ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Δίκαιες συναλλαγές» ζητά η Αγκυρα με αφορμή τα νέα κοιτάσματα

Νέα όξυνση των παζαριών για «διευθετήσεις» με όχημα την Ενέργεια προμηνύει η υποδοχή που επιφύλαξε η Αγκυρα στο νέο κοίτασμα που εντοπίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ, σε σημείο του κυπριακού «οικοπέδου» 6, του οποίου τα δικαιώματα έχει η «TotalEnergies».

Οπως επέλεξε να τονίσει ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, «θα ήταν λάθος εάν βλέπαμε την Κύπρο να αποτελείται μόνο από μία πλευρά», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είναι δίκαιες οι συναλλαγές που γίνονται όταν αγνοούν το άλλο μέρος». Ξεκαθάρισε δε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεωτρήσεων στη Μεσόγειο στη δική μας υφαλοκρηπίδα, στις περιοχές δικαιοδοσίας μας (...) στο πλαίσιο ενός επιχειρηματικού σχεδίου». Αναφερόμενος ειδικά στο κυπριακό «οικόπεδο» 6, είπε ότι «είναι εκτός δικαιοδοσίας της Τουρκίας» αλλά «θα πρέπει να προστατεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συμπατριωτών μας που ζουν στη Βόρεια Κύπρο».

Στο μεταξύ, η Αγκυρα παζαρεύει ευρύτερα τον ρόλο της ως «ανερχόμενου» ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή, επενδύοντας όπως είναι φυσικό και στις σχετικές προτροπές της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και αντίστοιχες διαπιστώσεις της Ουάσιγκτον. Χτες, ο Ντονμέζ μιλώντας για το κοίτασμα «Σακάρια», στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ότι εκτιμάται πως περιέχει πάνω από 700 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου και συνεχίζονται έρευνες με πάνω από 50 πλοία, όπως και τα έργα κατασκευής τριών αγωγών, που θα μεταφέρουν αέριο προς την ξηρά.

Θυμίζουμε ότι τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή, με σφραγίδα ΗΠΑ και επιχειρηματικών ομίλων, περιέγραψε τις προάλλες ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Τζέφρι Πάιατ, με «οδηγό» και τη συμφωνία Ισραήλ - Λιβάνου, λέγοντας: «Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως το μέλλον έγκειται στη συνεργασία. Είτε πρόκειται για συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο, τον μηχανισμό συνεργασίας "3+1" ανάμεσα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ, στην Κύπρο και τις ΗΠΑ, είτε για τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας. Υπάρχει μεγάλη ευκαιρία σήμερα να αυξηθεί η συλλογικότητα στην περιοχή, υπάρχουν αξιόλογες πηγές αερίου που θα ανακαλυφθούν ενόσω η Ευρώπη αναζητεί εναλλακτικές από τις αντίστοιχες ρωσικές και υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές σε αυτήν τη νέα ενεργειακή οικονομία. Από το υδρογόνο έως τις συνδέσεις ανάμεσα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Ο ρόλος της τουρκικής πλουτοκρατίας στις ενεργειακές και άλλες κολιγιές της περιοχής αναβαθμίζεται ενώ αναθερμαίνονται και τα παζάρια σε όλη την περιοχή. Ενδεικτική ήταν και η χτεσινή συνάντηση που είχαν ο υπουργός Αμυνας της χώρας και ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, στη Μόσχα, με τους ομολόγους τους από τη Ρωσία αλλά και τη Συρία (βλέπε και σχετικό θέμα), για πρώτη φορά από το 2011. Επίσης, γοργά «τρέχει» η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, του οποίου ο Πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, τόνισε χτες πόσο «συγκινητικό» είναι να ακούγεται πάλι ο εθνικός ύμνος του Ισραήλ στο προεδρικό συγκρότημα στην Αγκυρα (όπου υπέβαλε τα διαπιστευτήριά της η νέα Ισραηλινή πρέσβειρα, Ιριτ Λίλιαν), εκφράζοντας ανυπομονησία να δεχτεί κι αυτός «σύντομα τα διαπιστευτήρια του Τούρκου πρέσβη. Ενα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για τις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας». Ο νέος πρέσβης της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ, βρίσκεται ήδη στο Ισραήλ.

Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία «βαδίζει» προς τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Ιούνη. Με τα σημαντικότερα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναζητούν κοινό υποψήφιο που θα αντιπαρατεθεί με τον Ερντογάν, δημοσκόπηση της «MakResearch» εμφανίζει το 44% όσων ρωτήθηκαν να απαντούν ότι θα ψήφιζαν οποιονδήποτε υποψήφιο ήταν αντίπαλος του Ερντογάν. Παράλληλα, μόλις το 36% απαντά ότι θα ψήφιζε τον σημερινό Τούρκο Πρόεδρο ανεξάρτητα από τον αντίπαλο.

Ακόμα, το (σημερινό κυβερνών κόμμα) ΑΚΡ έρχεται μεν πρώτο (με 32,3%) αλλά με ποσοστά πολύ χαμηλότερα από αυτά των προηγούμενων ετών και την απόλυτη πλειοψηφία. Απεναντίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι ενισχυμένα: Το σοσιαλδημοκρατικό CHP συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 24,4%. Το φιλελεύθερο Καλό Κόμμα (ΙΥΙ) 15,5%. Το σοσιαλδημοκρατικό φιλοκουρδικό HDP 7,5%. Το κεντρώο DEVA (προερχόμενο από διάσπαση του ΑΚΡ) του Αλί Μπαμπατζάν 2,4%.

Ο δε σύμμαχος του ΑΚΡ, το εθνικιστικό ΜΗΡ, συγκεντρώνει 6,5%.

Τέλος, όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ποιον θα ψήφιζαν, αν κάποιος από τα ακόλουθα πρόσωπα ήταν κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης έναντι του Ερντογάν, ο σημερινός Πρόεδρος εμφανίζεται δεύτερος σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αύριο Παρασκευή θα επισκεφτεί στις 11.30 π.μ. το «Σπίτι του Αγωνιστή» (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος - Μπραχάμι).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ