ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Τα ... έψαλαν χτες στην κυβέρνηση και συνεχίζουν τον αγώνα

«Θέλουμε να δουλέψουμε. Θέλουμε να καπνίσει ξανά το εργοστάσιο», το αγωνιστικό μήνυμα για τη διεκδίκηση της δουλειάς και των δικαιωμάτων τους

Τα αγωνιστικά κάλαντα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας χτες το πρωί, σκορπώντας την αισιοδοξία και την αγωνιστική ανάταση και στέλνοντας για πρωτοχρονιάτικο «μποναμά» στην κυβέρνηση ένα αποφασιστικό μήνυμα συνέχισης του αγώνα.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, συσπειρωμένοι στα Σωματεία τους, έχοντας στο πλευρό τους την εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη, έδειξαν ξανά ότι στέκονται όρθιοι, παραμένουν σε ετοιμότητα, και μετά τις διαδοχικές παραστάσεις διαμαρτυρίας και τα αγωνιστικά κάλαντα που «έψαλαν» χτες έξω από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Οικονομικών, προετοιμάζουν το αγωνιστικό πρόγραμμα που έχουν σχεδιάσει για το επόμενο διάστημα.

Με τη συνοδεία μουσικής από μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, αντιπροσωπεία των Σωματείων και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δήλωσαν με τους εμπνευσμένους στίχους τους ότι συνεχίζουν αποφασισμένοι τον δίκαιο αγώνα που δίνουν 3 χρόνια τώρα, διεκδικώντας τη διασφάλιση της επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων και του μόχθου που τους οφείλεται.

Στο πλευρό τους, στη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα βρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του Κόμματος στον αγώνα τους, δηλώνοντας: «Είναι ένας σκληρός μακροχρόνιος αγώνας. Οι εργαζόμενοι αντέχουν. Η κυβέρνηση συνεχίζει ένα έγκλημα σε βάρος της ΛΑΡΚΟ, των εργαζομένων, του λαού της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της χώρας. 30.000 ευρώ ο τόνος το νικέλιο και η ΛΑΡΚΟ είναι κλειστή. Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Το ΚΚΕ θα είναι κοντά στους εργαζόμενους. Θα επαναφέρει πάλι την πρόταση νόμου για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ και θα είμαστε εδώ, στον αγώνα, μαζί με τους εργαζόμενους, για να ανοίξει η ΛΑΡΚΟ».

Eurokinissi

Επίσης, δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη στον αγώνα τους, βρέθηκαν μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και συνδικαλιστές - πρόεδροι συνδικάτων και Ομοσπονδιών από μια σειρά κλάδους και χώρους, ανάμεσά τους και ο Δημήτρης Μπάτης, από τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, που σχετίζεται άλλωστε και με την παραγωγική δραστηριότητα της ΛΑΡΚΟ.

«Συνεχίζουμε για να ανάψουν ξανά τα καμίνια της ΛΑΡΚΟ»

«Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά/ τη Λάρκο μονοκοντυλιά/ τη σβη- τη σβήσατε απ' το χάρτη/ απ' του ει- απ' του '20 τον Μάρτη», είναι ο πρώτος στίχος από τα αγωνιστικά κάλαντα που ακούστηκαν δυνατά χτες και τα οποία κλείνουν με την αγωνιστική δέσμευση - ευχή, ότι εδώ: «Θα μας βρείτε και του χρόνου!».

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους συγκεκριμένα διεκδικούν μετατροπή των συμβάσεών τους, που λήγουν στις 31 Γενάρη και χωρίς μέχρι τώρα δυνατότητα ανανέωσής τους, σε αορίστου χρόνου, ώστε, ανεξάρτητα από την έκβαση των διαγωνισμών εκποίησης, να διασφαλιστούν η παραμονή στην εργασία και στα σπίτια τους και η δυνατότητα επαναλειτουργίας της ΛΑΡΚΟ.

Αρχικά η αντιπροσωπεία των σωματείων και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ στη συνέχεια μπροστά από το υπουργείο Εργασίας, για να καταλήξουν στο υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα στο πλαίσιο της κινητοποίησης αντιπροσωπεία των Σωματείων είχε συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας με το υπουργείο Οικονομικών, χωρίς να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις, παρά μόνο διαβεβαιώσεις ότι επιδιώκεται κοινή συνάντηση με όλα τα συναρμόδια υπουργεία μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη.

Ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα των συναντήσεων υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο υπουργείων καθώς και σε δηλώσεις που παραχώρησε στο πλαίσιο των χτεσινών κινητοποιήσεων, ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, κατήγγειλε την απουσία της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων και την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τα σωματεία και τους εργαζόμενους, παρά τις συνεχείς επιστολές και τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις των εργαζομένων και των Σωματείων τους. Σημείωσε επίσης ότι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους ζουν με την ανασφάλεια και την αγωνία του αύριο, «τσακισμένοι» από τις περικοπές και την εκτίναξη της ακρίβειας και χωρίς καμία ενημέρωση για το τι θα συμβεί μετά τη λήξη των συμβάσεών τους στις 31 Γενάρη, ενώ τόνισε την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα, για «να ανάψουν ξανά τα καμίνια της ΛΑΡΚΟ».

«Θέλουμε να δουλέψουμε. Θέλουμε να καπνίσει ξανά το εργοστάσιο. Για πρώτη φορά στην ιστορία η κυβέρνηση έκλεισε τη ΛΑΡΚΟ και δεν ξέρουμε αν θα ξαναπάρει μπροστά. Ζητάμε να μας πουν πώς σχεδιάζουν να λειτουργήσει ξανά η ΛΑΡΚΟ και να διασφαλιστεί η εργασία μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Πολίτης.

Επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι και τα σωματεία προετοιμάζουν την κλιμάκωση του νέου κύκλου κινητοποιήσεων, που θα κορυφωθεί με συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο 28 Γενάρη, ενώ κάλεσε σε αγωνιστική ετοιμότητα για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επιχειρήσει να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους μέσα στις γιορτές.

Κλιμάκωση του αγώνα

Επόμενος μεγάλος σταθμός στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι η σύσκεψη Σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, μαζικών φορέων, κομμάτων και Τοπικής Διοίκησης, που διοργανώνουν τα σωματεία για την Κυριακή 15 Γενάρη, στις 10 π.μ., στον κινηματογράφο «Ιλιον» του οικισμού της ΛΑΡΚΟ, προκειμένου να ενημερώσουν πλατιά για τη διαλυτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, τις θέσεις και τις προτάσεις τους και παράλληλα να προετοιμάσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους.

Παράλληλα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, ο αγωνιστικός σχεδιασμός περιλαμβάνει επίσης Γενική Συνέλευση την Τρίτη 10 Γενάρη. Στη συνέχεια, την Παρασκευή 20 Γενάρη θα πραγματοποιηθούν τετράωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση, στις 10 π.μ., στον κόμβο Μαρτίνου της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και το Σάββατο 28 Γενάρη 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στις 10.30 π.μ., με πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα κάλαντα της ΛΑΡΚΟ

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

τη Λάρκο μονοκοντυλιά

τη σβη- τη σβήσατε απ' το χάρτη

απ' του ει- απ' του '20 τον Μάρτη.

Μας φέρατε «Διαχειριστή»

και μας κοπήκαν οι μισθοί

το πριμ- το πριμ, Δώρα και άδειες

και περνού- και περνούσαν οι βδομάδες.

Ηρθανε έξι προσφορές

ντόπιοι και ξένοι επενδυτές

κάθε- κάθε καινούργιο φρούτο

για τον ε- για τον εθνικό μας πλούτο.

Κρίση υγειονομική

κι ύστερα ενεργειακή

μας έ- μας έχουνε ματώσει

κι οι διαγω- κι οι διαγωνισμοί βαλτώσει.

Αρχιμηνιά κάθε καλό

Το νίκελ πήγε στο θεό

Και μεις, και μεις παρακαλάμε

Τζάμπα μα-, τζάμπα μάγκες να τα φάνε.

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

Αρχή σε κάθε λαμογιά

Είναι, είναι οι κυβερνήσεις

Δεν το λε- δεν το λένε στις ειδήσεις..

Η ΤΕΡΝΑ και ο Ιρλανδός

μείναν να ρίξουν λίγο φως

με ψί- με ψίχουλα βεβαίως

πώς να βγει, πώς να βγει προτιμητέος.

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

Με τα καμίνια μας κλειστά

Για σας, για σας η μόνη λύση

Κάποιος να, κάποιος να μας απολύσει.

Να φύγει το προσωπικό

με όρο επιτακτικό

Κι αυτοί, κι αυτοί μας απολύσαν

και τα κε- και τα κεκτημένα σβήσαν.

Οι νόμοι εκδικητικοί

παράνομοι κι ανήθικοι

για να, για να μας εκβιάσουν

μα από μας, μα από μας δεν θα περάσουν!

Αρχιμηνιά με το στανιό

Τον πλούτο μας τον ορυκτό

Τον δι- τον δίνετε σε ξένους

Θα μας βρει- θα μας βρείτε ενωμένους..

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά

Ξεχνάτε και τα βασικά

Για ό- για ό,τι μας ορίζει

Ο λαός, ο λαός αποφασίζει.

Αρχιμηνιά βάλτε μυαλό

Δεν φεύγουμε εμείς από δω

Αντέ- αντέχουμε στον πόνο

Θα μας βρει- θα μας βρείτε και του χρόνου.

Χρόνια πολλά, με υγεία και καλούς αγώνες.

Συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ