ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Στους δρόμους του αγώνα παλεύουν για την επιβίωσή τους

Αύριο, Τετάρτη, νέο συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Καρδίτσα, μετά τη χτεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο στο Δέλτα

Παλαμάς Καρδίτσας: Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο
Παλαμάς Καρδίτσας: Από τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο μπλόκο
Με τα τρακτέρ παρατεταγμένα στον παράλληλο δρόμο του αυτοκινητόδρομου Ε-65, στο Δέλτα, οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας κλιμακώνουν την πάλη τους και εντείνουν την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά τους.

Από την πρώτη στιγμή, εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς, με ανακοινώσεις και επισκέψεις στο μπλόκο, βρίσκονται στο πλευρό των αγροτών, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στα δίκαια αιτήματά τους.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, χτες στον χώρο του μπλόκου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης από εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς και εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί.

Αύριο, Τετάρτη, οι αγρότες οργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ, η οποία θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. από το μπλόκο και θα κατευθυνθεί στην πόλη της Καρδίτσας, ενώ την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη θα συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, προκειμένου να πάρουν απαντήσεις για τα δίκαια αιτήματά τους.

Καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των φορέων, ο γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Γιάννης Τσιούτρας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «οι αγρότες βρίσκονται στον δρόμο για τα δίκαια αιτήματά τους και η κυβέρνηση, αντί να δώσει λύσεις, επιλέγει την τρομοκρατία και τη βία. Είναι σημαντικό που βρίσκονται εδώ σωματεία και μαζικοί φορείς, αφού είναι γνωστό ότι έχουμε κοινούς αντιπάλους, κοινά προβλήματα, ενώ και τα αιτήματα που έχουμε δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά και τους εργαζόμενους, τους ΕΒΕ, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους νέους των σπουδών, τις γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών».


Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι με αποφασιστικότητα πέρασαν τον φραγμό των ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και ανέβηκαν πάνω στον αυτοκινητόδρομο Ε-65.

Εκεί μίλησε ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας. Οι αγρότες, τόνισε, βγαίνουν στον δρόμο για να υπερασπιστούν το εισόδημά τους, «που συρρικνώνεται εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΚΑΠ της ΕΕ». Οπως εξήγησε, «αυτές οι πολιτικές, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και τα κέρδη μιας χούφτας εκμεταλλευτών του δικού μας μόχθου, έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος παραγωγής, μας αφήνουν απροστάτευτους στο έλεος του καιρού, χωρίς να αποζημιωνόμαστε για τις καταστροφές στις παραγωγές μας, κρατούν χαμηλές τις τιμές των προϊόντων μας, δεν μας πληρώνουν στην ώρα μας με διάφορες δικαιολογίες, μας οδηγούν στη φτώχεια, μας στερούν μια αξιοπρεπή ζωή».

Ειδικά για την Καρδίτσα και τους βαμβακοπαραγωγούς, ανέδειξε ότι με τιμή 67 λεπτά ανά κιλό δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους. «Αντίστοιχα, με τις περικοπές στις ενισχύσεις που προβλέπει η νέα ΚΑΠ θα ερημώσει όλος ο νομός, αφού θα μειωθεί κατά πολύ το εισόδημά μας. Ταυτόχρονα, και εμείς, όπως όλος ο λαός, δεχόμαστε τη φοβερή επίθεση των τεράστιων ανατιμήσεων στο οικιακό ρεύμα, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα μετακίνησης, της μεγάλης ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης», ανέφερε ο Κ. Τζέλλας.

Ξεκαθάρισε ότι οι βιοπαλαιστές ξέρουν καλά ότι «με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον συντονισμένο αγώνα μπορούμε να φρενάρουμε την επίθεση που δεχόμαστε, να αποσπάσουμε κατακτήσεις με βάση τα δίκαια αιτήματά μας».

Στη συνέχεια παρουσίασε τα αιτήματά τους ώστε να πάρουν μια ανάσα, να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν από τη δουλειά τους: Μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, άμεση πληρωμή των κακώς παρακρατηθέντων χρημάτων από τα προγράμματα και τις ενισχύσεις, αναπλήρωση εισοδήματος λόγω της νέας ΚΑΠ που προβλέπει μειωμένες ενισχύσεις. Επίσης, κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και παράλληλα να διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αντιπλημμυρικών, αρδευτικών, εγγειοβελτιωτικών κ.λπ.), αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, και να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.

Μετά την ομιλία έγιναν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των μαζικών φορέων και της Τοπικής Διοίκησης. Τη στήριξή τους μετέφεραν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας, οι δήμαρχοι Καρδίτσας και Παλαμά, ο αντιδήμαρχος Σοφάδων και οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, του Εμπορικού Συλλόγου, της Ενωσης Ιατρών, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας.

Πανελλαδικός συντονισμός με στόχο την κλιμάκωση του δίκαιου αγώνα επιβίωσης

Στο μεταξύ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το μπλόκο που έχουν στήσει οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας, στον Παλαμά, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, με θέμα την οργάνωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα.

Αφού συζητήθηκαν η εμπειρία από τη δράση τους το προηγούμενο διάστημα και τα προβλήματα που ταλανίζουν τους βιοπαλαιστές αγρότες - κτηνοτρόφους, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη, στις 12 μ. στη Νίκαια Λάρισας, όπου καλούνται να πάρουν μέρος Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα πάλης των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Νωρίτερα θα πραγματοποιηθούν ενημερώσεις σε Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους, περιοδείες και συσκέψεις στα χωριά, με σκοπό να γνωστοποιηθούν στον αγροτικό κόσμο οι αποφάσεις της Γραμματείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη αγροτών στα Φάρσαλα, όπου αποφασίστηκε να βγουν τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη τα τρακτέρ στον δρόμο, ενώ την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη αντίστοιχη σύσκεψη στον Πλατύκαμπο.

Ταυτόχρονα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια που οργανώνουν εργατικά σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς στις 17 Δεκέμβρη, ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό - οδοστρωτήρα για τα λαϊκά νοικοκυριά.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι αγρότες έχουν το δίκιο με το μέρος τους!

Τους βιοπαλαιστές αγρότες χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Αφού καταγγέλλει τη στάση της κυβέρνησης, που αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους έστειλε αστυνομικές δυνάμεις, αναδεικνύει ποιον έχουν απέναντί τους οι αγρότες σημειώνοντας ότι τα προβλήματά τους δεν εμφανίστηκαν ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά είναι αποτέλεσμα όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, που έχουν για πυξίδα τους τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Και τονίζει: «Με βάση αυτήν την πολιτική και τις λεγόμενες αντοχές της οικονομίας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ απέρριψαν μια σειρά από τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ και αφορούν την ανακούφιση του λαού συνολικά, όπως, για παράδειγμα, η κατάργηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και του Ειδικού Φόρου σε καύσιμα και Ενέργεια ή για την παύση των πλειστηριασμών της πρώτης κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Μια τροπολογία που θα γλίτωνε τους αγρότες από τα "κοράκια" που εξαγόρασαν τα "κόκκινα" δάνεια (πολλά από τα οποία είναι ήδη πληρωμένα αλλά τα πανωτόκια έχουν τριπλασιάσει το κεφάλαιο) της πρώην Αγροτικής Τράπεζας κι απειλούν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς! Επίσης, είπαν "όχι" στη ρύθμιση των χρεών ατομικής ασφάλισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, που ταλαιπωρούν χιλιάδες αγρότες. Την ίδια στιγμή, στη Βουλή, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που δίνει κι άλλες φοροαπαλλαγές στους εφοπλιστές και τη φορολογία τους, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ που επί διακυβέρνησής του κόπηκε η επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες (...) υπερψήφισε πάνω από 20 άρθρα του νομοσχεδίου στήριξης των εφοπλιστών!».

Συνεχίζοντας, η ΤΕ Καρδίτσας επισημαίνει ότι «η κοινή δράση των αγροτών με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορεί να πιέσει την κυβέρνηση, ώστε να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Ο δρόμος του οργανωμένου και μαζικού αγώνα, της σύγκρουσης με αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική μπορεί να δώσει διέξοδο, κόντρα στη λογική της αναμονής για νέους κυβερνητικούς "σωτήρες" που μπορεί να προκύψουν από τις επερχόμενες εκλογές, που δήθεν θα λύσουν τα προβλήματα των αγροτών και συνολικά του λαού. Το ΚΚΕ δίνει και θα δώσει όλες τις δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών. Η μοναδική ουσιαστική και ολοκληρωμένη απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων για την αγροτική παραγωγή. Να ανοίξουμε τον δρόμο της ανατροπής που θα οδηγήσει σε μια διαφορετική αγροτική παραγωγή, στο πλαίσιο μιας νέας οικονομικής και κοινωνικής οργάνωσης με τους εργαζόμενους και τον λαό να κάνουν κουμάντο, να έχουν αυτοί στα χέρια τους την εξουσία. Μια οικονομία που θα λειτουργεί σχεδιασμένα για την ικανοποίηση των λαϊκών κοινωνικών αναγκών και όχι για τα κέρδη των λίγων. Για τους σημερινούς και αυριανούς αγώνες καλούμε σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ