ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
Φοιτητικοί Σύλλογοι μπαίνουν μπροστά για όλες τις ανάγκες των φοιτητών

Από το Φοιτητικό Φεστιβάλ του Πολυχώρου Νεανικής Δημιουργίας των Φοιτητικών Συλλόγων Ιωαννίνων τον περασμένο Μάη
Από το Φοιτητικό Φεστιβάλ του Πολυχώρου Νεανικής Δημιουργίας των Φοιτητικών Συλλόγων Ιωαννίνων τον περασμένο Μάη
Συχνά λέγεται ότι τα φοιτητικά χρόνια είναι από τα πλέον δημιουργικά στη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Ωστόσο η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων, η έλλειψη απαιτούμενων υποδομών, πόρων, ακόμα και προσανατολισμού, αφήνει συχνά στο περιθώριο και ακάλυπτες τις ανάγκες των φοιτητών για πρόσβαση στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους, αλλά και για πολύμορφη εμβάθυνση στο αντικείμενο των σπουδών τους.

Στην πρόσφατη Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που έγινε στην Αθήνα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή Φοιτητικών Συλλόγων από κάθε άλλη φορά, απασχόλησε τη συζήτηση το πώς οι Σύλλογοι θα πάρουν στα χέρια τους τη διεύρυνση της λειτουργίας τους γύρω από όλα όσα απασχολούν σήμερα τον κάθε φοιτητή και χαρακτηριστικά στην εισήγηση της Συνάντησης τονίστηκε μεταξύ άλλων:

«Στο επίκεντρο χρειάζεται να μπαίνει η καλή δράση και λειτουργία των συλλόγων μας. Υπάρχουν οι δυνατότητες να μετρήσουμε πολλά βήματα. Εχουμε θετικά παραδείγματα, όμως χρειάζεται να εντείνουμε την προσπάθεια έτσι ώστε όλο και περισσότεροι σύλλογοι να βάζουν στο σχέδιο δράσης τους την ενασχόληση με όλες τις πτυχές της ζωής μας.

Την ενασχόληση δηλαδή με την επιστήμη μας, τους όρους με τους οποίους μορφωνόμαστε, το περιεχόμενο των σπουδών μας. Να προβληματίζουμε σχετικά με το εργασιακό μας μέλλον, τι διασφαλίζει το πτυχίο μας και τι πρέπει να διεκδικήσουμε. Είναι θετική η πείρα που βγαίνει από αρκετούς συλλόγους, οι οποίοι πραγματοποίησαν κοινές συσκέψεις, εκδηλώσεις με σωματεία εργαζομένων του επαγγέλματός τους και φώτισαν τέτοιες πλευρές, κατάφεραν να φτάσουν σε μεγάλη μερίδα φοιτητών, να φουντώσουν τη συζήτηση. Είναι μαζική η συμμετοχή των φοιτητών σε επιστημονικές εκδηλώσεις ή επιτροπές που συγκροτούν σύλλογοι σε όλη τη χώρα.

Αντίστοιχα στο μέτωπο του Αθλητισμού και του Πολιτισμού με τη δημιουργία αθλητικών, θεατρικών, κινηματογραφικών ομάδων, με τη διοργάνωση αθλητικών τουρνουά, συναυλιών, επισκέψεων σε θεατρικές παραστάσεις κ.ά., που βοηθούν όχι μόνο στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, στην ψυχαγωγία αλλά και στη διεκδίκηση χρηματοδότησης, αναβάθμισης των υποδομών και των ομάδων των ΑΕΙ».

Στο πλαίσιο αυτό ο «Ριζοσπάστης» είχε παρουσιάσει προηγούμενα την πολύτιμη πείρα από τη δημιουργία Στεκιού των Φοιτητικών Συλλόγων στην Καβάλα (2/11/2022, σελ. 17), ενώ παλιότερα αντίστοιχες προσπάθειες με επιτυχία είχαν γίνει στα Γιάννενα κ.α. με την εθελοντική συμβολή πολλών φοιτητών που μέσα και από αυτές τις δράσεις διεκδικούν πρόσβαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, δίνουν δημιουργική διέξοδο στις ανησυχίες τους και τα ενδιαφέροντά τους.

Σήμερα, παρουσιάζουμε άλλες δυο τέτοιες αξιόλογες πρωτοβουλίες σε Συλλόγους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΠΘ
Πολυχώρο Πολιτισμού διαμορφώνει ο Φοιτητικός Σύλλογος Χωροταξίας

Με πρωτοβουλία του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Χωροταξίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δημιουργείται ο «Πολυχώρος Πολιτισμού Πολυτεχνείου - ΠΟ³». Θα στεγαστεί απέναντι από το μικρό αμφιθέατρο του Πολυτεχνείου, όπου και θα λειτουργούν χώρος για πολιτιστικές ομάδες, αίθουσα προβολών, βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος Χωροταξίας καλεί κάθε φοιτητή και φοιτήτρια του Πολυτεχνείου να συμμετάσχει με τις ιδέες, το μεράκι και τη δράση του στο πρόγραμμα εργασιών διαμόρφωσης του Πολυχώρου Πολιτισμού Πολυτεχνείου (ΠΟ³) και στη μελλοντική του δραστηριότητα.

Σκοπός αυτού του χώρου είναι να δώσει δημιουργική διέξοδο σε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια, να δώσει δυνατότητα πρόσβασης στον Πολιτισμό, δημιουργικής έκφρασης και μελέτης. Ο Φοιτητικός Σύλλογος με πολύμορφες δράσεις βάζει μπροστά τα αιτήματά του για δωρεάν ενασχόληση με τον Πολιτισμό και την Τέχνη που σήμερα θεωρούνται πολυτέλεια και αγκαλιάζουν κάθε πτυχή της καθημερινότητας των φοιτητών.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», η Σοφία Κυφωνίδου, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Χωροταξίας, είπε ότι «ο χώρος αυτός που αυτή τη στιγμή μένει αναξιοποίητος, με πρωτοβουλία του Φοιτητικού Συλλόγου Χωροταξίας θέλουμε να μετατραπεί σε χώρο που να μπορούν οι φοιτητές να διαβάζουν, να αποθηκεύουν βιβλία - σημειώσεις. Επίσης, να λειτουργήσει και ως χώρος επαφής με τον Πολιτισμό, με την Τέχνη, να έχουν όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες την ευκαιρία να δουν μια ταινία, να δανειστούν ένα βιβλίο. Το περιεχόμενο ξεκινάει με βάση όλα αυτά και μπορεί να εμπλουτιστεί.

Σκοπός είναι ο χώρος να αποτελέσει ανάσα για τους φοιτητές που θέλουν να ασχοληθούν με τον Πολιτισμό, να έχουν έναν τρόπο να ασχοληθούν με τη μουσική, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία κ.ά., χωρίς να χρειαστεί να πληρώνουν δίδακτρα ή κάποιο άλλο αντίτιμο. Θέλουμε οι φοιτητές να μπορούν να νιώσουν ότι υπάρχει ένας δικός τους χώρος στη σχολή. Με τον Πολυχώρο, επίσης, και τον εμπλουτισμό του με διάφορες ακόμα δράσεις, θέλουμε να βρουν οι ίδιοι οι φοιτητές αποκούμπι στις δικές τους ανάγκες».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως ήδη «πλήθος φοιτητών, που έχουν επαφή και ασχολούνται με τη διδασκαλία διαφόρων οργάνων, εικαστικών, θεατρικών και χορευτικών, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων του Πολυχώρου. Υπάρχει μεγάλη όρεξη ήδη από αρκετούς φοιτητές να συμβάλουν και στη διαμόρφωση του χώρου αλλά και στις δράσεις του. Την Τετάρτη 11 Γενάρη θα προχωρήσουμε στη σύσταση της οργανωτικής επιτροπής που θα αναλάβει τη διαμόρφωση του χώρου».

Δήλωση συμμετοχής:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScyrBLTkjXAV8t8CbyCn-qrD--yihsd4eFMKMJIQOL5F9FlkA/viewform?usp=sf_link

ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΣΤΟ ΑΠΘ
Με μεράκι για το επιστημονικό αντικείμενο

Με στόχο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να νιώσουν τον Σύλλογο δικό τους, να μπουν στη δράση και να οργανώσουν την πάλη τους, ο Φοιτητικός Σύλλογος Φυσικού του ΑΠΘ μέτρησε σημαντικά βήματα στη μαζικοποίησή του και στη συμμετοχή των φοιτητών, με όχημα την ίδρυση της Ομάδας Επιστήμης Φυσικού.

Η Ομάδα Επιστήμης Φυσικού, που λειτουργεί στο πλαίσιο του Συλλόγου, ήταν μια πρωτοβουλία φοιτητών με μεράκι για το επιστημονικό τους αντικείμενο και διάθεση να διευρύνουν τις γνώσεις τους στη Φυσική.

Ο Γιώργος Πολύζος, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου, εξηγεί για τη δημιουργία και τη λειτουργία της Ομάδας Επιστήμης: «Δημιουργούμε workshops με θέμα τη σύγχρονη Φυσική, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που μας παρέχει η τεχνολογία για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, λ.χ. η πυρηνική ενέργεια για την ηλεκτροπαραγωγή. Επίσης, καλούμε καθηγητές ώστε να μιλήσουν για την ειδικότητά τους, για πιο διευρυμένα ζητήματα πάνω στην επιστήμη μας, γιατί θέλαμε και εξακολουθούμε να θέλουμε να μορφωθούμε ολόπλευρα και να αποκτήσουμε στέρεη γνώση για την επιστήμη μας.

Πραγματοποιήσαμε μαθήματα αλληλεγγύης πριν τις εξετάσεις, στα οποία λύσαμε απορίες στα μαθήματα, αν υπήρχαν, και βοηθήσαμε σε ασκήσεις που πολλοί μάς είχαν ζητήσει. Αυτά που κάναμε ήταν προσπάθειες με βάση τις ανάγκες των φοιτητών, οι οποίες φυσικά θα έπρεπε να λύνονται από το ίδιο το Τμήμα. Ομως, λόγω της διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης, αυτό δεν συμβαίνει, οπότε για να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία.

Αποτέλεσε δηλαδή η Ομάδα τρόπο γνωριμίας των φοιτητών μεταξύ τους, με βάση το κοινό ενδιαφέρον για την επιστήμη, και συνέβαλε να έρθουν σε επαφή με τον Σύλλογό τους. Βοήθησε ακόμα και συναδέλφους που έβλεπαν τον Σύλλογο ως κάτι το μακρινό και ξένο να έρθουν σε επαφή και να ασχοληθούν με τις διαδικασίες του.

Ετσι, όσο τα προβλήματα της Σχολής και του Ιδρύματος οξύνονται, τόσο και οι συνάδελφοί μας συμμετέχουν στον Σύλλογο, που πλέον τον βλέπουν ως αποκούμπι τους για να βάλουν μπροστά τις δικές τους διεκδικήσεις.

Ολο το προηγούμενο διάστημα στηρίξαμε τα πλαίσια πάλης που πάνε κόντρα στις υποβαθμισμένες υποδομές και στις ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, σε σημαντικά εργαστήρια, όπως των Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων και της Πυρηνικής, και που αντιτίθενται στις αλλαγές του προγράμματος σπουδών για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι για τις ανάγκες των φοιτητών για γνώση και της κοινωνίας για επιστήμονες. Τρανταχτό παράδειγμα πάνω σε αυτό είναι η κατάργηση βασικών μαθημάτων, όπως της Χημείας, και η άνιση χρηματοδότηση του Τομέα Στερεάς Κατάστασης, που συνδέεται με τη βιομηχανία, σε αντίθεση με την Αστροφυσική, που έχει μειωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό. Αντισταθήκαμε στο επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που όλες οι κυβερνήσεις νομοθέτησαν, μπλοκάραμε τις διαδικασίες επιβολής διδάκτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζουμε και δυναμώνουμε καθημερινά τον δίκαιο αγώνα μας για τις σπουδές, τη ζωή και τη δουλειά που μας αξίζει τον 21ο αιώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ