ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να δυναμώσουν αποφασιστικά ο συντονισμός και η πάλη για το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη

Ρεπορτάζ από την πλούσια συζήτηση στις εργασίες της Συνάντησης

Νέους δρόμους για το φοιτητικό κίνημα και την ενδυνάμωσή του άνοιξε η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλη φορά, συσπειρώνοντας αντιπροσώπους από 122 φοιτητικούς συλλόγους (σχεδόν τους μισούς από όσους λειτουργούν πανελλαδικά), 8 επιτροπές αγώνα και 5 επιτροπές ετών.

Με την αισιοδοξία που τους γέμισε αυτή η μεγάλη συμμετοχή και πλήρη συναίσθηση ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για το φοιτητικό κίνημα στη χώρα μας, εκπρόσωποι των φοιτητών από όλη τη χώρα πήραν τον λόγο στη Συνάντηση μεταφέροντας πλούσια πείρα από τη δράση τους και βάζοντας στο επίκεντρο της συζήτησης τι φοιτητικό κίνημα χρειαζόμαστε σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, εξάλλου, εγκρίθηκε από την Πανελλαδική Συνάντηση και κάλεσμα προς όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες όλης της χώρας για να ανοίξει η συζήτηση για τη δυνατότητα και την ανάγκη ανασύστασης της Εθνικής Φοιτητικής Ενωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ), του πανελλαδικού οργάνου των φοιτητικών συλλόγων, για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια, με τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλους τους συλλόγους χωρίς νοθείες ή αποκλεισμούς, για «να δυναμώσουν αποφασιστικά ο πανελλαδικός συντονισμός, η μαζική πάλη για το πανεπιστήμιο που έχουμε ανάγκη».

Οι σύλλογοι στα χέρια των φοιτητών

Η αλλαγή συσχετισμών που σημειώθηκε στο φοιτητικό κίνημα στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές, αναμφισβήτητα συνέβαλε ως βήμα για την αναζωογόνηση και την ενεργοποίηση πολλών συλλόγων. Σχετική πείρα μεταφέρθηκε στη συζήτηση της Συνάντησης, με πολλούς φοιτητές να επισημαίνουν ότι «ο φοιτητικός σύλλογος είναι αποκούμπι για κάθε φοιτητή, γιατί η δύναμή μας είμαστε εμείς».

Χαρακτηριστική ήταν η πείρα που μεταφέρθηκε από συλλόγους του ΔΙΠΑΕ που προηγουμένως ανήκαν στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου επικρατούσε μια εκφυλιστική κατάσταση στον σύλλογο. Οπως χαρακτηριστικά είπαν, μετά την πανεπιστημιοποίηση δημιουργήθηκαν νέα Τμήματα, αλλά τα προβλήματα στις σπουδές παρέμειναν, οπότε δημιουργήθηκε η ανάγκη για δημιουργία νέων συλλόγων που να ανταποκρίνονται στα νέα Τμήματα και να εκφράζουν και να εκπροσωπούν πραγματικά τους φοιτητές.

«Οι σύλλογοι στα χέρια των φοιτητών, κόντρα στη διάλυση και στον εκφυλισμό», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναξαν συχνά οι φοιτητές δονώντας το αμφιθέατρο. Ανάλογη εμπειρία μεταφέρθηκε στη συζήτηση από πολλές περιοχές, όπως π.χ. από τους εστιακούς της Χίου, κόντρα στην πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου που δεν εκφράζει πραγματικά τους φοιτητές και η Γενική Συνέλευσή του αποφάσισε να συμμετάσχει στην Πανελλαδική Συνάντηση.

«Μπαίνοντας στη σχολή βρήκαμε έναν ανύπαρκτο Φοιτητικό Σύλλογο», είπε αντίστοιχα φοιτήτρια από τη Γεωπονία της Αρτας, περιγράφοντας πώς, από τα κάτω, με Γενικές Συνελεύσεις, συλλογικές διαδικασίες προσπάθησαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους, που συμπορεύτηκαν για τα θέματα της ακρίβειας, γιατί «το πανεπιστήμιο δεν είναι μια γυάλα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μάχη ενάντια στις αναδιαρθρώσεις

Ειδικά στις περιπτώσεις των Τμημάτων που προέρχονταν από πρώην ΤΕΙ οι εκπρόσωποι των συλλόγων αναφέρθηκαν στο ζήτημα της ουσιαστικής αναβάθμισης των σπουδών τους και αναγνώρισης των πτυχίων τους, κάτι που δεν έχει ολοκληρωθεί με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προχώρησε τις πανεπιστημιοποιήσεις όσο και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ. «Μας καθησυχάζουν ότι θα γίνουμε Πολυτεχνείο. Χορτάσαμε υποσχέσεις!», είπε χαρακτηριστικά για το θέμα φοιτητής από τη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που κάλεσε σε συντονισμό των Συλλόγων Τμημάτων και Σχολών που προέρχονται από πρώην ΤΕΙ για το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων τους.

Δίνοντας τη μάχη ενάντια σε όλες τις αναδιαρθρώσεις στα ΑΕΙ, με προεξέχοντα τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο - πλαίσιο, που διευρύνουν την επιχειρηματική λειτουργία των ιδρυμάτων, υποβαθμίζοντας τις σπουδές και τα πτυχία, εκπρόσωποι συλλόγων μίλησαν για το πώς μεταφράζονται αυτά στην πράξη. Από την Ιατρική του ΑΠΘ μίλησαν για το ξενόγλωσσο προπτυχιακό με δίδακτρα που αποτελεί πρότυπο ιδιωτικοποίησης, απολαμβάνει ανακαινισμένες υποδομές, την ώρα που οι υπόλοιποι φοιτητές στοιβάζονται σε παλιά αμφιθέατρα κ.λπ. Από τους Ηλεκτρολόγους Μηχανολόγους του ΑΠΘ είπαν ότι τα εργαστήρια του Τμήματος έβγαλαν 5.500.000 ευρώ από ερευνητικά προγράμματα, που στην ουσία δεν επιστρέφουν ποτέ στο πανεπιστήμιο, όπου συνταξιούχοι καθηγητές διδάσκουν εθελοντικά για να καλύψουν τα κενά, επικρατεί συνωστισμός στις αίθουσες, υποδομές κι εξοπλισμός παραμένουν ασυντήρητα. Από τη Φαρμακευτική της Πάτρας μίλησαν για τις έρευνες που προωθούνται με εταιρείες για ηλεκτρονικά τσιγάρα (!) και για στελέχη φαρμακοβιομηχανιών που κάνουν διαλέξεις στους φοιτητές λέγοντάς τους ότι μπορούν να βγάλουν εκατομμύρια από το φάρμακο, την ώρα που πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να δουλεύουν σεζόν το καλοκαίρι στη γαλέρα του Τουρισμού για να τα βγάλουν πέρα...

Εμπειρία μεταφέρθηκε επίσης από την προσπάθεια της κυβέρνησης και των διοικήσεων να επιβάλουν εκλογές για Συμβούλια Φοιτητών, σύμφωνα με τον νέο νόμο - πλαίσιο, στο Πολυτεχνείο Κρήτης και στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όπου οι Σύλλογοι αποφάσισαν αποχή και αποκάλυψαν τη διαδικασία που στόχο έχει την υπονόμευσή τους για να στηθούν παραμάγαζα ψευτοεκπροσώπησης των φοιτητών με δήθεν ανεξάρτητους, αλλά στην ουσία στελέχη της ΔΑΠ.

Για όλα όσα απασχολούν τους φοιτητές

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για ζωντάνεμα των φοιτητικών συλλόγων, οι εκπρόσωποί τους στην Πανελλαδική Συνάντηση παρουσίασαν μια σειρά από δράσεις που ανέπτυξαν και ομάδες και επιτροπές που έστησαν στο πλαίσιο των συλλόγων για να σκύψουν επισταμένα πάνω σε κάθε θέμα που απασχολεί τους φοιτητές. Ετσι, πολλοί σύλλογοι δημιούργησαν Επιτροπές Μετεγγραφέντων για να στηρίξουν τα δικαιώματα των συναδέλφων τους από μετεγγραφή, Επιτροπές εστιακών, που συνέδεσαν τη δράση των Συλλόγων Οικοτρόφων με τους υπόλοιπους Συλλόγους, Επιτροπές Εργαζόμενων Φοιτητών, αλλά και πολλές πολιτιστικές και αθλητικές ομάδες, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπαν, «ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι ανάγκη αλλά το σύστημα που ζούμε τους βλέπει ως εμπόρευμα».

Στο πλαίσιο αυτό ξεχώρισε η λέσχη ανάγνωσης στο Μεταφραστικό της Κέρκυρας, αλλά και η πρωτοβουλία του Συλλόγου Φυσικού του ΑΠΘ να στήσει Ομάδα Υποστήριξης Φυσικού Επιστήμονα, ακουμπώντας στην ανάγκη των φοιτητών να υποστηριχτούν στο επιστημονικό τους αντικείμενο (π.χ. με μαθήματα αλληλεγγύης πριν από την εξεταστική) και να το διευρύνουν (οργανώνοντας εκδηλώσεις, διαλέξεις κ.ά.).

Ξεχωριστή τοποθέτηση επίσης για την παρουσίαση των πρωτοβουλιών και της δράσης της είχε στην Πανελλαδική Συνάντηση η Ομάδα Νέων Γυναικών του ΑΠΘ «Ειρήνη Γκίνη».

Παράλληλα, απασχόλησε τη συζήτηση το θέμα του πολέμου, της επικίνδυνης εμπλοκής της χώρας μας και αντίστοιχα των αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων και πρωτοβουλιών που ανέλαβαν οι σύλλογοι. Ενώ μεταφέρθηκε και πείρα από τη σχετική συζήτηση και αντιπαράθεση που αναπτύσσεται στις σχολές, με την προσπάθεια κάποιων δυνάμεων να πείσουν ότι τάχα αυτά δεν πρέπει να ενδιαφέρουν τους φοιτητές κι άλλων που καλούσαν τους συλλόγους ουσιαστικά σε αδράνεια, να περιμένουν μια κυβερνητική εναλλαγή.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και το θέμα της ακρίβειας που απασχολεί τους φοιτητές και τις οικογένειές τους και γίνεται αιχμή συμπόρευσης με το εργατικό κίνημα, για κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς, διακοπές ρεύματος κ.ά., ενώ επηρεάζει και τα ίδια τα ιδρύματα (π.χ. άνοιγμα της θέρμανσης συγκεκριμένες ώρες στο ΑΠΘ).

Τη συζήτηση στην Πανελλαδική Συνάντηση απασχόλησαν επίσης τα προβλήματα και η οργάνωση της πάλης των εστιακών φοιτητών, το θέμα της αφαίρεσης της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των λεγόμενων καθηγητικών σχολών καθώς και ο νόμος για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη που ψηφίστηκε μια μέρα πριν από τη Συνάντηση και φέρνει τα πάνω κάτω στο εργασιακό μέλλον των αποφοίτων σχολών Υγείας, υπονομεύοντας τη δημόσια Υγεία.

Πέρα από τη συζήτηση στις εργασίες της Πανελλαδικής Συνάντησης, για τα τρία αυτά θέματα έγιναν ξεχωριστές πανελλαδικές συναντήσεις των εκπροσώπων των αντίστοιχων Συλλόγων (Οικοτρόφων, Καθηγητικών Σχολών και Σχολών Υγείας) που κατέληξαν σε αντίστοιχα ψηφίσματα.

Με βάση μάλιστα το ψήφισμα που συναποφάσισαν οι Σύλλογοι των Σχολών Υγείας προχωρούν την Τετάρτη 13/12 σε Πανελλαδική Μέρα Δράσης και την Παρασκευή 16/12 σε διαδικτυακή εκδήλωση μαζί με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.


ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ» ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Να ανακληθούν οι εκλογές - παρωδία! Κανένας φοιτητής να μη συμμετάσχει

Ανακοίνωση για τις ηλεκτρονικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο για εκπροσώπους φοιτητών στα όργανα διοίκησης σε ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ), ΕΜΠ και ΠαΔΑ

«

Εκλογές» - παρωδία, με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ηλεκτρονική ψηφοφορία, για την ανάδειξη «εκπροσώπων» των φοιτητών στα όργανα διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, προετοιμάζουν οι πρυτανικές αρχές των παραπάνω ιδρυμάτων, προχωρώντας την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαίσιο με σκοπό την υπονόμευση των Φοιτητικών Συλλόγων.

Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στα πανεπιστήμια της Αθήνας τονίζουν: «ΟΧΙ στις ηλεκτρονικές εκλογές - απάτη της Κεραμέως & της ΔΑΠ! Να μην πραγματοποιηθούν! Απέχουμε από τις εκλογές - παρωδία! Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας!».

Στην ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι οι παραπάνω διοικήσεις είναι οι ίδιες που «σήμερα αποκλείουν από τις συνεδριάσεις τους εκλεγμένους εκπροσώπους των φοιτητών και φοιτητριών!» και προσθέτουν: «Σαν τον κλέφτη, μέσα στην περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών, τρέχουν να υλοποιήσουν τον νόμο - έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, πάλι με τις σχολές κλειστές! Αν μπορούσαν θα έκαναν τις εκλογές ανήμερα την Πρωτοχρονιά!». Ακόμα, σχολιάζουν: «Γιατί βιάζονται τόσο; Γιατί από τα 489 άρθρα του νόμου, τρέχουν να εφαρμόσουν πρώτο αυτό; (...) Δεν θέλουν πραγματικούς εκπροσώπους των φοιτητών αλλά "φυτευτούς" που θα επικυρώνουν την υποχρηματοδότηση, τις τραγικές ελλείψεις, την πολιτική και τις αποφάσεις που υποβαθμίζουν διαρκώς τις σπουδές μας! Αυτά που δεν κατάφεραν με τα ΜΑΤ και την πανεπιστημιακή αστυνομία προσπαθούν να τα περάσουν με την ηλεκτρονική ψήφο! Κάθε συμμετοχή σε αυτό το φιάσκο είναι ψήφος υπέρ της Κεραμέως και κατά των δικαιωμάτων μας!».

Ακόμα, τονίζουν ότι «στις πρώτες "εκλογές" που έγιναν με αυτόν τον τρόπο στο Πολυτεχνείο Κρήτης η αποχή ξεπέρασε το 90%! Οσο για το αποτέλεσμα; Ολοι όσοι εκλέχθηκαν είναι στελέχη της κυβερνητικής ΔΑΠ-ΝΔΦΚ! Ακόμη και οι εφορευτικές επιτροπές αποτελούνταν από μέλη της ΔΑΠ! Αφού δεν τους έκατσε το αποτέλεσμα στις κανονικές φοιτητικές εκλογές, είπαν να κάνουν τις δικές τους! Για τέτοια δημοκρατική διαδικασία μιλάμε!» και ξεκαθαρίζουν: «Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έχουμε εκλέξει τους πραγματικούς μας εκπροσώπους μέσα από τις μαζικές και δημοκρατικές μας διαδικασίες!». Παράλληλα καταγγέλλουν «την εμετική στάση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που επιλέγει να συμμετάσχει σε αυτό το τσίρκο ενάντια στις συλλογικές αποφάσεις των συλλόγων μας! Πήραν έμπρακτα θέση απέναντι στην ίδια την ύπαρξη των φοιτητικών συλλόγων!».

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» απαιτούν από τις πρυτανικές αρχές να ανακαλέσουν αυτήν την παρωδία, καθώς και να συμμετέχουν τα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων στις συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης. Ξεκαθαρίζουν: «Ακυρώνουμε τη διεξαγωγή αυτών των "εκλογών" που καμία σχέση δεν έχουν με τις δημοκρατικές, ζωντανές και συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών!» και καλούν όλους τους φοιτητές να απέχουν καθολικά από αυτή τη διαβλητή διαδικασία που υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους.

  • Αντιδρώντας σε αυτές τις εξελίξεις ο Φοιτητικός Σύλλογος ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας» προχωρά σε κινητοποίηση στην πρυτανεία του ιδρύματος την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, και στους προέδρους όλων των Τμημάτων το επόμενο διάστημα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ