ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη

Συσκέψεις σε Αγιά Λάρισας και Καρδίτσα αύριο

RIZOSPASTIS

Για το ραντεβού τους στη Νίκαια Λάρισας, όπου την Κυριακή 8 Γενάρη στις 12 μ. θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, προετοιμάζονται Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες από όλη τη χώρα.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί η συζήτηση για την οργάνωση της συντονισμένης αγωνιστικής απάντησης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως το αυξημένο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές - εξευτελιστικές τιμές, με τα περισσότερα προϊόντα να πωλούνται κάτω από το κόστος παραγωγής, οι ανεπαρκείς και καθυστερημένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι επιπτώσεις από τη νέα ΚΑΠ.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί η πλούσια πείρα από τους αγώνες των τελευταίων χρόνων, από την προσπάθεια για το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, τη συμπόρευση και την κοινή δράση με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αγώνες που, κόντρα στην αδιαλλαξία και την τρομοκρατία των εκάστοτε κυβερνήσεων, απέσπασαν συγκεκριμένες κατακτήσεις. Απ' αυτήν την άποψη, οι συνδικαλιστές αγρότες που προετοιμάζουν τη σύσκεψη σημειώνουν ότι η μαζική συμμετοχή μπορεί να δώσει ώθηση στην οργάνωση και στον συντονισμό των κινητοποιήσεων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα.

Τις μέρες αυτές, μάλιστα, ολοκληρώνονται οι συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων Συλλόγων και Ομοσπονδιών, πραγματοποιούνται περιοδείες στα χωριά για να ενημερωθούν οι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. πραγματοποιείται σύσκεψη στην Καρδίτσα, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Αγρότες Αγιάς: Να σταματήσει η κυβερνητική κοροϊδία

Την καθυστέρηση από μεριάς της κυβέρνησης να ανακοινώσει συγκεκριμένο ποσό αποζημίωσης ανά στρέμμα, και την απουσία χρονοδιαγράμματος για το πότε θα δοθούν τα χρήματα στους αγρότες του δήμου Αγιάς, καταγγέλλουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι συνεταιρισμοί του δήμου Αγιάς, οι οποίοι οργανώνουν σύσκεψη αύριο στις 6.30 μ.μ. στην ταβέρνα «Χατζάκος» στην Αγιά, προκειμένου να συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους.

Σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την κυβερνητική κοροϊδία και εκφράζουν την ανησυχία τους για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση συγκεκριμένου ποσού αποζημίωσης ανά στρέμμα και την απουσία χρονοδιαγράμματος απόδοσης των χρημάτων στους αγρότες, παρά το γεγονός ότι υπήρχε δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στα μήλα και ότι μέχρι την Πέμπτη 15 Δεκέμβρη θα υπήρχε συγκεκριμένη ανακοίνωση για το ποσό της ενίσχυσης.

Προσθέτουν ότι «δεν θα δεχτούμε ψίχουλα, ούτε να πληρωθούμε όταν θα είναι αργά και δεν θα μπορούμε ούτε να βάλουμε πετρέλαιο να καλλιεργήσουμε». Και τονίζουν ότι η μηλοκαλλιέργεια, ιδιαίτερα για την Αγιά, «αποτελεί την κύρια καλλιέργεια του δήμου, με λίγες εκτάσεις και πολλούς μικρούς αγρότες που την έχουν μονοκαλλιέργεια. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν άλλο εισόδημα πέρα από τα μήλα, και η καθυστέρηση της ενίσχυσης τους εμποδίζει να κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζονται έξοδα όπως το κλάδεμα, και βέβαια να καλύψουν τα έξοδα επιβίωσης των οικογενειών τους».

Σε αυτό το πλαίσιο, μαζί με τα αιτήματα που αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη διαμόρφωση τιμών που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα, διεκδικούν από την κυβέρνηση να ανακοινώσει άμεσα το ποσό ανά στρέμμα που θα καλύψει στα μήλα, αλλά και άμεση καταβολή των χρημάτων που να καλύπτουν την απώλεια του εισοδήματος.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ - ΝΤΕΛΙΒΕΡΑΔΩΝ ΑΧΑΪΑΣ
Μεγάλη ανταπόκριση στη μοτοπορεία αλληλεγγύης στην Πάτρα

Σημαντική συμβολή από σωματεία εργαζομένων και συλλόγους φοιτητών και μαθητών

Τα «κουτιά αλληλεγγύης» από τους ντελιβεράδες της Πάτρας
Τα «κουτιά αλληλεγγύης» από τους ντελιβεράδες της Πάτρας
Ξεκινώντας έξω από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά» και έχοντας τα κουτιά τους γεμάτα τρόφιμα, παιχνίδια και άλλα αναγκαία είδη, διανομείς ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συνδικάτου τους έκαναν πράξη την εργατική αλληλεγγύη, μοιράζοντας τρόφιμα σε οικογένειες της πόλης που το είχαν ανάγκη το πρωί της Παρασκευής.

Το κάλεσμα του Συνδικάτου Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης, παιχνίδια και άλλα απαραίτητα, για να μοιραστούν σε όσους τα χρειάζονται, ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση, από συνδικάτα, συλλόγους Φοιτητών και Μαθητικά Συμβούλια, αλλά και εργαζόμενους που συνέβαλαν ο καθένας με ό,τι μπορούσε.

Ακόμη και την ίδια μέρα, μαθητές του ΕΠΑΛ Αγίας Σοφίας προσέφεραν σακούλες με τρόφιμα στο Συνδικάτο. Την ίδια ώρα, στο Εργατικό Κέντρο απ' το πρωί είχε στηθεί μια αλυσίδα αλληλεγγύης, με μέλη συνδικάτων και εργαζόμενους να βοηθούν στο μοίρασμα των συγκεντρωμένων τροφίμων, παιχνιδιών κ.ά. ειδών, που φορτώθηκαν στα «κουτιά αλληλεγγύης» στα μηχανάκια των διανομέων.

Στο πλευρό του σωματείου βρέθηκε και η διοίκηση του ΕΚΠ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Δημήτρη Μαρμούτα, ενώ αμέσως μετά το γέμισμα των κουτιών, με κόρνες και συνθήματα οι διανομείς μοίρασαν τις ξεχωριστές παραγγελίες τους, χαρίζοντας χαμόγελα αισιοδοξίας και ευχές.

Επιτυχημένη δράση αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο

Μαθητές ΕΠΑΛ προσφέρουν είδη ανάγκης
Μαθητές ΕΠΑΛ προσφέρουν είδη ανάγκης
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση αλληλεγγύης που οργάνωσε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου για τη στήριξη άνεργων εργαζομένων, χωρίς κανένα εισόδημα. Στόχος της δράσης «ήταν να μην λείψουν τα απαραίτητα από το γιορτινό τραπέζι των συναδέλφων μας, να αναδείξουμε το γεγονός πως μόνο μέσα από την ταξική αλληλεγγύη θα δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Τη συγκέντρωση και διανομή έκαναν τα μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου, το οποίο ευχαριστεί μαγαζιά της περιοχής που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά τους, «αλλά κυρίως ευχαριστούμε τους απλούς ανθρώπους που από το υστέρημά τους συνέβαλαν σε αυτή την προσπάθεια, δείχνοντας στην πράξη τη δύναμη της αλληλεγγύης. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα». Ακόμα καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου «να απευθύνονται στο Συνδικάτο για προβλήματα που αφορούν όλες τις πτυχές της ζωής τους» και τονίζει πως είναι μονόδρομος «η συσπείρωση στο συνδικάτο για να βάλουμε φρένο στις πολιτικές που τσακίζουν τις ζωές μας, για να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων μας».

Στα Χανιά

Σε συγκέντρωση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και παιχνιδιών, με σύνθημα «η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας», καλούν σωματεία του νομού Χανίων, για τη στήριξη λαϊκών οικογενειών που τα έχουν ανάγκη.

Η συλλογή θα γίνεται στο Εργατικό Κέντρο Χανίων (Μάρκου Μπότσαρη 68), από χτες Τρίτη 27 Δεκέμβρη έως και την Πέμπτη 29 Δεκέμβρη, 10 π.μ. - 8 μ.μ. Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα μοιραστούν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν τα σωματεία Τροφίμων και Ποτών, Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Διανομέων - Delivery «Ιωσήφ Σαριδάκης», Αγροτικού Συνεταιρισμού, «e-food», Επισιτισμού, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Γυναικών και το παράρτημα Χανιών του Μουσικού Συλλόγου.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ «ΕΡΓΑΝΗ»
Πάνω από 2,5 εκατομμύρια απολύσεις το 11μηνο του 2022

Πάνω από 185 χιλιάδες ήταν οι χαμένες θέσεις εργασίας (285.642) σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη» για τον μήνα Νοέμβρη, καταγράφοντας μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων, καθώς οι προσλήψεις ήταν 205.015.

Μάλιστα, το 51,31% των προσλήψεων ήταν συμβάσεις μερικής απασχόλησης (41,07%) και εκ περιτροπής εργασία (10,24%) και μόνο το 48,69% ήταν συμβάσεις με πλήρες ωράριο, πολλές από τις οποίες έχουν και αυτές ημερομηνία λήξης, καθώς είναι ορισμένου χρόνου. Επιπλέον, την ίδια περίοδο 4.009 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής και εκ περιτροπής εργασία.

Πρόκειται δηλαδή για στοιχεία που για μια ακόμα φορά μαρτυρούν πως η ευελιξία και η υποαπασχόληση, η προσαρμογή δηλαδή του εργατικού δυναμικού στις ορέξεις της εργοδοσίας έχει γίνει καθεστώς και αφορά πάνω από το μισό των μισθωτών.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για το 11μηνο του 2022 (Γενάρης - Νοέμβρης), αφού οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αφορούν μόνο το 51,32% ενώ οι υπόλοιπες είναι μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία.

Ενδεικτικό επίσης της ευκολίας που έχουν εξασφαλίσει οι επιχειρήσεις να απαλλάσσονται από τους εργαζόμενους είναι και το στοιχείο ότι την περίοδο Γενάρη - Νοέμβρη οι απολύσεις έφτασαν το αστρονομικό νούμερο των 2.643.224! Αριθμός που ξεπερνά ακόμα και τον απόλυτο αριθμό των μισθωτών, αποτελώντας κόλαφο για την κυβερνητική προπαγάνδα περί δήθεν προστασίας των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας...

Τέλος, όσον αφορά τους κλάδους, οι περισσότερες θέσεις εργασίας χάθηκαν τον περασμένο Νοέμβρη σε αυτούς που σχετίζονται με τον τουρισμό, καθώς είχαμε αρνητικό ισοζύγιο κατά 29.110 θέσεις εργασίας στα καταλύματα και κατά 22.181 θέσεις στις υπηρεσίες εστίασης. Ενδεικτικό των αρνητικών τάσεων που καταγράφονται στην απασχόληση, σε πείσμα των προπαγανδιστικών κλισέ που διακινεί η κυβέρνηση, είναι και το γεγονός ότι τον ίδιο μήνα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον πρώην ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) ανήλθαν στους 1.061.419 άτομα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ