ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΗ - ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2022
Με αποφασιστικότητα για να πιαστούν οι στόχοι και με το παραπάνω!

RIZOSPASTIS

Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ δίνει με αποφασιστικότητα τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2022 για να πιαστούν οι υψηλοί στόχοι που έχουν τεθεί. Ηδη είναι δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, άνθρωποι του μόχθου, νέοι και νέες από το λεκανοπέδιο και όλο τον νομό που έχουν ενισχύσει από το υστέρημά τους το Κόμμα. H ΚΟ Αττικής έχει καλύψει το 70,35%, όντας παραπάνω από την αντίστοιχη χρονική στιγμή πέρσι.

Η μεγάλη ανταπόκριση που συναντάμε, σε μια περίοδο μάλιστα που το λαϊκό εισόδημα πλήττεται ιδιαίτερα από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, μας γεμίζει αισιοδοξία και μας δίνει ώθηση για να εντείνουμε τις προσπάθειες και το άνοιγμά μας με το κουπόνι στο χέρι, να συζητήσουμε πιο πλατιά τις θέσεις του Κόμματος.

Οικονομική εξόρμηση ενταγμένη στο πλατύ πολιτικό άνοιγμα και την πρωτοπόρα δράση στο κίνημα

Βοηθά ότι η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης δίνεται σε μια περίοδο που τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ πραγματοποιούν ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα στους χώρους δουλειάς και στις λαϊκές γειτονιές, με το Κάλεσμα της ΚΕ για αγωνιστική συμπόρευση, συναντώντας από πολλούς έντονο ενδιαφέρον για τις θέσεις και την πρόταση του ΚΚΕ, ένα ευρύτερο κομμάτι εργαζομένων που μπορεί να μην συμφωνεί σε όλα μαζί του, αλλά το θέλει ενισχυμένο, κατανοεί ότι αποτελεί εγγύηση για τα συμφέροντα των λαϊκών οικογενειών. Βεβαίως εδώ μετριόμαστε στο κατά πόσο κρατάμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με όλους αυτούς, τους βοηθάμε ώστε η εκτίμησή τους να γίνει πράξη ενίσχυσης του ΚΚΕ παντού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και συμβάλλουν οι δεκάδες πολιτικές συγκεντρώσεις που γίνονται από τις Κομματικές Οργανώσεις, όπως και άλλες πρωτοβουλίες πολιτιστικού - ιστορικού περιεχομένου που αγκαλιάζονται από πλήθος κόσμου και παραπέρα από τους οπαδούς του Κόμματος. Τέτοια είναι η έκθεση που έγινε για τα 100 χρόνια της ΕΣΣΔ, η συναυλία - αφιέρωμα με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Αλκη Αλκαίου που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, όπως και η μεγάλη συναυλία που διοργανώνει η ΚΟ Αττικής για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, το Σάββατο 14 Γενάρη.


Αντίστοιχα, είναι μια περίοδος που η μεγάλη επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη επιβεβαίωσε τη δύναμη των εργαζομένων, έστειλε μήνυμα ανάτασης και αγώνα, με τη σκυτάλη να παίρνει το μεγάλο συλλαλητήριο αυτό το Σάββατο ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ενώ μπροστά μας ανοίγεται η προοπτική για νέα απεργιακή απάντηση ενάντια στο τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι αγωνιστικές κινητοποιήσεις εργαζομένων σε πολλούς κλάδους με καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών, των ταξικών σωματείων και συνδικάτων. Απευθυνόμαστε θαρρετά για την ενίσχυση του Κόμματος σε όλους όσοι βρισκόμαστε μαζί στον δρόμο του αγώνα, στη μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, με τους συνδικαλιστές αυτούς που εδώ και καιρό συζητάμε με ειλικρίνεια και που πολλοί έχουν συμμετάσχει στις σχετικές συσκέψεις της ΚΟ Αττικής που πραγματοποιήθηκαν.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές κλαδικές ΚΟΒ βρίσκονται σε τροχιά κάλυψης του πλάνου, καταδεικνύοντας την αναγνώριση που υπάρχει για την πρωτοπόρα δράση του Κόμματος και των μελών του για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ΚΟΒ Μετάλλου Πειραιά και ενώ σε εξέλιξη είναι οι κινητοποιήσεις στη Ζώνη του Περάματος. Την ΚΟ Ναυτεργατών που έχει φτάσει στο 90% του πλάνου της, επιβεβαιώνοντας τους χρόνιους δεσμούς με τους ναυτεργάτες στο λιμάνι του Πειραιά και αλλού, δεσμοί οι οποίοι ανανεώνονται συνεχώς στους αγώνες για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των πληρωμάτων. Εξίσου στην ΤΟ Χρηματοπιστωτικού, όπου προηγείται σε ποσοστό κάλυψης η ΚΟΒ εργαζομένων της PDS, εταιρεία εξυπηρέτησης της Τράπεζας Πειραιώς, όπου το προηγούμενο διάστημα ξεχώρισαν οι κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις και για την υπογραφή ΣΣΕ και παρά την πρόσθετη δυσκολία της εκτεταμένης τηλεργασίας. Χαρακτηριστικό επίσης από τον ίδιο τομέα είναι το παράδειγμα ΚΟΒ που απευθύνθηκε στον χώρο μεγάλης εισπρακτικής εταιρείας, που επίσης έγιναν κινητοποιήσεις, καταφέρνοντας το ποσοστό των εργαζομένων που ενίσχυσαν το Κόμμα να ξεπεράσει το 15%.

Παίρνουμε όλα τα μέτρα για να υπερκαλυφθεί το πλάνο

Παρά το παραπάνω γόνιμο έδαφος, δεν αποσπόμαστε από τις ιδιαίτερες απαιτήσεις που έχει κάθε φορά η Οικονομική Εξόρμηση, όπως και ότι συνεχώς αυξάνονται οι οικονομικές ανάγκες για την πλούσια και ανεμπόδιστη από αυτή την πλευρά δραστηριότητα του Κόμματος. Η ΚΟ Αττικής έχει θετική πείρα με την υπερκάλυψη των στόχων της στις Οικονομικές Εξορμήσεις, παρακαταθήκη που θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο και φέτος. Η αρχική ώθηση που έδωσε η έγκαιρη προετοιμασία και συζήτηση δεν έχει μείνει μετέωρη, διότι έκτοτε υπάρχει σφιχτός έλεγχος της πορείας και των ποιοτικών δεικτών της Οικονομικής Εξόρμησης από τα όργανα, με σκοπό να εντοπίζονται αδύναμες πλευρές, όπου χρειάζεται να παίρνονται βελτιωτικά μέτρα, να γίνονται συνεδριάσεις των ΚΟΒ με αυτό το θέμα κ.ά.

Τα στελέχη διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο με το παράδειγμά τους στο άνοιγμα και την κάλυψη του προσωπικού τους πλάνου, αλλά και βασικό το κατά πόσο ενισχύουν συνεχώς τη συζήτηση και τον πολιτικό - ιδεολογικό εξοπλισμό, ώστε να ανεβαίνει η ικανότητα προβολής της ανάγκης για ισχυροποίηση του ΚΚΕ σε αντιπαράθεση με τις δοκιμασμένα αποτυχημένες λύσεις διάφορων επίδοξων σωτήρων που κατακλύζουν από πολλά «κανάλια» τις λαϊκές συνειδήσεις.

Στον βαθμό που μπαίνουν και προχωρούν το προσωποποιημένο σχέδιο και οι συγκεκριμένοι στόχοι σε κάθε ΚΟΒ, το σύνολο των κομματικών δυνάμεων είναι καθημερινά στη μάχη, παλεύει ο καθένας για το κάτι παραπάνω. Ορισμένες ΚΟΒ μάλιστα δίνουν το στίγμα της υπερκάλυψης από τώρα, καθώς έχουν πιάσει το πλάνο τους και συνεχίζουν ακάθεκτες, όπως για παράδειγμα από τον Νότιο Τομέα, ο οποίος είναι σταθερά και μέσα στην πρώτη 20άδα των ΤΟ πανελλαδικά, από την Α' Αθήνας κ.ά. Η πλειοψηφία των ΚΟΒ έχει θετικά παραδείγματα από την πρωτοπόρα δουλειά μελών της, που πρέπει να αναδειχθούν και να γενικευτούν. Πολλοί σύντροφοι με αυταπάρνηση απευθύνονται πλατιά, όπως για παράδειγμα σύντροφος από το Κέντρο της Αθήνας που πήρε αγκαζέ τα ημερολόγια της ΚΕ για το 2023 και τα κουπόνια, γύρισε την γειτονιά του, μπήκε σε σπίτια και μαγαζιά, με αποτέλεσμα να διακινήσει δεκάδες από αυτά.

Σε όλη αυτήν την προσπάθεια οφείλουμε να επισημάνουμε την αναντικατάστατη συμβολή των οπαδών και φίλων του Κόμματος, που στο πλάι του συμμετέχουν ενεργά στην Οικονομική Εξόρμηση, μεγαλώνουν σημαντικά το εύρος επιρροής κάθε ΚΟΒ. Ολοι αυτοί μαζί με τις ακόμη περισσότερες εφεδρείες της ΚΟ Αττικής, που πρέπει να αξιοποιηθούν, αποτελούν σημαντική μαγιά για τους σημαντικούς σταθμούς και μάχες που έχουμε μπροστά μας. Εξίσου μπορούμε να αναφέρουμε θετικά παραδείγματα από το παραπάνω, όπως αυτό oπαδού εκπαιδευτικού που απευθυνόμενος σε συναδέλφους και μαθητές του στο νυχτερινό λύκειο που εργάζεται, συγκέντρωσε ένα σημαντικό ποσό από πολλούς που ανταποκρίθηκαν.

Ξεχωριστή ώθηση δίνει για άλλη μια χρονιά η άμιλλα που έχει προκηρύξει η Γραμματεία της ΚΕ, αυτές που εξελίσσονται ανάμεσα στις ΤΟ αλλά και η καθιερωμένη που βάλαμε και φέτος με την Οργάνωση της Κεντρικής Μακεδονίας. Βεβαίως, από εκεί και πέρα είναι ζητούμενο να κρατάμε ζεστό το κλίμα της άμιλλας σε όλη τη διάρκεια της εξόρμησης, να υπάρχει ενημέρωση για την πορεία της κ.ο.κ. Θυμίζουμε ότι πέρυσι η ΚΟ Αττικής με βάση τα συνδυασμένα κριτήρια της ΚΕ κατέλαβε την τρίτη θέση ανάμεσα στις Οργανώσεις Περιοχής, το οποίο είναι ακόμη ένας λόγος να θέτουμε πιο ψηλά τον πήχη.

Διανύοντας τα μέσα Δεκέμβρη, φιλοδοξούμε να πολλαπλασιάσουμε εκ νέου την προσπάθεια για να υπερκαλυφθεί το συνολικό πλάνο της ΚΟ Αττικής όπως και όλων των Τομεακών Οργανώσεων. Τα θετικά σημάδια που λαμβάνουμε, η πολιτική δραστηριότητα που ξεδιπλώνεται, όπως και οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ανατροφοδοτούν τη μαχητικότητα, το πείσμα ότι θα τα καταφέρουμε και με το παραπάνω. Αλλωστε, για τους κομμουνιστές είναι αδιαπραγμάτευτο και ζήτημα τιμής να πιάνουν τους στόχους που θέτουν, ανεξαρτήτως των συνθηκών.


Του
Χρήστου ΜΠΑΘΑ*
* Ο Χρ. Μπάθας είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ


Αυτήν τη Δευτέρα η συναυλία - αφιέρωμα στον Αλκη Αλκαίο

Θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Μια ξεχωριστή συναυλία - αφιέρωμα με αφορμή τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Αλκη Αλκαίου πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ τη Δευτέρα 19 Δεκέμβρη, στις 20.00 στο «Arch Club Live Stage» (Ελασιδών 6, Γκάζι).

Θα χαιρετίσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τραγουδούν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Κώστας Θωμαΐδης, Δημήτρης Κανέλλος και Μανώλης Μητσιάς. Η μουσική επιμέλεια είναι του Μανόλη Ανδρουλιδάκη. Παίζουν ακόμα οι μουσικοί Βαγγέλης Ζαρμπούτης, Γιώργος Κατσίκας, Περικλής Μαλακατές, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Νίκος Παπαναστασίου, Βασίλης Ραψανιώτης.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις.

Για κρατήσεις και προσκλήσεις μπορεί κανείς να απευθυνθεί από τις 9.00 έως τις 15.00 στα τηλέφωνα 6936376273, 6983772243 και από τις 17.00 έως τις 21.00 στα τηλέφωνα 6973010641, 6988630394.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ