ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /40
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Προειδοποιήσεις» της Ρωσίας για «νόμιμους στόχους» σε ΝΑΤΟικό έδαφος...

...μαζί με κατηγορίες σε ΗΠΑ και Πολωνία για συμμετοχή σε «τρομοκρατικές επιθέσεις»

Copyright 2022 The Associated

Με τον γγ του ΝΑΤΟ να μιλάει ανοιχτά για τον κίνδυνο ενός «πλήρους πολέμου» μεταξύ ΝΑΤΟ - Ρωσίας, τις ΗΠΑ να εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν πυραυλικά συστήματα «Patriot» στην Ουκρανία και τη Μόσχα να επαναφέρει τις έμμεσες πυρηνικές απειλές, η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας έχει μπει σε ακόμα πιο επικίνδυνη «τροχιά».

Εξάλλου, και οι δύο πλευρές εμφανίζονται ανυποχώρητες ως προς τους στόχους της σύγκρουσης και τους όρους διαπραγμάτευσης για τον «τερματισμό» της, με τη Ρωσία να καλεί την Ουκρανία να αποδεχτεί την «πραγματικότητα» της προσάρτησης εδαφών και το Κίεβο, την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες να καλούν τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά εδάφη.

Μεντβέντεφ: «Νόμιμοι» οι στόχοι σε έδαφος του ΝΑΤΟ;

Υπονοούμενα για ενδεχόμενους «νόμιμους» στόχους της Ρωσίας σε ΝΑΤΟικό έδαφος άφησε την Παρασκευή ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ: «Σήμερα (...) το βασικό ερώτημα είναι: Ο υβριδικός πόλεμος που κήρυξε de facto στη χώρα μας το ΝΑΤΟ, μπορεί να θεωρηθεί είσοδος της Συμμαχίας σε πόλεμο με τη Ρωσία; Είναι δυνατόν να θεωρηθεί η παράδοση μεγάλου όγκου όπλων στην Ουκρανία ως επίθεση στη Ρωσία;».

Οπως είπε, έχουν προκύψει ερωτήματα εάν ορισμένα «αντικείμενα» του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι» και ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες... Μάλιστα, ως τέτοιους «νόμιμους στόχους» κατονόμασε στρατιωτικές και άλλες υποδομές, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία ενός «αντίπαλου κράτους».

Εξάλλου, το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλέστηκε τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας λέγοντας ότι «επιβεβαιώνεται η άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ και της Πολωνίας στη μαζική στρατιωτική - υλικοτεχνική υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου, στην προετοιμασία και υλοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων στο ρωσικό έδαφος».

Οι αρμόδιες ρωσικές υπηρεσίες ανέλυσαν ηλεκτρονικά στοιχεία των drones που αναχαιτίστηκαν κατά τις επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικές υποδομές στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία, στις περιφέρειες Κουρσκ, Μπέλγκοροντ και Βορονέζ.

Αποστολή «Patriot» θα είχε «απρόβλεπτες συνέπειες»

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι «ο τρομερός πόλεμος στην Ουκρανία» «μπορεί να γίνει πλήρης και να εξαπλωθεί σε έναν μεγάλο πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας», είχε σημειώσει την περασμένη βδομάδα ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, την ίδια ώρα που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κλιμακώνουν την πολύμορφη εμπλοκή τους στη στρατιωτική σύγκρουση.

Μια νέα φάση κλιμάκωσης θα εγκαινιαστεί αν επιβεβαιωθούν τα αμερικανικά δημοσιεύματα, που φέρουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να είναι ένα βήμα πριν από την έγκριση αποστολής «Patriot» στην Ουκρανία, με φόντο τους συνεχείς ρωσικούς βομβαρδισμούς σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Οχι μόνο επειδή η Μόσχα απέρριπτε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ανάπτυξης «Patriot» στην Ουκρανία ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή (η ανάπτυξη αντιπυραυλικής ασπίδας γύρω από τη Ρωσία δίνει στρατιωτικό πλεονέκτημα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και αποτελεί πάγια «κόκκινη» γραμμή της Μόσχας), αλλά και επειδή θα «σπάσει» ένα «όριο» που έχουν θέσει οι ΗΠΑ στο είδος των όπλων που προμηθεύουν στο όνομα της αποφυγής απευθείας σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Αν όντως σταλούν οι «Patriot», ίσως η Ουάσιγκτον αποφασίσει να στείλει κι άλλους εξοπλισμούς, όπως σύγχρονα άρματα μάχης ή πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, που μέχρι στιγμής αρνείται στο Κίεβο.

Η Μόσχα προειδοποίησε επανειλημμένα για «απρόβλεπτες συνέπειες» και «πρόσθετους κινδύνους για την παγκόσμια ασφάλεια», ενώ ξεκαθάρισε ότι οι «Patriot» θα αποτελούν «νόμιμο στόχο» της.

Με δεδομένη την αυξανόμενη στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ και την παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών στο πεδίο, «η μεταφορά τέτοιων εξελιγμένων όπλων, ο χειρισμός των οποίων απαιτεί μήνες εκπαίδευσης, θα σήμαινε επέκταση της εμπλοκής του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ σε πολεμικές επιχειρήσεις, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες», επισήμανε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει επίσης να προμηθεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις με ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη μετατροπή απλών βομβών σε «έξυπνες», δηλαδή κατευθυνόμενες με τη βοήθεια δορυφόρων, για ακριβή πλήγματα από αέρος, ανέφερε η «Washington Post».

Η Ρωσία φόρτωσε διηπειρωτικό πύραυλο «Yars»

Επιδεικνύοντας ...«δείγμα» αυτών των «απρόβλεπτων συνεπειών», το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δημοσιοποίησε την εγκατάσταση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «Yars» σε έναν εκτοξευτή σιλό στην περιοχή Kaluga, 150 χλμ. νοτιοδυτικά της Μόσχας, ενόψει της «Μέρας Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων» της Ρωσίας.

«Ο πύραυλος θα είναι σε υπηρεσία μάχης όπως είχε προγραμματιστεί» και «η πατρίδα θα λάβει άλλο ένα δείγμα πυρηνικών πυραύλων, το οποίο θα μας επιτρέψει να επιλύσουμε οποιαδήποτε καθήκοντα σε στρατηγικό επίπεδο», δήλωσε ο αρμόδιος διοικητής.

Παράλληλα, δύο Ρώσοι αξιωματούχοι στο Ντονμπάς κάλεσαν τη ρωσική ηγεσία σε κλιμάκωση. «Δεν έχουμε τους πόρους για να νικήσουμε το μπλοκ του ΝΑΤΟ με συμβατικά μέσα. Αλλά έχουμε πυρηνικά όπλα γι' αυτό», δήλωσε ο Ρώσος διοικητής στην περιοχή του Ντονέτσκ, Αλ. Κοντακόφσκι. Οπως επισήμανε, η Ρωσία πολεμά ολόκληρο τον δυτικό κόσμο, γι' αυτό η επόμενη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να είναι «μόνο μία: Πυρηνική».

Την προηγούμενη βδομάδα ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, είχε δηλώσει ότι «αυξάνεται η απειλή» ενός πυρηνικού πολέμου, αλλά και ότι η Ρωσία «θα εξετάσει» την «ιδέα της Ουάσιγκτον», να υιοθετήσει κι αυτή το δόγμα του «προληπτικού πυρηνικού πλήγματος».

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παρέχει όπλα, είπε ο πρώην πρεσβευτής της «Δημοκρατίας» του Λουγκάνσκ στη Μόσχα, Ρ. Μιρόσνικ, και «μόνο η καταστροφή των οδών εφοδιασμού στη Δυτική Ουκρανία θα έχει ριζικό αντίκτυπο».

Στο μεταξύ, δεκάδες ρωσικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν την Παρασκευή από αέρος και εδάφους στην Ουκρανία, σε υποδομές στην Οδησσό, στο Χάρκοβο και αλλού. Μάλιστα, σε μια «συμβολική» κίνηση «για πρώτη φορά» οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu95 από τη στρατιωτική βάση «Ενγκελς» στην κεντρική Ρωσία που χτυπήθηκε πρόσφατα από τις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές. Επιπλέον, υπήρξαν εκτοξεύσεις από τα βόρεια της Κασπίας Θάλασσας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιθέσεων εθεάθησαν στον «ουρανό της Λευκορωσίας» ρωσικά μαχητικά, πιθανόν για λόγους αντιπερισπασμού.

«Παγκόσμια Σύνοδο» και «Σύμφωνο του Κιέβου» προτείνει ο Ζελένσκι

Με φόντο τη στρατιωτική κλιμάκωση εντείνεται η πολιτική και οικονομική πίεση προς τη Ρωσία.

Συμμετέχοντας στη Σύνοδο του G7 τη Δευτέρα, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, επανέφερε την πρόταση για μια «Παγκόσμια Σύνοδο Ειρήνης» ΝΑΤΟικής «κοπής», για τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην Ανατολική Ευρώπη. Το κατά πόσον θα προχωρήσει, εξαρτάται και από τα ανταγωνιστικά σχέδια και τα αντικρουόμενα συμφέροντα μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα.

Και στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Μπαλί ο Ζελένσκι είχε καλέσει σε μια Παγκόσμια Διάσκεψη για να εδραιωθούν «τα βασικά στοιχεία της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής ασφάλειας στον ευρωατλαντικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων για την Ουκρανία» και να υπογραφεί το λεγόμενο «Σύμφωνο Ασφαλείας του Κιέβου». Μεταξύ άλλων αυτό προβλέπει «εγγυήσεις ασφαλείας» από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα, αποκλείοντας τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, εξοπλισμό της Ουκρανίας με ΝΑΤΟικά πρότυπα, χωρίς να αποκλείεται η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Ο Ζελένσκι ισχυρίστηκε στο G7 ότι για... «να φέρουμε πιο κοντά την ειρήνη», η Δύση θα πρέπει να προμηθεύσει την Ουκρανία με σύγχρονα άρματα μάχης και σύγχρονη αεράμυνα, επικαλούμενος το «πυραυλικό» πλεονέκτημα της Ρωσίας. Επίσης, ζήτησε «συνεχή υποστήριξη πυροβολικού με όπλα και οβίδες, περισσότερο πυροβολικό, περισσότερους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς».

Το δεύτερο βήμα - κατά τον Ζελένσκι - είναι η «ανθεκτικότητα», με διατήρηση «οικονομικής, ενεργειακής και κοινωνικής σταθερότητας το επόμενο έτος».

«Το τρίτο βήμα είναι μια νέα διπλωματία», είπε, προσθέτοντας ότι είναι «ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία για να φέρουμε την απελευθέρωση του λαού μας και όλων των εδαφών μας πιο κοντά».

«Αυτά είναι τρία βήματα προς τη συνέχιση των εχθροπραξιών», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, καλώντας την «ουκρανική πλευρά να λάβει υπόψη την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί» με τα «νέα εδάφη» της Ρωσίας.

ΕΕ: Νέα οικονομική βοήθεια και κυρώσεις εν μέσω αντιθέσεων

Αποφάσεις που εντείνουν την πίεση προς τη Ρωσία και τη στήριξη στην Ουκρανία - αν και όχι χωρίς αντιθέσεις και παζάρια - έλαβε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Μετά από διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη χορήγηση χρηματοοικονομικής βοήθειας ύψους 18 δισ. ευρώ το 2023 στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων και για την αποκατάσταση ενεργειακών υποδομών, καθώς η ΕΕ φοβάται ένα νέο προσφυγικό κύμα.

Σε μια ακόμη αμφιλεγόμενη πρόταση, που αυξάνει την πιθανότητα διεύρυνσης του πολέμου, προχώρησε ο Ουκρανός Πρόεδρος απευθυνόμενος στη Διάσκεψη στο Παρίσι την περασμένη βδομάδα.

Κάλεσε την ΕΕ «να στείλει ειδικές αποστολές σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, από τις οποίες εξαρτάται η σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής μας», όπως οι αποστολές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Οι ηγέτες της ΕΕ επιβεβαιώνουν την υποστήριξη «στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη, «ιδίως μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη και της αποστολής για τη στρατιωτική συνδρομή της ΕΕ» στην Ουκρανία.

Νωρίτερα μες στη βδομάδα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε εγκρίνει αύξηση 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη για το 2023. Μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί από αυτόν τον Μηχανισμό περίπου 3,5 δισ. ευρώ για τη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου.

Οι ηγέτες των 27 κατέληξαν σε συμβιβασμό και ενέκριναν επίσης το 9ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, ωστόσο δεν πέρασε η 12μηνη ανανέωση όλων των κυρώσεων που ισχύουν μέχρι τώρα.

Οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία είχαν απειλήσει να μπλοκάρουν το 9ο πακέτο επειδή προβλέπει εξαιρέσεις στις ρωσικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων, ως μέρος των συμφωνιών για τα ουκρανικά σιτηρά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του «Politico», η Ουγγαρία μπλόκαρε την πρόταση της Λιθουανίας για 12μηνη διάρκεια του συνόλου των κυρώσεων, ενώ η Κομισιόν τη στήριζε ως «ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία». Από την πλευρά της, η Ιταλία εξέφρασε τον προβληματισμό ότι κάτι τέτοιο θα έδινε την αίσθηση ότι σίγουρα ο πόλεμος θα διαρκέσει ακόμη έναν χρόνο.

Χαρακτηριστικές είναι και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ιταλού υπουργού Αμυνας, Τζ. Κροσέτο, ότι οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία «θα πρέπει να τερματιστούν αργά ή γρήγορα» και θα τερματιστούν όταν ξεκινήσουν οι «ειρηνευτικές συνομιλίες για τις οποίες όλοι ελπίζουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ