ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΖΙΚΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Εδώ και τώρα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και επαναφορά των Δώρων!

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να παλεύουν για τα δίκαια αιτήματά τους διατράνωσαν χτες από την Αθήνα οι συνταξιούχοι της Αττικής, σε ένα μαζικό συλλαλητήριο που ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών. Η κινητοποίησή τους αυτή ήταν η κορύφωση ενός ακόμα κύκλου αγωνιστικής δράσης που οργάνωσαν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και ξετυλίχτηκε τις προηγούμενες μέρες με τα περιφερειακά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και την «αρχή» για νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.

«Δεν πρόκειται να ξεμπερδέψετε εύκολα μαζί μας. Θα μας βρίσκετε πάντα μπροστά σας», ήταν το μήνυμα που έστειλαν προς τους κυβερνώντες οι συνδικαλιστές των συνταξιουχικών οργανώσεων από το βήμα της συγκέντρωσης. «Οι αγώνες μας θα δυναμώσουν ακόμα περισσότερο. Είμαστε στον δρόμο γιατί έχουμε προβλήματα», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ προειδοποίησε πως με την πολιτική που ασκείται τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο.

Αυτή η πολιτική, της οποίας την περίοδο των μνημονίων επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί το ταξικό της περιεχόμενο κάτω από το σλόγκαν «όλοι μαζί τα φάγαμε», αλλά είχε ως στόχο το τσάκισμα των συντάξεων και των μισθών, συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμος Κουμπούρης. Απαντώντας και στη γνωστή συνταγή της «κυβερνητικής εναλλαγής», που δήθεν θα έδινε λύση στα προβλήματα των συνταξιούχων και του λαού, σημείωσε πως «όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν - ανεξάρτητα από το πώς αυτοπροσδιορίζονται - εφάρμοσαν κατά γράμμα τις αντεργατικές πολιτικές». «Γι' αυτό», τόνισε ο συνδικαλιστής, «η μόνη ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες. Στην πάλη μαζί με το εργατικό και το λαϊκό κίνημα». Και κατέληξε: «Τα δίκαια αιτήματά μας δεν χωράνε στις πολιτικές τους. Μόνο με τον αγώνα μας θα τα επιβάλουμε!».


«Δεν μπορείτε να κοροϊδεύετε τους συνταξιούχους ότι δήθεν θα πάρουν διπλές και τριπλές αυξήσεις, όταν ακόμα και αυτά τα λίγα ψίχουλα δεν τα δίνετε σε όλους τους συνταξιούχους», κατήγγειλε ο Χρήστος Κολοβός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, και απαίτησε ουσιαστική ρύθμιση των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικροί ΕΒΕ και ελεύθεροι επαγγελματίες. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις πρόσφατες τροπολογίες του ΚΚΕ που θα ανακούφιζαν μεγάλα λαϊκά στρώματα, μαζί και τους συνταξιούχους, τις οποίες - όπως είπε - η κυβέρνηση απέρριψε και τα άλλα κόμματα έκαναν πως δεν κατάλαβαν!

Αγωνιστική απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης

«Είναι ντροπή να μιλάνε για "αυξήσεις" 7,75% όταν μας έχουν καταργήσει τη 13η και 14η σύνταξη, όταν η λεγόμενη προσωπική διαφορά εφαρμόζεται και στερεί οποιαδήποτε αύξηση σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, όταν κάθε χρόνο από τις περικοπές χάνουμε 8,5 δισ. ευρώ», κατήγγειλε ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, από τους συνταξιούχους στον ΟΣΕ, και πρόσθεσε: «Μόνο μία λύση υπάρχει για να πάρουν έστω ονομαστική αύξηση όλοι οι συνταξιούχοι: Να εφαρμοστεί η αύξηση πάνω στο σημερινό ποσό των συντάξεων, να μην εφαρμοστεί δηλαδή η προσωπική διαφορά».

Την επιστροφή όλων των ποσών που έχουν περικοπεί από τους συνταξιούχους απαίτησε ο Θανάσης Παπαγεωργίου, από την Ομοσπονδία Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου, θυμίζοντας την κοροϊδία σε βάρος τους με τα αναδρομικά, τις συντάξεις χηρείας πριν από το 2016, τη 13η και 14η σύνταξη, ενώ κατήγγειλε πως οι αυξήσεις που δίνονται μετά από 13 χρόνια δεν καλύπτουν ούτε τον επίσημο πληθωρισμό.

Για εμπαιγμό σε βάρος των συνταξιούχων μίλησε ο Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, που κάθε μέρα τους «φλομώνουν» στις «αυξήσεις» ενώ στην τσέπη τους δεν βλέπουν τίποτα. Ταυτόχρονα τόνισε το γεγονός ότι πέρα από τη μηνιάτικη εισφορά του 6% από τη σύνταξή τους για την Υγεία, οι συνταξιούχοι επιβαρύνονται με μεγάλη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις, που τους αφαιρεί μέχρι και το 15% του εισοδήματός τους. Στο συλλαλητήριο σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Σωτήρης Παπαπαναγιώτου, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Συνταξιούχων ΝΑΤ, και ο Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Μηχανικών.

Απαντώντας και στον μύθο του υπουργείου Εργασίας ότι «έλυσε» το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι στις νέες συντάξεις με τις «fast trak» διαδικασίες που εφαρμόστηκαν γίνονται πολλά λάθη και οι συντάξεις που αποδίδονται είναι μικρότερες. Για τον λόγο αυτό οι συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν στις 19 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Ακολούθησε πορεία με τα συνθήματα «Εδώ και τώρα, δώστε μας τα Δώρα» και «Οι συνταξιούχοι δεν σκύβουν το κεφάλι, στο δρόμο του αγώνα αντίσταση και πάλη» να κυριαρχούν.

Περνώντας μάλιστα έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι συνταξιούχοι έκαναν στάση και είπαν τα ...«αγωνιστικά κάλαντα» στον υπουργό Εργασίας, καταγγέλλοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει δεχθεί την αντιπροσωπεία τους ούτε μια φορά, αλλά και το γεγονός ότι μέχρι τώρα ο ΕΦΚΑ δεν έχει αποδώσει στα συνδικάτα τους την παρακράτηση των 20 λεπτών τον μήνα, που δίνονται εθελοντικά από τους ίδιους για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων τους. Και αυτό παρά την υπόσχεση που έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ).

Ιδιαίτερη στιγμή της κινητοποίησης ήταν όταν μια ομάδα μαθητών που βρίσκονταν πάνω στην πλατεία Συντάγματος και είδε την πορεία, υποδέχθηκε με χειροκροτήματα τους συνταξιούχους και ο Δήμος Κουμπούρης «ανταπέδωσε» το ζεστό χειροκρότημα με την ευχή η νέα γενιά να πάρει από τους απόμαχους την αγωνιστική σκυτάλη, να παλέψει για τα δικαιώματά της με το κεφάλι ψηλά, όπως αρμόζει στους ανθρώπους του μόχθου!

Στη συνάντηση που ακολούθησε στο υπουργείο Οικονομικών, με τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ υπέβαλε το υπόμνημα με τα αιτήματα των συνταξιουχικών οργανώσεων, αλλά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ως συνήθως, οχυρώθηκε πίσω από το «πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής», που προϋποθέτει το τσάκισμα των λαϊκών αναγκών και την ενίσχυση των καπιταλιστικών ομίλων.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Καμάρια...

«Κάθε χρόνο, τα στάνταρ εργασίας βελτιώνονται. Δεν το λέμε εμείς. Εκπρόσωποι των γερμανικών συνδικάτων, των ελβετικών συνδικάτων, έχουν επαινέσει τη δουλειά που έγινε στους τόπους εργασίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου». Αυτά δήλωνε λίγες μέρες πριν ο Χασάν Αλ Θαγουάντι, γενικός γραμματέας της «Ανώτατης Επιτροπής Παράδοσης και Κληρονομιάς» του Κατάρ, υπεύθυνης μεταξύ άλλων για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Δεν τα έλεγε άλλωστε αυτός, αλλά... τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, για το πόσο βελτιώνονταν οι συνθήκες δουλειάς στα κάτεργα του Κατάρ. Μάλλον έβλεπαν και αυτά την «πρωτοπορία του Κατάρ στα εργασιακά δικαιώματα», όπως και η Καϊλή, η οποία με τη σειρά της επικαλούνταν το παράρτημα του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας ...στο Κατάρ. Λίγες μέρες μετά, στον «αγγελικά πλασμένο» κόσμο της ΕΕ, προφυλακίζονταν τέσσερις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά από το Κατάρ.

Βασικό στέλεχος της όλης επιχείρησης, ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της ITUC (Διεθνής Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία), Luca Vincentini, ο οποίος προηγουμένως ήταν για 11 χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Να λοιπόν ποιοι έβαζαν την αιματοβαμμένη σφραγίδα τους στο έγκλημα σε βάρος χιλιάδων νεκρών και σακατεμένων μεταναστών εργατών στο Κατάρ: Τα «καμάρια» του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και ο επικεφαλής της ΣΕΣ (μέλος της είναι η ΓΣΕΕ στην Ελλάδα).

* * *

Κανείς βέβαια δεν έπεσε από τα σύννεφα: Πρόκειται για οργανώσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την υπεράσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αλλά αντίθετα χρηματοδοτούνται και λειτουργούν με «απευθείας ανάθεση» από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με στόχο τον έλεγχο του διεθνούς συνδικαλιστικού κινήματος από τα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους.

Η «συνδικαλιστική» λεοντή είναι αυτή που τις κάνει χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, μεταξύ άλλων και για την παρέμβαση σε ξένες χώρες. Μιλάμε άλλωστε για τους ίδιους που έναν μήνα πριν, εν μέσω ιμπεριαλιστικού πολέμου, υποδέχονταν στο Συνέδριο της ITUC τον μακελάρη Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν, ο οποίος ευχαρίστησε ξανά και ξανά την οργάνωση για τη συμβολή της. Μια βδομάδα μετά... απαγόρεψε την απεργία των εργαζομένων στα τρένα των ΗΠΑ.

Αυτά τα «καμάρια» επισφραγίζουν χρόνια τώρα την καθήλωση των μισθών, την κατάργηση των ΣΣΕ, τη γενίκευση της δουλειάς - λάστιχο, στους «χίλιους κι έναν» τρόπους με τους οποίους εντείνεται η άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, με αποφάσεις και νόμους όλων των κυβερνήσεων. Εβαζαν και βάζουν την υπογραφή τους στην «εργασιακή κανονικότητα» της ΕΕ και στις «ευρωπαϊκές καλές πρακτικές».

Αυτή την «κανονικότητα» επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ, για να περάσει τα αντεργατικά νομοσχέδια και το έκτρωμα Χατζηδάκη. Στις «καλές πρακτικές» αναφέρονται ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, για να ψηφίσουν τα μισά του άρθρα, έχοντας νομοθετήσει προηγουμένως άλλα τόσα αντεργατικά μέτρα. Αυτές επικαλούνται και στα παζάρια για την ...προοδευτική (τρομάρα τους) διακυβέρνηση. Εργασιακές σχέσεις... Κατάρ είναι το «σύγχρονο» και «προοδευτικό» που ονειρεύονται!

* * *

Οι «δεσμοί αίματος» με το κεφάλαιο, με το αστικό κράτος, τις κυβερνήσεις, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις δεν κρύβονται για τους εργοδοτικούς εργατοπατέρες. Γι' αυτό «βγάζουν αφρούς» από τη δράση των ταξικών δυνάμεων. Κι ενώ οι ίδιοι πάνε κι έρχονται με βαλίτσες γεμάτες βρώμικο χρήμα, απαξιωμένοι από τους εργαζόμενους, οι ηγέτες των ταξικών συνδικάτων σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα πάνε από δίωξη σε δίωξη επειδή υπερασπίζονται τους εργαζόμενους και το δίκιο τους!

Γι' αυτό ο στόχος δεν μπορεί παρά να είναι ένας: Να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι μια ώρα αρχύτερα από τα παράσιτα του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, να τους ξηλώσουν από παντού, αλλάζοντας τον συσχετισμό δυνάμεων. Να κάνουν τα σωματεία, τα συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα επιτελεία του οργανωμένου αγώνα ενάντια στο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις τους, διεκδίκησης για σύγχρονα δικαιώματα.


Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ