ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φόροι και φτώχεια για τον λαό, φοροαπαλλαγές και «ζεστό» χρήμα για τους ομίλους

Eurokinissi

Συνεχίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2023, η οποία ολοκληρώνεται το ερχόμενο Σάββατο. Και χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ ήταν καταπέλτης για κάθε άρθρο του προϋπολογισμού, αναδεικνύοντας τον ταξικό του χαρακτήρα, την ανάγκη ο λαός να πει «φτάνει πια», να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, με πανίσχυρο ΚΚΕ παντού, για να ανοίξει ο δρόμος για μια καλύτερη ζωή.

Η Διαμάντω Μανωλάκου, ως ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ, ανέδειξε το γεγονός ότι «από τη μια περισσότεροι φόροι και φτώχεια για τον λαό και από την άλλη φοροαπαλλαγές και δισεκατομμύρια για το κεφάλαιο. Αυτά καθρεφτίζει ο προϋπολογισμός του 2023».

Παρέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι επιχειρηματίες πέρα από τα πάνω από 15 δισ. ευρώ που θα εισπράξουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης, θα τσεπώσουν άλλα 370 εκατ. ευρώ από το αφορολόγητο πετρέλαιο και θα έχουν μείωση των εργοδοτικών εισφορών που φτάνουν τα 870 εκατ. ευρώ, όταν από τις λεηλατημένες τσέπες του λαού θα πρέπει να βγουν άλλα 2 δισ. ευρώ φόρων.

Από εκεί και πέρα η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται σε Παιδεία, Υγεία - Πρόνοια κ.α. Ειδική αναφορά έκανε στους αγρότες καθώς δεν προβλέπεται φέτος καμία έκπτωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης πετρελαίου, ούτε καν τα 50 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί στον περσινό προϋπολογισμό.

Από τον «κόφτη» δεν ξεφεύγει βέβαια ο Πολιτισμός, του οποίου η χρηματοδότηση παραμένει στο ντροπιαστικό 0,06%. Επιπλέον προβλέπεται η συμπερίληψη της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής και της Ορχήστρας των Χρωμάτων στο τμήμα «Εξυγίανση Ανενεργών Εποπτευόμενων Φορέων», που σημαίνει «οριστικό κλείσιμο των δύο σπουδαίων και ιστορικών μουσικών συνόλων, σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται από τρομακτική έλλειψη ορχηστρών». «Μεγάλη ντροπή», σχολίασε.

Δεν μπορεί να κρυφτεί ο ταξικός χαρακτήρας του προϋπολογισμού

Ο προϋπολογισμός «χαρατσώνει με αβάσταχτους φόρους τον λαό και χειροτερεύει την κατάστασή του, για να δώσετε κι άλλα δισεκατομμύρια και κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο», ανέφερε ο Γιώργος Μαρίνος.

Ανέδειξε ότι «η αβάσταχτη ακρίβεια, οι άθλιοι μισθοί και συντάξεις, το μειωμένο συνολικά εισόδημα, οι πλειστηριασμοί, η σκληρή φορολογία, οι εμπορευματοποιημένες Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία οξύνονται διαχρονικά με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ» και ότι όσο κοροϊδεύει η κυβέρνηση της ΝΔ με τα «καλάθια» και τα διάφορα ψίχουλα που εξαϋλώνονται από τον πληθωρισμό, άλλο τόσο κοροϊδεύουν ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι «όλοι σας απορρίψατε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για την κατάργηση του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια και τα καύσιμα, την καταβολή της 13ης και 14ης σύνταξης και μισθού σε όλους, την προστασία από τα "κοράκια" των "κόκκινων" δανείων, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που είναι όλα τους καθολικά αιτήματα του λαού μας».

Ολοι «είστε διαχειριστές του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά υποκλοπές και παρακολουθήσεις, Πάτσηδες και Καϊλήδες, κακοποίηση παιδιών και γυναικών, σκληρή καταστολή. Είστε συνένοχοι. Ολοι σας υπηρετείτε τη στρατηγική του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, την ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, που προετοιμάζει νέα οικονομική κρίση. Υπηρετείτε την "πράσινη μετάβαση" της ενεργειακής φτώχειας και το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης που δίνει δισεκατομμύρια στα μονοπώλια», τόνισε και πρόσθεσε ότι «αυτές είναι οι προγραμματικές δεσμεύσεις όλων των αστικών κυβερνήσεων και κομμάτων, που τώρα πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, για να εγκλωβίζουν λαϊκές δυνάμεις».

«Η πολιτική σας είναι κίνδυνος - θάνατος για τον λαό και τα παιδιά του», επισήμανε, αναδεικνύοντας ότι αυτό σημαίνει «η πολιτική που διαχρονικά υπηρετεί τα συμφέροντα και την αναβάθμιση των μεγάλων οικονομικών ομίλων σε συνθήκες πολύ επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που προκάλεσαν τον πόλεμο στην Ουκρανία», αυτό «ακριβώς σημαίνει η εμπλοκή στα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια. Αυτό δείχνει η αντιπαράθεση των αστικών τάξεων δύο ΝΑΤΟικών κρατών, Ελλάδας και Τουρκίας, για τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση». «Η στάση του κάθε κόμματος απέναντι στην εμπλοκή της χώρας στα επιθετικά σχέδια» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ «είναι βασικό λαϊκό κριτήριο για τις επερχόμενες εκλογές και κάθε πολιτική μάχη».

Παραπέρα χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα

Ο Χρήστος Κατσώτης, αναφερόμενος στο παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και κάθε στοιχειώδους προστασίας των εργαζομένων, σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει 900 εκατομμύρια, 74 εκατομμύρια λιγότερα από τον περσινό αντίστοιχο κονδύλι, για τα επιδόματα ανεργίας, «όταν σύμφωνα με στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ, οι απολύσεις που καταγράφηκαν το δεκάμηνο Γενάρη - Οκτώβρη έφτασαν στα 2.357.582. Αποτυπώνονται η ασύλληπτη προσωρινότητα στη δουλειά χιλιάδων εργαζομένων, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που γενικεύεται. Οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης για τον Οκτώβρη είναι μόλις 44,68% των προσλήψεων, ενώ μερικής απασχόλησης το 44,88% και οι εκ περιτροπής εργασίας στο 10,44%».

Αυτά - επισήμανε - έρχονται να προστεθούν στο γεγονός ότι ο κατώτατος μισθός με τον πληθωρισμό στο 12% - 13% είναι στα 713 ευρώ μεικτά, δηλαδή κάτω από αυτόν του 2012 που ήταν 751 μεικτά. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης έχει ξεπεράσει το 40%. Η αύξηση των συντάξεων κατά 7,75%, κάτω από τον πληθωρισμό, συνεχίζει να διευρύνει τη φτώχεια μεγάλης πλειοψηφίας συνταξιούχων. Ενάμισι εκατομμύριο συνταξιούχοι παίρνουν έως 564 ευρώ. «Αλήθεια, μπορεί κανείς να ζήσει με αυτά;», διερωτήθηκε ο βουλευτής του Κόμματος απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Κανένα μέτρο για τις ανάγκες των νησιωτών

Για την έλλειψη χρηματοδότησης για έργα που να ικανοποιούν έστω και στοιχειωδώς τις ανάγκες των νησιωτών έκανε λόγο η Μαρία Κομνηνάκα, τονίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, συνεχίζει να ταΐζει με εκατομμύρια ευρώ τους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας όταν αφήνουν τα νησιά στον εφιάλτη της απομόνωσης για τα κέρδη τους, ενώ υπενθύμισε ότι από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ υπερασπίζονται την εθελοντική φορολογία των εφοπλιστών. Εδώ πάνε περίπατο οι δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι την ίδια στιγμή τα κόμματα αυτά ψηφίζουν από κοινού τη μονιμοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην Ενέργεια, με ευρωπαϊκή σφραγίδα και σε τέτοιες συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. «Το μόνο έργο, για το οποίο πέφτουν "ζεστά" εκατομμύρια στα νησιά είναι για να κατασκευάζονται δομές, φυλακές μόνιμου εγκλωβισμού ξεριζωμένων ανθρώπων», τόνισε.

Ξανά υποχρηματοδότηση της Εκπαίδευσης

Στη συνέχιση της διαχρονικής υποχρηματοδότησης της Εκπαίδευσης αναφέρθηκε ο Γιάννης Δελής. «Σχολεία υποσυντηρημένα, με σοβάδες να πέφτουν παντού όλο και πιο συχνά ή ακόμα και ολόκληρες οροφές όπως στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης, τα καθιστούν επικίνδυνα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών».

Μόνο 1 στα 6 σχολεία είναι της τελευταίας εικοσαετίας. Τα υπόλοιπα είναι παλιότερα, με τα μισά να είναι άνω των 50 ετών στην πιο σεισμογόνο χώρα της Ευρώπης. «Εχετε καταδικάσει όλοι σας» το σχολείο και «ανοιχτά πια το ωθείτε στην αναζήτηση χορηγών κι αυτό το βαφτίζετε αυτονομία της σχολικής μονάδας. Πίσω από αυτήν την αυτονομία, προσπάθησε να κρυφτεί ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός με αφορμή το τραγικό περιστατικό του σχολείου των Σερρών», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η Ειδική Αγωγή είναι εξαφανισμένη στον προϋπολογισμό και ότι στα πανεπιστήμια αυτή η βάρβαρη πολιτική εκφράζεται με τη «σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις, ακόμα και με το ΝΑΤΟ».


ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Σε «ξένο αχυρώνα» ο καβγάς για τους μποναμάδες στο κεφάλαιο

Δεν έχουν τέλος οι μποναμάδες σε προνόμια και «ζεστό» χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα οποία θα κληθεί να χρυσοπληρώσει ο λαός με τις νέες θυσίες που προδιαγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο οι εφοπλιστές της ακτοπλοΐας, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη, θα τσεπώσουν με το «καλημέρα» άλλα 130 εκατ. ευρώ με πρόσχημα την πρόκληση των «άγονων γραμμών». Επίσης για την κάλυψη των «άγονων γραμμών» θα εισπράξουν άλλα 370 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ θα στηριχθούν και με 600 επιπλέον εκατ. από το πρόγραμμα «Μεταφορές 2021 - 2027» της ΕΕ. Και πρόσθεσε ο υπουργός ότι «καταρτίζουμε αναλυτικό σχέδιο - μελέτη για τη σταδιακή ανανέωση του στόλου της επιβατηγού ναυτιλίας της χώρας και τη μείωση του αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης», από το οποίο - σημειωτέον - οι εφοπλιστές διεκδικούν μερίδιο πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Ο δε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά μας το Ταμείο Ανάκαμψης και ένα μεγάλο κύμα επενδύσεων, που θα μας κρατήσουν μακριά από την ύφεση».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο ειδικός εισηγητής του, Αλ. Χαρίτσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τεχνητούς πανηγυρισμούς περί ανάπτυξης και έκρηξης επενδύσεων», αφού «πριν από έναν χρόνο, για το 2022 τα στοιχεία στον περσινό προϋπολογισμό έδειχναν αύξηση των πραγματικών επενδύσεων κατά 23,4% ενώ τώρα απολογιστικά για το 2022 είναι στο 10% τελικά αυτή η αύξηση. Η επενδυτική έκρηξη παραπέμπεται για μία ακόμη φορά για την επόμενη χρονιά, αυτήν τη φορά για το 2023». Την κατηγόρησε ακόμα για κατάρρευση των στόχων ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης «τη στιγμή που η πραγματική οικονομία διψά για ρευστότητα» κ.ά.

Και αφού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους στους επενδυτές, στη συνέχεια έστησαν τον καβγά για το ποιος αυξάνει ή μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Παρεμβαίνοντας στον καβγά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σχολίασε ότι «ουσιαστικά έρχεται στο μυαλό μας μια λαϊκή παροιμία, "δύο συμπαθή τετράποδα μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα"» και πρόσθεσε: «Αυτά τα οποία βιώνει ο λαός μας σήμερα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που άσκησαν τα τελευταία χρόνια όλες οι κυβερνήσεις όλων των κομμάτων. Ολες οι κυβερνήσεις μείωσαν μισθούς, μείωσαν συντάξεις. Επέβαλαν μια τεραστίων διαστάσεων φοροεπιδρομή και εισφοροεπιδρομή, με αποτέλεσμα να γονατίσουν κυριολεκτικά από τα βάρη τα λαϊκά στρώματα».

Δείχνοντας ότι ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που μείωσε τον φορολογικό συντελεστή για τα διανεμόμενα κέρδη στο 10%, και όχι τους φορολογικούς συντελεστές ή τον ΦΠΑ για τα λαϊκά εισοδήματα. «Δεύτερον, στους ίδιους δίνετε τις δουλειές. Και μαζί ψηφίζετε, για παράδειγμα, την ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας».

Είναι κοινή συνισταμένη των αστικών κομμάτων - τόνισε - τα μέτρα που επιβάλλουν οι νόμοι της καπιταλιστικής αγοράς και η πολιτική της ΕΕ, θυσιάζοντας στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου τις ανάγκες του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ