ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Η σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος ξεχειλίζει από παντού

Στη φυλακή η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ που συνελήφθη με τσάντες γεμάτες ευρώ, προϊόν δωροδοκίας που συνδέεται με το Κατάρ

Από πρόσφατη επίσκεψη της Εύας Καϊλή στο Κατάρ
Από πρόσφατη επίσκεψη της Εύας Καϊλή στο Κατάρ
Τη βαθιά σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος ήρθε να αναδείξει η υπόθεση της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή, που αντί για τα έδρανα της Ευρωβουλής, βρίσκεται στη φυλακή, για υπόθεση σκανδάλου διαφθοράς υπέρ του Κατάρ στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αυτό αποφάσισε η βελγική Εισαγγελία, μετά από έρευνα που διεξήγαγε και από την οποία προέκυψε ότι η εν λόγω μαζί με άλλα άτομα κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, «ξέπλυμα» βρώμικου χρήματος και διαφθορά. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για αποδοχή μεγάλων χρηματικών ποσών και σημαντικών δώρων, με στόχο να εκμεταλλευτούν την πολιτική ή/και στρατηγική θέση που τους επιτρέπει, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να επηρεάζουν τις αποφάσεις του εν λόγω Κοινοβουλίου». Θυμίζουμε ότι η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εμφανιζόταν ως υπέρμαχος της ...φιλεργατικής τάχα κυβέρνησης του Κατάρ, όπου υπήρξε εκατόμβη εργατικών «ατυχημάτων» στην οικοδόμηση των γηπέδων του Μουντιάλ, χώρια την απλήρωτη εργασία.

Η Καϊλή προσήχθη με την κατηγορία της δωροδοκίας και δωροληψίας, μετά από έρευνες που έγιναν στο σπίτι της, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας «L' Echo», φέρεται να βρέθηκαν «τσάντες με χαρτονομίσματα». Η ίδια εφημερίδα μάλιστα αναφέρει ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής συνελήφθη επ' αυτοφώρω, ο οποίος είναι και ο μόνος δυνατός τρόπος να καταρριφθεί η βουλευτική ασυλία, ενώ ανάμεσα στους συλληφθέντες φέρεται να είναι και ο πατέρας της.

Ακολούθησε η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της, του συζύγου και των μελών της οικογένειάς της στην Ελλάδα, όπως διέταξε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Χαρ. Βουρλιώτης. Η απόφαση αφορά μετρητά, ακίνητα, λογαριασμούς, χρηματοπιστωτικά προϊόντα, εταιρείες κ.α. Σημειωτέον, από την εν λόγω Αρχή εντοπίστηκε εταιρεία που δημιουργήθηκε πριν από έναν μήνα με αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων και η οποία είναι στο όνομα της Εύας Καϊλή και του συζύγου της. Η εταιρεία έχει έδρα στο Κολωνάκι.

Συλληφθέντες επίσης είναι ο σύντροφος της Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο οποίος ήταν παλαιότερα συνεργάτης του επίσης συλληφθέντος πρώην σοσιαλιστή ευρωβουλευτή (2004 - 2019), Πιερ Αντόνιο Πανκέρι (στο σπίτι του φέρεται να βρέθηκαν 600.000 ευρώ, ενώ είναι και ο ιδρυτής της υπό διερεύνηση ΜΚΟ «Fight Impunity»), ο νεοδιορισθείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), Luca Vincentini, ο οποίος ήταν για χρόνια ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC). Το πέμπτο πρόσωπο είναι ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα, διευθυντής της ΜΚΟ «No Peace Without Justice».

Εχει γίνει επίσης γνωστό ότι οι βελγικές αρχές διενήργησαν έρευνα στα σπίτια και τα γραφεία συνεργατών δύο Βέλγων ευρωβουλευτών, της Μαρί Αλένα, πρώην υπουργού του Βελγίου, και του Μαρκ Ταραμπέλα, οι οποίοι επίσης ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι αρχές κατάσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και σφράγισαν τα γραφεία των βοηθών τους. Συνολικά, οι βελγικές αρχές έκαναν χτες τουλάχιστον 17 έρευνες σε διάφορους δήμους των Βρυξελλών.

Ανήξεροι...

Στον απόηχο των δυσωδών εξελίξεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος ήταν ο δεύτερος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, διέγραψε την Καϊλή, χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «δούρειο ίππο της ΝΔ», ο δε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μάντζος, ζήτησε την επιστροφή της έδρας της. Και από το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ, σε μια προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, διαρρεόταν ότι «εδώ και καιρό ο Ανδρουλάκης ήθελε να την τελειώσει». Παρ' όλα αυτά όταν είχαν γίνει οι δηλώσεις Καϊλή για τον «παράδεισο εργασιακών δικαιωμάτων» του Κατάρ που έστειλε στον τάφο 6.000 ανθρώπους, ο Ν. Ανδρουλάκης είχε δηλώσει ότι «δεν είναι άποψη που εκφράζει τις προτεραιότητες της δικής μας παράταξης. Εχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών». Επιπλέον, άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Αν. Λοβέρδος, έπεσε «από τα σύννεφα», όπως δήλωσε, μόλις έμαθε την είδηση με την υποστηρίκτριά του στις εσωκομματικές εκλογές.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, αντέδρασε, με τον εκπρόσωπό της, Γ. Οικονόμου, να λέει χαρακτηριστικά χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης, αντιδρώντας σπασμωδικά και με εκνευρισμό στην υπόθεση της κας Καϊλή, προέβη σε μια κωμικοτραγική απόπειρα μετάθεσης ευθυνών (...) Με πολιτικό θράσος που ξεπερνά κάθε όριο, ο κ. Ανδρουλάκης επιχείρησε να μεταθέσει ένα ηθικό, πολιτικό και νομικό ζήτημα που αφορά ένα στέλεχος της παράταξής του, στη ΝΔ».

Καθώς όλοι τους τώρα προσπαθούν να διώξουν από πάνω τους τον ...μουντζούρη, θύμισε ότι η Καϊλή «υπήρξε επί πολλά χρόνια συνδεδεμένη πολιτικά με τον κ. Ανδρουλάκη. Συνεργάζονται τουλάχιστον από το 2014, οπότε εξελέγησαν κι οι δυο τους ευρωβουλευτές, και υπήρξαν στενοί πολιτικοί φίλοι. Συμπορεύτηκαν ακόμη και στο εσωκομματικό πεδίο, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε διεκδικήσει στο παρελθόν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην αείμνηστη Φώφη Γεννηματά».

Στο μεταξύ, στη συζήτηση έχουν μπει και τα ονόματα των στελεχών της ΝΔ Δ. Αβραμόπουλου και Μαρ. Σχοινά.

Του Αβραμόπουλου επειδή ήταν μέλος στη ΜΚΟ του Ιταλού ευρωβουλευτή Panzeri, που φαίνεται μέσω αυτής να «ξέπλενε» τις μίζες του Κατάρ. Του δε Σχοινά επειδή, όπως και η Καϊλή, έκανε εγκωμιαστικές δηλώσεις για τις εργασιακές συνθήκες στο Κατάρ! Ερωτηθείς, χτες, σχετικά ο Οικονόμου αν εξακολουθούν να περιβάλλονται από την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, αντέτεινε ότι «δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο ή κάποια πληροφορία για το οτιδήποτε. Προφανώς και περιβάλλονται από την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τη σαπίλα του συστήματος

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην Πρέβεζα αναφέρθηκε στην υπόθεση της Εύας Καϊλή που εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς. Αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τη συμφωνία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την εμπλοκή της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, πρόσθεσε:

«Δεν είναι μόνο αυτά. Στην πραγματικότητα στηρίζουν και τη σαπίλα του συστήματος. Τη διαφθορά και τη δυσωδία. Πότε με τους Πάτσηδες της Νέας Δημοκρατίας, αυτά τα κοράκια που βγάζουν σπίτια σε πλειστηριασμούς, πότε με τις διάφορες Καϊλή του ΠΑΣΟΚ, που διώκονται για διαφθορά στις Βρυξέλλες, αυτό το κέντρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δημιουργεί τους διεφθαρμένους.

Ετσι εξηγείται και το θράσος της Εύας Καϊλή να εξυμνεί τους σεΐχηδες του Κατάρ που "δολοφόνησαν" 6.000 εργάτες στα έργα του Μουντιάλ.

Οι βελγικές αρχές τώρα, απ' ό,τι μαθαίνουμε, τη διώκουν για χρηματισμό και διαφθορά. Νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες λοιπόν επί το έργον».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εικόνα ενός σάπιου πολιτικού συστήματος που εναλλάξ υπηρετούν νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες

Σε σχόλιό του για τα τελευταία φαινόμενα διαφθοράς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Υπουργοί που παρακολουθούνται και πρωθυπουργός που παριστάνει τον ανήξερο. Ευρωβουλευτές που τα "τσεπώνουν" για να διαφημίζουν εργασιακά κάτεργα στο Κατάρ. Βουλευτές που φτιάχνουν εταιρείες για να "αρπάζουν" τα σπίτια του λαού: Αυτή είναι η εικόνα ενός σάπιου και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, ενός αντιδραστικού κράτους, ενός εκμεταλλευτικού συστήματος που στηρίζει πάνω απ' όλα την εξουσία των λίγων σε βάρος των πολλών και που εναλλάξ υπηρετούν νεοφιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες».

Την Παρασκευή 9 Δεκέμβρη, μετά τις πρώτες αποκαλύψεις σχετικά με τις έρευνες για διαφθορά σε βάρος της Ε. Καϊλή και άλλων στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου, το Γραφείο Τύπου εξέδωσε το εξής σχόλιο:

«Οι έρευνες για διαφθορά σε στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου, ανάμεσά τους και η αντιπρόεδρος Ε. Καϊλή, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, φέρνουν στο προσκήνιο τους δεσμούς ''αίματος'' της ΕΕ και των θεσμών της, μέσω και των διαφόρων επισήμων και ανεπίσημων λόμπι, με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο, με ένα ψήφισμα - παρωδία, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα, νομιμοποιούσε τη βαρβαρότητα σε βάρος των εργατών στα κάτεργα του Μουντιάλ του Κατάρ. Πρόκειται για την ίδια βαρβαρότητα που η κυρία Καϊλή χαρακτήριζε ''πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα''!

Οι ανταγωνισμοί διαφόρων μεγάλων συμφερόντων και ομίλων για τον έλεγχο της διοργάνωσης, τα χιλιάδες θεσμοθετημένα λόμπι στο Ευρωκοινοβούλιο, η ίδια η ΕΕ των μονοπωλίων αποτελούν ''φυτώρια'' διαφθοράς και συνιστούν κανονικότητα ενός σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που δεν παίρνει γιατρειά».

Από τις πρώτες και στην αντικομμουνιστική εκστρατεία

Το 2017, σε μια περίοδο που βρισκόταν σε έξαρση ο αντικομμουνισμός, με αφορμή εκδήλωση της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ για την απαράδεκτη και ανιστόρητη εξίσωση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού και τις θηριωδίες του, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή είχε γράψει άρθρο σε εφημερίδα με το εξής περιεχόμενο: «Κομμουνιστές εγκληματίες σκότωσαν τον παππού μου (...) έκαψαν το σπίτι της οικογένειάς μου, αφού το καταλήστεψαν».

Αμέσως μετά δημιουργήθηκε ένα σούσουρο με αφορμή τις ημερομηνίες, που δεν «έδεναν»... Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι το ...έγκλημα που επικαλείται η ευρωβουλευτής δεν έγινε την περίοδο του εμφυλίου, όπως αρχικά είχε πει... Κατόπιν εορτής, η ίδια διευκρίνισε σε νέα ανάρτηση ότι τα γεγονότα που περιγράφει αφορούν το 1943 και ότι το θύμα των ...«κομμουνιστικών εγκλημάτων» δεν ήταν ο παππούς της, αλλά ο πρώτος άντρας της γιαγιάς της. Απίθανα πράγματα...

Είναι δεδομένο ότι η ταύτιση φασισμού και κομμουνισμού είναι η επίσημη ιδεολογία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως, με φόντο τις αποκαλύψεις για την Καϊλή, αναρωτιόμαστε: Μήπως ήταν και σε κάνα λόμπι που προμοτάριζε και «εξαγόραζε» τη στήριξη σε τέτοιου είδους ιστορικά τερατουργήματα;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ