ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαζική απάντηση στην υποβάθμιση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης

Κινητοποιήσεις από καλλιτεχνικά σωματεία και σπουδαστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενάντια στον υποβιβασμό των πτυχίων

Εύλογες και έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ιδιαίτερα στον κόσμο των καλλιτεχνών το Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 το οποίο αφορά το νέο προσοντολόγιο και τις ειδικότητες που αναγνωρίζονται για πρόσληψη στο Δημόσιο.

Το ΠΔ κατατάσσει τις ειδικότητες στις κατηγορίες Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) και στο πλαίσιο αυτό οι απόφοιτοι όλων των σχολών μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εξισώνονται στο επίπεδο ΔΕ, δηλαδή εκείνο του αποφοίτου Λυκείου, παρότι έχουν παρακολουθήσει μετά το Λύκειο διετείς και τριετείς σχολές, κάποιοι έχουν κάνει πρακτική άσκηση κ.ο.κ.

Ειδικά για τις καλλιτεχνικές σχολές η αγανάκτηση μεγαλώνει καθώς για όσες από αυτές ήταν αναγνωρισμένες ως Ανώτερες Σχολές, τα πτυχία που χορηγούσαν από τη δεκαετία του '80 έως το 2003 εντάσσονταν στην κατηγορία ΤΕ, ως ισότιμα με αυτά των ΤΕΙ, που επίσης μέχρι το 2003 ήταν Ανώτερα (μετά εντάχθηκαν στην Ανώτατη Εκπαίδευση). Οι απόφοιτοι των καλλιτεχνικών σχολών αυτής της περιόδου (ως το 2003), πολλοί από τους οποίους εργάζονται ήδη στο Δημόσιο στην κατηγορία ΤΕ, δεν αναφέρονται πουθενά και είναι εξαφανισμένοι ως ειδικότητες από το ΠΔ 85/2022! Ακολούθως οι απόφοιτοι μετά το 2003, που ήταν στον «αέρα», τώρα εντάσσονται στην κατηγορία ΔΕ για το Δημόσιο, προκαλώντας την έντονη αγανάκτηση σπουδαστών και αποφοίτων για τη μη αναγνώριση ουσιαστικά των σπουδών τους.

RIZOSPASTIS

Απέναντι σε αυτά απάντησαν με μια μαζική κινητοποίηση, χτες, στο κέντρο της Αθήνας, καλλιτεχνικά σωματεία και σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών, που ένωσαν τις φωνές στο αίτημα για κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές. Το παραπάνω αίτημα αποτυπωνόταν σε πανό και συνθήματα κατά τη συγκέντρωση στο υπουργείο Πολιτισμού αλλά και στην πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, με κατάληξη στο Σύνταγμα.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να εξισώσει τα πτυχία των δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου, με το απολυτήριο Λυκείου. «Αυτό το απαράδεκτο, προκλητικό Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα», σημείωσε, προσθέτοντας: «Αυτό που ζητούν τα καλλιτεχνικά σωματεία αλλά και όλος ο κόσμος είναι αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Παιδείας. Και αντί γι' αυτό, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με ολέθρια αποτελέσματα, υποβάθμιση, με προβλήματα και στους εργαζόμενους αλλά γενικότερα με υποβάθμιση όλης της Καλλιτεχνικής Παιδείας». Ο Θ. Παφίλης επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ να παρθούν άμεσα αποτελεσματικά μέτρα για την αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Παιδείας στα σχολεία αντί για συνεχή μείωση των καλλιτεχνικών μαθημάτων, να υπάρξει ένα δημόσιο, δωρεάν σύστημα Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από το σχολείο μέχρι το πανεπιστήμιο. «Και αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα, ακολουθώντας την πολιτική της ΕΕ, αυτό που κάνουν είναι όχι να αναβαθμίζουν, αλλά να υποβαθμίζουν συνέχεια. Και αυτό είναι ένα κριτήριο για τον κόσμο. Οταν φοβάσαι τον Πολιτισμό που είναι μια ανώτερη μορφή της ανθρώπινης σκέψης, αυτό σημαίνει ότι δεν θες ανθρώπους μορφωμένους που να σκέφτονται, αλλά θες μηχανήματα. Και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», τόνισε.

Ιδιαίτερα μαχητικό «παρών» έδωσαν χτες οι σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών που είχαν προχωρήσει και σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών την περασμένη Παρασκευή.

Μετά από αίτημα των συγκεντρωμένων αλλά και κάτω από την πίεση της κινητοποίησης, χτες το απόγευμα, αντιπροσωπεία καλλιτεχνικών σωματείων και σπουδαστών συναντήθηκε με εκπροσώπους των υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας και Εσωτερικών, στους οποίους μετέφεραν την αγανάκτηση για το απαράδεκτο Προεδρικό Διάταγμα και το κοινό αίτημα για απόσυρσή του. Σύμφωνα με εκπροσώπους των σωματείων, δεν υπήρξε καμία ουσιαστική δέσμευση σε αυτήν την κατεύθυνση. Οπως δηλώθηκε και μέσα από τη μεγάλη συμμετοχή στη συγκέντρωση, αλλά και μετά το αποτέλεσμα της συνάντησης, για τα σωματεία και τους σπουδαστές, ο δρόμος για ουσιαστική αναβάθμιση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, για καμία υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, περνά μέσα από τους αγώνες.

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χτες και στη Θεσσαλονίκη, όπου σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών συγκεντρώθηκαν έξω από το ΚΘΒΕ. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους το ΠΔ 85/2022 και απαίτησαν την απόσυρσή του η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» και η Ενωση Σκηνοθετών - Δημιουργών.

Η πρώτη απάντηση δόθηκε! Το Προεδρικό Διάταγμα θα μείνει στα χαρτιά

«Η πρώτη απάντηση δόθηκε! Το Προεδρικό Διάταγμα υποβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών θα μείνει στα χαρτιά!», τονίζεται από το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σχετικά με τη χτεσινή κινητοποίηση που, όπως σημειώνεται, «έστειλε ένα σαφές μήνυμα, όσο κι αν η κυβέρνηση κάνει πως το αγνοεί: "Η υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών δεν θα περάσει!"».

«Καλά θα κάνει η κυβέρνηση - εδώ και τώρα - να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών και των καλλιτεχνών αποσύροντας το απαράδεκτο Προεδρικό Διάταγμα, που υποβαθμίζει τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών σε απολυτήρια Λυκείου, παίρνοντας ταυτόχρονα μέτρα αναβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών και ουσιαστικής ισχυροποίησης των πτυχίων τους.

Ούτε η υποβάθμιση σε απολυτήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ούτε η "διαβάθμιση" των πτυχίων των καλλιτεχνικών σπουδών και η "εξίσωσή" τους με τη "μεταλυκειακή Εκπαίδευση" μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαρκούς υποβάθμισής τους, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Η ΚΝΕ, από την πρώτη στιγμή, όπως κάθε φορά, στηρίζει τους αγώνες των σπουδαστών των καλλιτεχνικών σχολών και των καλλιτεχνών, για να μείνουν τα σχέδια της κυβέρνησης στα χαρτιά, για καλλιτεχνικές σπουδές και πτυχία με αξία, για ένα σύστημα ανώτατων καλλιτεχνικών σπουδών, πανεπιστημιακού επιπέδου, αντάξιο των δυνατοτήτων που έχει κατακτήσει η κοινωνία, αντάξιο του Πολιτισμού και των ανθρώπων της Τέχνης», σημειώνει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποσυρθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τις Καλλιτεχνικές Σχολές

Σε ανακοίνωσή του για το Προεδρικό Διάταγμα που εξισώνει τα πτυχία των αποφοίτων Καλλιτεχνικών Σχολών με απολυτήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η κυβέρνηση της ΝΔ, με αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα που αφορά το προσοντολόγιο για τον δημόσιο τομέα, εξισώνει τα - αναγνωρισμένα από το ΥΠΠΟΑ - πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου με το απολυτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με βάση αυτό το Προεδρικό Διάταγμα οι απόφοιτοι των σχολών αυτών, παρότι έχουν πραγματοποιήσει 3-4 χρόνια κοπιαστικές σπουδές μετά το Λύκειο, αποκλείονται από τον διορισμό τους στο Δημόσιο. Για να προσληφθούν απαιτείται επιπλέον πτυχίο ΑΕΙ, οποιασδήποτε μάλιστα ειδικότητας. Παράλληλα, υποβαθμίζονται τα εργασιακά δικαιώματα ακόμα και σε όσους ήδη εργάζονται σε ΟΤΑ, ωδεία και άλλους τομείς.

Το Προεδρικό Διάταγμα δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, ειδικά των τελευταίων χρόνων, απορρίπτοντας το αίτημα καλλιτεχνικών σωματείων για τη συγκρότηση ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από τα πρώτα σχολικά χρόνια έως το πανεπιστήμιο. Στο έδαφος του Πολιτισμού - εμπόρευμα επιδιώκουν να συντηρούν και να διευρύνουν την πανσπερμία και την ανομοιομορφία των Καλλιτεχνικών Σχολών, που στην πλειονότητά τους είναι ιδιωτικές.

Γι' αυτό τα τελευταία χρόνια, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αντί για την ένταξη της αδιαβάθμητης Μεταδευτεροβάθμιας Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στην Ανώτατη, Πανεπιστημιακή βαθμίδα, ενισχύεται η συζήτηση για διαβάθμισή της με την κατάταξή της στην "κατηγορία 5", δηλαδή την εξίσωσή της με τα δίχρονα ΙΕΚ.

Αυτό άλλωστε επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κάτω από την πίεση του κινήματος αναγκάστηκε να αποσύρει το 2019 το σχετικό άρθρο του ν. Γαβρόγλου, που αφορούσε τους μουσικούς.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως μια τέτοιου είδους διαβάθμιση όχι μόνο θα οδηγήσει σε υποβάθμιση τις καλλιτεχνικές σπουδές, αλλά και θα παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες το υπερώριμο αίτημα για τη δημιουργία Ανώτατων Καλλιτεχνικών Σχολών, πανεπιστημιακού επιπέδου.

Με αφορμή αυτήν την εξέλιξη και τις μαζικές αντιδράσεις σπουδαστών και καλλιτεχνικών σωματείων, είναι ανάγκη να πυκνώσουν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε όλους τους χώρους Πολιτισμού και Εκπαίδευσης για να διεκδικηθούν:

1. Η άμεση απόσυρση του απαράδεκτου ΠΔ 85/22.

2. Ουσιαστικά μέτρα για την αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο σχολείο.

3. Συγκρότηση συστήματος δημόσιας και δωρεάν Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης από τα σχολικά χρόνια έως και το πανεπιστήμιο.

4. Μεταδευτεροβάθμια Καλλιτεχνική Εκπαίδευση αποκλειστικά ανώτατου, πανεπιστημιακού επιπέδου.

Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις:

1. Για να αντιμετωπιστεί η κατάφωρη αδικία σε βάρος των καλλιτεχνών και των μαθητών - σπουδαστών, που ακριβοπληρώνουν τις σπουδές τους για ένα πτυχίο αμφίβολης αξίας.

2. Για να ανοίξει ο δρόμος σε μια καλλιτεχνική παιδεία που θα ανταποκρίνεται στο επίπεδο ανάπτυξης των τεχνών και στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων της Τέχνης».

Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα αναβάθμισης των σπουδών και ισχυροποίησης των πτυχίων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα πτυχία των αποφοίτων Καλλιτεχνικών Σχολών σε απολυτήρια Λυκείου, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Το γεγονός ότι οι υπάρχουσες καλλιτεχνικές σπουδές - με εξαίρεση ελάχιστες σε τμήματα των ΑΕΙ - πραγματοποιούνται σε σχολές διαφόρων ειδών, ανομοιόμορφες μεταξύ τους, χωρίς συγκροτημένο πρόγραμμα σπουδών, χωρίς να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στο επάγγελμα, αλλά και τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών σε επόμενο επίπεδο, είναι το υπόβαθρο στο οποίο πατάει και το συγκεκριμένο διάταγμα.

Η ΚΝΕ στέκεται στο πλευρό όλων των σπουδαστών σε Καλλιτεχνικές Σχολές, οι οποίοι παλεύουν για δωρεάν και ποιοτικές σπουδές. Δίνουμε τη μάχη για να παρθεί πίσω εδώ και τώρα το απαράδεκτο Προεδρικό Διάταγμα, να παρθούν ουσιαστικά μέτρα αναβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών και ουσιαστικής ισχυροποίησης των πτυχίων τους.

Σήμερα, κόντρα στις κατευθύνσεις της ΕΕ τις οποίες υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, είναι ώριμο να προχωρήσει η δημιουργία ενός συστήματος ανώτατων καλλιτεχνικών σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου, με ταυτόχρονη καλλιέργεια, από τα πρώτα χρόνια του σχολείου, της επαφής των μαθητών με τις τέχνες, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, να εξελιχθούν στον τομέα της τέχνης που σπουδάζουν. Αυτός είναι ο όρος για να εκλείψουν σήμερα οι μεγάλες αδικίες που αντιμετωπίζουν οι σπουδαστές και οι καλλιτέχνες, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, την ανάδειξη του πραγματικού κοινωνικού ρόλου που πρέπει να αποκτήσει σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής του λαού και της νεολαίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ