ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Γ. ΜΑΡΙΝΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Ο αγώνας σας είναι άθλος! Το ΚΚΕ σταθερά στο πλευρό σας!

Περιοδεία στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα πραγματοποίησε, το πρωί της Παρασκευής 9 Δεκέμβρη, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, καλώντας τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία ανοχή και καμία αναμονή για κυβερνητικούς «σωτήρες», να δυναμώσουν τη συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Ο Γιώργος Μαρίνος συναντήθηκε αρχικά με μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και τη διεύθυνση του εργοστασίου, ενώ στη συνέχεια συζήτησε με εργαζόμενους στον χώρο του εργοστασίου και στην πύλη, στην αλλαγή της μεσημεριανής βάρδιας.

Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη ΛΑΡΚΟ και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενημερώθηκε από τον Παναγιώτη Πολίτη, πρόεδρο του επιχειρησιακού Σωματείου, ενώ σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγιναν συναντήσεις με τους εργαζόμενους μέσα στα πόστα του εργοστασίου.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό τους, όπως κάνει δεκαετίες τώρα. «Το ΚΚΕ διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τους εργαζόμενους εδώ στη ΛΑΡΚΟ. Από τον Γενικό Γραμματέα, τα στελέχη, τους βουλευτές, τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος αισθανόμαστε μέλη αυτής της οικογένειας. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θα στηρίξουμε αυτόν τον αγώνα και θα το κάνουμε μέχρι τέλους, μέχρι τη νίκη αυτού του ηρωικού τρίχρονου αγώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαρίνος.

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους μέσα στο εργοστάσιο
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους μέσα στο εργοστάσιο
Θύμισε τις δεκάδες παρεμβάσεις με τις οποίες το ΚΚΕ έχει αναδείξει και καταγγείλει από πολύ καιρό πριν τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ, κάτω από τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Είναι όλοι τους συνένοχοι. Πάνω σε αυτό το σχέδιο της συνειδητής απαξίωσης - ιδιωτικοποίησης, που το βλέπουμε με συγκλονιστικό τρόπο σήμερα, οικοδόμησαν αυτήν τη διαλυτική πρόταση και πέρασε τον κατάπτυστο νόμο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», σημείωσε ο Γιώργος Μαρίνος.

Επισήμανε ότι ακόμη και σήμερα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που μιλάνε δήθεν υπέρ των εργαζομένων, υπηρετούν και θωρακίζουν με την πολιτική τους τον πυρήνα του προβλήματος, που είναι η εξυπηρέτηση των στόχων του μεγάλου κεφαλαίου, θυμίζοντας τη στάση υπουργών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που είτε «καθησύχαζαν» την Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε δήλωναν ότι «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για τη ΛΑΡΚΟ».

Εκτεθειμένοι οι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με την απόρριψη της τροπολογίας του ΚΚΕ

Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή πριν από λίγες μέρες, στην οποία προβλέπονται ρυθμίσεις για να σταματήσει η διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης στη ΛΑΡΚΟ, να επαναλειτουργήσει εξασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς επίσης και ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη διασφάλιση της μέγιστης παραγωγικής δυνατότητας.

Ανέφερε ότι όχι μόνο την απέρριψε η κυβέρνηση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, απέφυγαν οποιαδήποτε αναφορά. «Είναι εκτεθειμένοι με την τροπολογία. Από τη μία λένε ότι στηρίζουν τους εργαζόμενους και τον αγώνα τους και από την άλλη δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα. Εστω να τοποθετηθούν και να πουν ότι διαφωνούν με την τροπολογία του ΚΚΕ, αλλά σε αυτήν εμπεριέχονται ρυθμίσεις που είναι υπέρ των εργαζομένων, όπως η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, η επιστροφή των Δώρων και των περικοπών κ.α. Ούτε αυτό δεν έκαναν», ανέφερε.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει!

Τονίζοντας τον μεγαλειώδη χαρακτήρα του τρίχρονου αγώνα και την παρακαταθήκη που αποτελεί για ολόκληρη την εργατική τάξη, ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει».

«Ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ μέχρι τώρα είναι άθλος. Η κυβέρνηση περίμενε ότι θα ξεμπερδέψει γρήγορα, αλλά οι εργαζόμενοι με την αποφασιστικότητα, την ενότητα και την αλληλεγγύη ολόκληρης της εργατικής τάξης βρίσκεστε ακόμη μέσα στις δουλειές και στα σπίτια σας», σημείωσε ο Γιώργος Μαρίνος.

Ανέδειξε ότι το ΚΚΕ θα επιμείνει και θα επαναφέρει κάθε αίτημα των εργαζομένων και κάθε ρύθμιση που περιλαμβάνεται στην τροπολογία. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα και κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και επισήμανε πως το ύψος των οικονομικών προσφορών στους δύο διαγωνισμούς αποτελεί σκάνδαλο.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την πλούσια πείρα από τον ηρωικό αγώνα που δίνουν και, μπροστά στον δύσκολο χειμώνα, να συνδυάσουν την πάλη τους για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τις θέσεις εργασίας τους με τον αγώνα ενάντια στην επίθεση που δέχονται τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά από την εκτίναξη της ακρίβειας σε βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, στην ηλεκτρική ενέργεια, στα καύσιμα, με την καταστολή και τον πόλεμο να καραδοκεί στη γειτονιά μας.

Καταλήγοντας, ο Γιώργος Μαρίνος προέτρεψε τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από το έγκλημα που συντελείται, την παράδοση της στρατηγικής σημασίας επιχείρησης στα νύχια των μονοπωλίων που ετοιμάζονται να θησαυρίσουν από το νικέλιο και το κοβάλτιο, να εμπιστευτούν τη δύναμή τους και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στον δρόμο της ανατροπής.

«Κανένας εργάτης, κανένα λαϊκό νοικοκυριό δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από αυτούς. Ο λαός πρέπει να σκεφτεί ότι είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων και της πορείας της Ιστορίας και ότι αυτός ο ρόλος του, εάν συναντηθεί με τον πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ, διαμορφώνει μια ακατανίκητη δύναμη. Γι' αυτό είναι ανάγκη να ισχυροποιηθεί, να γίνει πανίσχυρο το ΚΚΕ. Ο λαός έχει τη δύναμη να αντεπιτεθεί και το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα εξουσίας και διακυβέρνησης και για τον ορυκτό πλούτο, με κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή και κριτήριο τις ανάγκες των πολλών και όχι τα κέρδη των λίγων», κατέληξε.


Πατριδογνωμόνιο
Χαπακωμένες Ανασκοπήσεις

Ποιος τολμάει φέτος να τηρήσει το εν πολλοίς εμπορευματοποιημένο έθιμο της ετήσιας ανασκόπησης των μεγάλων γεγονότων; Κανείς. Οποια απόπειρα κι αν γίνει, μοιάζει να εγκλωβίζεται κάπου ανάμεσα στο έμφραγμα των διόδων ροής φυσικού αερίου - πετρελαίου και τις τρύπες στο καλάθι της νοικοκυράς, πασπαλισμένα και τα δυο με άχνη ζάχαρη που εμπεριέχει τουλάχιστον στρυχνίνη, ή μπερδεύεται με φονικές χιονονιφάδες και το ξεπάγιασμα των ταπεινών ανθρώπων όπου Γης, εκτός φάτνης. Με τα νικολοβάρβαρα πίσω μας και τον προϋπολογισμό συν τα Χριστούγεννα μπροστά, κάθε απόπειρα ανασκόπησης του 2022 σκοντάφτει στην άρνηση να δούμε τα αποκαλυπτικά σημάδια, που θέλουν τη χρονιά αυτή να μοιάζει καθ' όλα στη «χρονιά που άρχισε ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος».

Ενας πόλεμος που δεν μοιάζει μεγάλος, αλλά είναι. Και μεγάλος κι έχει τις ρίζες του στον Δεύτερο, που κι αυτός με τη σειρά του τις είχε στον Πρώτο Παγκόσμιο. Η αλυσίδα του απόλυτου κακού, που είναι ο γενικευμένος πόλεμος, περιτύλιξε το '22, και στο πεδίο των μαχών και στη σάρκα των κοινωνιών και στην καθημερινή ζωή των πολιτών όπου Γης, ασφυκτικά, και στα όρια της απελπισίας. Τα θηριώδη καπιταλιστικά κέντρα αποφάσεων, για την ώρα κερδίζουν το παιχνίδι της χειραγώγησης των μαζών, πουλώντας παραμύθια και άγνοια σε ενιαία συσκευασία. Τη θέση των μάγων την έχουν πάρει οι κερδοσκόποι, οι έμποροι όπλων, οι ενεργειακοί κολοσσοί, οι πειρατές του εφοπλισμού, οι χρηματιστές του οπορτουνισμού και οι κάθε λογής μισθοφόροι. Το άστρο της Βηθλεέμ, σε μια έκρηξη άθλιας προπαγάνδας, διασπάστηκε σε μύριες όσες βόμβες, ρουκέτες και δολοφονικά drones. Βλέπεις τον κωμικό - μαριονέτα εξώφυλλο στο Time, ως «τον πιο επιδραστικό άνθρωπο στον πλανήτη», και περιμένεις στο επόμενο τεύχος να δεις μα το Ρώσο, μα τον Κινέζο αυτοκράτορα να παρουσιάζονται ως σατανάδες. Κι η συζήτηση για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο λες και γίνεται μόνον από οικονομικούς αναλυτές, πρεζόνια που χαπακώθηκαν σ' αλεξίσφαιρα γραφεία, και την είδαν μέσα στις παραισθήσεις τους σαν Ιωάννηδες στην Πάτμο, που γράφουν ημερήσιες Αποκαλύψεις στον υπολογιστή.

Οι βασικές αλήθειες για τον πόλεμο που άρχισε στην Ουκρανία είναι πικρές και δυσβάσταχτες. Καταρχήν είναι ο πρώτος τέτοιου μεγέθους πόλεμος, που γίνεται κυριολεκτικά διά αντιπροσώπων. Δεν μπορεί να μην είναι παγκόσμιος αφού, παρόλο που ομολογημένα εμφανίζεται να διεξάγεται μεταξύ Δύσης και Ανατολής (όροι πολύ βολικά ασαφείς και αποϊδεολογικοποιημένοι), έχει επίπτωση ήδη ζοφερή σε καθέναν κάτοικο του πλανήτη Γη. Εξαιτίας του, αλλού πεινάνε, αλλού διψάνε, αλλού πεθαίνουν από έλλειψη φαρμάκων, αλλού κυνηγημένοι από τα στοιχειά της φύσης αβοήθητοι, και στις ρωσοουκρανικές πύλες της κολάσεως με το νατοϊκό πολυκέφαλο σκύλο Κέρβερο βομβαρδισμένοι και θαμμένοι σε απέραντους σιτοβολώνες - νεκροταφεία. Κι ύστερα ήρθε κι ένας «αξιωματούχος» να λέει στο Κίεβο θα φτάσουμε ως τη Σιβηρία, κι ένας άλλος Βλαδίμηρος που διατυμπανίζει ότι θα την υπερασπιστεί μ' όλα τα μέσα κι ας είναι και πυρηνικά... Τι να σου κάνουνε οι ανασκοπήσεις τις φετινές φονογιορτές, όταν στη χώρα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, ξεχύνονται στους δρόμους χιλιάδες Γιαπωνέζοι, ντυμένοι Αη Βασίληδες, μέρος του δυτικού πολιτισμού, όταν τα σακούλια με τα δώρα των κραταιών κρατών γεμίζουν με στρατιωτικούς προϋπολογισμούς δισεκατομμυρίων δαπανών για το επερχόμενο 2023. Το λιγότερο που θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς λογικά, επιστημονικά, αναλυτικά και συνθετικά, για τη χρονιά που κλείνει με φόβο, βάσανα και ψαλιδισμένες ελπίδες, είναι ότι φέτος άρχισε και η προετοιμασία και οι πρώτες μάχες του τρίτου μεγάλου πολέμου, χωρίς κανείς μα κανείς να μπορεί πια να προβλέψει, ούτε πώς ούτε πότε θα τελειώσει.

Οι γιορτές, τα πανηγύρια έχουν αξία και χαρά ακριβώς επειδή είναι συνάξεις των ανθρώπων. Είναι οι ώρες που ακόμα και στους πιο σκοτεινούς καιρούς, όπως είναι ο πόλεμος, ή ακόμα κι ο φόβος ότι έρχεται, που οι άνθρωποι το παλεύουν ο καθένας μόνος του κι όλοι μαζί, να μοιραστούν ένα φαΐ κι ένα πιοτί, με την καρδιά πιο ανοιχτή απ' ό,τι σε αρρώστια ή κηδεία. Πλούσια ή φτωχά, τα συναπαντήματα των ημερών είναι, κι ας με πείτε αθεράπευτα αισιόδοξη, μια ευκαιρία να απαντήσουμε στην προαποφασισμένη χάραξη της πορείας μας προς τον πολεμικό όλεθρο. Να αντισταθούμε στη χειραγώγηση. Σ' αυτές τις μαζώξεις μπορεί να καλλιεργηθεί η χαρά της ζωής κι η προκοπή του ανθρώπου ως βαθιά κοινωνική υποχρέωση κι ως υπεροχή μιας ιδεολογίας που θέλει τον άνθρωπο, όχι απλώς να επιθυμεί να γιορτάζει, αλλά και να το μπορεί. Είναι παράξενο και δύσκολο αλλά ουσιαστικό, θαρρώ, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι πιο εύκολο να σταθείς στο μπόι των ανθρώπων στη χαρά τους απ' ό,τι στη λύπη τους. Το αντίθετο μάλιστα. Γιατί μπορεί να είσαι φιλάνθρωπος άμα λυπάσαι τον άλλον που δυστυχεί, αλλά είσαι απλώς ωραίος ως άνθρωπος άμα μπορείς να χαρείς με τη χαρά του.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ