ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα και την καταστολή!

Με μαζικές διαδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη απάντησαν εργαζόμενοι και φοιτητές στο νέο στυγερό κρατικό έγκλημα

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Αμεση, μαχητική και μαζική ήταν η απάντηση της νεολαίας στο νέο στυγερό έγκλημα του κρατικού μηχανισμού με θύμα τον 16χρονο Ρομά, με χιλιάδες εργαζόμενους και φοιτητές να ξεχύνονται χτες στους δρόμους, καταγγέλλοντας την εν ψυχρώ δολοφονία.

Μαζική ήταν η συγκέντρωση και η πορεία που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, με τον λαό της πόλης να είναι συγκλονισμένος από τον άδικο θάνατο του Κ. Φραγκούλη για μόλις 20 ευρώ.

Οι διαδηλωτές, εργαζόμενοι και φοιτητές, κατήγγειλαν την κρατική βία και αυθαιρεσία και έστειλαν δυνατό μήνυμα αντίστασης διαδηλώνοντας: «Στη βία του συστήματος καμία ανοχή - οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή».

Την κινητοποίηση οργάνωσαν Εργατικά Σωματεία και Φοιτητικοί Σύλλογοι και με τη συμμετοχή του ο λαός και η νεολαία της πόλης διαμήνυσαν ότι δεν πρόκειται να συνηθίσουν σε τέτοιες εικόνες φρίκης. Δεν θα συμβιβαστούν με τη βαρβαρότητα, με τη βία του συστήματος που τσακίζει καθημερινά τις λαϊκές ανάγκες και απαίτησαν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν τώρα ευθύνες. Η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων είναι το μόνο που μπορεί να γίνει ανεκτό όχι μόνο από τα θύματα και τις οικογένειές τους, αλλά συνολικά από τον λαό και τη νεολαία.

Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησαν ο Θανάσης Κουτσουράς, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ και η Χριστίνα Σταμούλη, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Χημικού του ΑΠΘ.

Οπως είπε ο Θ. Κουτσουράς, ο θάνατος του 16χρονου έρχεται να προστεθεί στα ήδη αρκετά περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, που μάλιστα το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται. «Δεν είναι και δεν πρέπει να το δούμε σαν ένα μεμονωμένο περιστατικό βίας. Οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση και την σημερινή και τις προηγούμενες, που με τους νόμους τους οπλίζουν τους μηχανισμούς καταστολής κατά του εχθρού λαού και όποιον πάρει ο χάρος.

Είναι η δολοφονική πολιτική που λέει, όταν βρέχει θα μας παίρνει το ρέμα, όταν πιάνει φωτιά θα καιγόμαστε ζωντανοί, όταν κάνει κρύο θα πεθαίνουμε γιατί δεν έχουμε να πληρώσουμε το ρεύμα, το αέριο. Οταν δεν μπορείς να πληρώσεις το δάνειο γιατί απολύθηκες, θα σου παίρνουν το σπίτι. Και αν σηκώσεις κεφάλι, τότε σε περιμένουν στη γωνία τα ΜΑΤ, οι ΔΙΑΣ, ο "Αίαντας", όλοι οι μηχανισμοί καταστολής που διαθέτει το κράτος.

Ολα αυτά συνθέτουν το δόγμα της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων "όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει"».

Αργότερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ένταση επικράτησε ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και αστυνομικούς, με ανταλλαγή μολότοφ και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης, με την αστυνομία να προχωρά σε τουλάχιστον εννέα προσαγωγές.

Να καταργηθούν τώρα όλες οι ομάδες καταστολής της ΕΛ.ΑΣ.

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
«Η ένταση της καταστολής πάει χέρι - χέρι με την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματά μας», ανέφερε η Χριστίνα Σταμούλη, σημειώνοντας ότι «οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι βλέπουμε καθημερινά τις συνθήκες ζωής μας να δυσκολεύουν. Ειδικά στις σχολές μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη καθηγητών και υποδομών, αλλά και την ελλιπή θέρμανση».

Ανέδειξε ότι είναι η ίδια πολιτική που χτυπάει εμάς και τις οικογένειές μας και μας αφήνει έκθετους απέναντι στην ακρίβεια, στην ενεργειακή φτώχεια και τους ασήκωτους λογαριασμούς, που περιθωριοποιεί ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επανειλημμένα συγκαλύπτει υποθέσεις και ενόχους».

Και μετέφερε το δίκαιο αίτημα «να καταργηθούν τώρα όλοι οι αντιδραστικοί νόμοι, αλλά και οι διάφορες ομάδες καταστολής ΔΙΑΣ, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, η πανεπιστημιακή αστυνομία και άλλες ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις. Να σταματήσει η αστυνόμευση των διαδηλώσεων, των πορειών και όλων των διαμαρτυριών του λαού και της νεολαίας. Σε κάθε περίπτωση να απαγορευτεί η χρήση πυροβόλων όπλων όλων των τύπων εναντίον τους. Να απαγορευτεί, επίσης, στις διαμαρτυρίες του λαού η ρίψη δακρυγόνων, καπνογόνων, χημικών, οι χειροβομβίδες κρότου - λάμψης».

Με τη μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης, οι χιλιάδες διαδηλωτές σάλπισαν τον ξεσηκωμό, με τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων να καλούν σε οργάνωση και αγώνα για μόρφωση - ζωή και τα μπλοκ των εργατικών σωματείων να δηλώνουν «καμία ανοχή στην κρατική βία και δολοφονία».

Με τα πανό, τα πλακάτ και τα συνθήματά τους κατήγγειλαν ότι «των καπιταλιστών η δημοκρατία είναι για τον λαό καταστολή και βία», «το σύστημά τους φτιάχνει κτήνη με στολή, στα κρατικά εγκλήματα καμία ανοχή». Ταυτόχρονα διαμήνυσαν ότι «η καταστολή δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει» και κάλεσαν τον λαό να μπει αποφασιστικά στη μάχη, φωνάζοντας «τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς».

Μπροστά στην πύλη του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, όπου ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση, έγραψαν με κόκκινη μπογιά «φτώχεια - βαρβαρότητα - καταστολή, το σύστημα της σήψης δολοφονεί».

Και κάλεσαν άλλη μια φορά η οργή και η αγανάκτηση για τη δολοφονία του 16χρονου να γίνουν αφορμή για να μπουν περισσότεροι στη μάχη. Να μαζικοποιηθεί ο αγώνας και να εκφραστεί μαζικά αυτό στο συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο 17/12.

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας από φοιτητικούς συλλόγους

«Καμία ανοχή στη βία του συστήματος που δολοφονεί. Δεν θα συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα!»: Το μήνυμα αυτό της νεολαίας που γίνεται μάρτυρας της βίας και της εντεινόμενης καταστολής, στάλθηκε χτες το απόγευμα και από το μαζικό συλλαλητήριο που οργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.

Μετά από κάλεσμα μίας σειράς συλλόγων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. Μπροστά το πανό με το σύνθημα «Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή στη βία του συστήματος που δολοφονεί» και πίσω ακολουθούσε μία μαχητική πορεία, που με συνθήματα έδινε αγωνιστική απάντηση και διέξοδο στην αγανάκτηση, που μέσα από τη διεκδίκηση κατονόμαζε τον ένοχο για την εντεινόμενη καταστολή: «Για 20 ευρώ χτυπάνε στο κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «στο σύστημα της βίας και την καταστολή, απάντηση ο αγώνας για μόρφωση - ζωή», «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται ούτε προσκυνά - δεν θα υποταχθεί στη σύγχρονη σκλαβιά» ήταν από τα συνθήματα που επαναλαμβάνονταν στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Το «παρών» στην πορεία έδωσαν και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

«Ο θάνατος του 16χρονου Ρομά Κώστα Φραγκούλη, που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από αστυνομικό στη Θεσσαλονίκη, μας γεμίζει οργή και απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Καμία συγκάλυψη! Δεν θα δεχτούμε καμία αποποίηση ευθυνών, καμία υπεκφυγή, καμία επίκληση στην "κακιά την ώρα" ή σε "έλλειψη εκπαίδευσης" των αστυνομικών»: Τα παραπάνω δηλώνουν στις αποφάσεις τους οι φοιτητικοί σύλλογοι που κάλεσαν στη συγκέντρωση στην Κοραή, προσθέτοντας: «Δεν θα συμβιβαστούμε με τη βαρβαρότητα! Με τη βία του συστήματος που τσακίζει καθημερινά τις ανάγκες μας, οδηγεί τις οικογένειές μας στην ανέχεια, μας φέρνει αντιμέτωπους με την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, περιθωριοποιεί ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, θρέφει τον ρατσισμό και την κρατική καταστολή απέναντι στον λαό! Τώρα να δυναμώσει παντού ο αγώνας! Η οργή να γίνει δύναμη διεκδίκησης για ζωή, σπουδές, δουλειά με δικαιώματα, κόντρα στο σύστημα που γεννά φτώχεια, θάνατο, εκμετάλλευση και καταστολή. Να καταργηθούν όλες οι ειδικές κατασταλτικές ομάδες (ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ, ΜΑΤ κ.λπ.) και η πανεπιστημιακή αστυνομία».

Σε άλλες πόλεις

«Στο σάπιο σύστημά σας σάπια και η Παιδεία, εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά και στη διαδήλωση που οργάνωσαν στους δρόμους της Πάτρας φοιτητικοί σύλλογοι, μετά από έκτακτες συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων.

Σε κινητοποίηση καλούν σήμερα Τετάρτη 14 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στο κέντρο της Κοζάνης, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, μαζί με τα μαθητικά συμβούλια της πόλης.

  • Με συνθήματα όπως «οι ζωές των Ρομά μετράνε» και «Δηκεοσινη», έγινε χτες συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο κέντρο της Αθήνας, από κόμματα, οργανώσεις και φορείς. Η πορεία στο ύψος του «Τιτάνια» αλλά και αργότερα στα Χαυτεία και την παλιά Βουλή δέχθηκε επίθεση από τις ισχυρές αστυνομικές ομάδες που στρατοπέδευαν στο κέντρο, με χημικά και κρότου - λάμψης. Η πορεία συνεχίστηκε μέχρι τη Βουλή και αργότερα στην Ομόνοια, όπου το μεγαλύτερο μέρος της κατευθύνθηκε για να διαλυθεί, η αστυνομία χρησιμοποίησε χειροβομβίδες κρότου - λάμψης προκειμένου να «αδειάσει» τον χώρο, ενώ προχώρησε και σε προσαγωγές.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ