ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ «QATARGATE»
Αφόρητη δυσωδία από τον υπόνομο της ΕΕ

Την παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή για έναν ακόμα μήνα αποφάσισε το δικαστήριο μετά την απολογία της

Οι δικηγόροι της πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κάνουν δηλώσεις στις Βρυξέλλες

Copyright 2022 The Associated

Οι δικηγόροι της πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κάνουν δηλώσεις στις Βρυξέλλες
Την παράταση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή για έναν ακόμα μήνα αποφάσισε το δικαστήριο μετά την απολογία της την Πέμπτη ενώπιον των δικαστικών αρχών του Βελγίου για την εμπλοκή της στο αποκαλούμενο Qatargate. Το δικαστήριο απέρριψε έτσι την αίτηση που υπέβαλε για την αποφυλάκισή της με «βραχιολάκι» μέχρι τη δίκη.

Στο μεταξύ, πληροφορίες από ξένα Μέσα Ενημέρωσης, κυρίως ιταλικά, αποκαλύπτουν νέα στοιχεία για το πολυπλόκαμο δίκτυο της διαπλοκής που αναπτύσσεται ανάμεσα σε κράτη, κυβερνήσεις, επιχειρηματικούς ομίλους και στελέχη της ΕΕ, στο έδαφος του αντιλαϊκού καπιταλιστικού οικοδομήματος.

Η «Corriere della Sera» υποστηρίζει ότι πολλά χρήματα έφυγαν από το Μαρόκο και το Κατάρ και πέρασαν στις τσέπες ευρωβουλευτών που δρούσαν με πρόσχημα τον «ευγενή σκοπό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τον οποίο διαφήμιζε ότι υπηρετούσε και η ΜΚΟ Fight Impunity, μέσω της οποίας διακινούσαν τεράστια ποσά ο Αντόνιο Παντσέρι και ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Στόχος, όπως γράφεται, ήταν η άσκηση επιρροής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ του Μαρόκου και του Κατάρ, έχοντας στρατολογηθεί από τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες και από προσωπικότητες του Κατάρ που πλήρωναν αδρά.

Σε αυτές τις πηγές αποδίδει η εφημερίδα τις 750.000 ευρώ που κατασχέθηκαν από το σπίτι Καϊλή - Τζιόρτζι στις Βρυξέλλες, ενώ προσθέτει ότι οι βελγικές υπηρεσίες, οι οποίες ξεκίνησαν την έρευνα, είναι πεπεισμένες πως «αρκετά εκατομμύρια ευρώ» έφυγαν από το Μαρόκο και το Κατάρ για να αποφευχθούν πολιτικές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την εικόνα των χωρών αυτών, «οι οποίες δεν είναι στην πρώτη γραμμή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, οι έρευνες μιλούν για «ένα δίκτυο» που δωροδοκούσε και άλλους αξιωματούχους της ΕΕ, λαμβάνοντας οδηγίες από τον Μαροκινό πράκτορα Μοχάμεντ Μπελχαράτσε μέσω του πρεσβευτή της χώρας του στη Βαρσοβία, Αμπντεραχίμ Ατμούν.

Ο Τζιόρτζι αποκάλυψε στην ανάκρισή του ότι τις παραγγελίες και τα χρήματα από το Κατάρ τα αναλάμβανε «ο Αλγερινός», ο οποίος τον έφερε σε επαφή με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία, που τα μετέφερε σε ένα άτομο στο Βέλγιο. Δήλωσε ωστόσο ότι δεν μπορεί να υπολογίσει το ποσό.

Το ίδιο σύστημα ακολουθούσαν και με το Μαρόκο μέσω του πρεσβευτή στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, ενός προσώπου που θεωρείται ότι συνδέεται με τις υπηρεσίες του Ραμπάτ, ο οποίος «έφερνε χρήματα ανά διαστήματα, αλλά όχι σε τακτική βάση. Ποσά μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Υπολογίζω το συνολικό ποσό σε 50.000 ευρώ», όπως λέει ο Τζιόρτζι. Η εφημερίδα αναφέρει ότι προκύπτει μια παρόμοια παράνομη δραστηριότητα και υπέρ της Μαυριτανίας.

Τον ρόλο Αβραμόπουλου διερευνά η Κομισιόν

Στο μεταξύ, έρευνα για τον ρόλο του Δ. Αβραμόπουλου στην αμαρτωλή ΜΚΟ του Παντσέρι ξεκίνησε η Κομισιόν. Σύμφωνα με το «Politico», η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διέταξε να διερευνηθεί η σχέση αξιωματούχων της ΕΕ με τον Ελληνα πολιτικό, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε και από τον ίδιο εξηγήσεις. Ο πρώην επίτροπος Μετανάστευσης ήταν επίτιμο μέλος της ΜΚΟ του Παντσέρι, απ' την οποία έλαβε ως αμοιβή 60.000 ευρώ, πριν αποχωρήσει τον προηγούμενο χρόνο.

Πάντως, ο ίδιος διέψευσε τα περί επείγουσας έρευνας από την Κομισιόν λέγοντας ότι δεν πρόκειται για έρευνα αλλά για διερεύνηση κατόπιν δημοσιεύματος που είχε σκοπιμότητα, ότι ο ίδιος βρέθηκε στη ΜΚΟ αφού πρώτα ζήτησε και έλαβε την άδεια της Κομισιόν, ενώ παραιτήθηκε όταν διαπίστωσε ότι αυτή αδρανεί.


Πατριδογνωμόνιο
Ομορφη γιάφκα η φάτνη μου

Εδώ «στο Νότο, που τρίζει ο θάνατος κι η αγάπη κάνει κρότο», ποια πόλη και ποια χώρα υποδέχεται φέτος και το θείο και τα άλλα βρέφη, τα παιδιά και τους εφήβους, έτσι. Σαν Ηρώδης. Με στερήσεις, με πείνα, αλλά και με μια βία που σκαριάζει και τον πιο παγωμένης ψυχής άνθρωπο. Απ' τη μια τα προσφυγόπουλα που τσακίζονται κρύα κι αρμυρισμένα, σα χταπόδια στα βράχια ανάμεσα σε σπαράγματα ναυαγίων. Απ' την άλλη, στα κρύα σχολεία της εξοικονόμησης γνώσεων και καυσίμων θέρμανσης, αμούστακα αγοράκια συμπτύσσουν τα αδιέξοδά τους σε αγέλες. Ισαμε που η γροθιά να πέφτει στη μούρη του διπλανού, του συμμαθητή, του συμπαίκτη, του αντίπαλου, κι όχι συντρόφου των μαθητικών χρόνων. Εφηβοι καρτούν που χυμάνε σε συνομηλίκους, και τραβάνε και σουγιά, και μια χαρακιά στα μούτρα του παιδιού.

Κι ύστερα είναι εκείνες οι δεκαπεντάχρονες και δεκαεξάχρονες μαινάδες. Ανίερες απέναντι στη φρεσκάδα των νιάτων τους, που 'χουνε κρυμμένο στο μπούστο ή στην κωλότσεπη μαχαίρι, και το τραβάνε στη διπλανή τους σ' ένα πρωτόφαντο μίσος, μέσα κι έξω από το ίδιο τους το φύλο. Μαχαιροβγάλτισσες, πριγκηπέσσες του δρόμου, με περίσσια αυτοκτονική, ασυναίσθητα δολοφονική τόλμη, να δρουν μέρα μεσημέρι, στην καρδιά της γιορταστικής αγοράς. Κι αυτή η βίαιη «τελετουργία» της άγουρης θηλυκότητας να μοιάζει με τη χειρότερη διαστροφή του όποιου κουράγιου, της όποιας γενναιότητας, μπορεί να έκρυβε το ξενόφερτο, αλλά δίκαιο metoo.

Ποια πόλη, ποια χώρα, ποια θάλασσα αγριεμένη και συντριπτική ταξιδεύει αυτά τα παιδιά, σ' έναν κόσμο και σ' επιλογές που τα ίδια σιχαίνονται, γιατί ο ταγμένος στα νιάτα παράδεισος είναι κλειστών οριζόντων και απλώς ορατών συμφερόντων.

Οχι σύντροφοι, δεν είναι μόδα, δεν είναι τάση, δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Είναι τα πρώτα συμπτώματα, οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις μιας κοινωνικής αρρώστιας, που είναι γνωστή απ' τα παλιά, και δε γιατρεύεται επειδή την ξορκίζουμε με μετονομασίες της. Είναι η αρρώστια που λέγεται απελπισία. Χτυπάει την πλειονότητα των στρωμάτων της ταξικής κοινωνίας, τη λαοθάλασσα, παιδιά, νιάτα, γέρους, όλους τους σκόπιμα κι οργανωμένα καταταγμένους στους «αδύναμους». Αυτούς που κρατάει η αφεντικίνα τάξη στριμωγμένους στα χρήσιμα για τη δική της προκοπή, ορατά αλλά κυρίως αόρατα, περιθώρια. Είναι τα παιδιά, τα πρώτα θύματα αυτής της αρρώστιας, γιατί εκεί που πάνε να σκάσουν από την υγεία της ηλικίας, το περιβάλλον το κοινωνικό, το εκπαιδευτικό, το οικονομικά, απόλυτα και αλαζονικά εκμεταλλευτικό, είναι όχι απλώς καχεκτικό, όχι απλώς εχθρικό, όχι απλώς υπονομευτικό, αλλά σχεδόν προεξοφλητικό, του ενταφιασμού ονείρων και δυνατοτήτων. Είναι η αρρώστια της έλλειψης του συν. Δεν έχει συναδέλφους, συνοδοιπόρους, συμμαθητές, συμπορευόμενους, συμπάθεια, συμβολή και συμβουλή, συνήθεια και συμπαράσταση. Δεν έχει συναλληλία. Εχει ανταγωνισμό. Απ' την κούνια σε διδάσκει με το πρώτο γάλα τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, πως σ' αυτή τη θάλασσα, σ' αυτή την πόλη και σ' αυτή τη χώρα, ο θάνατος του άλλου είναι η ζωή η δική σου. Η κορυφή κατακτάται πατώντας επί πτωμάτων. Η αγέλη γίνεται ομάδα, μόνο άμα συγκροτεί θέαμα και πλουτίζει τον ιδιοκτήτη της. Κι όλοι αυτοί που πουλάνε στα παιδιά τα πρέπει τους, το πετυχαίνουν μόνο τυφλοί και κωφοί στα θέλω των ίδιων των παιδιών. Είναι αυτοί που διαστρέβλωσαν τον στίχο ύπουλα και θεσμικά, έτσι ώστε το μέλλον να έχει αναπόδραστα πολλή ξηρασία, αλλά για να πάρεις νερό μαζί σου πρέπει να 'ναι εμφιαλωμένο κι ακριβοπληρωμένο.

Ποιος Ηρώδης, ποια φυγή, σε ποιαν Αίγυπτο, και με ποιο ηλεκτρικό ή οικολογικό γαϊδούρι οι μάγοι με τα δώρα σε μπουκώνουν στο δρόμο με κρυπτονομίσματα, μεθαμφεταμίνες και άρωμα ψευδαισθήσεων;

Στους ξεπαγιασμένους εξοντωτικούς καιρούς, τα παιδιά δεν μπορούν να σωθούν μόνο με λοταρία της απρόσμενης και αφύσικης χειμερινής λιακάδας. Θέλουνε φάτνη κι ανθρώπους που δεν έχουν αποκτηνωθεί στον αγώνα της επιβίωσης, κι αντέχουν να αγαπήσουν και να φροντίσουν το παιδί, σαν απλά και ταπεινά ζώα, τόσο φυσικά και τόσο συνειδητά, ώστε να τα ζεστάνουν με το χνώτο τους, να τα κοιμίσουν χωρίς εφιάλτες, να τα ξεφοβίσουν τις μακριές νύχτες και να τα ταΐσουν με την ίδια τους τη σάρκα. Αν δεν γίνει η φάτνη όμορφη γιάφκα, να θρέψει τα παιδιά της αντίστασης, τότε καλές γιορτές, με τη βεβαιότητα ότι και του χρόνου θα λέμε και θα ζούμε τα ίδια και χειρότερα...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΤΟ PODCAST TΟΥ «902.GR»
«Γιατί... αυτή είναι η ευρωπαϊκή δημοκρατία τους»

Διαθέσιμο είναι και το 3ο επεισόδιο του podcast του «902.gr» με τίτλο «Γιατί... αυτή είναι η ευρωπαϊκή δημοκρατία τους».

Τα επεισόδια του podcast μπορείτε να τα ακούσετε στο YouTube καθώς και σε Spotify, Google podcasts, Apple podcasts!

Το podcast σε αυτό το επεισόδιο εξετάζει πόσα «μεμονωμένα περιστατικά» διαφθοράς αντέχει «το κοινό μας σπίτι», η ΕΕ. Μαθαίνουμε τι σχέση έχει το μότο «δεν υπάρχει ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη» με το #Qatargate και αποκαλύπτουμε με απλά λόγια ποια είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην ΕΕ, που σωρηδόν ψηφίζουν όλα τα κόμματα... πλην ΚΚΕ.

Επίσης, μπορείτε να ακούσετε το 1ο επεισόδιο με τίτλο «Πλειστηριασμοί: Οι ένοχοι επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος» και το 2ο επεισόδιο με τίτλο «Qatargate: Ενα σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο».

Καλή ακρόαση!




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ