, ύστερα από κάλεσμα της κλαδικής Ομοσπονδίας Εμπορίου (CGT Commerce), με συνθήματα και τραγούδια μπήκαν στον τεράστιο χώρο του μεγάλου πολυκαταστήματος, όπου παρέμειναν για ώρες.

Η κινητοποίηση ήταν μέρος της καμπάνιας που κάνουν ευρύτερα αγωνιστικά συνδικάτα της Γαλλίας, απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.

Το ΠΑΜΕ με μήνυμά του εξέφρασε τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και στην Ομοσπονδία τους, ενώ πρόσφατα αντιπροσωπεία του συμμετείχε στο συνέδριο της CGT Commerce στο Παρίσι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μαζικές συλλήψεις για σχέδιο «ανατροπής του πολιτεύματος»

Ακροδεξιά οργάνωση φέρεται να σχεδίαζε πραξικοπηματικές ενέργειες μεγάλης κλίμακας

Σε μαζικές συλλήψεις μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbuerger), που φέρεται να σχεδίαζαν ανατροπή του πολιτεύματος στη Γερμανία, προχώρησαν οι δυνάμεις ασφαλείας, σε μια πρωτοφανή υπόθεση για τα δεδομένα στη χώρα εδώ και δεκαετίες, που γεννά επίσης πολλά ερωτήματα και λόγω της διεθνούς συγκυρίας.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, οι «Πολίτες του Ράιχ» προετοίμαζαν πραξικοπηματικές ενέργειες μεγάλης κλίμακας για την ανατροπή της συνταγματικής τάξης στη Γερμανία και την επιστροφή σε ένα καθεστώς στο πρότυπο του γερμανικού Ράιχ του 1871 - 1918.

Χτες το πρωί, περίπου 3.000 μέλη των γερμανικών Ειδικών Δυνάμεων προέβησαν σε 25 συλλήψεις μετά από εφόδους σε σπίτια σε 11 κρατίδια. Συνολικά 50 άνδρες και γυναίκες βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών, με την κατηγορία προετοιμασίας πραξικοπήματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Μεταξύ άλλων φέρεται να σχεδίαζαν έφοδο στο Κοινοβούλιο και άλλα κυβερνητικά κτίρια, επιθέσεις σε υποδομές, διακοπές ρεύματος, απαγωγές υπουργών κ.ά. με στόχο την κατάληψη της εξουσίας διά της βίας.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η οργάνωση διέθετε και καλά δομημένο «ένοπλο βραχίονα», στον οποίο μετείχαν μέλη του στρατού και της αστυνομίας, στελέχη των πρώην Ενόπλων Δυνάμεων της Ανατολικής Γερμανίας, ενώ πολλοί φέρεται να προέρχονται από επίλεκτες μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων της Μπούντεσβερ.

Επίσης, αναφέρεται πως οι «Πολίτες του Ράιχ» διέθεταν σύνθετη δομή με πολλά επίπεδα δράσης. Κομβικός φαίνεται ο ρόλος ενός «κεντρικού συμβουλίου» που συνεδρίαζε σε τακτική βάση από τον Νοέμβρη του 2021 με βασικά θέματα τον «συντονισμό ενεργειών ανατροπής του πολιτεύματος και δημιουργίας νέων κρατικών δομών».

Κεντρικό πρόσωπο, σύμφωνα με τη γερμανική δημόσια τηλεόραση, φέρεται να έχει ο 71χρονος Χάινριχ Ρόις, απόγονος και πρίγκιπας του θρόνου της Θουριγγίας, όπως και η δικαστής και πρώην βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) Μπίργκιτ Μάλζακ Βίνκεμαν.

Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε επίσης έναν Γερμανό άνδρα 64 ετών, πρώην αξιωματικό του γερμανικού στρατού, σε ξενοδοχείο στην πόλη Περούτζια, όπου και βρέθηκε «υλικό το οποίο συνδέεται με την ανατρεπτική δραστηριότητα της οργάνωσης».

Μάλιστα, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι οι ύποπτοι για απόπειρα οργάνωσης πραξικοπήματος επικοινώνησαν με Ρώσους εκπροσώπους, αλλά δεν έλαβαν υποστήριξη. Η ρωσική πρεσβεία στη Γερμανία επισήμανε ότι τα ρωσικά διπλωματικά και προξενικά ιδρύματα στη Γερμανία «δεν διατηρούν γραμμές επικοινωνίας με εκπροσώπους τρομοκρατικών ομάδων και άλλων παράνομων σχηματισμών».

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Πυροβολισμός 19χρονου Σύριου από συνοριοφύλακες

Ενα σοκαριστικό βίντεο, που αποτυπώνεται η στιγμή όπου, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται, πρόσφυγας από τη Συρία δέχεται πυροβολισμό από Βούλγαρο συνοριοφύλακα, κάνει τον γύρο των ΜΜΕ και του διαδικτύου. Το βίντεο κυκλοφόρησε η ερευνητική ομάδα «Lighthouse Reports», μετά από έρευνα που πραγματοποίησε σε συνεργασία με διεθνή ΜΜΕ.

Ο Αμπντουλάχ Ελ Ρουστούμ Μοχάμεντ, 19χρονος πρόσφυγας από τη Συρία, προσπάθησε τον περασμένο Οκτώβρη να περάσει μαζί με άλλους περίπου 65 τα σύνορα από την Τουρκία στη Βουλγαρία, προκειμένου να ζητήσει άσυλο στην ΕΕ. Εκεί, όπως καταγγέλλει ο ίδιος, οι αρχές της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν «επαναπροώθηση», χτυπώντας τους και αποσπώντας τους τα κινητά τηλέφωνα.

Το απόγευμα της 3ης Οκτώβρη, η ομάδα των προσφύγων πέταξε πέτρες προς την πλευρά των Βούλγαρων αξιωματικών, οι οποίοι απάντησαν πυροβολώντας προς το μέρος τους. Η σφαίρα διαπέρασε το χέρι του 19χρονου Σύριου και μπήκε στο στήθος του, μόλις ένα εκατοστό από την καρδιά του.

«Ο γιατρός μου είπε ότι μετά βίας τα κατάφερα, επειδή η σφαίρα μπήκε ακριβώς κάτω από την καρδιά», δήλωσε ο Αμπντουλάχ. «Τώρα το αριστερό μου χέρι είναι μισο-παράλυτο και έχω δύο ραγίσματα στα πλευρά».

Σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Εσωτερικών, οι μετανάστες συμπεριφέρονταν «επιθετικά», προκάλεσαν φθορές σε αστυνομικό όχημα και τραυμάτισαν συνοριοφύλακα. Η βουλγαρική πλευρά αρνείται πως υπήρξε πυροβολισμός, ωστόσο εκτιμήσεις ειδικών που εξέτασαν τα πλάνα επιβεβαιώνουν πως ο πυροβολισμός προήλθε από τη βουλγαρική πλευρά των συνόρων.

Οι βουλγαρικές αρχές, εφαρμόζοντας την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ που διαρκώς εντείνει την καταστολή απέναντι στους κατατρεγμένους, έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις φρούρησης των συνόρων στην περιοχή, έχοντας πριν ανακοινώσει περισσότερες από 150.000 απόπειρες εισόδου στη χώρα φέτος - τέσσερις φορές περισσότερες από πέρυσι (36.000). Ο αριθμός πιθανόν να περιλαμβάνει πολλαπλές προσπάθειες από τα ίδια άτομα.

Υπενθυμίζεται πως Βούλγαρος αστυνομικός σκοτώθηκε στα σύνορα με την Τουρκία στις 8 Νοέμβρη σε συμπλοκή με διακινητές. Σύμφωνα με βουλγαρικές πηγές, η σφαίρα που του στοίχισε τη ζωή προήλθε από το τουρκικό έδαφος.

ΣΥΡΙΑ
Αντιρρήσεις από ΗΠΑ και Ρωσία στην κλιμάκωση των τουρκικών επιθέσεων

Αντιρρήσεις στα σχέδια της Τουρκίας για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο έδαφος της βόρειας Συρίας μέσω μίας νέας χερσαίας εισβολής επαναφέρουν ΗΠΑ και Ρωσία, παρότι αμφότερες «νομιμοποιούν» την κατοχή συριακών εδαφών από τον τουρκικό στρατό και δίνουν αέρα στην τουρκική επιθετικότητα, αναγνωρίζοντας τη «νομιμότητα» των «αντιτρομοκρατικών» επικλήσεων της Αγκυρας.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, εξέφρασε ξανά «ισχυρή αντίθεση» σε οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική δράση κατά των Κούρδων μαχητών, με τους οποίους συνεργάζονται οι ΗΠΑ, αναφέροντας ότι θα διακύβευε την «πρόοδο» που επιτεύχθηκε έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Επανέλαβε «έκκληση για αποκλιμάκωση», προσθέτοντας ότι μία πιθανή κλιμάκωση των εχθροπραξιών θα εγκυμονούσε κινδύνους και για τον αμερικανικό στρατό, που έχει φτιάξει βάσεις στην περιοχή.

Το ίδιο 24ωρο στη Μόσχα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ αποθάρρυνε την Τουρκία από μία κλιμάκωση των επιθέσεων στη βόρεια Συρία, καλώντας σε διάλογο τις κυβερνήσεις σε Αγκυρα και Δαμασκό. «Ενδιαφερόμαστε η Τουρκία και η Συρία να ξαναρχίσουν διάλογο στη βάση της συμφωνίας των Αδάνων που παραμένει σε ισχύ και οι συνθήκες είναι ώριμες τώρα», ανέφερε, ενώ κάλεσε τις δύο χώρες να λύσουν τα συνοριακά ζητήματα ασφαλείας συνυπολογίζοντας τις «δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, ο διοικητής των κουρδικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» Μ. Αμπντι σε συνέντευξή του στο αραβικό δίκτυο «Asharq Al-Awsat» υπενθύμισε την «προδοσία της κυβέρνησης Τραμπ» απέναντι στους συμμάχους των ΗΠΑ όπως η οργάνωσή του, ενώ αβάνταρε την κυβέρνηση Μπάιντεν λέγοντας ότι «εμπόδισε την Τουρκία να διενεργήσει νέα χερσαία εισβολή στη Συρία».

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για μία νέα προδοσία από την πλευρά των ΗΠΑ, απάντησε: «Πάντα ανησυχούμε, αλλά ελπίζουμε πως η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις της και θα εμποδίσει την Τουρκία από οποιαδήποτε επιχείρηση». Αναφέρθηκε στις πρόσφατες τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο στρατόπεδο Αλ Χολ της Συρίας. λέγοντας πως «οι ουρανοί της Συρίας ήταν ανοικτοί σε αυτούς και οι ΗΠΑ δεν έκαναν τίποτε άλλο πλην δηλώσεων». Αναφερόμενος στον ρόλο της Ρωσίας με αφορμή την πρόσφατη συνάντησή του με τον διοικητή των ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία, Αλ. Σάικο, απάντησε πως η Μόσχα τώρα «τηρεί ουδέτερη θέση μεταξύ ημών και της Τουρκίας».

ΗΠΑ - ΓΕΡΟΥΣΙΑ
Διεύρυνση της οριακής πλειοψηφίας των Δημοκρατικών

Ο Δημοκρατικός Ρ. Γουόρνοκ επικράτησε στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τρίτη στην Τζόρτζια των ΗΠΑ και εξελέγη γερουσιαστής της πολιτείας, παίρνοντας το 51,4% των ψήφων, έναντι 48,6% που πήρε ο Ρεπουμπλικάνος Χ. Γουόκερ.

Πλέον, οι Δημοκρατικοί έχουν 51 έδρες στη Γερουσία και οι Ρεπουμπλικάνοι 49. Το αποτέλεσμα αυτό αναμένεται να δώσει στους Δημοκρατικούς λίγο μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών στα σύνθετα παζάρια που διαπερνούν και το κόμμα τους, αντανακλώντας τις έντονες αντιθέσεις μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου στις ΗΠΑ. Εως τώρα τα δύο κόμματα είχαν 50 - 50 έδρες στη Γερουσία και οι Δημοκρατικοί είχαν οριακή πλειοψηφία με τη μία ψήφο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ