ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 1 Γενάρη 2023
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Περού

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Περού στην Αθήνα πραγματοποίησε την Πέμπτη αντιπροσωπεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για να καταγγείλει την καταστολή της περουβιανής κυβέρνησης κατά του λαϊκού κινήματος.

Στο υπόμνημα που θυροκολλήθηκε σημειώνεται: «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βάρβαρη δολοφονική επίθεση των κρατικών μηχανισμών καταστολής και της νέας κυβέρνησης που οδήγησαν στη δολοφονία άνω των 30 διαδηλωτών στο Περού, μετά από τις λαϊκές διαδηλώσεις που ακολούθησαν την αποπομπή του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Πέδρο Καστίγιο και την αντικατάστασή του από την αντιπρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε.

Η συσσωρευμένη λαϊκή οργή ενάντια στη φτώχεια, στην κοινωνική αδικία, η συνεχώς διευρυνόμενη ψαλίδα του πλούτου και της φτώχειας οδήγησαν στις μεγάλες κινητοποιήσεις.

Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα η δολοφονική επίθεση ενάντια στο λαϊκό κίνημα, να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες και να λογοδοτήσουν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί των δολοφονιών.

Εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στη Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων του Περού (CGTP) που πρωταγωνιστεί στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Επαναλαμβάνουμε ότι μόνο οι λαοί κάθε χώρας είναι υπεύθυνοι να αποφασίζουν ελεύθερα για το μέλλον τους χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση».

Στο ίδιο το Περού οι λαϊκές οργανώσεις ετοιμάζουν νέα μεγάλη κινητοποίηση στις 4 Γενάρη.

ΠΕΝΘΟΣ

Σταύρος Βογιατζής
Σταύρος Βογιατζής
(ΦΩΤΟ)

Αποχαιρετούμε τον σύντροφο Σταύρο Βογιατζή, που «έφυγε» από τη ζωή στις 27/12 (1934 - 2022) και η κηδεία του πραγματοποιήθηκε εχθές.

Θηρίο... Ενα θηρίο έφυγε σήμερα, ένα θηρίο με το χέρι ψηλά, γροθιά, γροθιά και φωνή! Φωνή δυνατή, φωνή ουσιαστική, φωνή δικαιοσύνης, φωνή εργάτη, δυνατού οικοδόμου, πατέρα, παππού, συντρόφου.

Είσαι στα μάτια μας η αφίσα που βλέπουμε παντού, που διαβάζουμε στον «Ριζοσπάστη». Η γροθιά σου και η φωνή σου, που συνόδευαν τόσα χρόνια τους αγώνες σου, θα μας συντροφεύουν από εδώ και πέρα στις σκέψεις μας.

Αγωνιστής στη ζωή, για την οικογένεια, για την κοινωνία. Οικοδόμος δυνατός, πρωτοπόρος στους αγώνες και ταυτόχρονα ευαίσθητος σε συγγενείς και φίλους. Σύντροφος και πατέρας αληθινός και πάντα παρόντας.

Τα παιδιά του προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ.

ΒΙΑΣΜΟΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΙΛΙΟΝ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις για την αποτρόπαιη υπόθεση

Προθεσμία για να απολογηθεί στις 9 Γενάρη πήρε την Πέμπτη ο 8ος κατηγορούμενος για τον ομαδικό βιασμό του 15χρονου στο Ιλιον, το τελευταίο δίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι άλλοι 6 ανήλικοι έχουν προφυλακιστεί, ενώ ακόμα ένας έχει αφεθεί ελεύθερος. Ο Θ. Μαντάς, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των ανήλικων που κατηγορούνται για τον βιασμό του συμμαθητή τους, μιλώντας για την αποτρόπαιη υπόθεση είπε ότι πρόκειται για παιδιά που δεν είναι από «περιθωριακές» οικογένειες και αυτό είναι ακόμα πιο ανησυχητικό. Αποκαλυπτικά είναι όχι μόνο όσα κατέθεσαν στις απολογίες τους, ότι έγινε «για πλάκα» ή ότι δεν συνειδητοποίησαν τι συνέβαινε, αλλά και τα όσα κατέγραφαν σε βίντεο και είχαν στα κινητά τους οι κατηγορούμενοι.

Βίντεο που είδαν τη δημοσιότητα παρουσιάζουν ορισμένους από τους κατηγορούμενους να ποζάρουν με όπλα ή ναρκωτικά, αλλά και να προβαίνουν σε επιδεικτικές πράξεις εντός σχολικής αίθουσας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τις επόμενες μέρες τέσσερις 15χρονες κοπέλες αναμένεται να καταθέσουν επειδή φέρεται να ήταν μπροστά στα βασανιστήρια που πέρναγε ο 15χρονος, αλλά δεν έκαναν τίποτα για να τα αποτρέψουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ