ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να καλυφθεί άμεσα το χαμένο εισόδημα των αγροτών στον δήμο Αγιάς

Ερώτηση για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτών στον δήμο Αγιάς Λάρισας κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, με την οποία απαιτεί την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτών στην Αγιά.

Στην Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Γιώργος Μαρίνος, τονίζεται:

«Είναι γνωστό το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω του τεράστιου κόστους παραγωγής και των εξευτελιστικών τιμών, κάτω του κόστους παραγωγής των προϊόντων.

Ιδιαίτερα στον δήμο Αγιάς η μηλοκαλλιέργεια αποτελεί την κύρια καλλιέργεια και αφορά πολλούς μικρούς αγρότες με μικρές εκτάσεις. Το προηγούμενο διάστημα, μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις μηλοπαραγωγών από όλη τη χώρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στα μήλα και ότι μέχρι 15/12/2022 θα υπήρχε σχετική ανακοίνωση.

Ηδη βρισκόμαστε στα τέλη του Δεκέμβρη και δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση, ούτε βέβαια η δρομολόγηση διάθεσης κάποιων ποσών. Ως εκ τούτου, είναι δικαιολογημένες η ανησυχία και η αγανάκτηση των μηλοπαραγωγών για την καθυστέρηση τόσο της ανακοίνωσης για συγκεκριμένο ποσό αποζημίωσης ανά στρέμμα, όσο και για την απουσία χρονοδιαγράμματος για την καταβολή των χρημάτων. Η κατάσταση αυτή τους οδηγεί σε αδιέξοδα, αφού δεν έχουν εισόδημα, τα χρέη διογκώνονται και συγχρόνως εμποδίζονται να προχωρήσουν στις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούν έξοδα (κλάδεμα κ.λπ.), αλλά και να καλύψουν τα έξοδα επιβίωσης των οικογενειών τους».

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο υπουργός σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:

- Αμεσα να ανακοινώσει το ποσό κάλυψης ανά στρέμμα των μηλοπαραγωγών.

- Να υπάρξει άμεση καταβολή των χρημάτων, που πρέπει να καλύπτουν την απώλεια εισοδήματος, με βάση τα στοιχεία που έχουν καταθέσει οι αγρότες και το υπουργείο τα έχει στη διάθεσή του.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΘΑΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσιάστηκε στα Λιμενάρια η έκδοση για το 1922

Η περιοχή φιλοξένησε προσφυγικό πληθυσμό από τη Μ. Ασία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Δεκέμβρη η εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» με τίτλο «1922: Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», στις αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια, που διοργανώθηκε από την ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ.

Την έκδοση παρουσίασε ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αιτίες της τραγικής για τον λαό κατάληξης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, σημειώνοντας ότι υπήρξε αναπόσπαστο και οργανικό κομμάτι του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, των ενδοϊμπεριαλιστικών συγκρούσεων για την αναδιανομή των εδαφών, των αγορών και των σφαιρών επιρροής που ακολούθησαν μετά τη λήξη του.

Πριν κλείσει με τα συμπεράσματα που αναδεικνύονται στην έκδοση, ανέφερε σε σχέση με την ιμπεριαλιστική σύγκρουση που σήμερα διεξάγεται: «Η συγκυρία το έφερε έτσι ώστε η έκδοση να προετοιμαστεί και να κυκλοφορήσει σε συνθήκες διεξαγωγής της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Παρά την απόσταση 100 χρόνων ανάμεσα στις δύο πολεμικές συγκρούσεις, αυτές δίνουν κοινά συμπεράσματα διαχρονικής αξίας για την ταξική πάλη, αφού οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί αποτελούν συστατικό στοιχείο της καπιταλιστικής ανάπτυξης την εποχή του μονοπωλιακού καπιταλισμού».

Κλείνοντας την παρουσίαση υπογράμμισε: «Η μελέτη της Ιστορίας δεν μπορεί να γίνεται ταξικά ουδέτερη, γιατί ούτε τα γεγονότα είναι ταξικά ουδέτερα, όσο η κοινωνική - οικονομική οργάνωση διέπεται από ταξικό διαχωρισμό.

Η ταξική ουδετερότητα δεν έχει σχέση με την επιστημονικότητα, το αντίθετο μάλιστα συμβαίνει. Από την αστική όμως σκοπιά, ακόμα και από την ακαδημαϊκή της πτέρυγα - όταν αυτή δεν σέβεται την Ιστορία ως επιστήμη - η ουδετερότητα χρησιμοποιείται ως παραμορφωτικός φακός της Ιστορίας. Ιστορικοποιούνται συγκεκριμένες ταξικές στοχεύσεις, από τις οποίες προκύπτουν και συγκεκριμένες κοινωνικές κατηγορίες και αντίστοιχες ιδεολογίες, π.χ. εθνικό συμφέρον».

Οι πρόσφυγες στη Θάσο

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Βασίλης Χονδρογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στον προσφυγικό πληθυσμό που εγκαταστάθηκε στα Λιμενάρια. Οι πρόσφυγες των Λιμεναρίων, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους ήταν από το Χαράκι της Μ. Ασίας και την υπόλοιπη Κυζικηνή Χερσόνησο. Οι πρόσφυγες, στη νέα τους πατρίδα, συνέχισαν να ασχολούνται με τη θάλασσα. Συγκεκριμένα, πριν από την απογραφή του 1922, δεν υπήρχε κάποιος κάτοικος των Λιμεναρίων που να δηλώνει ψαράς.

«Οπως σε κάθε περίπτωση εγκατάστασης των προσφύγων, δεν έλειψαν οι διαφωνίες, η καχυποψία εντάθηκε και από την ανεργία που έπεσε στο χωριό, μετά το κλείσιμο των μεταλλείων της μεταλλευτικής εταιρείας "Spidel". Το χάσμα των δύο κοινοτήτων καλύφθηκε την δεκαετία του '40, μέσα στις δυσκολίες του πολέμου και της κατοχής. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ στο νησί ήταν καθοριστικός στην ενοποίηση του ντόπιου και προσφυγικού πληθυσμού (...) Αναφέρθηκαν τα ονόματα προσφύγων που συνέδεσαν τη ζωή τους με το κομμουνιστικό κίνημα, όπως του Χαμπερίδη Θεόδωρου, ο οποίος κατάφερε να περάσει με μια ομάδα αγωνιστών και να ενωθεί με την ομάδα του Χρ. Χιτούδη στο Κοτζά Ορμαν τον Σεπτέμβρη του 1946 και της Χαμπερίμη Ειρήνης η οποία για τη σύνδεσή της με το ΚΚΕ υπέστη διώξεις».

Ολοκληρώνοντας ανέφερε ότι «η ιμπεριαλιστική εκστρατεία και η Μικρασιατική Καταστροφή που ακολούθησε μας διδάσκουν πως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, μόνο πόνο, οδύνη, προσφυγιά και θάνατο έχει να δώσει. Αντιθέτως, η πάλη για την κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού γεφυρώνει τα φαινομενικά αγεφύρωτα, απελευθερώνει τον άνθρωπο και την κοινωνία (...) Οι πρόσφυγες έγιναν μέλη της κοινότητας και από την πρωτοπόρα δράση των ΚΚΕ - ΕΑΜ που έδωσαν διέξοδο στα αδιέξοδα που δημιούργησε ένας άλλος ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος».

Ακόμα 20 εκατ. ευρώ ως «παροχή» στα ΚΤΕΛ

Την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει περίπου 20 εκατ. ευρώ στα ΚΤΕΛ, τη στιγμή που αρνείται να δώσει έστω και μέρος από όσα έχει περικόψει από τους εργαζόμενους στις δημόσιες συγκοινωνίες, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) ΟΑΣΑ.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η κυβέρνηση με τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας προσφέρει 19.280.000 ευρώ στα ΚΤΕΛ «κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013, Α' 167), δεν δεσμεύονται και συμψηφίζονται βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα πιστωτικά ιδρύματα».

Ακόμα, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαπιστώνεται ότι αυτή η παροχή και άλλες που προβλέπονται για μια σειρά επιχειρηματικά συμφέροντα θα ζημιώσουν τον κρατικό προϋπολογισμό, και προφανώς οι τρύπες θα καλυφθούν για άλλη μια φορά από τον λαό. Το ίδιο Γενικό Λογιστήριο πριν κάποιους μήνες χαρακτήρισε «παράνομα» χρήματα που καταβάλλονταν για πάνω από μια πενταετία στους εργαζόμενους των αστικών συγκοινωνιών.

«Καταλαβαίνει ο καθένας ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις κυβερνήσεις. Από τη μία τα επιχειρηματικά συμφέροντα και η ικανοποίηση των συμφερόντων τους, και από την άλλη οι ανάγκες των εργαζομένων. Για τους μεν, χωρίς καθυστερήσεις και δισταγμούς προσφέρονται εκατομμύρια, και από την άλλη, με υποσχέσεις, κοροϊδία, εκβιασμούς, επιδιώκουν να βγάλουν από τη μύγα ξίγκι, αρνούμενοι να επιστρέψουν έστω και ελάχιστα από τα κλεμμένα», τονίζει η ΔΑΣ ΟΑΣΑ.

Κόφτης

Συνολική μείωση του αριθμού των επιτυχόντων στα ελληνικά πανεπιστήμια κατά 22% το 2021 (συγκριτικά με το 2020) καταγράφει η Εκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) που κατατέθηκε στη Βουλή. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, του «κόφτη» που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά εκείνη τη χρονιά αφήνοντας εκτός πανεπιστημίων περίπου 40.000 υποψήφιους. Η ΕΒΕ - που δεν «κόβει» τους μαθητές του 2 και του 3, όπως λέει η κυβέρνηση - όρθωσε έναν νέο φραγμό στην πρόσβαση στα πανεπιστήμια, σπρώχνοντας τους νέους, ιδιαίτερα εκείνους που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, στην «αγορά» της κατάρτισης, επιταχύνοντας τη στρατηγική της ΕΕ για στροφή προς τις δεξιότητες και την αναλώσιμη κατάρτιση, σε βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης και της στέρεης επιστημονικής γνώσης. Ετσι, η πρόσφατη δήλωση της υπουργού Παιδείας, ότι «η αλλαγή να αρχίσει να μετράει κάποια στιγμή η επίδοση των μαθητών στο Λύκειο για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο είναι μέσα στα σχέδια τα οποία εξετάζουμε», χτυπάει καμπανάκι για ακόμα πιο ολοκληρωτική μετατροπή του Λυκείου σε τρίχρονο εξεταστικό κέντρο. Με τελικό αποτέλεσμα ένα σχολείο που εξοντώνει, δεν μορφώνει και σπρώχνει τους αποφοίτους σ' ένα διαρκές κυνήγι πιστοποιήσεων, καταρτίσεων και εργασίας, με δικαιώματα τσακισμένα «από κούνια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ