ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Προωθεί ως «μέτρο» το «φαρμάκι» της αύξησης των τιμών

Εκατοντάδες τα σκευάσματα που έχουν εξαφανιστεί από τα φαρμακεία, «στήριξη» για τα κέρδη τους ζητούν οι φαρμακοβιομήχανοι

INTIME NEWS

Τις «χαμηλές τιμές» εξακολουθούν να δείχνουν ως πηγή του προβλήματος των μεγάλων ελλείψεων σε φάρμακα η κυβέρνηση, οι φαρμακοβιομήχανοι και οι φαρμακέμποροι, προετοιμάζοντας όλο και πιο επιθετικά τον λαό ότι θα κληθεί να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αν θέλει να έχει φάρμακα.

«Τα πολύ φτηνά φάρμακα είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτούμε», έλεγε χθες χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας με κυνισμό ότι «πρέπει να αξίζει τον κόπο να παράξει κάποιος τα φάρμακα». Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι τις όποιες αυξήσεις στις τιμές του φαρμάκου - εμπόρευμα θα τις φορτωθεί ο λαός, είτε έμμεσα, μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, είτε άμεσα, τονίζοντας ότι «θα πληρώσει και ο καταναλωτής».

Μια λογική βέβαια που αποτελεί «βαρέλι δίχως πάτο», αφού όπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, που αυτές τις μέρες ζουν τον «πόλεμο» των ελλείψεων, πάντα θα υπάρχουν χώρες με μεγαλύτερες τιμές και οι οποίες θα προσελκύουν τις «παράλληλες εξαγωγές», οπότε πάντα θα υπάρχει ανάγκη για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, για να αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται την ολοκληρωτική απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών», που αδειάζουν τα φαρμακεία, κυνηγώντας το μέγιστο δυνατό κέρδος.

Στο μεταξύ οι ελλείψεις στα φάρμακα, από τα πιο απλά και συνηθισμένα σκευάσματα μέχρι τα πιο δυσεύρετα και εξειδικευμένα, συνεχίζουν να ταλαιπωρούν ασθενείς και γονείς. Η μεγάλη - αν και αναμενόμενη - έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων έχει φέρει στο προσκήνιο τις πρωτόγνωρες ελλείψεις στα πλέον κοινά φάρμακα (αντιβιοτικά, αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντιβηχικά, εισπνεόμενα), με το πρόβλημα να εμφανίζεται ακόμα πιο έντονο στα παιδιατρικά φάρμακα. Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις αγγίζουν ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος σκευασμάτων.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΕΟΦ, όλο και αυξάνονται τα φάρμακα που είναι σε έλλειψη, αφού έφτασαν τα 232 σκευάσματα, από 186 τον Νοέμβρη. Οι σχετικές ενημερωτικές λίστες του Οργανισμού περιλαμβάνουν 156 σκευάσματα στα οποία παρατηρούνται μακροχρόνιες και σοβαρές ελλείψεις, καθώς και άλλα 76 φάρμακα για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούσαν ανακοίνωσαν τη διακοπή παραγωγής και κυκλοφορίας, ανάμεσά τους 9 εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα.

Στο φόντο αυτό, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας αφενός επιδίδονται σε καθησυχαστικές δηλώσεις περί δήθεν «εξομάλυνσης» της κατάστασης μέχρι το τέλος του μήνα, αφετέρου κάνουν λόγο για πρόβλημα με «παγκόσμια διάσταση», το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί εντός των συνόρων της χώρας. Παράλληλα η κυβέρνηση φτάνει στο σημείο να ρίχνει τις ευθύνες για τις ελλείψεις μέχρι και στους γονείς, ότι τάχα «στοκάρουν» φάρμακα, αλλά και στους γιατρούς.

Χτες ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, με επιστολή στην αρμόδια επίτροπο της Κομισιόν για θέματα Υγείας, ζήτησε να υπάρξουν «κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο στόχο «να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην ΕΕ».

Στο σημείο αυτό στέκεται και ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), υπογραμμίζοντας σε πρόσφατη ανακοίνωσή του τη σημασία «της επιστροφής της παραγωγής φαρμάκων αλλά και πρώτων υλών στην Ευρώπη», στο πλαίσιο μιας στρατηγικής η οποία «θέλει χρόνο και επενδύσεις, και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα». Εκτός από τις αξιώσεις για κρατική και ευρωπαϊκή «στήριξη» στις επενδύσεις, οι φαρμακοβιομήχανοι θέτουν επί τάπητος την αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, τη μείωση της «υπερφορολόγησης», του «τεράστιου clawback» και του «αυξημένου κόστους παραγωγής». Αιτήματα όπως τα παραπάνω βρίσκουν «ανοιχτά τα αυτιά» της σημερινής κυβέρνησης, όπως άλλωστε συνέβαινε και με τις προηγούμενες.

Ετσι, ενώ για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η ανάγκη να απαγορευτούν πλήρως και διά παντός οι «παράλληλες εξαγωγές», δηλαδή η εξαγωγή φαρμάκων σε χώρες στις οποίες οι τιμές εξασφαλίζουν αυξημένα κέρδη στους φαρμακέμπορους, η κυβέρνηση αρκείται σε «αυστηρούς ελέγχους», «καταγραφή αποθεμάτων» και «μερική απαγόρευση εξαγωγών», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά «επ' αόριστον απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών» μόνο ορισμένων σκευασμάτων, που είναι σε «συστηματική έλλειψη», και μέτρα για να βγαίνει κέρδος ...αλλά να μην «κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα» τα «επιχειρηματικά συμφέροντα».

Η «μαγική εικόνα» και η πραγματικότητα

«Πληρωμένη απάντηση» από νοσοκομειακούς γιατρούς στα ψέματα της κυβέρνησης για τις ανακαινίσεις σε ΤΕΠ μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής

«Μείγμα διαστρέβλωσης της αλήθειας και φτηνής προπαγάνδας της κυβέρνησης» χαρακτηρίζουν νοσοκομειακοί γιατροί που εργάζονται σε τρία μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής πρόσφατο δημοσίευμα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μ. Γκάγκα, σε σχέση με τις διαδικασίες ανακαίνισης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των εν λόγω νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα, σε κοινή τους δήλωση ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο «Αττικό» Νοσοκομείο, ο Γιώργος Φερεντίνος, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», και η Γεωργία Φίλιππα, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και γιατρός στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», σχολιάζουν την ...κοσμογονία που συντελείται στα ΤΕΠ σύμφωνα με την υφυπουργό και το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Στη μαγική εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση αντιπαραθέτουν την πραγματικότητα που ζουν καθημερινά οι υγειονομικοί και οι ασθενείς, τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, τις πολύωρες αναμονές, τη νοσηλεία σε ράντζα.

Αναλυτικά οι τρεις γιατροί απαντούν στα παρακάτω σημεία του δημοσιεύματος:

-- «Μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η ανακαίνιση του ΤΕΠ του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Αττικής, του "Ευαγγελισμού", με δωρεά του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος", ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα γίνει αρχικά η μεταφορά του ΤΕΠ στο παλαιό κτίριο του νοσοκομείου, κάτι που αποτελεί ουσιαστικά το... ήμισυ του έργου».

«Η ανακαίνιση στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", που θυμίζει το γεφύρι της Αρτας, πραγματοποιείται χωρίς κανένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από "δωρεές ιδιωτών"», σχολιάζουν οι γιατροί στην κοινή τους δήλωση. Στη βάση αυτή, υπενθυμίζουν ότι «κτίρια και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός δεν εξετάζουν ούτε θεραπεύουν αυτόματα, αλλά χρειάζονται το απαραίτητο σε αριθμό και εκπαίδευση προσωπικό». Ετσι, σημειώνουν, «παρά τα εγκαίνια του νέου υπερσύγχρονου αξονικού τομογράφου, οι ώρες αναμονής στα ΤΕΠ για αξονική ξεπερνούν πολλές φορές τις 24 (!), ενώ για νοσηλευόμενους στους ορόφους ξεπερνούν τη μία βδομάδα». Ως μία ακόμα ψηφίδα στη «μαγική εικόνα» της ...αναβάθμισης του Τμήματος, προσθέτουν ότι «στη γενική εφημερία του νοσοκομείου στις 29/12 εξαντλήθηκαν οι φορητοί αναπνευστήρες που χρησιμοποιούνται κατά τη διασωλήνωση των βαρέως πασχόντων στα ΤΕΠ...».

-- «Στο Νοσοκομείο "Γεννηματάς", το ανακαινισμένο με δωρεά του Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση ΤΕΠ λειτουργεί από τον περασμένο Οκτώβριο, παρέχοντας υπηρεσίας Υγείας στους ασθενείς στις εφημερίες του υπό νέες, βελτιωμένες συνθήκες».

«Τα νέα ανακαινισμένα Επείγοντα το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι φρεσκοβαμμένους τοίχους, αλλά η αναμονή για εξέταση σε κάποια ιατρεία μπορεί να αγγίξει τις 8 με 10 ώρες», υπογραμμίζουν οι γιατροί. Την ίδια στιγμή, «τις εφημερίες των ΤΕΠ Παθολογικού καλούνται να καλύψουν ειδικευόμενοι άλλων ειδικοτήτων (π.χ. καρδιολόγοι) και η αναμονή για μία αξονική τομογραφία μπορεί να ξεπεράσει τις 2 ώρες». Οσο για τους ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας, «αφού έχουν περάσει έναν Γολγοθά αναμονών, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουν άλλες 12 ώρες μέχρι να βρεθεί κρεβάτι ή ράντζο!». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφημερία του νοσοκομείου στις 28/12, στην οποία «ο τελευταίος ασθενής βρήκε κρεβάτι στις 29/12 και ώρα 7 το απόγευμα!».

-- «Με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ξεκινά στο Νοσοκομείο "Αττικόν" η ανέγερση κοιτώνων για το προσωπικό εφημερίας. Η ολοκλήρωσή τους θα απελευθερώσει τουλάχιστον 50 κλίνες στο νοσοκομείο που τώρα διατίθενται ως κοιτώνες, κάτι που αναμένεται να ελαφρύνει και τις "βαριές" εφημερίες του "Αττικόν", όπου τα ράντζα αγγίζουν και τα 90 κάθε φορά».

«Στο "Αττικόν", αν κάποιος ασθενής ξεπεράσει τον σκόπελο των πολύωρων αναμονών, θα μπει σε κρεβάτι νοσηλείας ...αν έχει έρθει μέχρι το μεσημέρι. Μετά αρχίζει η εξευτελιστική νοσηλεία σε ράντζα και φορεία, σε διαδρόμους, σε άλλες κλινικές και όπου βρεθεί μία γωνιά», τονίζουν οι γιατροί. Για την ντροπιαστική αυτή κατάσταση η ...λύση που προκρίνεται είναι η μεταφορά των κοιτώνων των γιατρών «σε χώρο εκτός (!) του νοσοκομείου». Προφανώς για την κυβέρνηση και το υπουργείο «δεν παίζουν κανένα ρόλο» το κλείσιμο του Νοσοκομείου Λοιμωδών και η άρνηση όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία δέκα χρόνια να προχωρήσουν στην επαναλειτουργία του, ούτε η «αποψίλωση σε σημείο εξαφάνισης» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Δυτική Αθήνα.

«Για τα παραπάνω η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν βγάζει άχνα. Αντίθετα, συνεχίζει να φιλοτεχνεί το φιλεύσπλαχνο προσωπείο διαφόρων "ευεργετών" που, για φοροαπαλλακτικούς λόγους και από το πλεόνασμα που έχει προκύψει από την εκμετάλλευση των εργαζομένων τους, "επενδύουν" στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών», καταλήγουν οι τρεις γιατροί στην κοινή τους δήλωση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να μην τολμήσουν να αξιοποιήσουν τις ελλείψεις για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων

Σε δήλωσή του για τις μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ανέφερε τα εξής:

«Το μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων και μάλιστα σε μια περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων, αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η υγεία του λαού θυσιάζεται στον βωμό της πολιτικής που θεωρεί το φάρμακο εμπόρευμα, που πουλιέται, αγοράζεται και διακινείται, ανάλογα με το κέρδος και ρυθμίζεται με τους κανόνες της αγοράς.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει είτε όταν ο λαός χρυσοπληρώνει τα φάρμακα είτε όταν οι πολυεθνικές και οι φαρμακαποθήκες αποσύρουν σκευάσματα και κάνουν "παράλληλες εξαγωγές" για να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Αυτή είναι και η περιβόητη ελεύθερη αγορά της ΕΕ, που όλα τα άλλα κόμματα έχουν ως "ευαγγέλιο".

Το ΚΚΕ έχει αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα εδώ και μήνες, με διάφορες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την κατάσταση που υπάρχει για αύξηση των τιμών των φαρμάκων, όπως ήδη ψελλίζουν διάφοροι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων. Λύση για τον λαό δεν αποτελούν τα μέτρα της κυβέρνησης, λύση είναι να απαγορευτούν τώρα όλες οι "παράλληλες εξαγωγές" φαρμάκων, πλήρως και για πάντα.

Φάρμακο δωρεάν για τον λαό, διαθέσιμο για κάθε ασθενή που το χρειάζεται, την ώρα που το χρειάζεται!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ