ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να αποσυρθεί άμεσα το κατάπτυστο ΠΔ που υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΘΑ και άλλων καλλιτεχνικών σωματείων και φορέων είχε την Παρασκευή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Τη συνέχιση του αγώνα τους για την απόσυρση του ΠΔ 85/2022 και την ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών αποφασίζουν τα σωματεία των καλλιτεχνών και των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών, που προσανατολίζονται σε νέα κινητοποίηση στις 10 Γενάρη στο υπουργείο Παιδείας.

Σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, αντιπροσωπείες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και άλλων καλλιτεχνικών σωματείων και φορέων έκαναν λόγο για προσβολή από τον υποβιβασμό που φέρνει το ΠΔ στις σπουδές και τα πτυχία τους και επισήμαναν την ανάγκη να δοθεί ουσιαστική λύση με δημιουργία δημόσιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, καθώς, όπως είπαν, υπάρχει η υποδομή για ένα πανεπιστήμιο τεχνών. Σημείωσαν ότι το πρόβλημα δημιουργείται από το γεγονός ότι η Καλλιτεχνική Εκπαίδευση στη χώρα μας είναι σχεδόν αποκλειστικά ιδιωτική, τόνισαν ότι η ενασχόλησή τους με την Τέχνη δεν είναι γι' αυτούς μόνο τρόπος έκφρασης, αλλά είναι και το επάγγελμά τους και υπογράμμισαν την ανάγκη τα πτυχία να εξασφαλίζουν το δικαίωμα στην εργασία.

Ο Δ. Κουτσούμπας, από την πλευρά του, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Νομίζω δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη, δεν υπάρχει άλλη λύση από το να αποσυρθεί αμέσως αυτό το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα. Δεν πρέπει να υπάρξει καμία υποβάθμιση, καμία χειροτέρευση των εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών. Είναι υπερώριμη πλέον και υπερσύγχρονη η αναγκαιότητα να γίνουν οι καλλιτεχνικές σχολές ανώτατες σχολές, να συμπεριληφθούν στην Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας».

Στη συνάντηση εκ μέρους των καλλιτεχνικών σωματείων και φορέων παραβρέθηκαν οι: Ελένη Τσάκαλου, πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Σχολών Θεάτρου, Χορού και Κινηματογράφου, Σπύρος Μπιμπίλας, πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σοφία Στυλιανού, γγ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Δραματικής Τέχνης, εκ μέρους της ΠΟΘΑ ο Κώστας Κεχαγιόγλου, πρόεδρος, ο Φώτης Αποστολάρας, γενικός γραμματέας, και η Ηρα Ρόκου, μέλος του ΔΣ, εκ μέρους της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών ο πρόεδρος Χάρης Παπαδόπουλος και η Εύη Δημητροπούλου, εκ μέρους της Ενωσης Σκηνοθετών Δημιουργών ο Κώστας Σταματόπουλος και ο Γιάννης Κατωμερής, εκ μέρους του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου ο πρόεδρος Βασίλης Παρασκευόπουλος και ο γενικός γραμματέας Κώστας Σταυρόπουλος, εκ μέρους του Σωματείου «Κάτω από τη σκηνή» η Ράνια Καπετανάκη και ο Παντελής Δεντάκης, καθώς και ο Παναγιώτης Λυκούδης, γγ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμα η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μετά το τέλος της εποικοδομητικής και σε πολύ θετικό κλίμα συνάντησης, οι εκπρόσωποι των σωματείων ευχαρίστησαν για τη στήριξη του Κόμματος στα αυτονόητα δικαιώματα και τα αιτήματα των καλλιτεχνών και των σπουδαστών.

«Ετοιμάζουμε τις επόμενες κινητοποιήσεις που θα είναι πολύμορφες, θα είναι δράσεις σε διάφορους χώρους και μια δυναμική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στις 10 Γενάρη», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Κ. Κεχαγιόγλου, ενώ ο Σπ. Μπιμπίλας ευχαριστώντας για τη συμπαράσταση το ΚΚΕ δήλωσε ότι «οι αγώνες θα συνεχιστούν». «Για μας το Προεδρικό Διάταγμα ήταν μια αφορμή για να μπορέσει να ανοίξει μια συνολική συζήτηση που αφορά την ποιότητα των σπουδών μας», υπογράμμισε η Ε. Τσάκαλου, ενώ ο Γ. Κατωμέρης σημείωσε, πέρα από την ανάγκη κατάργησης του ΠΔ, το αίτημα για «δημιουργία μιας ανώτατης σχολής, που είναι ένα αίτημα όλων των καλλιτεχνικών σωματείων, αλλά και των φοιτητών εδώ και πολλά χρόνια». Ο Χ. Παπαδόπουλος κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα για «να αποσυρθεί το χειρότερο ΠΔ που έχει γίνει μετά τη μεταπολίτευση», όπως είπε, και η Ε. Δημητροπούλου πρόσθεσε ότι «ζητάμε το αυτονόητο, τα δικαιώματα των καλλιτεχνών που χρόνια τώρα σπουδάζουμε και δουλεύουμε». Πέρα από το αδιαβάθμητο της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, ο Β. Παρασκευόπουλος τόνισε το πρόβλημα ότι «είναι μια αποκλειστικά ιδιωτική Εκπαίδευση που χρειάζεται πολλές χιλιάδες ευρώ για έναν σπουδαστή για να μπορέσει να την ολοκληρώσει και καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι εμπόδιο», ενώ ο Π. Λυκούδης πρόσθεσε την ανάγκη «να βρεθεί τρόπος διαβάθμισης και αναγνώρισης των σπουδών, ένα αίτημα που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Ο Δ. Κουτσούμπας έθεσε το θέμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μάλιστα, ο Δ. Κουτσούμπας, με αφορμή την παρουσία του στην καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με την ΠτΔ έθεσε το ζήτημα του Προεδρικού Διατάγματος που υποβαθμίζει τις σπουδές και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών, ζητώντας της να συμβάλει από τη μεριά της στην κατεύθυνση να κατοχυρωθεί νομοθετικά ανώτατου επιπέδου Καλλιτεχνική Παιδεία.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΙΑΣΜΟΥ
Να παρθούν πίσω οι καταχρηστικές απολύσεις εργαζομένων του δήμου

Τις συνεχιζόμενες καταχρηστικές απολύσεις σε βάρος εργαζομένων του δήμου Ιάσμου Ροδόπης καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιάσμου και απαιτεί την επιστροφή των εργαζομένων στις δουλειές τους, να σταματήσουν το κλίμα τρομοκρατίας και οι διώξεις που πραγματοποιούνται με ευθύνη του δημάρχου Ιάσμου, ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει προχωρήσει σε απολύσεις υπαλλήλων, αναστολή εργασίας 7 υπαλλήλων και τρίμηνη διακοπή μισθών.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι ο δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, συνεχίζοντας την εκστρατεία στοχοποίησης εργαζομένων του δήμου, την προηγούμενη βδομάδα απέλυσε εργαζόμενο κατηγορώντας τον πως συμμετέχει στο κίνημα των γκιουλενιστών, υιοθετώντας δηλαδή τον χαρακτηρισμό, από την τουρκική κυβέρνηση, ως τρομοκρατικής της οργάνωσης των γκιουλενιστών (η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση τη FETO), σε μια κίνηση που ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους.

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν όλες αυτές οι πρωτοφανείς καταστάσεις που βιώνουν οι εργαζόμενοι του δήμου Ιάσμου», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «καταγγείλαμε το απαράδεκτο καθεστώς τρομοκρατίας, με καταχρηστικές απολύσεις, ψυχολογική βία, που βρίσκεται σε εξέλιξη με ευθύνη του δημάρχου Ιάσμου.

Πλέον η κατάσταση δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στο σύνολο των δημοτών μιας και οι υπηρεσίες του δήμου υπολειτουργούν. Πάνω στην έτσι κι αλλιώς υποστελέχωση των δήμων, προστέθηκαν οι καταχρηστικές απολύσεις και η συγκέντρωση όλων των διοικητικών ευθυνών στο πρόσωπο του δημάρχου αφού φρόντισε να ανακαλέσει όλους τους αντιδημάρχους, όλους τους προέδρους Νομικών προσώπων, να απαιτήσει την παραίτηση των προϊσταμένων τμημάτων, να βγάλει μέρος του προσωπικού σε "αναγκαστική" άδεια.

Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τα προβλήματα θα οξυνθούν ακόμα παραπέρα σε βασικές λειτουργίες του δήμου, όπως στην αποκομιδή των απορριμμάτων, στην εξυπηρέτηση των δημοτών, στην απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος "Βοήθεια στο Σπίτι", κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ταμείο του δήμου έχει κλείσει μέχρι μέσα Γενάρη.

Απαιτούμε να επιστρέψουν άμεσα στη δουλειά τους οι απολυμένοι εργαζόμενοι, να σταματήσουν οι διώξεις σε εργαζόμενους, να σταματήσει το κλίμα τρομοκρατίας, να λειτουργήσουν ομαλά όλες οι υπηρεσίες του δήμου για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών».

Στο μεταξύ, ο Οντ. Μουμίν σε συνεντεύξεις του τις προηγούμενες μέρες έλεγε πως «θεωρώ ότι αυτή η τρομοκρατική οργάνωση, η οποία χαρακτηρίστηκε ως τέτοια από την τουρκική κυβέρνηση, είναι μια παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση» και διατεινόταν ότι θα καταθέσει στοιχεία στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ότι ο επικεφαλής της εγχώριας εγκληματικής οργάνωσης είναι ο βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σε επικοινωνία του με τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, Ιωάννη Σάββα, ζήτησε να εξεταστούν τυχόν έκνομες ενέργειες του εν λόγω δημάρχου προκειμένου αυτές «να αξιολογηθούν συνολικά και να αποφασίσει τις αναγκαίες περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος», όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Με ξινισμένες αυταπάτες στις αποσκευές απ' την Μπραζίλια

Με τον νέο Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, συναντήθηκε στην Μπραζίλια ο Αλ. Τσίπρας, όπου παρέστη στην ορκωμοσία του, μεταξύ άλλων νυν και πρώην αρχηγών κρατών.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «συνομίλησαν για την κυβερνητική εμπειρία των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα και στη Βραζιλία» και συμφώνησαν να ενώσουν δυνάμεις για «την αντιμετώπιση των ανισοτήτων απέναντι στη συμμαχία δεξιάς και ακροδεξιάς».

Να αναπαλαιώσουν, δηλαδή, τις αυταπάτες περί φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού, αυταπάτες που τόσο στην περίπτωση των προηγούμενων σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων στη Βραζιλία τα προηγούμενα χρόνια, όσο και στην Ελλάδα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στοίχισαν πολύ ακριβά στους λαούς, τους οποίους τσάκισαν με μνημόνια και αντιλαϊκά μέτρα, παραπέρα «ελαστικοποίηση» των εργασιακών σχέσεων, την ίδια ώρα που έδιναν νέα προνόμια στο κεφάλαιο, φοροαπαλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις, ανοίγοντας μεταξύ άλλων τον δρόμο και σε κυβερνήσεις τύπου Μπολσονάρου.

Το έργο παίζεται τώρα σε «επανάληψη», με τις δήθεν «προοδευτικές» κυβερνήσεις της σοσιαλδημοκρατίας να πασχίζουν να βγάλουν λάδι το εκμεταλλευτικό σύστημα, αποδίδοντας τις ανισότητες στη διαχείριση των άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων με τις οποίες μοιράζονται την κοινή στρατηγική του κεφαλαίου, βαφτίζοντας «αντιμετώπιση των ανισοτήτων» τα μέτρα - ψίχουλα για την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, μέτρα που πληρώνει από την άλλη τσέπη ο λαός.

Μέτρα τέτοιας κοπής, με βάση τις ευρωενωσιακές «καλές πρακτικές» της εκμετάλλευσης και στα «μέτρα των δημοσιονομικών αντοχών» και των κατευθύνσεων της ΕΕ, που εφαρμόζει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σάντσεθ, έσπευσε να διαφημίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και στη συνάντηση Τσίπρα με την αντιπρόεδρο και υπουργό Εργασίας της Ισπανίας, Γιολάντα Ντίαζ, με την οποία συνομίλησε «για την προσπάθεια της ισπανικής κυβέρνησης για ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και για τα μέτρα που έλαβε προκειμένου να μην μετακυλισθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης στην κοινωνία». Ολα αυτά για τα μέτρα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Σάντσεθ που όπως και όλες οι υπόλοιπες της ΕΕ «παίζει τον παπά», κόβοντας από το ένα επίδομα για να δώσει στο άλλο, στέλνοντας τον λογαριασμό στον λαό, την ίδια ώρα που «τρέχει» τη στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης» που τον βυθίζει βαθιά στην ενεργειακή φτώχεια. Κατά τα λοιπά ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο φέρεται να συζητήθηκαν στη συνάντηση των δύο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ