ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Αναστολή πλειστηριασμών για άλλες πέντε λαϊκές οικογένειες επέβαλαν χθες σωματεία

Νέα συγκέντρωση πραγματοποίησαν χθες σωματεία και μαζικοί φορείς στην εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων» δανείων «do Value» στην Αθήνα, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, απαιτώντας και πετυχαίνοντας τη διευθέτηση άλλων πέντε περιπτώσεων σπιτιών λαϊκών οικογενειών που απειλούνταν με πλειστηριασμό.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση ο Βάλσαμος Συρίγος και η Εφη Χαλιού, από την Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς, υπογράμμισαν την ανάγκη οργάνωσης και κλιμάκωσης της πάλης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, καθώς χιλιάδες νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να ξεσπιτωθούν. Το αίτημα που προβάλλει το ΠΑΜΕ είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας με νομοθετική ρύθμιση, το «κούρεμα» των χρεών της λαϊκής οικογένειας, η διαγραφή των ληστρικών τόκων.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις συνεχίζει τη δράση της, έχοντας εντάξει στο δυναμικό της μαχόμενους νομικούς, συνδικάτα που δραστηριοποιούνται στον τραπεζικό κλάδο και άλλους συνδικαλιστές, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:

-- Του ΠΑΜΕ: 2103833786 και 2103301847

-- Της Επιτροπής: 6974010107 και 6945757855

Και στο email: pleistiriasmoi@pamehellas.gr


Στη μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις τα συνδικάτα

Διαμαρτυρία χθες στον ΣΕΒ από την Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών | 48ωρη απεργία σε ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά

Υπογραφή ΣΣΕ μετά από 14 χρόνια διεκδικούν οι εργαζόμενοι σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά

RIZOSPASTIS

Υπογραφή ΣΣΕ μετά από 14 χρόνια διεκδικούν οι εργαζόμενοι σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά
Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΣΕΒ για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έκανε χθες το απόγευμα η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών μαζί με επιχειρησιακά σωματεία, διαδηλώνοντας για μια ακόμα φορά το αίτημά τους για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, μετά από 14 χρόνια, με αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. Στις συνθήκες της γενικευμένης ακρίβειας και της λεηλασίας του εισοδήματος, απαίτησαν «αυξήσεις πραγματικές και όχι ανατιμήσεις καθημερινές».

Στο υπόμνημα με το οποίο διαμαρτύρεται για τη στάση της εργοδοσίας, η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι η μη ύπαρξη Συλλογικών Συμβάσεων εδώ και 14 χρόνια έχει καθηλώσει τους ονομαστικούς μισθούς στα επίπεδα του 2009, ενώ οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μετά το 2012 αντιμετωπίζουν ακόμα χειρότερους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Παρά την επικοινωνία που είχε προηγηθεί και το αίτημα της Ομοσπονδίας για συνάντηση, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ ήταν απόντες. Οπως υπενθύμισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μανώλης Καραντούσας, οι διαπραγματεύσεις για τη Σύμβαση σταμάτησαν το περασμένο καλοκαίρι, με ευθύνη της εργοδοσίας, που επικαλέστηκε τον αντεργατικό νόμο για την εγγραφή στο ΓΕΜΗΣΟΕ και έθεσε ζήτημα νομιμότητας.

«Δεν θα κάνουμε πίσω. Χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο παράγουν προϊόντα που οι ίδιοι δεν μπορούν να καταναλώσουν», σημείωσε ο Μ. Καραντούσας και σχολίασε την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις που εξανεμίζουν το εισόδημα των εργαζομένων, αλλά γεμίζουν τα ταμεία των εργοδοτών. Στο φόντο αυτό, ξεκαθάρισε ότι το επόμενο διάστημα οι πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν, με συνελεύσεις και συζήτηση στους χώρους δουλειάς. «Ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλος», κατέληξε.

«Δεν πάει άλλο», είναι η κοινή διαπίστωση των εργαζομένων του κλάδου, σχολίασε ο Γιάννης Τζαβαρας, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας, και τόνισε την ανάγκη η αγανάκτηση αυτή να μετατραπεί σε οργάνωση και αγώνα. «Αυτές τις πόρτες, που σήμερα τις βρίσκουμε κλειστές, αύριο θα τις ανοίξουμε με αποφασιστικό παράγοντα την οργάνωσή μας», υπογράμμισε.

Σε πάλη για υπογραφή κλαδικής αλλά και επιχειρησιακών Συμβάσεων κάλεσε ο Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, με επόμενο σταθμό το συλλαλητήριο το Σάββατο 17 Δεκέμβρη.

Συνεχίζουν τη 48ωρη απεργία οι ναυτεργάτες σε ρυμουλκά - ναυαγοσωστικά

Με επιτυχία ξεκίνησε χθες η 48ωρη απεργία των πληρωμάτων στα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά, καθώς τα ποσοστά συμμετοχής έφτασαν το 100% σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη και άλλα λιμάνια της χώρας.

Την απεργία έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους, διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις μισθών που να καλύπτουν τις απώλειες των εργαζομένων από τον πληθωρισμό. Είναι η δεύτερη 48ωρη απεργία που κάνουν μέσα σε μια βδομάδα.

Σήμερα Πέμπτη, δεύτερη μέρα της απεργίας, τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΠΡΝ καθώς και τα μέλη της στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά θα πραγματοποιήσουν στις 12 μ. ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο, που θα εκτιμήσει τις εξελίξεις και θα αποφασίσει τις περαιτέρω ενέργειες.


«ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Για τις «τεχνητές συγκολλήσεις» που φημολογούνται στην ΑΔΕΔΥ

Το ερώτημα αν οι παρατάξεις «Παρεμβάσεις» και ΜΕΤΑ θα προχωρήσουν σε συμφωνία που εμπαίζει τους εργαζόμενους και αλλοιώνει τον συσχετισμό στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θέτει σε ανακοίνωσή της η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ).

Αρχικά αναφέρει ότι με βάση τις ψήφους που έλαβε η κάθε παράταξη στις αρχαιρεσίες του 38ου Συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, στη ΔΑΣ αναλογούν 4 έδρες στη νέα 17μελή Εκτελεστική Επιτροπή, την οποία θα εκλέξουν τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη. Να σημειωθεί ότι οι 85 έδρες του Γενικού Συμβουλίου κατανεμήθηκαν ως εξής: ΔΑΣ 18 έδρες, ΔΑΚΕ 20 έδρες, ΠΑΣΚΕ 16 έδρες, «Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση» (ΣΥΡΙΖΑ) 13 έδρες, «Συνδικαλιστική Ανατροπή» 9 έδρες, «Παρεμβάσεις» 6 έδρες, ΜΕΤΑ (ΛΑΕ) 3 έδρες.

«Παρ' όλα αυτά», επισημαίνει η ΔΑΣ, «φημολογείται ότι για την εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής οι παρατάξεις των "Παρεμβάσεων" και του ΜΕΤΑ ετοιμάζονται να κατέβουν σε κοινό ψηφοδέλτιο!

Αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο αυτές οι δύο παρατάξεις ζητήσανε την ψήφο των συναδέλφων στο Συνέδριο ως ξεχωριστές και τώρα ακούγεται ότι θα προχωρήσουν σε μια τεχνητή συγκόλληση πίσω από την πλάτη των εργαζομένων που τους στήριξαν και κόντρα στο αποτέλεσμα των αρχαιρεσιών;

Ο μόνος λόγος που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι επιδιώκουν να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς, όπως αυτοί αποτυπώθηκαν στα πρωτοβάθμια σωματεία, στις Ομοσπονδίες, αλλά και μέσα στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Είναι τόσο κραυγαλέα αυτή η αλλοίωση, που αν προχωρήσει η συγκόλλησή τους, "Παρεμβάσεις" και ΜΕΤΑ με 9 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο θα εκλέξουν 2 μέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή και η ΔΑΣ με διπλάσιο αριθμό εδρών και από τους δύο μαζί στο Γενικό Συμβούλιο θα εκλέξει 3!!!

Αν επιλέξουν αυτόν τον δρόμο, μιλάμε για εμπαιγμό των συναδέλφων, για πραγματική συνδικαλιστική αλητεία. Γι' αυτό και δεν τολμούμε να πιστέψουμε ότι θα το κάνουν...».


ΣΤΟ «ΣΚΑΜΝΙ» ΕΠΕΙΔΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΣΠΙΤΩΜΑ
Κινητοποίηση στα δικαστήρια τη Δευτέρα για τη δίκη του Β. Συρίγου

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής από το ΠΑΜΕ. Στάση εργασίας από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής

Στα δικαστήρια της Ευελπίδων, τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη, στις 10 το πρωί, στο κτίριο 12, καλεί το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, εκεί δηλαδή που δικάζουν τον Βάλσαμο Συρίγο, γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με κατηγορίες που παραπέμπουν σε κοινό εγκληματία, επειδή μαζί με εκατοντάδες αγωνιστές εργάτες έδωσε τη μάχη για να μην πέσει κανένα σπίτι εργατικής - λαϊκής οικογένειας στα χέρια τραπεζίτη.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «μετά την κλήση της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, ως κατηγορούμενης σε δίκη για παράβαση του νόμου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, η κυβέρνηση, με τη νέα κλήση του συναδέλφου μας, επιδιώκει προκαταβολικά να τρομοκρατήσει τα συνδικάτα, ώστε να μην αντιδράσουν για τους πάνω από 40.000 πλειστηριασμούς που έπονται το επόμενο διάστημα.

Τέτοιες βρώμικες μεθοδεύσεις ούτε πρωτοφανείς είναι ούτε τυχαίες. Αγρότες, συνταξιούχοι, εργάτες, φοιτητές, κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί ότι δεν ένιωσε βαρύ το χέρι της καταστολής και των διώξεων όσο η επίθεση στη ζωή του λαού συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Στα εργοστάσια τα ΜΑΤ αναλαμβάνουν τον ρόλο του φύλακα για λογαριασμό των επιχειρηματιών, ξυλοφορτώνοντας όποιον τολμά να περιφρουρήσει έναν δίκαιο αγώνα ενάντια σε απολύσεις και απληρωσιά.

Απολύουν πρωτοπόρους εργάτες που υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλειά, στη ζωή με δικαιώματα, όπως στη "Μαλαματίνα". Στο λιμάνι οι δυνάμεις καταστολής και το Λιμενικό προστατεύουν τις πολυεθνικές που ευθύνονται για δεκάδες θανατηφόρα εργατικά "ατυχήματα".

Στις πανεπιστημιακές σχολές ιδρύεται αστυνομία για να επιβάλει την "τάξη" σε χώρο που πρέπει να διακινούνται απερίσπαστα οι ιδέες, ως απαραίτητο κριτήριο για την πρόοδο του λαού. Στα μπλόκα των αγροτών ζήσαμε μέχρι και ξεφούσκωμα των ελαστικών από τα ΜΑΤ και την αστυνομία. Οι συνταξιούχοι όχι μία αλλά πολλές φορές, αψηφώντας το κρύο και τους καύσωνες, βγήκαν στον δρόμο και αντιμετώπισαν την αγριότητα του κράτους με γκλοπιές στο ψαχνό.

Οι απεργίες βγαίνουν η μία μετά την άλλη παράνομες για να πάρουν οι απεργοί το μήνυμα ότι "πρέπει να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις" και να κυλήσει η αντεργατική πολιτική απερίσπαστη.

Κι όμως, όλα αυτά για την κυβέρνηση δεν φτάνουν. Προκειμένου να πάρουν οι τραπεζίτες και άλλοι μπαταχτσήδες τα σπίτια του λαού, τα βάζει με όσους υπερασπίζονται το δικαίωμα να έχει κανείς μια στέγη χωρίς να χρυσοπληρώνει για τρεις γενιές τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Να μην τολμήσουν ούτε να σκεφτούν ότι μπορεί να περάσει μια τέτοια βρώμικη μεθόδευση».

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει με τη μαζική συμμετοχή και την αλληλεγγύη. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα και όσους αγωνίζονται. Κάτω τα χέρια από τα σπίτια του λαού. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Σημειώνεται ότι το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, πρόεδρος του οποίου ήταν για πολλά χρόνια ο διωκόμενος συνδικαλιστής, προκηρύσσει για τη μέρα αυτή στάση εργασίας (από τις 9 π.μ. έως τη 1 μ.μ.) και δρομολογεί πούλμαν από το Λαύριο και άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής στις 8.15 π.μ. για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ